beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Empire laddar för hösten 
beQuoted nyhetsbrev 17 september 2008
Empire laddar för hösten
- Målet om en tioprocentig vinstmarginal gäller fortfarande

Minskad efterfrågan och reducerade priser innebar ett tufft andra kvartal 2008 för Empire. Men till hösten väntar flera nya produktlanseringar och vd Johan Kalling har reviderat upp sin bedömning av marknaden för bubblande vatten. Ännu en gång.

Blandad utveckling första halvåret
Delårsrapporten för årets första sex månader visade på en blandad utveckling. Omsättningen fortsatte stiga bra, men rörelseresultatet hängde inte riktigt med. Anledningen var en sämre bruttomarginal, något som blev tydligt under andra kvartalet.

- Marknaden har bromsat in och det känner vi av. Affärerna som säljer våra produkter har haft större lager av produkterna inne, vilka de realiserat ut. Då får vi mindre försäljning. Detta gäller enbart vissa produkter och då främst inom segmentet hårvårdsprodukter, säger Johan Kalling.

Siffrorna för det första halvåret 2008 gav följande siffror:

      •
Omsättning: 178 Mkr (97), +83%
      • Rörelseresultat: 10,5 Mkr (8,7), +21%
      •
Resultat efter finansnetto: 7,5 Mkr (7,2)
      • Vinst per aktie: 0,58 kronor (0,56)

Siffrorna för det andra kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 95,7 Mkr (60,7), +58%
      • Rörelseresultat: 4,1 Mkr (5,9), -30%
      •
Resultat efter finansnetto: 2,77 Mkr (4,96)
      • Vinst per aktie: 0,21 kronor (0,39)

Rörelsemarginalen nära nog halverades under andra kvartalet jämfört med samma period förra år. Även vinstmarginalen backade markant till 2,9 procent. Men målet om en vinstmarginal på 10 procent ligger fast:
 
- Vår vinstmarginal ska inte behöva påverkas så mycket över en konjunkturcykel då vi trimmar och anpassar vår organisation efter vår situation, säger Johan Kalling.

- Vårt mål är att komma upp till en vinstmarginal på 10 procent och det jobbar vi på. Vi ligger för närvarande på runt 7 procent. Därför kommer det att ta ett tag innan vi når upp till den målsättningen, fortsätter Johan Kalling.

Och sett till halvårsperioden steg vinsten per aktie något jämfört med samma period förra året, trots den försämrade vinstmarginalen.

Bolagets prognos
Bolagets försäljningsprognos om minst 400 miljoner kronor för 2008, men med något lägre marginaler gäller fortfarande. Prognosen är exklusive förvärv.

Soliditeten var drygt 24 procent vid halvårets utgång, vilket är tillräckligt för verksamheten men förmodligen inte för eventuella kontantförvärv. Om företaget väljer att förvärva tillväxt för att nå eller slå sin prognos kan det bli aktuellt med en nyemission, alternativt betalning med egna aktier.

Nya produkter under utrullning
På slutet av vårkanten meddelade bolaget en storsatsning på den kapselmatade kaffemaskinen Caffitaly. Satsningen innebar också ett samarbete med Löfbergs Lila kring försäljning och utveckling av kaffekapslar till maskinerna.

Enligt bolaget har den första leveransen av Caffitaly redan sålt slut och ytterligare en order har lagts för leverans till julhandeln. beQuoted hoppas att butikerna hinner få avsättning för sina nuvarande lager i god tid innan klappruschen drar igång och då beställer hem fler enheter.

Och till hösten väntas fler nya produktlanseringar, bland annat den nya SodaStream-maskinen Genesis.

-
Den kommer att lanseras i november eller december. Vi har stora förväntningar på hela segmentet och vi arbetar hela tiden på att komma med nya produkter och hålla marknaden bubblande, berättar Johan Kalling. Och någon mättad marknad för kolsyrat vatten märker han inte av, snarare tvärtom:

- För ett år sedan bedömde jag marknaden till en miljon maskiner, nu har jag reviderat upp siffran till två miljoner. Och även det är i underkant. Vi har idag 90 procent av marknaden och vi vill ligga kvar där. Bryggerierna är inte alltför glada över vår satsning, men det får de tåla.

Svenskt bubbel dominerar fortfarande
Dryckesmaskinerna dominerar alltjämt Empires försäljning med närmare 80 procent av totalen och deras andel växer. De övriga produktsegmenten, hushålls- och hårvårdsprodukter, står för ungefär hälften var av de resterande 20 procenten.

Beträffande marknader dominerar Sverige med 90 procent av omsättningen, följt av Finland som står för merparten av de resterande 10 procenten. Men nu har Norge, Danmark och Baltikum dragits igång och enligt Johan Kalling utvecklas marknaderna väl:

- Om konsolideringen av marknaden slår väl ut kommer Sverige stå för 70 procent av försäljningen. Vi är igång på samtliga marknader, men vi förväntar oss inga enorma förändringar. Norge ligger i rätt trend. Finland går väldigt bra just nu och uppstarten i Danmark ser lovande ut.

Och nyligen meddelade bolaget att det lyckats bygga upp ett nätverk av närmare 300 butiker som kommer att sälja dess varumärken på den danska marknaden. Dessutom ska försäljningen i Spanien komma igång vid jul.

- Vi har stora förväntningar på Spanien, som kan bli större än Sverige. Vi har fått lära oss att inte dricka spanskt kranvatten och därmed tror vi att inte spanjorerna gör det heller. Det är fel. En stor del av den spanska befolkningen dricker kranvatten. Just nu är trenden positiv vad gäller kolsyrat vatten i landet så det kan bli bra, uppger Johan Kalling.

Reviderad prognos för helåret 2008
Med anledning av det oväntat svaga resultatet för andra kvartalet reviderar beQuoted sin prognos för helåret 2008. Vi höjer den för omsättningstillväxten från 25 till 30 procent, men sänker samtidigt våra förväntningar på vinstmarginalen till ungefär 5 procent.

Vi räknar därmed med att vinsten per aktie landar närmare 2,50 kronor och ett p/e-tal på 7 - 8. Men mot vår prognos talar bolagets historik. Förra året pumpades vinsten upp rejält under årets sista kvartal. Det kan således finnas fog för misstanken att det andra och förmodligen delar av tredje kvartalet inte är mer än hack i kurvan. 

Och lågkonjunktur eller inte, Empires maskiner har alla möjligheter att stå sig väl även i årets julhandel. Aktiekursen har backat sedan rapporten för det andra kvartalet och beQuoted anser att aktien nu handlas på en attraktiv nivå, sett till vinstmöjligheten. I synnerhet om det visar sig att hacket i kurvan bara var tillfälligt.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Empire hoppas på fortsatta framgångar med ny kaffemaskin
» Empire fortsatt bra, trots osäkerheten i detaljhandeln
» The Empire ökar vinsten i snabb takt
» The Empire till p/e 9 på 2007 års vinst
» Stark start på 2007 för The Empire
» Svag avslutning på 2006 för The Empire
» Export av C3 kan ge ytterligare lyft i The Empire
» Egna varumärket C3 ska ge bättre marginaler i The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Johan Kalling
VD Empire

 
 
 
 
Försäljningsprognosen om minst 400 miljoner kronor för 2008 gäller fortfarande.  
 
 
- Vårt mål är att komma upp till en vinstmarginal på 10 procent och det jobbar vi på. Vi ligger för närvarande på runt 7 procent. 
 
 
 
 

 
Scandinavian Standard
Caffitaly Design, en kaffemaskin från Caffita som ska lanseras i oktober.
 
 
Kaffemaskinen matas med kapslar, vilket ger kringförsäljning i likhet med SodaStreams kolsyra och smaker. 
 
 

 
Löfbergs Lila är Empires samarbetspartner inom utveckling och försäljning av kaffekapslar.
 
 
 

 
SodaStream Genesis
ska lanseras i slutet av året.


Den danska verksamheten utvecklas väl och når nu ut till 300 butiker i landet.
 
 
I Norge återlanseras SodaStream i 70 butiker.
 
 
Verksamheten i Finland har utvecklats bättre än budgeterat.




Remium räknar med en vinst per aktie på 2 kronor för helåret 2008.
 
 
Fondkommissionären spår en omsättningstillväxt på 35 procent och att vinstmarginalen blir 4,4 procent.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-10-23
Delårsrapport Q3 2008
 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig