beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vironova identifierar och analyserar virus 
beQuoted nyhetsbrev 24 september 2008
Vironova identifierar och analyserar virus
- Avtal med Olympus tar första produkten till marknaden

Ökad rörlighet och handel mellan olika länder har gjort virusspridning till en global angelägenhet. Med bolagets egenutvecklade bildanalysteknik som utgångspunkt erbjuder Vironova metoder för virusbekämpning. beQuoted har pratat med det emissionsaktuella bolaget.

Prisad analysteknik
Vironova, med ursprung från Karolinska Institutet, grundades 2005 av den nuvarande vdn Mohammed Homman. Verksamheten bedrivs från Sickla utanför Stockholm och bolaget har 15 anställda.

Med den egenutvecklade och bildanalystekniken som bas verkar bolaget inom de tre affärsområdena virusdiagnostik, virusanalystjänster och läkemedelsutveckling. 

Bolagets har tilldelats ett antal priser för sin bildanalysteknik, bland annat från Vinnova och Almi, och erhållit produktutvecklingsbidrag från både Vinnova och Nutek.

Ett vassare mikroskop i samarbete med Olympus
Inom affärsområdet virusdiagnostik har bolaget utvecklat en mjukvara för digitala transmissionselektronmikroskop (TEM) som möjliggör snabb analys, registrering och identifiering av virus.

Med automatiserad virusidentifiering minskar beroendet av erfaren personal, vilket varit en hämmande faktor för användningen och utbredningen av TEM vid virusdiagnostik. 

Målgrupp för mjukvarulösningen är främst tillverkare och utvecklare av TEM-utrustning. Men även slutanvändarna är potentiella kunder. 

- Vi kommer att sälja en baslicens med ett antal egenskaper. Sedan kan kunden köpa till ett antal funktioner. Varje köpare skräddarsyr sin produkt efter behov, förklarar marknadschef Johan Inborr.

Bolaget uppskattar att det idag finns 300 - 500 nationella smittskyddskontrolls-, veterinär- och militärlaboratorier som skulle kunna dra nytta av bolagets mjukvarulösning. Bolagets långsiktiga mål är att etablera produkten som standard för tidig identifikation av virus. 

De viktigaste marknaderna för TEM-enheter är Europa och USA. Bolaget uppskattar att marknaden växer med 5 - 7 procent per år. Mjukvarulösningen har visats upp på olika mässor och i somras kom dess kommersiella genombrott när ett samarbetsavtal med Olympus offentliggjordes.

Distansanalys
Och nu tar bolaget virusanalysen till internet när det lanserar en webbaserad analystjänst där användarna kan dela och diskutera virusbilder och diagnostikresultat.

Tjänsten kommer att vara licensbaserad och ge användarna möjlighet att köpa bildanalyser direkt över internet. Lanseringen är planerad till den 1 november i år.

Virusanalys för kliniska studier
Inom affärsområdet för virusanalystjänster arbetar bolaget med att utveckla kapacitet och rutiner för att kunna genomföra så kallade virussäkerhetsstudier. Studierna utgör beslutsunderlag för de myndigheter som godkänner kliniska studier.

Bolagets målsättning är att ha ett erbjudande om kompletta och godkända säkerhetsstudier klart under 2009. När tjänsten säkerställts räknar bolaget med att kunna utföra fyra fullständiga studier för fas III årligen. Enligt bolaget är den nordiska konkurrensen på området obetydlig:

- Det beror dels på kompetensbrist, men också på att många stora läkemedelsbolag tidigare haft den här tjänsten internt. När sedan bolagen flyttat utomlands har tjänsten flyttat med dem, säger Johan Inborr.

En säkerhetsstudie för en fas I-studie har ett marknadspris på drygt 100.000 euro. Motsvarande för en fas III-studie är från 300.000 euro och uppåt, beroende på studiens omfattning. Enligt Johan Inborr ligger bruttomarginalen på mellan 30 - 50 procent.

Antivirala läkemedel i tidig fas
Vid sidan av mjukvaruutveckling och arbetet med att ta fram och säkerställa virusanalystjänster utvecklar bolaget antivirala läkemedel ur sin grundkompetens kring virusidentifiering.

Ett av bolagets tre projekt inom läkemedelsutvecklingen är föreberett för preklinisk prövning. Det rör sig om modellsubstansen VN-180 som adresserar humana herpesvirus.

Tillsammans med en samarbetspartner har bolaget även initierat projekt kring influensa och HIV.

- Läkemedelsutvecklingen är fortfarande i tidig fas. Sannolikheten för att slutprodukten når marknaden beräknar vi vara omkring 3 – 8 procent baserat på det stadium vi är på idag. Sannolikheten för produkten att når fas I är 30 - 40 procent, säger Johan Inborr och forsätter:

- Vi har för avsikt att licensiera ut projekten efter att vi genomfört en fas I studie. Fram till dess räknar vi med att vart och ett av projekten kommer kräva en investering på mellan 10 – 20 miljoner kronor. Vi räknar med att ha kapital för detta.

Bolaget vill ha minst ett läkemedelsprojekt i klinisk fas I och minst fyra i preklinisik utveckling senast under 2011. Vironova vill även ha minst en kandidat till utlicensiering varje år från 2011 och framåt.

Vid utlicensiering av läkemedelsprojekten förväntar sig Vironova intäkter i form av förskottsbetalningar och senare villkorade betalningar om och när ett projekt når fas I. Med en sannolikhet på 30 - 40 procent finns det därför goda möjligheter för bolaget att nå dit.

Genomför emission
Bolaget genomför nu en emission där kapitaltillskottet främst ska användas till att fortsätta utvecklingen av bolagets läkemedelskandidater. Emissionen sker utan företrädesrätt för aktieägarna i syfte att öka ägandespridningen och därmed höja likviditeten i aktien.

Bolaget meddelar i emissionsprospektet att en framtida notering kan bli aktuell under första kvartalet 2009 

Högre tempo i marknadssatsningarna
Enligt bolaget ska marknadsförings- och försäljningsaktiviteterna intensifieras och sökandet efter utvecklingssamarbeten pågår kontinuerligt. Där kan avtalet med Olympus ses som ett kvitto på bolagets förmåga att etablera samarbeten med stora internationella aktörer.

Vi hoppas att bolaget kan sjösätta sina virussäkerhetsstudier redan under nästa år. Dessa, tillsammans med intäkter från produkterna inom analysdiagnostik, borde kunna lätta på bolagets bidragsberoende. Så här långt har merparten av bolagets intäkter kommit från utvecklingsbidrag.
 
Sammantaget ser vi i Vironova ett lovande bolag inom en angelägen nisch.

ADI KRILIC
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 

 
Mohammed Homman
VD Vironova

 
 
 
 
  

 
Vironova har utvecklat en mjukvara som används i anslutning till digitala transmissionselektron-
mikroskop (TEM).
 
 
Analystekniken har tilldelats pris av Almi och Vinnova. 
 
 
 
 

 
Olympus och Vironova
har tecknat ett samarbetsavtal kring försäljning av Vironovas mjukvara för virusidentifiering. 
 
 
Olympus
marknadsandelar på TEM-instrument uppgår till 80 procent på den europeiska marknaden och 15 - 20 procent på den amerikanska. 
 
 
 
 

Anders Milton
Ordf Vironova

 
 
Anders Milton
är även ordförande för organisationerna ERNA och Face of Aids Foundation.
 
 
 
 

 
Vironova har erhållit bidrag för att delta i utvecklingen av projektet PanViruShield. Projektets målsättning är att ta fram en diagnostikprodukt för virus i människor och djur.  
 
 
 
 

Antalet aktieägare uppgår till 220 stycken. Största ägare före emissionen:
 
• Mohammed Homman 94,07%
• Staffan Bauer 0,61%
• Anders Milton 0,50%
• Fredrik Grevelius 0,25%
• Helene Jinneby 0,25%

 
  
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-10-31
Årsredovisning 2007 / 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 3 oktober


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 1 september - 3 oktober
  • Teckningskurs 32 kr per B-aktie
  • Minsta teckningspost är 250 aktier (8.000 kronor)
  • Emissionen uppgår till 35.200.000 kronor
  • Totalt 1.100.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 10,13 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 347,6 Mkr före emissionen och 383,5 Mkr efter emissionen vid full teckning
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig