beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vikande nybilsregistrering möjlighet för Micro Holding 
beQuoted nyhetsbrev 2 oktober 2008
Vikande nybilsregistrering möjlighet för Micro Holding
-
Huvudägare skjuter till kapital för att stärka pågående marknadssatsningar

Andra kvartalet 2008 innebar en viss förbättring av kassaflödet och förbättrade rörelse- och vinstmarginaler medan de långfristiga skulderna ökade. Nu ska Micro försöka dra fördel av en sjunkande nybilsförsäljning. beQuoted har pratat med vd Kristina Jarring.

Fortsatt nedgång för nybilsregistreringen
Branschorganisationen Bil Sweden rapporterar en fortsatt nedgång för nybilsregistreringen. Under september sjönk den med drygt 4 procent jämfört med motsvarande period förra året. Antalet nyregistrerade bilar har hittills i år minskat med mer än 10 procent.

Minskningen anses bero på en svagare konjunktur. Men fler äldre bilar på vägarna ser vd Kristina Jarring som en möjlighet för Micro:

- Många behåller sina bilar under en längre tid och det gäller framför allt i en lågkonjunktur. Då mekas det mer vilket bidrar till en ökad försäljning av bildelar och produkter relaterade till bilar, säger hon och fortsätter:

- Även om vi inte är helt ocykliska påverkas vi mindre av konjunkturen än övriga detaljhandeln. Jag skulle vilja säga att vi är mer väderberoende än konjunkturberoende.

Den negativa aspekten med väderberoende är känsligheten om vissa väderförhållanden inte slår in. Kristina Jarring pekar till exempel på att milda vintrar sänker försäljningen av startbatterier.

Negativt men förbättrat resultat
Siffrorna för första halvåret 2008 gav ett spretigt intryck. Omsättningen ökade marginellt men både rörelse- och vinstmarginalerna föll jämfört med motsvarande period förra året.

Siffrorna för det första halvåret 2008 gav följande:

      • Omsättning: 75,7 Mkr (74,7)
      • Rörelseresultat: -17,2 Mkr (-14,9)
      • Resultat efter finansnetto: -17,7 Mkr (-15,1)
      • Vinst per aktie: -0,08 kr (-0,09)

Men resultatet förbättrades under det andra kvartalet 2008, jämfört med motsvarande period förra året. Såväl rörelse- som vinstmarginal stärktes under perioden. Siffrorna för det andra kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 42,9 Mkr (41,3)
      • Rörelseresultat: -5,9 Mkr (-6,9)
      • Resultat efter finansnetto: -6,2 Mkr (-7)
      • Vinst per aktie: -0,03 kr (-0,04)

Under första halvåret 2008 besökte 789.444 personer Micros butiker. Det är några procent färre än motsvarande period förra året. Försäljningen per kund ökade emellertid med 10 kronor till 229 kronor.

Antalet innehavare av Microkortet ökade med 22 procent under perioden till 52.225 personer. Kortinnehavarna stod för 26 procent av omsättningen. Det är en liten ökning jämfört med motsvarande period förra året. 

Förbättrat kassaflöde
Ökad upplåning på 5 miljoner kronor gjorde att kassaflödet för perioden blev positivt. Samtidigt steg de finansiella kostnaderna till 306.000 kronor.

Kassaflödet från den löpande verksamheten stärktes från -12,6 miljoner kronor till -3,7 miljoner kronor under det andra kvartalet. Skillnaden beror till stor del på att en femtonde butik öppnades i Norrköping under första kvartalet 2008.

En butik kräver en kapitalinsats på 4,5 - 5 miljoner kronor. Ingen butik öppnades under andra kvartalet och bolaget har tidigare meddelat inga ytterligare butiker ska öppnas i år.

Lån ger ökade möjligheter till marknadssatsningar
I ett led att stärka Micros finansiella ställning och skapa utrymme för ökade marknadssatsningar har bolagets tre huvudägare skjutit till kapital. Det rör sig om ett lån om 12 miljoner kronor till marknadsmässiga villkor. 

De tre huvudägarna är storägaren Mohammed Al-Amoudi, styrelseordföranden Mats Nilstoft och Stellar International Holding.

Kostnadsjakten har nått vägs ände
Kostnadssituationen kan enligt Kristina Jarring inte förbättras mer. Kostnaderna har kapats så gott det går.

- Vi har sparat mycket vad gäller overhead-kostnader de senaste tre åren. Vi kan inte spara mycket mer. Vi har till exempel halverat inköps- och ekonomiavdelningarna, säger hon och fortsätter:

- Om man ser till det första halvåret har vi sparat kostnader på en och en halv miljon kronor, men vi ser det inte då vi tagit kostnader för att utöka logistiken. Vi försöker hela tiden bli så effektiva som möjligt.

Omsättningen måste öka
Då kostnaderna, som det ser ut, inte kan kapas mer är det av vikt för bolaget att öka omsättningen.

Under första halvåret handlade 42 procent av butiksbesökarna i bolagets butiker. För att nå lönsamhet måste den siffran stiga åtminstone 10 procentenheter, samtidigt som försäljningen per kund måste öka till 260 kronor. Ytterligare en förutsättning är att kostnaderna inte ökar nämnvärt.

Och trenden vad gäller försäljning per kund är positiv och har förbättrats varje år sedan bolaget började redovisa siffrorna 2005. Men tempot måste skruvas upp.

Lånet från huvudägarna på 12 miljoner kronor ger bolaget möjligheter att öka sina marknadssatsningar och därmed försöka öka omsättningen och samtidigt förbättra kassaflödet. Men lånet innebär också ökade räntekostnader.

Om det skulle behövas mer kapital fanns det vid halvårets utgång 1,2 miljoner kronor i bolagets kassa och en outnyttjad checkkredit om 7,4 miljoner kronor. Soliditeten uppgick till 26,4 procent.

beQuoted hoppas att andra kvartalet 2008 är början på en positiv trend med starkare kassaflöde, förbättrade rörelse- och vinstmarginaler och ökad omsättning. Vi hoppas att omsättningstillväxten håller i sig under det tredje kvartalet. Men för att överväga aktien inväntar vi en bestående omsättningstillväxt.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Micro Holding:
» Micro Holding fortsätter satsningen med samarbetspartners
» Micro Holding expanderar via Preem och Vianor
» Micro Bildelar och Motormännen startar samarbete
» Micro Bildelar startar samarbete med Preem
» Micro Bildelar i nisch mellan Biltema och Mekonomen
» Micro Bildelar satsar på turnaround från svaga år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Kristina Jarring
VD Micro Holding

 
 
 
 
 

 
Startbatterier kräver en kall vinter för att försäljningen ska vara god.
 
 
 
 

 
Cykelhållare
säljer bra vid skolstarten.

 
 
 
 

 
Takboxar
säljer bra vid semestertider.

 
 
 
 

 
10-pack tvättsvampar är den bäst säljande produkten i butik, mätt i antal enheter.

 
 
 
  

 
Internetbutiken startades upp för en månad sedan. 
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-11-13
Delårsrapport Q3
2008 

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig