beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ny storägare lägger bud på Enaco 
beQuoted nyhetsbrev 24 oktober 2008

Ny storägare lägger bud på Enaco
- Mannerheim Invest bjuder 10 kronor per aktie

Igår meddelades att Mannerheim Invest lägger ett kontantbud på 10 kronor per Enaco-aktie. Budet kommer som en uppföljning på den nyblivne storägaren Gunnar Mannerheims köp av 29,9 procent av aktierna för en månad sedan. Hösten har varit en turbulent tid för den NGM-listade teknikkonsulten.

Ny storägare lägger kontantbud
I september meddelades att GTM Holding, ett bolag helägt av Gunnar Mannerheim, blivit ny storägare med 29,9 procent av aktiekapitalet och rösterna. Säljare är nio större aktieägare. Någon officiell förklaring varför de tidigare ägarna sålt sina aktier finns inte. 

Mannerheim har en gedigen bakgrund med närmare 35 års erfarenhet av värme- och kylsystem. Han har bland annat startat bolaget MCC (Mobile Climate Control) som specialiserat sig på mobila värme- och kylsystem för fordonsindustrin. I april förra året sålde Mannerheim 60 procent av MCC till investmentbolaget Ratos för runt 700 miljoner kronor.

I Mannerheim får Enaco en erfaren och ekonomiskt stark huvudägare, vilket borde gynna bolaget. GTM Holding har även gått in i det problemtyngda VKG (Värmekylsgrossisten) och är sedan tidigare ägare i börsnoterade Intellecta. Därutöver förvärvade Mannerheim fondkommissionären Remium i början av sommaren.

Kontantbudet innebär 10 kronor per aktie för samtliga utestående aktier i Enaco, motsvarande 58 miljoner kronor. Det är en premie på 30 procent jämfört med slutkursen dagen före budet offentliggjordes.

Bra tillväxt men höga kostnader under tredje kvartalet
Enaco släppte sin rapport för tredje kvartalet i mitten på oktober. Tillväxten ser fortsatt bra ut, men projektkostnaderna har ökat rejält.

De första nio månadernas siffror för 2008:

      • Omsättning: 161,6 Mkr (125,8)
      • Resultat efter finansnetto: 6,4 Mkr (3,5)
      • Vinst per aktie: 1,65 kr (0,40)

Tredje kvartalets siffror i korthet:

      • Omsättning: 50,6 Mkr (36,6)
      • Resultat efter finansnetto: -0,7 Mkr (0,5)
      • Vinst per aktie: 0,41 kr (0,02)

En avmattning har känts av i bolagets minsta affärsområde Intech, men övriga affärsområden går enligt bolaget fortfarande bra.

Uppskjuten skatt har aktiverats, vilket gett en skatteintäkt på 3,2 miljoner kronor. Det är anledningen till att vinsten per aktie blev positiv under kvartalet.

Något som sticker ut i rapporten är att projektkostnaderna ökade med 84 procent under tredje kvartalet, samtidigt som omsättningen ökade med 38 procent. Under första och andra kvartalet har projektkostnaderna ökat i något lägre takt än omsättningen, vilket då hjälpt till att förbättra marginalerna.

- Att projektkostnaderna ökat så pass mycket beror till stor del på att väldigt många projekt har startats under perioden, speciellt direkt efter sommarens semestertider. Vi kan bli bättre på att periodisera kostnaderna och på så sätt minska differensen mellan kostnader och intäkter, säger Lena Boman.

Fortsatt goda utsikter
beQuoteds prognos för helåret 2008 är en omsättning på minst 220 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 5 procent. Och rörelsemarginalen ser ut att hålla. Under de första nio månaderna låg den på 4,1 procent.

Men fjärde kvartalet har historiskt sett inneburit starka marginaler, varför vi tror att Enaco kan höja marginalen för helåret till 5 procent.

Vi prognostiserade en vinst per aktie på 1,85 kronor i det fall ingen skatt betalades. Under tredje kvartalet valde emellertid bolaget att aktivera uppskjuten skatt med 4,7 miljoner kronor. 

Aktiveringen gav en skatteintäkt på 3,2 miljoner kronor, motsvarande 0,55 kronor per aktie. Resterande underskottsavdrag uppgår till 18,4 miljoner kronor.

Under förutsättning att Enaco inte betalar någon skatt under fjärde kvartalet, men heller inte får någon skatteintäkt, blir beQuoteds vinstestimat för helåret 2008 2,40 kronor per aktie. Därtill ser bolagets balansräkning bra ut, med en nettoskuld på 1,7 miljoner kronor.

För magert bud
Lena Boman tillträdde vd-posten i Enaco för drygt ett år sedan. Under den här perioden har bolaget visat en stadig tillväxt på närmare 15 procent och en fin resultatutveckling. Vi tror att bolaget har goda möjligheter att nå en rörelsemarginal på 5 procent för helåret 2008, trots det svagare tredje kvartalet.

På vår prognos innebär Mannerheims kontantbud ett p/e-tal på drygt 4. Mot den här bakgrunden anser vi att det är för magert och inte tar höjd för Enacos vinstpotential.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]
 
Tidigare publicerade artiklar om Enaco:
» Enaco förbättrar marginalerna
» Enaco ser ingen avmattning i marknaden
» Stororder från Qbranch innebär delvis ny affärsmodell
» Enaco kan se fram emot ett starkt 2008
» Lena Boman ny VD för Enaco
» Enaco till p/e 9 på 2007-års vinst
» Lönsam service ny prioritet för Enaco
» Bättre marginaler i Enaco
» Stororder på Office System visar vilken marknadspotential som finns i Enaco
» ENACO förvärvar höglönsamt Sonika
» Fortsätter att växa och byter namn till ENACO

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

Lena Boman
VD Enaco
 


 
Mannerheim Invest har lagt ett kontantbud om 10 kronor per aktie för samtliga utestående aktier i Enaco, motsvarande 58 miljoner kronor.

 
 
 
 
 

Omsättningen har ökat stadigt under de senaste åren:
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Rörelseresultatets och rörelsemarginalens utveckling de senaste åren:
 

 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Enacos fyra affärsområden:
 

 
 
 
 
Enacos mål för verksamhetsåret 2008 är en omsättning på minst 200 miljoner kronor.
 
 
 
beQuoted spår en omsättning på minst 220 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 5 procent för helåret 2008.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-02-17
Bokslutskommuniké 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig