beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Confidence halverar omsättningsmålet 
beQuoted nyhetsbrev 9 oktober 2008
Confidence halverar omsättningsmålet
- Tydligare fokus ska få fart på försäljningen

Confidence levererade en svag rapport för det andra kvartalet 2008. Bolagets tidigare starka omsättningstillväxt har tappat styrfart och man har tvingats till neddragningar. Men Mats Wahlgren, marknadschef på Confidence, menar att företaget går mot en ljusare framtid.

Confidence laddar om med nya mål
Confidence väljer att ändra sitt strategiska mål från att växa genom företagsförvärv till att satsa på organisk tillväxt. Bolaget tillägger att eventuella mindre förvärv kan komma att ske. Men förvärven ska i så fall vara väl motiverade och komplettera den befintliga verksamheten kompetensmässigt eller geografiskt.

Hittills har det gått knackigt. Under det andra kvartalet 2008 gjordes en del nedskärningar inom koncernen för att att minska på den höga personalkostnaden. Och ytterligare nedskärningar kan komma:

- De platser som eventuellt är aktuella att skära ned på är inom de segment där vi jobbar med framtida projekt. Det är projekt som vi potentiellt sett kan tjäna pengar på om 1 - 2 år. Istället lägger vi fokus på de segment där vi tjänar pengar idag, berättar Mats Wahlgren.

Nedskärningarna kommer att medföra en lättnad på kostnadssidan. Mats Wahlgren poängterar emellertid att de stora marginalerna finns att hämta genom att snabba upp flödet i hela produktionsledet, framförallt vid leverans till installation.

Första halvåret 2008
Det första halvåret innebar en något lägre omsättning och ett betydligt svagare resultat. Siffrorna blev följande:

      • Omsättning: 63,3 Mkr (66,1)
      • Resultat efter finansnetto: -6,0 Mkr (-3,5)
      • Vinst per aktie: -0,03 Kr (-0,02) 

Confidence tog kostnader om 2 miljoner kronor under det andra kvartalet, efter att bolaget fick lägga ned planerna på att köpa upp ett annat noterat bolag. 

Frånvaron av positiva resultat har kommit att bli ett orosmoln och Confidence har nu hamnat i ett likviditetsmässigt utsatt läge. Bolaget räknar dock med positivt kassaflöde under det tredje kvartalet.

Siffrorna för det andra kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 34,8 Mkr (31,7)
      • Resultat efter finansnetto: -6,1 Mkr (-3,3)
      • Vinst per aktie: -0,04 Kr (-0,02) 

Rörelsemarginalerna är fortsatt besvärande för ledningen som lägger stort fokus på att arbeta upp dessa. Som tidigare nämnts (beQuoted nyhetsbrev 16 juli 2008) jobbar man aktivt med att korta ledtiderna.

En betydelsefull plats i Astrid Lindgrens värld
I början av sommaren levererade Confidence en helhetslösning till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Affären omfattade kassa- och betalsystem med Confidence egendesignade system Entry Event och WebShop Event.

Genom att integrera Entry Event med försäljningen av biljetter genom WebShop Event har bolaget lyckats eliminera de tidigare långa köerna vid kassor och grindar. Bolaget pekar på ökade intäkter och nöjdare besökare för Astrids Lindgrens Värld och ser installationen som en bekräftelse på systemets fördelar:

- Installationen har gett oss viktiga bevis när vi talar om värdeskapande säkerhet för publika anläggningar. Vi har fått många frågor hur systemet fungerar specifikt och hur det kan integreras på andra anläggningar. Antalet kommunicerbara affärer byggda på den nya tekniken ökar inom våra fokusområden. 

Entry Event skapar tydligt ett värde utöver den uppenbara säkerhetshöjande funktionen, vilket är Confidence målsättning. Mats Wahlgren berättar att varje enskild affär som gjorts med Entry Event har lett till kortare säljprocesser och högre träffsäkerhet med bättre lönsamhet som följd.

Teknikskifte skapar nya möjligheter
Bolaget menar att marknaden för dess värdeskapande säkerhetslösningar fortsätter att utvecklas starkt på bekostnad av den äldre traditionella tekniken. De senaste åren har Confidence också haft en mycket god omsättningstillväxt.

- Vad vi nu i efterhand kan se är att vi har satsat på en för bred målgrupp. Tobakshandlaren runt hörnet vill bara ha en kamera för enkel övervakning. Det vi vill erbjuda våra kunder är säkerhetssystem som gör mer än att bara garantera säkerhet och övervakning. Vi vill skapa mervärde, säger Mats Wahlgren.

Därför har nu bolaget dirigerat om sin säljkår till att fokusera på målgrupper där dessa mervärden skapats. Det handlar om köpcentra, handelskedjor och gallerior. Bolaget har här gjort ett flertal lyckade affärer, bland annat med Sturegallerian, PUB och Skrapan i Stockholm.

En nysatsning på segmentet fastighetsägare och fastighetsförvaltare har också inletts. Genom att sammankoppla övervakning, larm och låsanordningar kan fastighetsägare och fastighetsförvaltare sänka sina driftkostnader. Confidence ser här affärsmöjligheter för sina lösningar.

Omsättningsmålet halveras
De senaste tre åren har omsättningen gått från 20 till 130 miljoner, motsvarande över 500 procent. Tillväxten har huvudsakligen skett genom förvärv.

Under 2006 och 2007 gjordes två betydande nedskrivningar av engångskaraktär, båda med kopplingar till tidigare förvärv. Enligt bolaget gjordes de för att renodla verksamheten och därigenom lägga grund för fortsatt tillväxt och god lönsamhet. Men lönsamheten har lyst med sin frånvaro i skuggan av den kraftiga omsättningstillväxten.

Och nu verkar även tillväxten ha planat ut. Mot bakgrund av halvårssiffrorna tror vi att årsomsättningen för 2008 landar på ungefär samma nivå som förra året, runt 130 miljoner kronor. Samtidigt sänker bolaget omsättningsmålet för 2010, från 500 till 200 miljoner kronor. 

Räknat på dagens omsättningsnivå innebär det reviderade målet en årlig omsättningstillväxt på ungefär 25 procent de kommande två åren, vilket ska vara möjligt efter att säljkåren fått nya direktiv. Men i dagsläget anser beQuoted att en förbättring av rörelsemarginalen är mer angelägen än att öka omsättningen.

För att nå ett nollresultat i år, förutsatt att kostnaderna hålls konstanta, krävs en omsättning för andra halvåret på drygt 85 miljoner kronor. Andra halvåret 2007 landade omsättningen på 65 miljoner kronor.

Confidence är inte riktigt där än, och beQuoted avvaktar med aktien tills vi ser att omsättning och resultat är på väg åt rätt håll.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Confidence:
» Confidence avyttrar distributionsverksamhet
» Ny detaljhandelstjänst från TeliaSonera skapar affärsmöjligheter för Confidence
» Confidence sätter nya mål för tillväxten
» Sälj i fokus hos Confidence
» Mycket är på gång i Confidence
» Confidence växer med Sony
» Tre viktiga affärshändelser i Confidence

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Fredrik Hiort af Ornäs
VD Confidence International/Sweden

 
 
 
 
 

 
Tempot ska höjas för att Confidence ska vinna kampen över de tuffa rörelsemarginalerna.
 
 
Marginalerna ska förbättras genom ett snabbare flöde, särskilt vid leverans och installation.
 
 
 
  


Mats Wahlgren
Marknadschef
Confidence Sweden

 
 
- De senaste två månaderna i det andra kvartalet har vi haft en väldigt god försäljning. 
 
 
- Omstruktureringarna på säljsidan har visat resultat. Vi har kommit till många avslut och går in starkt i det tredje kvartalet.
 
 
- Vi har satsat på en för bred målgrupp. Vi vill erbjuda våra kunder säkerhetssystem som gör mer än att bara garantera säkerhet och övervakning. Vi vill skapa mervärde.
 
 
Säljkåren har dirigerats om till att fokusera på målgrupper där sådana mervärden skapats.  
 
 
 
 

 
Fastighetsägare står i fokus för Confidence nysatsning.


Det finns skalfördelar att vinna genom att sammankoppla flera fastigheter med gemensam övervakning, larm- och låsanordningar, menar bolaget. 
 
 
 
Confidence har försatts i ett likviditetsmässigt utsatt läge till följd av tidigare förluster.
 
 
Ledningen räknar med ett positivt kassaflöde under det tredje kvartalet.
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-10-29
Delårsrapport Q3 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig