beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Unlimited Travel Group överraskar med mycket starkt fjärde kvartal 
beQuoted nyhetsbrev 1 september 2008
Unlimited Travel Group överraskar med mycket starkt fjärde kvartal
- Det bästa någonsin trots att sommarkvartalen historiskt varit svaga

Unlimited Travel Group (UTG) levererade sin bokslutslutskommuniké den 29 augusti. Fjärde kvartalet (april - juni) som tidigare år varit svagt, visade ett strålande resultat och är koncernens hittills klart bästa kvartal. Och den goda utvecklingen ser ut att kunna fortsätta.

Resebranschen går fortsatt bra
Även om vissa reseföretag har problem, verkar branschen gå fortsatt bra. Således skriver TravelPartner (som inte ingår i UTG) i sitt färska bokslut att "alla kurvor pekar uppåt".

- Vi har inte märkt någon nämnvärd avmattning. Vi anser att vi är inom rätt del av resebranschen och tror att vårt segment kommer att fortsätta växa, berättar Johan Schilow, vd i UTG.

Starkt resultat under 2007 / 2008
Bokslutskommunikén, där styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2007 / 2008, har nyligen kommit. Bokslutet visar på följande siffror:

      • Omsättning: 319 Mkr (133), +139 %
      • EBITA: 13,8 Mkr (4,8)
      • Resultat efter finansnetto: 8,5 Mkr (4,8)
      • Vinst per aktie: 0,71 kr (1,09)

Vinsten för kvartal tre var klart lägre än för kvartal två och understeg beQuoteds förväntningar. Däremot blev det fjärde kvartalet strålande. Tidigare har vinterhalvåret varit UTG:s klart starkaste period, men nu presterar man under april - juni de bästa kvartalssiffrorna någonsin:

      • Omsättning: 95 Mkr (35), +171 %
      • EBITA: 6,2 Mkr (0,9)
      • Resultat efter finansnetto: 3,6 Mkr (1,2)
      • Vinst per aktie: 0,32 kr (0,30)

EBITA-marginalen uppgick till hela 6,5 procent. Riktigt så hög nivå tror dock inte Johan Schilow att man kommer att kunna hålla framöver.

Årets siffror är inte helt jämförbara med föregående räkenskapsår, då  2006 / 2007 års omsättning och EBITA påverkades positivt med 4,4 miljoner kronor respektive 0,7 miljoner kronor genom införandet av successiv vinstavräkning.

Resultatet för helåret kan jämföras med målsättningen som angavs vid noteringen på First North 2006. Målet var att under 2008 / 2009 nå en omsättning på 300 miljoner kronor med en EBITA på 10 miljoner kronor. Det har man således, ett år tidigare, redan överträffat.

Vi svenskar reser företrädesvis utomlands under vinterhalvåret. UTG har tidigare haft största delen av intäkterna under denna period. Fjärde kvartalet visar dock att UTG fått en betydligt större jämnhet mellan vinter- och sommarhalvåret.

- När jag kom in i UTG var försäljningen koncentrerad till vinterhalvåret. Nu har vi genom våra senaste förvärv helt planenligt fått en god intjäning under hela året, säger Johan Schilow.

De redovisade vinstsiffrorna är egentligen för låga
I UTG:s strategi ingår förvärv av resebolag. Vid dessa köp uppkommer i moderbolaget en goodwillpost - skillnaden mellan inköpspriset och det köpta bolagets egna kapital. UTG redovisar enligt "gamla" principer, vilket innebär att goodwillen skrivs av på 10 år.

Sådant som varumärke, personal, kundstock med mera syns inte i balansräkningen, men de kan ändå ha ett stort värde. Men UTG skriver alltså varje år av sådana tillgångar, det vill säga goodwill, trots att inget talar för att värdet minskat.

- Vi har inte hittat några lik i garderoben i bolagen vi köpt. De går som förväntat eller bättre, påtalar Johan Schilow.

beQuoted menar även att bolagen inom UTG:s skal tillsammans är värda mer än summan av de enskilda delarna. På senare tid har samarbetet mellan döttrarna och fördelarna av att ingå i en gemensam koncern ökat, något vi kommer att skriva mer om i nästa nyhetsbrev.

För att återgå till redovisningen så finns sedan flera år ett alternativt redovisningssystem, IFRS. Enligt detta ska tillgångar redovisas till verkligt värde. Det innebär att några goodwillavskrivningar inte behöver göras om det inte är motiverat.

Utifrån vad UTG kommunicerat är beQuoteds uppfattning att om bolaget tillämpat IFRS, så skulle inga goodwillavskrivningar ha behövts. Under 2007 / 2008 uppgick dessa till 4,5 miljoner kronor. Utan avskrivningarna skulle resultatet efter skatt nästan ha fördubblats.

- Vi har diskuterat att gå över till IFRS. Men vi har inga lediga resurser för att ta hand om den biten med allt det innebär, och att dra på oss de extra kostnader det medför vill vi inte. I stället redovisar vi EBITA, rörelseresultatet före goodwillavskrivningar, förklarar Johan Schilow.

Aktiekursen speglar inte bolagets kvaliteter
Vid köpet av PolarQuest ökades omsättningsmålet  till 425 miljoner kronor med en EBITA på 24 miljoner kronor. Vi utgår från dessa uppgifter, samt uppskattar räntenettot till plus minus noll och minoritetsandelarna till 4 miljoner kronor.

Årets resultat, om UTG inte skulle göra några goodwillavskrivningar, blir då 3,35 kronor per aktie. Med nuvarande aktiekurs runt 18 kronor ger det ett p/e-tal på 5,4. Dessutom finns förväntningar på att bolaget ska höja årets vinst ytterligare genom förvärv.

Värderingen är mycket låg för ett tillväxtföretag som UTG och beQuoted tycker att aktien är klart felvärderad även med rådande börsskepsis. I ett positivt börsklimat tror vi att aktiekursen åtminstone skulle fördubblas från nuvarande nivåer.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Unlimited Travel Group:
» Unlimited Travel Group fyller på reskassan
» Unlimited Travel Group justerar upp prognosen efter förvärv
» Unlimited Travel Group ser nya attraktiva segment
» Unlimited Travel Group genomför en spännande resa

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 

 
Johan Schilow
VD Unlimited Travel Group

 
 
 
Unlimited Travel Group är den största svenskägda researrangören.
 
Verksamheten bedrivs i nio specialiserade hel- och delägda dotterbolag. 
 
Ytterligare köp
av researrangörer utvärderas kontinuerligt. Men UTG är mycket selektiva, och många friare får nobben.
 
De förvärvade bolagen ska ha en bra ledning, finnas i en lämplig nisch och kunna stå på egna ben.
 
Dotterbolagen inom UTG får sköta sig tämligen självständigt, men vissa funktioner är centraliserade.
 
 
 

 
Birdie Golf Tours har blivit utvalt att arrangera resor under hösten / våren till Annika Sörenstams "Annika Academy" i Florida. 
 
 
 
 

UTG:s affärsmodeller

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
Ungefär hälften av UTG:s omsättning kommer från privatkunder. Återstoden är fördelat mellan grupp & konferens samt affärsresor.
 
  
 
Utvecklingen av EBITA på rullande årsbasis 

(klicka bilden för större bild)
 
 
 
En hög upplevelsefaktor är en viktig del i UTG:s resor. Många resor skräddarsys dessutom åt kunden.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-10-02
Årsredovisning 2007 / 2008

Mer info 
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig