beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Xintela publicerar nya resultat från stamcellsstudie 

Xintela publicerar nya resultat från stamcellsstudie

Lund, Sverige, 15 februari 2019 - Xintela informerar att resultat från karaktärisering av stamceller, framtagna från häst och selekterade med Xintelas markörteknologi, nu har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften Annals of Stem Cell Research. I publikationen demonstreras och diskuteras de funktionella fördelarna av Xintelas selekterade stamceller.

Xintela har tidigare rapporterat positiva prekliniska resultat i en häststudie där en ledbroskskada behandlades med häststamceller (adulta mesenkymala stamceller från fettvävnad), som var selekterade med Xintelas markörteknologi. Studien visade att stamcellerna både var säkra och att de skyddade brosk och ben från nedbrytning efter en broskskada. I den nu publicerade artikeln har stamceller, framtagna på samma sätt som de som användes i häststudien, karaktäriserats i olika cellstudier med avseende på biologisk funktion. Resultaten visar bland annat att de selekterade stamcellerna har bättre förmåga att utvecklas till broskceller och att binda till en broskskada jämfört med icke-selekterade heterogena stamceller. Studierna har delvis utförts i samarbete med en forskargrupp i Tyskland.

- Resultaten visar att Xintelas metod för att ta fram terapeutiska stamceller har flera biologiska fördelar vilket kan ha stor betydelse vid utvecklingen av en effektiv stamcellsterapi inklusive regenerering av ledbrosk. Publikationen beskriver också att Xintelas selektionsmetod leder till homogena och konsistenta stamcellspreparationer vilket har regulatoriska fördelar i utveckling av en stamcellsprodukt, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Publikationen:
Integrin a10b1-selected Equine MSCs have Improved Chondrogenic Differentiation, Immunomodulatory and Cartilage Adhesion Capacity. Uvebrant, K., Reimer Rasmusson, L., Talts, JF., Alberton, P., Aszodi, A., Lundgren-Akerlund, E. (2019) Ann Stem Cell Res, 1(1): 001-009.

För att läsa publikationen, besök: https://www.somatopublications.com/integrin-%CE%B110%CE%B21-selected-equine-mscs-have-improved-chondrogenic-differentiation-immunomodulatory-and-cartilage-adhesion-capacity.pdf 

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: 070-329 18 71
E-post: [email protected]
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se 

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Pressrelease 2019-02-15.pdf

Om Xintela
Xintela utvecklar medicinska produkter inom regenerativ medicin och cancer baserade på bolagets patentskyddade markörteknologi, XINMARK®. Xintela använder teknologin för att selektera och kvalitetssäkra mesenkymala stamceller för behandling broskskador och artros. I en studie på hästar har bolaget visat att stamcellerna är säkra att använda och att de har en positiv effekt på ledbrosket och det underliggande benet efter en skada. Xintela förbereder nu för kliniska studier på häst och människa. Dessutom har Xintela utvecklat ett test, XACT, för kvalitetskontroll av broskceller vid cellterapi av broskskador. XINMARK® används även för att utveckla en antikropps-baserad behandling (Antibody Drug Conjugate, ADC) mot glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Positiva prekliniska resultat från cellstudier och djurmodell har visat att antikroppen har en dödande effekt på glioblastomcellerna och har därmed bekräftat att konceptet fungerar. Xintela är noterat på Nasdaq First North Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.