beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: SRAB Shipping fortsätter renodlingen 
beQuoted nyhetsbrev 7 oktober 2008
SRAB Shipping fortsätter renodlingen
-
Säljer fartyget M/T Arctica

I september återtog SRAB Shipping det andra fartyget M/T Pakri Victory från Pakri Tankers. Bolaget har även sålt kemikalietankern M/T Arctica, vilket var det sista steget mot en nyare flotta. beQuoted ringde vd Rolf Hollmén för en kommentar.

Inget avtal med Pakri Tankers längre
SRAB meddelade i april att de tagit tillbaka fartyget Pakri Glory från Pakri Tankers (se beQuoted nyhetsbrev nr 20 2008). Fartyget är sedan mitten av juni namnändrat till Nordic Glory och går på ett time charter-avtal med Herning Shipping.

I september återtogs även det andra fartyget Pakri Victory som gick på time charter hos Pakri Tankers.

- Vi har förstått att Pakri Tankers haft stora problem att hitta sysselsättning för Pakri Victory. Pakri Tankers försökte då hitta en annan långsiktig lösning, nämligen att chartra ut båten hos någon annan. Detta var en situation som vi inte riktigt var nöjda med. Därför vi tog upp en dialog med dem och diskuterade om vi kunde ta tillbaka fartyget, säger Rolf Hollmén och fortsätter:

- De gick med på detta mot en ersättning, någon summa vill jag inte kommentera. Vi har i samband med det döpt om fartyget till Nordic Victory, och hon går numera, i likhet med Nordic Glory, på ett time charter-avtal med Herning Shipping. Det blev en bra affär. Vi får nu en kund som är betydligt enklare att arbeta med, samt ett avtal som ger väsentligt bättre betalt.

M/T Arctica säljs
SRAB har tidigare kommunicerat att flottan ska förnyas och som ett ytterligare steg i förnyelsen har nu Arctica sålts. Något försäljningspris har inte offentliggjorts, men det rör sig om en förlust på cirka 10 miljoner kronor mot bokfört värde.

- Det finns främst två anledningar till varför vi gjorde en förlust när vi sålde Arctica. Dels beror det på att dollarpriset gått ned sedan vi köpte henne, dels att hon skulle genomgå en stor klassningsdockning. Det vi ville undvika eftersom det alltid finns en risk vid en dockning att man upptäcker något som måste åtgärdas, och därför kostar en massa pengar, säger Rolf Hollmén.

- Jag anser ändå att försäljningen var bra för SRAB, dels eftersom vi haft problem att sysselsätta henne under senaste året och att hon därmed inte varit vinstgivande för bolaget. Men det är även självklart mycket bra att vi nu får ett välkommet likviditetstillskott, fortsätter Rolf Hollmén.

Efter försäljningen av Arctica består flottan av tre tankfartyg, samtliga på 7.000 dödviktston. Därutöver äger SRAB 27 procent av norska bolaget Norswede som i sin tur äger och opererar fem mindre torrlastfartyg.

SRAB har skrivit avtal på att köpa tre fartyg till, det första med leverans i början på verksamhetsåret 2009. De nya fartygen ligger på 8.400 dödviktston och har därmed en lastkapacitet som är 20 procent högre än de första nybyggena. 

Fortsatt förlust första halvåret 2008

SRAB redovisade följande siffror för första halvåret 2008:

      • Omsättning: 40,9 Mkr (34,2), +20%
      • Resultat efter finansnetto: 4,6 Mkr (-17,0)
      • Vinst per aktie: -0,05 kr (-0,67)

Siffrorna för det andra kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 22,9 Mkr (17,0), +35%
      • Resultat efter finansnetto: -3,4 Mkr (-13,2)
      • Vinst per aktie: -0,14 kr (-0,37)

Eget kapital per aktie uppgick vid det första halvårets utgång till 2,44 kronor. Substansvärdet per aktie uppgick till 2,91 kronor. Aktien handlas i dagsläget till runt 2,40 kronor.

Omsättningen under första halvåret ökade 20 procent, vilket beror på att flottan växt. Resultatet är fortsatt negativt, med undantag för den positiva engångshändelsen i samband med överlåtandet av fartyget Prima (se beQuoted nyhetsbrev nr 20 2008).

- Jag bedömer att vi mot slutet av 2009 kommer börja visa bättre siffror. Då har våra nuvarande tre fartyg varit ute och seglat i ungefär tre år, och kommer då att generera en hygglig avkastning, avslutar Rolf Hollmén.

beQuoted fortsatt neutral till aktien
SRAB är fortfarande under en uppbyggnadsfas, och enligt Rolf Hollmén ska flottan bestå av minst sex fartyg vid slutet av verksamhetsåret 2010.

I dagsläget finns egentligen ingen större anledning till att äga aktien. Ser vi framåt ett till två år ser det betydligt mer intressant ut. beQuoted anser därför att man bör avvakta med köp av aktien.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om SRAB Shipping:
» SRAB Shipping utvärderar nya lösningar för Pakri Glory
» SRAB förbättrar resultatet successivt
» SRAB satsar på att bygga upp substansen i flottan
» SRAB seglar mot successivt bättre resultat
» SRAB Shipping skall expandera vidare
» SRAB Shipping beställer kemtanker nummer tre
» SRAB Shippings nya kemikalietanker finansierad

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Rolf Hollmén
VD SRAB Shipping
 
 
 
 
 

M/T Nordic Glory

 
 
 

M/T Nordic Victory
 
 
Fartygen
Nordic Victory och Nordic Glory går numera på time charter hos det danska bolaget Herning Shipping.

 
 
 

Strategiskifte
 

(klicka bilden för större bild)
 
 
SRAB kommer enligt sin strategi att på sikt röra sig från dagens tonvikt på time charter till en tonvikt på volymkontrakt. 
 


Volymkontrakt innebär i genomsnitt bättre marginaler än time charter, om än till en något högre risk. 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-10-30
Delårsrapport Q3 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig