beQpress
Pressmeddelanden
AdCityMedia: BOKSLUTSKOMMUNIKE JANUARI - DECEMBER 2018 ADCITYMEDIA AB (PUBL) 

BOKSLUTSKOMMUNIKE JANUARI - DECEMBER 2018 ADCITYMEDIA AB (PUBL)

OKTOBER - DECEMBER 2018

  • Nettoomsättningen steg med 50,4 % till 55 321 (36 780) TSEK. 
  • Periodens resultat uppgick till 3 872 (3 729) TSEK.
  • EBITDA uppgick till 8 192 (7 241) TSEK och EBITDA-marginalen uppgick till 14,8 % (19,7).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 13 130 (12 512) TSEK.
  • Rörelseresultat uppgick till 5 777 (5 690) TSEK.
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 2,07 (2,12) kr.
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 2,07 (2,12) kr. 

JANUARI - DECEMBER 2018 

  • Nettoomsättningen steg med 44,0 % till 175 906 (122 115) TSEK. 
  • Periodens resultat uppgick till 13 077 (13 846) TSEK.
  • EBITDA1uppgick till 24 877 (22 644) TSEK och EBITDA-marginalen uppgick till 14,1 % (18,5).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 22 728 (13 867) TSEK.
  • Rörelseresultat uppgick till 17 728 (17 449) TSEK.
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 7,22 (7,94) kr.
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 7,22 (7,90) kr. 

1EBITDA inkluderas under perioden av en positiv justeringseffekt om 938 TSEK gällande slutlig tilläggköpeskilling för dotterföretaget All In Media Sverige AB. 

VD-KOMMENTAR

"Bolaget växer organiskt med 25 % under 2018" 

Fjärde kvartalet - starkaste någonsin 
Det är glädjande att kunna avsluta årets sista kvartal med den högsta omsättningen och rörelseresultatet i bolagets historia, samtidigt som vi visar på stark organiskt tillväxt inom båda våra affärsområden. 

Under perioden visar AdCityMedia en omsättningstillväxt om 50 % jämfört med föregående år, 55,3 MSEK mot 36,8 MSEK. Bolaget växer organiskt med 17 % d.v.s. exkluderat från de förvärvade bolagen Prego Media AS och Bitlogic AB. 

EBITDA-marginalen återhämtar sig från tidigare kvartal och uppgår under fjärde kvartalet till 15 %. 

Bruttomarginalen för kvartalet uppgår till 58 % att jämföra mot föregående års kvartal om 72 %. 

Som tidigare kommunicerat så är marginalerna något lägre i dagens rörelse än vad vi historiskt legat på. Detta till följd av att vi gör stora investeringar för att möta framtiden, men även på grund av det norska förvärvet Prego Media AS som har lägre marginal till följd av sitt stora utbud av analoga ytor. Under perioden har försäljningen inom både analog media och digital signage varit starkt, vilket påverkar bruttomarginalen till följd av att produkterna har lägre marginal än digitalt media. 

Fokuset för kommande år är dels att förädla den norska verksamheten och utöka det digitala utbudet, vilka båda är potentiella marginalförstärkare. 

Kassaflödet från den löpande verksamheten är starkt under perioden och ökar från 12,5 MSEK till 13,1 MSEK. Från investeringsverksamheten fortsätter vi att investera i vår egenutvecklade mjukvara Starcorp Media Hub, samtidigt som vi under perioden erlagt köpeskillingar för dotterföretagen GM-Gruppen Moving Message AB och All in Media Sverige AB. 

Summering av 2018 
Den starka avslutningen innebär att AdCityMedia för helåret 2018 visar en omsättningstillväxt om 44 % jämfört med föregående år, 175,9 MSEK mot 122,1 MSEK.

Vi växer organiskt med 25 % under 2018, och om Prego varit inkluderade under helåret så hade ackumulerad omsättning per december månad uppgått till 189,5 MSEK. Vilket hade varit en ökning om 55 % jämfört med motsvarande siffror föregående år. 

Under 2018 har vi tillträtt två förvärv, mjukvarubolaget Bitlogic och Prego Media som är Norges tredje största bolag inom utomhusreklam. Det har således varit stort fokus på integration och att finna synergier inom koncernen, vilket jag tycker den organiska tillväxten vittnar om att vi lyckats väl med. 

2018 var för AdCityMedia ett år då vi strategiskt valde att investera för framtiden. Vi har gått från att i december 2017 vara 61 stycken medarbetare till att vid utgången av året vara 76 stycken. 

Det har även varit stort fokus på att bygga en mer skalbar organisation där nya roller skapats för att få ökade synergier nu när koncernen blivit väsentligt större. 

Totalt investerades 4,6 MSEK i immateriella tillgångar under året, detta till följd av att vi fortsatt satsat på vår egenutvecklade mjukvara där vi har stora förhoppningar om att i framtiden kunna leverera ytterligare omsättning med god lönsamhet. Målbilden för mjukvaran, Starcorp Media Hub, är att en lansering skall ske under 2019. 

