beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: RFIG Sweden satsar på RFID-lösningar 
beQuoted nyhetsbrev 21 oktober 2008
RFIG Sweden satsar på RFID-lösningar
-
Lämnar kontorsverksamheten och byter namn

Office Provider har genomgått en stor strukturell förändring. Styrelsen är utbytt och endast Säkerhetsbolaget är kvar av den gamla verksamheten. Bolaget har bytt namn till RFIG Sweden och fokuserar numera på RFID-lösningar. beQuoted har pratat vd Olle Kilberg om det nygamla bolaget.

Namnändring ger nytt bolag
Office Provider noterades på AktieTorget i slutet av 2006. Företaget fokuserade främst på säkerhet, kommunikation och kontorsrelaterade produkter samt kontorsmateriel.

Säkerhetsdelen i Office Provider bestod av det helägda dotterbolaget Säkerhetsbolaget Svenska AB, som förvärvades under 2006. Det var även via detta förvärv som Olle Kilberg kom in i verksamheten.

Olle Kilberg är grundare till Säkerhetsbolaget. Han är även aktiv i ett antal styrelser, bland annat i First North-listade 360 Holding.

I april 2008 skedde en helomvändning i samband med att ett antal RFID-lösningar förvärvades av bolaget RFIG AB. Office Provider gjorde stora strukturella ändringar och ändrade affärsinriktning, styrelse och ledning, med undantag av Olle Kilberg som fick fortsatt förtroende.

Bolaget bytte namn till RFIG Sweden AB och avvecklade tidigare affärsområden förutom Säkerhetsbolaget.

Tre affärsområden
RFIG Sweden har valt att fokusera på de tre affärsområdena säkerhet, industri och logistik.

Säkerhetsdelen består bland annat av ovan nämnda Säkerhetsbolaget. Bolaget sysslar med traditionella säkerhetsprodukter såsom larm, säkerhetsdörrar och övervakningssystem. Vissa RFID-lösningar ingår också, till exempel den säkerhetsväska som förvärvades som ett utvecklingsprojekt.

Industri och logistik består främst av färdiga RFID-lösningar och skräddarsydda speciallösningar.

Fokuserar på RFID-lösningar
RFIG Sweden kan skräddarsy lösningar till specifika kunder. De har även ett par standardprodukter som är mer eller mindre färdigutvecklade:

 • Artsafe, en produkt för övervakning av konst. Produkten består av en "RFID-tagg" som fästs vid konstföremålet, och larmar om någon rör vid tavlan, varpå kameraövervakning eller liknande övervakningsutrustning startar.

 • Flytvästövervakning för flygplan som används för att kontrollera att ingen flytväst fattas eller blivit flyttad i flygplanet. En "RFID-tagg" sätts på sigillet till flytvästen och larmar om flytvästen saknas eller blivit flyttad. Produkten används idag av ett flygbolag i England.

 • Säkerhetsväska, tänkt att användas för värdehantering. Väskan kommer bland annat kunna spåras via GPS / GPRS vid en eventuell stöld. Produkten är inte helt färdigutvecklad ännu, men är i slutfasen och beräknas vara fullvärdig produkt under det fjärde kvartalet.

Har fått flera order
I slutet av september tecknade bolaget ett leveransavtal med Scandinavian Safe. Avtalet innebär att RFIG Sweden kommer att leverera en RFID-lösning för övervakning och spårning för säkerhets- och nyckelskåp.

Under sommaren har ytterligare två order erhållits, den första av Boliden Mineral. Testordern innebär att RFIG Sweden installerar RFID-utrustning i en av Bolidens gruvor. Syftet är att identifiera och lokalisera sprängmassa vid sprängningar.

Den andra ordern kommer från TUIfly Nordic, vilka flyger för Fritidsresor. Ordervärdet uppgår till cirka 150.000 kronor. RFIG Sweden ska tillsammans med Confidence leverera en RFID-lösning för att underlätta inventering och spårning av verktyg vid flygplansservice.

