beQpress
Pressmeddelanden
AdCityMedia: AdCityMedia föreslår utdelning av SaaS-plattformen Starcorp till aktieägarna och stärker fokus på kärnverksamheten 

AdCityMedia föreslår utdelning av SaaS-plattformen Starcorp till aktieägarna och stärker fokus på kärnverksamheten

Styrelsen i AdCityMedia AB ("AdCityMedia" eller "Bolaget"), listat på Nasdaq First North, önskar dela ut samtliga aktier i dotterbolaget bitlogic media AB och därmed Software-as-a-Service ("SaaS")-plattformen "Starcorp" till AdCityMedias aktieägare. AdCityMedia stärker således sitt fokus på den egna kärnverksamheten och möjliggör samtidigt för Starcorp att mer effektivt realisera sin fulla potential.  Nedan följer information om förslaget till utdelningen.

Bakgrund till förslag om utdelning
Anledningen till att särskilja bitlogic media AB med Starcorp är att renodla AdCityMedia och kunna fokusera 100 % på kärnverksamheten med de två affärsområdena Media och Retail Tech, och samtidigt ge Starcorp möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. Starcorp lanserades under 2018 i mindre skala och står nu inför en större uppskalning på världsbasis. Utvecklingen av mjukvaran kräver redan idag mycket resurser och belastar således koncernens totala kassaflöde med primärt personal och utveckling, där hänförliga kostnader och investeringar under 2018 påverkade kassaflödet negativt med cirka 4,5 MSEK. I det fall utdelningen skulle genomförts inför 2018 så skulle siffrorna för AdCityMedia påverkats med att EBITDA ökat med ca 1 MSEK och EBIT med ca 2 MSEK. AdCityMedias omsättning och tillväxt påverkas inte. Effekten skulle bli att vinst per aktie under 2018 ökar från 7,22 kr till 8,08 kr. Se Tabell 1 nedan i detta pressmeddelande för härledning av hur AdCityMedias räkenskaper utvecklats 2018 exklusive bitlogic media AB med Starcorp.

AdCityMedia, med de två affärsområdena Retail Tech och Media, visar på god tillväxt med stark lönsamhet och koncernen har kunnat leverera sex raka år av ökad utdelning till sina aktieägare. Styrelsen i AdCityMedia bedömer därför, med tanke på det skedet Starcorp nu befinner sig i, att det mest gynnsamma för koncernens aktieägare är att separera Starcorp och renodla AdCityMedias kärnverksamhet. Det möjliggör således full potential för affärsområdena Retail Tech och Media, vilka kan fortsätta växa med högre lönsamhet, samtidigt som det möjliggör att Starcorp kan utvecklas i en snabbare takt, fristående från AdCityMedias kärnverksamhet. Starcorp bedöms ha alla möjligheter för att bli en världsledande mjukvaruaktör för bokningar av media och står nu inför en global lansering, som aktieägarna ges nu en möjlighet att tilldelas aktier i ett tidigt skede. Starcorps affärsmodell är skalbar och genererar återkommande intäkter, något som ger förutsättningar för kraftig tillväxt med god lönsamhet.

"Den storskaliga lanseringen på global nivå som är planerad under 2019 av bitlogic media AB innebär stora möjligheter. Samtidigt kommer det att kräva stora investeringar, vilket skulle kräva att kapital tillförs av moderbolaget AdCityMedia. Min bedömning är att verksamhetsmodellen kring Starcorp skiljer sig tydligt från AdCityMedias verksamhet varför detta är något som aktieägarna i AdCityMedia bör få ta ställning till själva om man är intresserad av att vara en del av. Detta uppnås genom att dela ut bolaget till AdCityMedias aktieägare vilket samtidigt ger respektive verksamhet bättre förutsättningar att utvecklas fullt ut", säger Anders Axelsson, VD i AdCityMedia.

Om Bitlogic Media AB och Starcorp
Den 22 januari 2018 förvärvade AdcityMedia 100 % av aktiekapitalet i bitlogic media AB.  Förvärvet var ett led i AdCityMedias strategiska inriktning att säkerställa det fulla ägandeskapet till den egenutvecklade mjukvaran Starcorp som är en SaaS-plattform som utvecklats sedan 2006. Sedan förvärvet har verksamheten kring Starcorp paketerats och centrerats till bitlogic media AB för att skapa en verksamhet som kan stå på egna ben och utvecklas på ett rättvist sätt. Starcorp får sina intäkter från olika prenumerationstjänster och genererar återkommande intäkter, så kallade Annual Recurring Revenues ("ARR)".

Beslut på stämma
Kallelsen till årsstämman kommer att publiceras den 30 april 2019 med förslag att bemyndiga styrelsen att fastställa avstämningsdagen för rätt till denna utdelning. Detaljerad information om avstämningsdag samt utdelningens påverkan på det fria egna kapitalet kommer att informeras så snart utredningen är färdigställd.

Tabell 1.
Följande tabell visar en sammanfattning av hur AdCityMedias räkenskaper för 2018 hade sett ut givet att bitlogic media AB med Starcorp exkluderats.

 

(MSEK) om inget annat anges

Inkl. bitlogic media AB

Exkl. bitlogic media AB

Förändring

Omsättning

175,9

175,6

-0,3

Bruttomarginal

61 %

61 %

-

EBITDA

24,9

25,9

+1,0

EBIT

17,6

19,6

+2,0

Nettoresultat

13,8

15,4

+1,6

Kassaflöde från löpande verksamhet

22,7

27,2

+4,5

Vinst per aktie

7,22 kr

8,08 kr

+0,86 kr

Kort Q&A i samband med förslag om utdelning av bitlogic media AB

Hur ska jag som aktieägare i AdCityMedia agera för att få ta del av utdelningen av bitlogic media AB?
Så snart styrelsens utredning är klar kommer information om avstämningsdag att meddelas. Avstämningsdagen är den  dag som aktieboken stäms av, där du som aktieägare i AdCityMedia får rätt till utdelning av aktier i bitlogic media AB.

Hur påverkar det här mitt ägande i AdCityMedia?
Som aktieägare i AdCityMedia AB är ditt ägande och aktieinnehav oförändrat. Du kommer som ägare få motsvarande andel i bitlogic media AB.

Kommer mina aktier i bitlogic media AB med Starcorp vara föremål för handel på en reglerad marknad?
Styrelsen avser att registrera bitlogic media AB som ett publikt aktiebolag och samtidigt undersöka möjligheten för handel med bolagets aktie på en reglerad marknad.

Vilka skattekonsekvenser får utdelningen?
Utdelningen av aktierna i bitlogic media AB är tänkt att ske i enlighet med de så kallade "Lex Asea"-bestämmelserna och bör därför inte leda till några omedelbara skattekonsekvenser för skattskyldiga bosatta i Sverige.

Ersätter utdelningen av aktierna i dotterföretaget den tidigare förmedlade kontantutdelningen
Nej, detta är en utdelning utöver de 3,00 kr per aktie.

Stockholm 2019-04-26

Anders Axelsson,
VD AdCityMedia AB (publ)

För mer information:
Anders Axelsson, VD
[email protected]
+46 8 535 28001

Bolagets aktie är listad på Nasdaq First North och Erik Penser Bank AB, tel. +46 8-463 83 00, [email protected] är Bolagets Certified Adviser.

Denna information är sådan information som AdCityMedia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 april 2019 kl. 15:50 CET.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
AdCityMedia Pressrelease 2019-04-26.pdf

Kort om Bolaget
AdCityMedia hjälper företag och varumärken att synas. Med sina två affärsområden Media och Retail Tech skapar AdCityMedia synlighet för budskap i utomhus- och inomhusmiljö som dagligen når hundratusentals människor.

Med 18 års erfarenhet från affärsområdet Media är Bolaget idag marknadsledande inom segmentet digital storformatsreklam i utomhusmiljö. Man har sedan 2015 tredubblat det säljbara mediautrymmet på digitala mediaytor i citylägen. Marknaden för utomhusreklam växer och övergången från analogt till digitalt sker i mycket snabb takt, där AdCityMedia varit en drivande kraft i digitaliseringen under flertalet år.

Inom affärsområdet Retail Tech är AdCityMedias mission att stärka upp livskraften inom retail när marknaden genomgår stora förändringar. Genom att hjälpa butiksägare att värdera sina egna mediamöjligheter, såväl på fasad som i butik, kan synligheten ökas, nya intäktsmöjligheter skapas och verksamheten utvecklas. Retail Tech har två huvudinriktningar: "Digital Signage" (digitala skärmar i butiksmiljö) och "Production" (analog storformatsreklam).

Framtiden är digital och i nuläget har AdCityMedia cirka 1 500 egna mediaytor samt över 4 500 digitala skärmar där Bolaget skapar strategi och driver innehåll och support åt sina kunder. Bolaget är innovativt och har tekniken och kompetensen som krävs för att ligga i framkant, vilket ger goda förutsättningar att ta tillvara på marknadens tillväxt.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.