beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ValueTree värt att teckna 
beQuoted nyhetsbrev 12 september 2008
ValueTree värt att teckna
- Gör nyemission inför listningen på AktieTorget

ValueTree Holdings, eller bara ValueTree som de brukar kallas, är ett e-handelsbolag för barnprodukter på väg in på AktieTorget. Bolaget har hittat en lönsam nisch, har en genomtänkt strategi och lång erfarenhet av affärsverksamhet.

ValueTree har hittat en mycket intressant affärsidé
beQuoted har talat med bolagets ordförande Erik Stenfors.

- Jag var tidigare vd i börsnoterade Note och är nu koncernchef i Hanza, bägge är kontraktstillverkare. Jag har sett vilka företag som lyckats, och märkt att valet av bransch är otroligt viktigt. Vi tycker vi har hittat ett guldkorn i att sälja barnprodukter via internet, säger Erik Stenfors.

E-handel med barnprodukter har följande fördelar:

      • Hög bruttomarginal, 60 - 70 procent för direktsourcade produkter
      • Måttlig konkurrens
      • Relativt konjunkturokänsligt
      • Marknaden är stor och växer kontinuerligt
      • Kundbasen är väldefinierad
      • Många oumbärliga produkter
      • Många produkter som kunden inte behöver "känna på" före köp

Företaget kompletterar internetförsäljningen med att även sälja via utvalda distributörer. Man samarbetar bland annat med postorderföretaget Haléns som säljer ValueTrees bosieboo-produkter, samt med den kinesiska butikskedjan Good Baby.

Och i dag meddelar ValueTree att man förvärvat det svenska företaget Spacebabies. De omsätter 15 miljoner kronor på distributionsförsäljning av barnprodukter i Norden och har även en nystartad agenturförsäljning av amerikanska barnprodukter med stor potential.

Förvärvet betalas med i huvudsak 400.000 nyemitterade aktier, plus ett kontantbelopp samt ett mindre tillägg beroende på utvecklingen framöver. Den tidigare ägaren Margareta Persson kommer att kvarstå i Spacebabies och leda koncernens distributionsförsäljning.

- Försäljning genom distributörer är ett bra sätt att stötta vår direktförsäljning, förklarar Erik Stenfors.

ValueTrees marknadsföring sker via katalogutskick och internet. Den senare kanalen växer på bekostnad av den förra.

Företaget låter föräldrarna komma med idéer om bra produkter
ValueTree säljer både andras och egna produkter, de senare under varumärket bosieboo. Vid utvecklingen av dessa får man råd och tips av föräldrapaneler på totalt över 4000 personer. ValueTree kallar det "By Parents, For Parents".

Från idé till produkt dröjer det vanligtvis bara 3 - 5 månader, det är ovanligt kort tid.

- Ska vi göra en "ny" produkt så söker vi först upp den bästa tillverkaren i Kina som har nödvändiga EU-certifikat och är van vid våra krav på kvalitet. Därefter utgår vi från deras "motsvarande" produkt och gör de modifieringar som vår föräldrapanel vill ha, förklarar Erik Stenfors.

- Sedan kan vi få hängcertifikat på den ursprungliga produkten, det minskar tidsåtgången betydligt, menar Erik Stenfors.

Försäljning i England och Sverige
Bolaget inledde försäljningen i England med Sverige som andra land. Expansionen fortsätter i första hand i Holland och på Irland. 2010 ska försäljning ske i minst sex länder.

- Valet av länder beror på flera faktorer såsom hur många barn som föds, hur mycket som spenderas av barnfamiljer, konkurrenssituationen samt internetmognaden. Viktigt är också logistikfrågan, det måste fungera bra ihop med de leveranscenter vi har, förklarar Erik Stenfors.

Bolaget framhäver skalbarheten som en stor fördel. Affärsmodellen är byggd för Europa och nya länder tillfogas enkelt med "Copy / Paste". Logistik och e-handelslösning är redan på plats, vilket innebär att intäkterna väntas öka betydligt snabbare än kostnaderna.

Tillverkning och utveckling i Kina, inga mellanhänder
ValueTree samarbetar med ett tiotal fabriker i Kina, där utveckling och produktion sker. Producenterna står för viss lagerhållning, och ValueTree avser att ha tre leveranscenter i Europa. Från dessa sker leveransen direkt till kunden, varorna gör bara ett stopp mellan producent och kund.

Tillverkningskostnaden i Kina är låg i nuläget, men i takt med landets ökande välstånd väntas lönekostnaderna stiga. Även dollarkursen verkar vara i en uppåtgående trend.

- Skulle det vara fördelaktigt ser vi inga problem med att flytta tillverkningen till exempelvis Europa. I framtiden kan Kina faktiskt bli mer intressant som konsumentmarknad och vi har ju redan en distributör där, berättar Erik Stenfors.

- Framöver kan tillverkningen komma att bli mer distribuerad till de olika försäljningsmarknaderna, fortsätter Erik Stenfors.

Fler förvärv att vänta som en del av expansionen
En stor del av bolagets tillväxt kommer att ske organiskt genom etablering i nya länder och ökad försäljning på befintliga marknader. Men det blir sannolikt också fler köp av andra barnproduktföretag.

- Med hjälp av förvärv får vi inte bara nya produkter och en ökad omsättning, vi får också synergieffekter samt duktiga människor som vi kan ha nytta av i organisationen, betonar Erik Stenfors och exemplifierar med det nyss köpta bolaget Spacebabies.

- Genom det förvärvet får vi nya unika produkter till vår e-handel i England. Och våra befintliga produkter kan vi även sälja via Spacebabies kanaler. Dessutom får vi en utmärkt chef för vår distributionsförsäljning i Margareta Persson, fortsätter Erik Stenfors.

Bankproblem medförde hack i tillväxtkurvan
Företaget träffade under 2007 avtal med en engelsk bank om en checkkredit. Banken drabbades dock av den globala kreditkrisen, och när ValueTree i år ville använda krediten hade kreditvillkoren försämrats till den grad att checkkrediten inte längre var aktuell att utnyttja.

Bolaget ordnade viss tillfällig finansiering (som kommer att ersättas med vanlig checkkredit) på annat sätt, men var ändå tvungna att dra ned på marknadsföringen, med vikande försäljning under årets första kvartal som resultat. Därefter har utvecklingen vänt uppåt igen.

Siffrorna för årets första sex månader blev:

      • Omsättning: 9,9 Mkr (13,1)
      • Resultat efter finansnetto: -8,1 Mkr (-10,6)
      • Vinst per aktie: -1,39 kr (-1,72)

Försäljningen är cyklisk under året. Det fjärde kvartalet (med julhandeln) är det starkaste, medan det första kvartalet brukar vara svagast.

ValueTree räknar med att vända till svarta siffror i år
Bolaget har sedan starten gått med förlust. Men i år ska det vända.

- Utvecklingen på kort sikt är ganska lätt att förutse. Om vi räknar in hela årets försäljning i Spacebabies bör omsättningen i år bli cirka 55 miljoner kronor och fjärde kvartalet i år och framöver ska vi gå med vinst, bedömer Erik Stenfors.

I bolagets memorandum inför listningen på AktieTorget anger man som mål att 2010 nå en försäljning som överstiger 120 miljoner kronor med en rörelsemarginal som överstiger 15 procent.

- Vi skulle kunna expandera ännu fortare om vi ville, men avsikten är att växa med god lönsamhet, förtydligar Erik Stenfors.

Bolaget emitterar 900 000 aktier utan företräde för aktieägarna
Inför listningen på AktieTorget görs en nyemission till kursen 10 kronor. Utifrån företagets mål och beQuoteds uppskattning ger det ett p/e-tal på 8 - 9 räknat på vinsten 2010. Det är lågt för ett bolag med goda möjligheter till kraftiga vinstlyft ett antal år framöver.

Emissionskursen kan jämföras med den senaste kontantemissionen, under våren 2007. Då ingick även optioner att teckna nya aktier till kurs 5 öre, men om vi antar att dessa aktier i stället tilldelades gratis var den genomsnittliga emissionskursen 11,20 omräknat för split.

Och Erik Stenfors berättar att det under våren i år har förekommit inofficiell handel i aktien på nivåer runt 11,25 omräknat för split. beQuoted tycker att teckningskursen i förestående emission är attraktiv. Teckna senast den 3 oktober, vid överteckning prioriteras tidigt inkomna anmälningar.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

 
Elaine Barnes

VD ValueTree

 

Elaine Barnes är från England, bosatt i Hampshire. Hon har 20 års erfarenhet från sälj- och marknadsförings-
branschen, till betydande del gällande konsumentprodukter.
 
 
Verksamheten i ValueTree inleddes 2006 och drivs av det numera helägda dotterbolaget Milestone Corporation Ltd i England.
 
 
- Teoretiskt sett kan det utgå en tilläggsköpeskilling till tidigare minoriteten i Milestone Ltd, helägt dotterbolag till Milestone Corporation Ltd, men i praktiken lär ingen sådan uppkomma, säger Erik Stenfors.
 
 
ValueTrees bruttomarginal är ovanligt hög för att vara ett e-handelsbolag. Konkurrensen i andra branscher är vanligtvis mycket tuff och marginalerna mindre.
 
 
 

 
bosieboo heter ValueTrees eget varumärke.
 
 
 

 
En trådlös babyvakt är en av de mest populära bosieboo-produkterna.
 
 
 

 
En unik kudde för gravida kvinnor är ett annat exempel.
 
 
 
 

Erik Stenfors
Ordf ValueTree

 
Erik Stenfors är kanske mest känd som grundare av och vd i Note, som hade uppnått miljardomsättning när Erik Stenfors lämnade bolaget. 
 
 
 
Styrelsen består av följande personer:

• Erik Stenfors (ordf.)
• Mikael Smedeby
• Ron Fidler
• Marie Wall
• Elaine Barnes (vd)
• Nigel Kendrick 
 
 
 
Antalet aktieägare uppgår till cirka 70. Största ägare innan förestående emission:

• Erik Stenfors 9,9 %
• Investering i Kunskap 7,3 %
• Elaine Barnes 6,6 %
• Coeli Holding 5,9 %
• Coeli (tyfon) 5,9 % 
 
 

 
 
 

Nästa händelse
2008-11-25
Delårsrapport Q3 2008
 
Mer info 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 3 oktober


Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 15 september - 3 oktober
  • Teckningskurs 10 kr per aktie
  • Emissionen sker utan företräde för befintliga aktieägare. 
  • Emissionen uppgår till 9 miljoner kronor. 
  • Högst 900.000 nya aktier emitteras genom aktieemissionen.
  • De nya aktierna motsvarar 10,5 procent av företaget.
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig