beQpress
Pressmeddelanden
AdCityMedia: Delårsrapport januari - mars 2019 AdCityMedia AB (publ) 

Delårsrapport januari - mars 2019 AdCityMedia AB (publ)

JANUARI - MARS 2019

  • Nettoomsättningen steg med 19,1 % till 40 735 ( 34 198) Tkr.
  • Periodens resultat uppgick till 1 207 (2 148) Tkr.
  • EBITDA uppgick till 7 129 (4 105) Tkr och EBITDA-marginalen uppgick till 17,5 % (12,0).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 9 659 ( 1 847) Tkr.
  • Rörelseresultat uppgick till 2 054 (2 647) Tkr.
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,65 (1,21) kr.
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,65 (1,21) kr.

VD-KOMMENTAR 

NORGE VÄXER MED 88 %
Årets första kvartal kännetecknas av en stark försäljning från affärsområdet Media där koncernen som helhet även genererat en stark bruttomarginal samt ett ökat kassaflöde. 

Under perioden visar AdCityMedia en omsättningstillväxt om 19 % jämfört med föregående år, 40,7 Mkr mot 34,2 Mkr. Inkluderas Prego Media AS i jämförelsesiffrorna så växer bolaget organiskt med 1 % vilket är ett resultat av ett svagare kvartal för Retail Tech.

Bruttomarginalen för kvartalet uppgår till 65 % vilket är oförändrat mot samma period föregående som även uppgick till 65 %. Jämfört med Q4 2018 så stärks bruttomarginalen med 7 procentenheter.

Den starka bruttomarginalen beror dels på att affärsområdet Retail Tech utgjort en liten del av omsättningen men även att Prego i Norge ökat sin digitala försäljning i linje med utstakad plan. Efter periodens utgång har den digitala etableringen fortsatt vilket bedöms stärka både framtida försäljning och bruttomarginal.

Som tidigare kommunicerat så är marginalerna något lägre i dagens rörelse än vad vi historiskt legat på. Detta är till följd av att vi gör stora investeringar för att möta framtiden, men även på grund av det norska förvärvet Prego Media AS som har lägre marginal till följd av sitt stora utbud av analoga ytor.

EBITDA-marginalen ökar från 12 % till 18 % vilket grundar sig i effekter från det nya regelverket IFRS 16. Justerat för detta ligger vi i paritet med föregående år vilket är väsentligt under vår målsättning.

Kassaflödet från den löpande verksamheten är starkt under perioden och ökar från 1,8 Mkr till 9,7 Mkr.

Media
Affärsområdet Media ökar under kvartalet försäljningen med 48 % jämfört med samma period föregående år, motsvarande 35,2 Mkr mot 23,8 Mkr, och bruttomarginalen för affärsområdet uppgår till 68 % under kvartalet. Inkluderar vi Prego i jämförelsesiffrorna växer affärsområdet organiskt med 18 % samtidigt som mediainvesteringar för perioden visar på en ökning i utomhusreklam med 3,5 % om vi räknar samman den svenska och norska marknaden. (Se not 10) Det innebär att AdCityMedia fortsätter att ta marknadsandelar.

Vi har nyligen invigt två premiumytor, dels Stockholm citys största utomhusskärm på 37 kvm utanför anrika NK på Regeringsgatan. Samtidigt som vi i Norge under maj månad lanserade en ny reklamyta på 47 kvm, bestående av sex stycken digitala skärmar på Karl Johans gate i centrala Oslo. 

Inför årsredovisningen 2019 har vi gjort en årlig revidering av koncernens medialager, som nu uppskattas uppgå till över 1 000 Mkr. Ett medialager vilket definieras av hundra procent införsäljning på samtliga ytor i AdCityMedias nätverk under ett år utan rabatterade priser. Den kraftiga ökningen beror på förvärvet av Prego Media AS samt nyetablerade egenägda mediaytor, samtidigt som vi nu valt att inkludera alla våra kontrakt med externa partners. Detta innebär att vi står väl rustade att möta de ökade investeringarna från marknaden samt att växa organiskt på befintligt lager.

Retail Tech
Affärsområdet Retail Tech har under årets första kvartal minskat försäljningen med -46 % jämfört med samma period föregående år. 

Detta är vi naturligtvis inte nöjda med och arbetar nu för fullt med att försöka landa några större affärer utifrån befintlig offertstock, samtidigt som arbetet med att etablera nya kunder fortsätter. Vi har även föranlett ett arbete med att se över organisationen inom affärsområdet, vilket bl.a. innebär att stärka upp med fler personer.

Den minskade försäljningen beror på att vi under kvartalet inte haft några större utrullningar. Värt att notera är att detta är ett affärsområde som kan fluktuera mycket mellan kvartalen till följd av att utrullningar oftast är stora och rullas ut under korta tidsperioder.

En positiv glimt är att Prego under kvartalet tagit några mindre digital signage-affärer, vilket vi har förhoppningar om ska kunna stärka upp affärsområdet på sikt genom dels större affärer och genom att vi nu parallellt kan arbeta på två marknader för att få in fler affärer.

Norge
Det är glädjande att se ett så starkt momentum som våra norska kollegor visar. Omsättningen under kvartalet uppgår till 11,0 MNOK, vilket är en ökning om ca 88 % från föregående år. Utomhusmarknaden är enligt Mediebyråforeningen oförändrad från föregående år i Norge, vilket innebär att Prego fortsätter ta marknadsandelar. 

En stor del av omsättningsökningen utgörs av den framgångsrika nya digitala kanalen i dagligvaruhandel vilken vi har stora förhoppningar om. Vi ser även fram emot vad den nya premiumytan, som enligt mitt tycke är Norges bästa skärm, kan generera under året då vi redan innan lansering haft en stor efterfrågan.

Utdelning / Starcorp
Styrelsen har föreslagit att på årsstämman den 29 maj förutom att dela ut 3,00 kr per aktie även ta beslut om att dela ut 100 % av aktierna i dotterföretaget bitlogic media AB och därmed den egenutvecklade mjukvaran "Starcorp" till aktieägarna.

Anledningen till att särskilja bitlogic media AB med Starcorp är att renodla AdCityMedia och kunna fokusera 100 % på kärnverksamheten med de två affärsområdena Media och Retail Tech, och samtidigt ge Starcorp möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.

Orderstock och avslutande ord
Orderstocken för 2019 har under kvartalet utvecklats positivt för affärsområdet Media och är vid periodens utgång större än vid motsvarande period föregående år. För affärsområdet Retail Tech är orderstocken mindre, medan offertstocken utvecklats positivt och är större än vid samma period föregående år, vilket vi skall kapitalisera på. 

Förutom att Norge och hela affärsområdet Media går starkt är vi nu delaktiga i några större spännande upphandlingar inom båda våra affärsområden, vilka skulle kunna medföra en stor skjuts i tillväxten på resultatet och omsättningen.

Anders Axelsson,
VD AdCityMedia AB (publ)

Stockholm 2019-05-28

För mer information:
Anders Axelsson, VD
[email protected]
+46 8 535 28001 

Bolagets aktie är listad på Nasdaq First North och Erik Penser Bank AB, tel. +46 8-463 83 00, [email protected] är Bolagets Certified Adviser.

Denna information är sådan information som AdCityMedia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 maj 2019 kl. 08:00 CEST.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
AdCityMedia Pressrelease 2019-05-28.pdf
AdCityMedia Delarsrapport Q1 2019.pdf

Kort om Bolaget:
AdCityMedia hjälper företag och varumärken att synas.Med sina två affärsområden Media och Retail Tech skapar AdCityMedia synlighet för budskap i utomhus- och inomhusmiljö som dagligen når hundratusentals människor. 

Med 19 års erfarenhet från affärsområdet Media är Bolaget idag marknadsledande inom segmentet digital storformatsreklam i utomhusmiljö. Man har sedan 2015 femdubblat det säljbara mediautrymmet på digitala mediaytor i citylägen. Marknaden för utomhusreklam växer och övergången från analogt till digitalt sker i mycket snabb takt, där AdCityMedia varit en drivande kraft i digitaliseringen under flertalet år. Media har fyra huvudinriktningar; digitala storformatsskärmar, vepor, dagligvaruhandel samt billboards.

Inom affärsområdet Retail Tech är AdCityMedias mission att stärka upp livskraften inom retail när marknaden genomgår stora förändringar. Genom att hjälpa butiksägare att värdera sina egna mediamöjligheter, såväl på fasad som i butik, kan synligheten ökas, nya intäktsmöjligheter skapas och verksamheten utvecklas. Retail Tech har två huvudinriktningar: "Digital Signage" (digitala skärmar i butiksmiljö) och "Production" (analog storformatsreklam).

Framtiden är digital och i nuläget har AdCityMedia cirka 1 500 egna mediaytor samt över 4 500 digitala skärmar i sitt nätverk där Bolaget skapar strategi och driver innehåll och support åt sina kunder. Bolaget är innovativt och har tekniken och kompetensen som krävs för att ligga i framkant, vilket ger goda förutsättningar att ta tillvara på marknadens tillväxt.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.