beQpress
Pressmeddelanden
AdCityMedia: AdCityMedia förtydligar SaaS-plattformen Starcorp 

AdCityMedia förtydligar SaaS-plattformen Starcorp

Följande informationsdelgivning avser ge en djupare förståelse för vad den egenutvecklade mjukvaran Starcorp innebär. Förslaget att dela ut SaaS-plattformen Starcorp till aktieägarna kommer att fattas under årsstämman som hålls den 29 maj 2019.

Den 22 januari 2018 förvärvade AdcityMedia 100 % av aktiekapitalet i bitlogic media AB. Förvärvet var ett led i AdCityMedias strategiska inriktning att säkerställa det fulla ägandeskapet till den egenutvecklade mjukvaran Starcorp. Sedan förvärvet har plattformen implementerats internt där AdCityMedias skärmar och flertalet av dess externa skyltar helt driftas i mjukvaran, vilket  möjliggjort för AdCityMedia att på ett enklare sätt bygga medialager och dela skärmar. Skalbarheten i mjukvaran har blivit allt tydligare när alla systemlösningar färdigställt och efterfrågan från externa aktörer noterats. Sedan dess har utvecklingen fortlöpt med ett större fokus att bygga en plattform för global användning. 

Styrelsen avser nu  att registrera bitlogic media AB som ett publikt aktiebolag där planen är att undersöka möjligheten för handel med bolagets aktie på en lämplig marknadsplats. Går allt enligt plan är avsikten är att göra detta under hösten.

Kort om Starcorp
Sedan 2006 har AdCityMedia löpande utvecklat sin egna mjukvara till följd av en avsaknad av kompetenta bokningssystem "CMS" på marknaden. Denna bedömning kvarstår och för närvarande har bolaget sex personer som utvecklar Starcorps mjukvara. Plattformen är en så kallad Saas-lösning(Software as a service). Lansering har skett i liten skala under våren och blev mer officiell i samband med "World Out Of Home Organisation" mötet i Dubai den 1-4 maj. Starcorp har en skalbar affärsmodell som genererar återkommande intäkter står nu inför en global uppskalning. För närvarande finns ett 30-tal bolag kopplade till plattformen. Plattformen är uppbyggd på en öppen API-struktur där bolag kan ansluta CRM, ekonomi, trafikflöden m.m. Viktigast är den öppna API-lösningen mot programmatiska köpplattformar. Starcorps intäkter är så kallade Annual Recurring Revenues ("ARR)". ARR intäkterna bygger på månatliga intäkter från "NOD", "CMS" och player inkoppling. Utöver detta tillkommer viss procent av omsättningen i plattformen från programmatiska köp. 

Produkt / Tjänst
Bitlogic har sedan 2006 utvecklat en SaaS-plattform för att driva digitala budskap / annonser på digitala skärmar i utomhusmiljö. Kundgruppen är främst bolag inom utomhusreklam samt retailbolag. Plattformen kan liknas med ett komplett affärssystem för att effektivisera den dagliga driften av kampanjer samt skapa nya intäkter på licenstagarens digitala reklamskärmar. Bitlogics plattform ersätter ofta flera system som kunderna idag har för att lösa samma utmaningar. Plattformen används redan idag av ett flertal kunder på den skandinaviska marknaden där ibland AdCityMedia som är Nod-ägare i Norden. Som ägare till Noden i Norden har AdCityMedia fortsatt möjlighet att skapa intäkter via vad Starcorp genom att drifta denna och koppla på egna såväl som externa skärmar.

Intäktsmodell
Bitlogics intäkter i huvudsak; 

  1. Årliga återkommande "ARR" (annual recurring revenue) som genereras av licenstagare som nyttjar företagets SaaS-plattform (Software as a service).
  2. Tech fee på medieköp / transaktioner som sker i plattformen.
  3. Utveckling av API:er (application programming interface) för att koppla företagets plattform till andra system.

Kapital
För att möjliggöra en lansering på global nivå och samtidigt bygga/stärka en organisation för att kapitalisera på de tillväxtmöjligheter som finns globalt, kommer kapital att behöva införskaffas. Exakt belopp eller typ av finansieringsalternativ är ännu ej satt, men uppskattas till ca 15-20 Mkr. 

Globalt / Marknad
Medieinvesteringar i utomhusreklam ökar fortsatt globalt. En av faktorerna till ökningen är att utomhusmediamarknaden idag är inne i en fas av fortsatt digitalisering, där reklamytor går från analoga till digitala skärmar. Detta ger utomhusmediebolag nya möjligheter till intäkter men ställer samtidigt nya krav på teknik/plattformar för att hantera det nya digitala flödet av kampanjer.  

Potential
Starcorp bedöms ha stora möjligheter till att bli en ledande mjukvaruaktör för bokningar av media och står nu inför en global lansering. Starcorps affärsmodell är skalbar och genererar återkommande intäkter, något som ger förutsättningar för kraftig tillväxt under god lönsamhet.

Det unika med Stacrops modell är att mediaskärmägarna kan välja att dela sina skärmar med varandra, till skillnad från befintliga bokningsplattformar som idag bara bygger på att boka och styra egna skärmar. Detta innebär att det går förmedla ett externt nätverk av skärmar till potentiella köpare där intäkter fördelas per skärmägare. Likaså har mjukvaran en funktion av programmatiska köp, vilket på sikt kan vara en "game changer" för branschen. Programmatiska köp i kombination med att plattformen expanderas via sharing där nya nodägare hela tiden arbetar med att koppla upp nya skärmar kan generera stor hävstång med tiden.

Förädling av verksamhet
Anledningen till att särskilja bitlogic media AB med Starcorp är att renodla AdCityMedia och kunna fokusera 100 % på kärnverksamheten med de två affärsområdena Media och Retail Tech, och samtidigt ge Starcorp möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. Vidare finns ett värde av att mjukvaran inte ägs av AdCityMedia som för många potentiella kunder kan uppfattas som en konkurrent inom mediaförsäljning. 

Starcorp lanserades under 2018 i mindre skala och står nu inför en större uppskalning på världsbasis. Utvecklingen av mjukvaran kräver redan idag mycket resurser och belastar således koncernens totala kassaflöde med primärt personal och utveckling, där hänförliga kostnader och investeringar under 2018 påverkade kassaflödet negativt med cirka 4,5 Mkr. I det fall utdelningen skulle genomförts inför 2018 så skulle siffrorna för AdCityMedia påverkats positivt genom att EBITDA hade ökat med ca 1 Mkr och EBIT med ca 2 Mkr, samtidigt som AdCityMedias omsättning och tillväxt inte hade påverkats. Effekten skulle bli att vinst per aktie under 2018 ökar från 7,22 kr till 8,08 kr.

Mot bakgrund av det skede som Starcorp befinner sig i bedömer styrelsen i AdCityMedia att det mest gynnsamma för koncernens aktieägare är att separera Starcorp och renodla AdCityMedias kärnverksamhet. Det möjliggör således full potential för affärsområdena Retail Tech och Media, vilka kan fortsätta växa med högre lönsamhet, samtidigt som det möjliggör för Starcorp att utvecklas i en snabbare takt, fristående från AdCityMedias kärnverksamhet.

Stockholm 2019-05-27

För mer information:
Anders Axelsson, VD
[email protected]
+46 8 535 28001 

Bolagets aktie är listad på Nasdaq First North och Erik Penser Bank AB, tel. +46 8-463 83 00, [email protected] är Bolagets Certified Adviser.

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 27 maj 2019 kl. 17:20 CEST.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
AdCityMedia Pressrelease 2019-05-27.pdf

Kort om Bolaget:
AdCityMedia hjälper företag och varumärken att synas.Med sina två affärsområden Mediaoch Retail Techskapar AdCityMedia synlighet för budskap i utomhus- och inomhusmiljö som dagligen når hundratusentals människor. 

Med 19 års erfarenhet från affärsområdet Media är Bolaget idag marknadsledande inom segmentet digital storformatsreklam i utomhusmiljö. Man har sedan 2015 femdubblat det säljbara mediautrymmet på digitala mediaytor i citylägen. Marknaden för utomhusreklam växer och övergången från analogt till digitalt sker i mycket snabb takt, där AdCityMedia varit en drivande kraft i digitaliseringen under flertalet år. Media har fyra huvudinriktningar; digitala storformatsskärmar, vepor, dagligvaruhandel samt billboards.

Inom affärsområdet Retail Tech är AdCityMedias mission att stärka upp livskraften inom retail när marknaden genomgår stora förändringar. Genom att hjälpa butiksägare att värdera sina egna mediamöjligheter, såväl på fasad som i butik, kan synligheten ökas, nya intäktsmöjligheter skapas och verksamheten utvecklas. Retail Tech har två huvudinriktningar: "Digital Signage" (digitala skärmar i butiksmiljö) och "Production" (analog storformatsreklam).

Framtiden är digital och i nuläget har AdCityMedia cirka 1 500 egna mediaytor samt över 4 500 digitala skärmar i sitt nätverk där Bolaget skapar strategi och driver innehåll och support åt sina kunder. Bolaget är innovativt och har tekniken och kompetensen som krävs för att ligga i framkant, vilket ger goda förutsättningar att ta tillvara på marknadens tillväxt.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.