Media 
Affärsområdet Media ökar under kvartalet försäljningen med 52 % jämfört med samma period föregående år, motsvarande 44,8 MSEK mot 29,4 MSEK. Bruttomarginalen för affärsområdet uppgår till 64 % under kvartalet. Den organiska tillväxten inom affärsområdet uppgår till 10 % samtidigt som Mediebyråbarometern för perioden oktober till december visar på en ökning av investeringar i utomhusreklam med 10 %, vilket innebär att AdCityMedia ligger i nivå med marknaden. 

Under perioden har vi både installerat och påbörjat etablering av nya premiumytor med fokus runt storstadsregioner i Sverige, vilka kommer att stärka vårt utbud inför kommande år. 

Retail Tech 
Affärsområdet Retail Tech har under fjärde kvartalet ökat försäljningen organiskt med 44 % jämfört med föregående år. 

Affärsområdet fortsätter att växa där vi förutom digital signage även via våra duktiga medarbetare visat på en stark tillväxt för vårt produktionsben, vilket kort beskrivet innebär etablering av analoga ytor på kundens egna fasader och lokaler. 

Förvärv 
Under Perioden har vi erlagt köpeskilling för GM-Gruppen samt All in Media varav den sistnämnda är slutlig, vilket innebär att vi endast har köpeskillingen kvar för GM-Gruppen och Prego. 

Våra norska kollegor på Prego Media har under kvartalet haft stort fokus på försäljning och visar för perioden en omsättning på 12,4 MSEK, vilket är en ökning om ca 22 % från föregående år. 

Etableringen av den nya försäljningskanalen gällande större digitala skärmar i livsmedelsbutiker har under perioden fortlöpt enligt plan. Jag har goda förhoppningar om att affärsområdet kommer bidra med en fin tillväxt inför kommande år, då vi redan idag ser en efterfrågan från marknaden. 

Framtidsutsikter 
För att ta tillvara på den starka marknadstillväxten och bli en ledande koncern inom utomhusreklam i Norden, och på sikt även etablera oss utanför Norden, är det min och styrelsens bedömning att bolaget ska stärkas genom att investera i nya mediaytor, personal, HR, utveckling av Starcorp Media Hub samt se över nya förvärv. 

Fokus skall ligga i att under kommande år lansera Stacorp Media Hub, stärka den norska verksamheten, både genom att se över digitaliseringsmöjligheter, och stärka dess digital signage-ben, men även genom att fortsätta arbetet med det nya affärsområdet inom dagligvaruhandel. Integrationsarbetet kommer att fortlöpa för att finna ytterliggare synergier för att kunna nyttja vårt medialager om +600 MSEK på ett så bra sätt som möjligt. 

Satsningarna innebär att rörelsens kostnader kan öka under kommande år, det är dock vår bedömning att dessa åtgärder kommer att accelerera arbetet med att bygga en skalbar organisation med en stärkt position, som kan hantera allt högre tillväxt med stärkta marginaler. 

Orderstocken för 2019 har under kvartalet utvecklats positivt och är vid periodens utgång större än vid motsvarande period föregående år. 

Utdelning 
Mot bakgrund av det starka året 2018 så föreslår styrelsen för AdCityMedia att utdelning skall ges till aktieägarna med 3,00 (2,75) kr per aktie. 

Stockholm 2019-02-27

Anders Axelsson, 
VD AdCityMedia AB (publ)

För mer information:
Anders Axelsson, VD
[email protected]
+46 8 535 28001

Bolagets aktie är listad på Nasdaq First North och Erik Penser Bank AB, tel. +46 8-463 83 00, [email protected] är Bolagets Certified Adviser.

Denna information är sådan information som AdCityMedia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 27 februari 2019 kl. 08:00 CET.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
AdCityMedia Pressrelease 2019-02-27.pdf
AdCityMedia Bokslutskommunike 2018.pdf

Kort om Bolaget:
AdCityMedia hjälper företag och varumärken att synas. Med sina två affärsområden Media och Retail Tech skapar AdCityMedia synlighet för budskap i utomhus- och inomhusmiljö som dagligen når hundratusentals människor.
Med 18 års erfarenhet från affärsområdet Media är Bolaget idag marknadsledande inom segmentet digital storformatsreklam i utomhusmiljö. Man har sedan 2015 tredubblat det säljbara mediautrymmet på digitala mediaytor i citylägen. Marknaden för utomhusreklam växer och övergången från analogt till digitalt sker i mycket snabb takt, där AdCityMedia varit en drivande kraft i digitaliseringen under flertalet år.
Inom affärsområdet Retail Tech är AdCityMedias mission att stärka upp livskraften inom retail när marknaden genomgår stora förändringar. Genom att hjälpa butiksägare att värdera sina egna mediamöjligheter, såväl på fasad som i butik, kan synligheten ökas, nya intäktsmöjligheter skapas och verksamheten utvecklas. Retail Tech har två huvudinriktningar: "Digital Signage" (digitala skärmar i butiksmiljö) och "Production" (analog storformatsreklam).
Framtiden är digital och i nuläget har AdCityMedia cirka 1 500 egna mediaytor samt över 4 500 digitala skärmar där Bolaget skapar strategi och driver innehåll och support åt sina kunder. Bolaget är innovativt och har tekniken och kompetensen som krävs för att ligga i framkant, vilket ger goda förutsättningar att ta tillvara på marknadens tillväxt.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.