- Detta system installeras i flygplanshangaren där flygplanen servas. Alla verktyg i hela hangaren övervakas via ett avancerat system med kameror och RFID-läsare. Detta underlättar för personalen, som tidigare varit tvungna att manuellt räkna alla verktyg, säger Olle Kilberg och fortsätter:

- Tidigare har det även förekommit att något verktyg har missats, vilket inneburit att flygplanet tvingats vända från startbanan och åka tillbaka för att personalen ska hämta verktyget. Referensvärdet i denna order är betydande och när installationen är klar, kommer ett antal större flygbolag komma och kolla på systemet.

- Det är vi som står för all installation och RFID-delarna, Confidence är vår partner vid denna order, och bidrar bland annat med kamerautrustningen, förklarar Olle Kilberg.

Har knutit spetskompetens till bolaget
Bolaget har lyckats att förstärka ledningsgruppen med Lucas Åhlström. Han är en av grundarna till Confidence och MobiTrace AB. Åhlström har varit aktiv i RFID-branschen i flera år, och har därmed ett stort kontaktnät som bolaget ämnar att nyttja.

- Lucas har lång erfarenhet av flygplansindustrin, då han jobbat tio år inom Luftfartsverket med kvalitetskontroll av system. Han har även jobbat med flygindustrin via Confidence som arbetade mycket mot just flygindustrin, säger Olle Kilberg.

Höga ambitioner
Enligt bolaget är de främsta konkurrenterna inom RFID bland andra TagMaster, Scirocco, Aqualiv och TracTechnology.

- Marknaden är ännu i ett utvecklingsskede så i princip alla våra svenska konkurrenter är att betrakta som utvecklingsbolag. Behovet av RFID-produkter ökar hela tiden.

- Om vi jämför Europa mot USA så ligger vi i Europa långt efter. Vårt mål är att med Lucas Åhlströms kunskap och kontaktnät, utvecklas till att bli bland de tre största aktörerna inom RFID-området under en treårsperiod., säger Olle Kilberg och fortsätter:

- Vi kommer inte att klara detta mål organiskt utan kommer växa via förvärv. Vi tittar då främst på bolag med en inriktning som konsultbolag, det kan vara IT-konsulter där kunden redan finns och vi kan med vår RFID kompetens utveckla kunden tillsammans. Vi tittar även på andra bolag verksamma inom RFID-området.

Oviss framtid
RFIG Sweden får betraktas som ett utvecklingsbolag som ännu inte har betydande intäkter. Bolaget är därför beroende av utomstående finansiering och de likvida medlen var drygt 1 miljon kronor vid utgången av andra kvartalet.

Vid en börskurs på 0,08 kronor värderas RFIG Sweden till drygt 7 miljoner kronor. beQuoted anser att det är för tidigt att sia om någon försäljningsprognos. Men med bolagets mål att bli bland de tre största på den svenska RFID-marknaden till 2011 kan det finnas anledning att hålla ett öga på aktien.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Olle Kilberg
VD RFIG Sweden

 
 


Olle Kilberg som byggt upp Svenska Säkerhetsprodukter sitter på vd-posten i RFIG Sweden.
 



 
RFIG Sweden har tre affärsområden:
 
 • Säkerhet
 • Industri
 • Logistik




Andra kvartalet 2008 har omsättningen gått tillbaka något, som en följd av renodlingen av verksamheten.

 

 
 
En testorder har beställts av Boliden Mineral, vilken innbär att RFIG Sweden ska installera RFID-utrustning i en av Bolidens gruvor.
 
 
 
 



Installation pågår i TUIflys hangar på Arlanda. Ett RFIG-system för övervakning av verktyg är under installation.



 
RFIG Swedens mål är att bli en av de tre största aktörerna i RFID-branschen inom en treårsperiod.
 
 
 

 

 
 
Säkerhetsbolaget
är ett helägt dotterbolag till RFIG Sweden som omsatte 10,7 miljoner kronor under verksamhetsåret 2007.
 
 
 

 
 
Som G4S-partner ansvarar Säkerhetsbolaget för försäljning, installation, samt service och underhåll av samtliga G4S-larm inom Stockholm, Västerås och Örebro. 

 
 
 
 
RFIG Swedens styrelse består av följande personer:
 
 • Bo Hammarström (ordf.)
 • Eva Forsén Ingers
 • Olle Kilberg (vd)
 





 

Nästa händelse
2008-11-28
Delårsrapport Q3 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig