beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Finanskrisen bromsar Capilons förvärvsplaner 
beQuoted nyhetsbrev 29 oktober 2008
Finanskrisen bromsar Capilons förvärvsplaner
- Men dotterbolagen går bättre idag än för ett år sedan

I takt med den allmänna börsnedgången har riskkapitalbolaget Capilons aktiekurs halverats. Samtidigt verkar de båda dotterbolagen TermoRegulator och Österby Marine gå bättre i år än för ett år sedan. beQuoted har tagit en närmare titt på Capilon.

Förvärva och utveckla industriföretag
Capilon, tidigare Termo Holding, är ett riskkapitalbolag som riktar in sig mot att förvärva och utveckla industriföretag. Bolaget bedriver sin verksamhet från huvudkontoret i Helsingborg. Moderbolaget har 2 anställda och inom hela koncernen finns 286 medarbetare.

Bolaget startades 2006 som ett dotterbolag till det börsnoterade energi- och miljöföretaget Pilum. I ett led att refinansiera verksamheten valde Pilum att notera Capilon på First North senare under året.

Sedan 2006 har Capilon två helägda dotterbolag i sin bolagsportfölj, TermoRegulator som förvärvades 2006 och Österby Marine som förvärvades året därpå.

Capilon har kommunicerat målet om att utöka bolagsportföljen till 10 dotterbolag.

- Vi siktar framförallt in oss på bolag som genomgår generationsskifte. Vi bidrar med det dessa bolag ofta saknar, effektivare styrning och kapital att utveckla verksamheterna. Vi tillsätter även en extern styrelsemedlem med marknadsbakgrund i varje dotterbolag, säger vd Alex Molvin och fortsätter:

- För varje dotterbolag utser vi en investment manager som ska styra bolaget. Jag ansvarar för Österby medan Capilons vice vd Carin Bengtsson har hand om TermoRegulator.

Nedgång inom fordon vägs upp av uppgång i ventilation
TermoRegulators verksamhet är inriktad mot tillverkning och sammanbyggnad av tunnplåtsdetaljer. Kunderna finns inom branscherna vitvaror, fordon, ventilation, värme och inredning.

Till följd av en sämre konjunktur har två av bolagets marknadssegment drabbats hårt. Både vitvaror och fordon har upplevt minskad omsättning. Samtidigt upplever framför allt ventilation ökad tillväxt.

- De två segmenten står för en stor del tillsammans. Vitvaror utgör 30 procent av omsättningen, medan fordon står för en mindre del. Men vi har andra segment också. Det är inte så att vi står och faller med dessa två, säger vd Alex Molvin och fortsätter:

- Beroendet av vitvaror och fordon har dock minskat under året. Framför allt har ventilation visat stark tillväxt och står för 20 procent av omsättningen. Vi ser även tillväxt inom värme och inredning.

Förbättrings- och omstruktureringsprogram
Österby Marine levererar stålgjutgods i avancerade material och vidareförädlar produkter till den marina branschen.

Som en följd av rekordorder har Österby Marine haft problem med högt kapacitetsutnyttjande. Effekterna har varit försämrad leveransprecision och ökade produktionskostnader. För att komma till rätta med problemen har ett förbättringsprogram, Projekt +30, satts i bruk.

Programmet är tänkt att öka produktionsvolymen med 30 procent med befintliga resurser för att förbättra bolagets vinstmarginal, produktivitet, kvalitetsnivå och lönsamhet de närmaste två åren.

Även TermoRegulator har genomgått ett omstruktureringsprogram sedan bolaget i oktober 2007 fick utfärda en vinstvarning. Detta är något Capilon kunnat dra nytta av.

- Vi använder de erfarenheter vi har från TermoRegulator i Österby. Omstruktureringsprogrammet i TermoRegulator har gått över ledningens förväntningar, menar Alex Molvin och fortsätter:

- Sedan har bolagen olika cykler. TermoRegulator befinner sig tidigt i konjunkturcykeln medan Österby har en rekordstor orderstock. Här är utmaningen inte minskad efterfrågan utan mer att kunna leverera i tid. Därför startade vi åtgärdsprogrammet Projekt +30.

Siktar på ytterligare förvärv
Enligt bolaget förs diskussioner om förvärv med fem bolag för närvarande. Samtliga bolag har en vinstmarginal på 20 procent och ett eget kapital på mellan 20 - 150 miljoner kronor.

Alex Molvin menar att de inte har någon brådska i förvärvsprocessen. Planen är att förvärva två bolag per år:

- Vi ska inte genomföra alltför många förvärv för snabbt. Planen ligger att uppnå tio bolag inom en femårsperiod. Vi har som mål att göra förvärv som höjer lönsamheten. Det gör att vi måste kunna ta hand om de bolag vi har, säger han och fortsätter:

- Med nuvarande organisation skulle vi inte klara av att hantera 10 bolag. En investment manager ska klara av att styra 2 - 3 bolag. Vi behöver därför utöka vår organisation.

Första halvåret 2008
Siffrorna för första halvåret 2008 såg ut enligt följande:

  • Omsättning: 303 Mkr (201)
  • Resultat efter finansnetto: 8,5 Mkr (8,8)
  • Vinst per aktie: 0,15 kronor (0,22)

Omsättningen för första halvåret steg med 50 procent medan vinsten är något lägre i år jämfört med motsvarande period föregående år. Ökade kostnader för råvaror och förnödenheter och kostnader för anställningen av Carin Bengtsson och konsulttjänster är några anledningar.

Vinstrika bolag men lägre efterfrågan
Capilons aktie har under det senaste året mer än halverats, samtidigt som bolagets dotterbolag verkar gå bättre idag än för ett år sedan.

TermoRegulator har vänt förlusten från tredje kvartalet förra året till vinst första halvåret i år och Österby Marine har under våren fått två order värda strax över 100 miljoner kronor.

Under första halvåret gjorde dotterbolagen en sammanlagd rörelsevinst på 13,9 miljoner kronor. Om dotterbolagen visar liknande utveckling för andra halvåret borde deras rörelseresultat uppgå till knappt hälften av Capilons totala börsvärde på 57 miljoner kronor.

Ett orosmoment är TermoRegulators exponering mot de konjunkturkänsliga segmenten fordon och vitvaror. Capilon meddelade nyligen att TermoRegulator minskar sin produktionskapacitet för att möta den lägre efterfrågan. Åtgärderna beräknas spara 8,2 miljoner kronor per fram till 2010.

Hur den minskade produktionen kommer slå mot lönsamheten återstår att se.

Minskad utlåningsvilja kan sätta käppar i hjulen

Ytterligare ett orosmoment är den pågående finanskrisen. Det finns en risk att kreditåtstramning från bankerna gör att Capilon inte får tillgång till nödvändigt kapital vid förvärv.

Bolagets aktie utgör inte heller något bra betalningsmedel vid förvärv för tillfället, då halveringen av aktiekursen skulle medföra alltför stor utspädning av aktien.

Det saknas dock inte handlingskraft från Capilons sida. Åtgärdsprogrammen i de båda dotterbolagen är ett tecken på detta. Därför anser beQuoted att aktien är värd att hålla ett öga på.

ADI KRILIC
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 

 
Alex Molvin
VD Capilon

 
 
 
 
 
 

 
TermoRegulator förvärvades 2006 för 25 miljoner kronor.
 


Bolaget omsatte
118 miljoner kronor första halvåret 2008. Rörelseresultatet landade på 3,9 miljoner kronor.



För att möta
den lägre efterfrågan minskar TermoRegulator produktionskapaciteten. Åtgärderna beräknas spara 8,2 miljoner kronor per år fram till 2010.
 
 

 
  

 
Österby Marine förvärvades 2007 för 50 miljoner kronor.



Bolaget omsatte 184 miljoner kronor första halvåret 2008. Rörelseresultatet uppgick till 10 miljoner kronor.



Österby Marine fick i mars två order värda 101 miljoner kronor.
 
  
 
 
 
 

 
Österby ska öppna ett försäljningskontor i Singapore andra halvåret i år.



Singaporekontoret ska öka marknadsnärvaron och försäljningen i Asien.



Substansvärdet är det lägsta pris som Capilon betalar vid förvärv, enligt Alex Molvin. 



Det högsta priset är det genomsnittliga rörelseresultatet över fem år och en multipel på fem.



Capilon kan få svårt att få tillgång till nödvändigt kapital när bankernas utlåningsvilja minskar.
 
 
 
 
 
  
 
Nästa händelse
2008-11-25
Delårsrapport Q3 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig