beQpress
Pressmeddelanden
AdCityMedia: Delårsrapport januari - september 2018 AdCityMedia 

Delårsrapport januari - september 2018 AdCityMedia

AdCityMedias nettoomsättning ökar 15 % organiskt och totalt 41 % under årets tredje kvartal jämfört med motsvarande period föregående år.

JULI - SEPTEMBER 2018

  • Nettoomsättningen steg med 40,7 % till 42 294 (30 064) TSEK
  • Periodens resultat uppgick till 2 347 (4 136) TSEK
  • EBITDA uppgick till 5 548 (5 845) TSEK och EBITDA-marginalen uppgick till 13,1 % (19,4), justerat för Prego Media AS uppgick EBITDA-marginalen till 17,0 %
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 1 586 (-3 218) TSEK
  • Rörelseresultat uppgick till 3 740 (4 573) TSEK
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 1,29 (2,35) kr.
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,29 (2,35) kr.

JANUARI - SEPTEMBER 2018

  • Nettoomsättningen steg med 41,3 % till 120 585 (85 342) TSEK
  • Periodens resultat uppgick till 9 204 (10 115) TSEK
  • EBITDA uppgick till 16 685 (15 403) TSEK och EBITDA-marginalen uppgick till 13,8 % (18,0)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 9 597 (1 357) TSEK 
  • Rörelseresultat uppgick till 11 951 (11 759) TSEK
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 5,13 (5,82) kr.
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 5,13 (5,78) kr.

1 EBITDA inkluderas under perioden av en positiv justeringseffekt om 938 TSEK gällande slutlig tilläggköpeskilling för dotterföretaget All In Media Sverige AB.

VD-KOMMENTAR

"Vi bygger för framtiden"

Under perioden visar ACM en omsättningstillväxt om 41 % jämfört med föregående år, 42 294 TSEK mot 30 064 TSEK. Bolaget växer organiskt med 15 % d.v.s. exkluderat från de förvärvade bolagen Prego Media AS och Bitlogic AB.

Bolaget fortsätter sin tillväxtresa och kan under årets tredje kvartal visa en omsättningstillväxt för tolfte kvartalet i rad. Vi fortsätter växa organiskt inom båda våra affärsområden där Retail Tech visar på en fortsatt kraftig tillväxt med en stark bruttomarginal vilket är mycket glädjande.

Vi bygger för framtiden, där vi fortsätter att göra stora satsningar i personal, HR, IR, medialager, Starcorp m.m, för att ta ACM till nya höjder. Dessa investeringar medför dock en större kostnadssida som kräver en högre omsättning för att bibehålla marginaler, vilket vi fortsätter att visa med omsättningstillväxten om 41 % mot tidigare kvartal.

EBITDA-marginalen uppgår under kvartalet till 13 %, vilket är lägre än vad vi historiskt legat på. Främsta anledningen till att vi tappar marginaler beror på stora investeringar som görs för att möta framtiden, främst i bolagsförvärv och personal. Under kvartalet har det varit stort fokus på integrationsarbete för det norska förvärvet Prego Media AS, vilket hämmat fokuset från deras försäljning. ACMs underliggande rörelse går fortsatt starkt och justerat för Prego uppgår kvartalets EBITDA-marginal till 17 %. De investeringar som nu tagits för att förädla den norska verksamheten är strategiskt viktiga för att kunna stärka marginalerna och generera organisk tillväxt. Den minskade marginalen bedöms dock återhämta sig under årets sista kvartal, där orderstocken för bolaget har utvecklats positivt och är vid periodens utgång större än vid motsvarande period föregående år.

Bruttomarginalen för kvartalet uppgår till 68 % att jämföra mot föregående års kvartal om 69 %. Detta är en mycket stark siffra med hänsyn till att det nyligen förvärvade dotterföretaget Prego Media AS är inkluderat, vilka har en lägre marginal än övriga koncernföretag till följd av deras analoga ytor. Samtidigt medför de ökade analoga ytorna att ACM som helhetsleverantör stärker sitt erbjudande. På sikt öppnar även detta upp för en digitalisering i Norge.

Kassaflödet från den löpande verksamheten ökar med 4 804 TSEK från -3 218 TSEK till 1 586 TSEK. Under perioden har köpeskillingar betalats ut gällande dotterföretaget GM-Gruppen Moving Message AB om 7 250 TSEK. Justerat för köpeskilling uppgår kvartalets kassaflöde till -256 TSEK att jämföra med -5 915 TSEK justerat för emission.

Media
Affärsområdet Media ökar under perioden försäljningen med 37 % jämfört med samma period föregående år, motsvarande 33 988 TSEK mot 24 764 TSEK. Bruttomarginalen för affärsområdet uppgår till 73 % under kvartalet. Den organiska tillväxten inom affärsområdet uppgår till 6 % samtidigt som Mediebyråbarometern för perioden juli till september visar på en ökning av investeringar i utomhusreklam med 10 %, vilket innebär att AdCityMedia ligger 4 procentenheter efter marknaden. Ackumulerat per september månad är marknaden upp 21 % medan AdCityMedia är upp 18 %.

Detta förklaras av att det under kvartalets månader varit stort fokus på riksdagsvalet i Sverige vilket för ACM försvårat försäljningen. Många av våra partners (fasad- och skärmägare) har nolltolerans mot politiska budskap vilket medfört att vi till skillnad från många andra utomhusbolag inte fått sälja politiska kampanjer utan istället fått lägga fokuset på "vanlig" reklam, vilket är betydligt mer svårsålt under valtider då städer präglas av politiska budskap. Jag är nöjd med försäljningen för affärsområdet under perioden, och menar att vi vid ett normalt förhållande skulle överträffat marknadstillväxten.

Inom Media ligger fokus framåt på att fortsatt stärka upp affärsområdet med ytterligare duktiga säljare för att sälja vårt befintliga mediautrymme om +600 MSEK.

Retail Tech
Retail Tech har under tredje kvartalet ökat försäljningen med 57 % jämfört med föregående år. Den organiska tillväxten inom affärsområdet uppgår till 55 %.

Under perioden har vi haft en fin produktmix vilket genererat en bruttomarginal om 47 % som vi är mycket nöjda med.

Den organiska tillväxten inom affärsområdet spås fortsätta då offertstocken för affärsområdet är större än någonsin tidigare, vilket siar om en fortsatt god utveckling om affärerna landar som vi önskar och tror. I samband med varje leverans ökar också de repetitiva intäkterna i form av licenser och support.

Förvärv
Vi är mycket nöjda med att det tidigare förvärvade bolaget GM Gruppen Moving Message AB fortsätter att gå starkt, mycket till följd av vi lyckats utveckla en modell för att nyttja vårt gemensamma medialager och våra olika säljstrukturer. Det lyckade resultatet har medfört att de uppnått kriterierna för maximal tilläggsköpeskilling.

Prego, vars mediaytor primärt är analoga, har både under och efter periodens utgång tagit ett par större order inom den nya mediekanalen "Handles", innebärande reklam på kundvagnar i livsmedelsbutiker där avtal tecknats med stora världskända bolag. Utöver Handles har vi nu påbörjat utrullningen av en ny digital kanal i Norge, innebärande större digitala skärmar i livsmedelsbutiker. Det stora intresset som visats för målgruppen stärker våra utsikter för 2019 ytterligare.

Totalt för kvartalet uppgår omsättning till 7 695 TSEK vilket är en ökning om ca 1 % från föregående år. Att vi inte visar en större tillväxt under kvartalet är en effekt av det påbörjade integrationsarbete av Prego, vilket krävt allokering av resurser och som i förlängningen påverkat vår försäljning. En liten organisation som Prego där varje anställd gör stor inverkar blir lätt påverkade av ett integrationsarbete, med detta sagt är vi naturligtvis inte helt nöjda med detta.

Dock är vår bedömning att det arbete och den tid som investerats i integrationsarbetet kommer att väga upp denna inbromsning i omsättning och marginal, genom att vi på sikt kommer att se synergier för både Prego och koncernen som helhet.

Värt att notera är att om Prego hade varit inkluderade under hela 2018 hade ackumulerad omsättning per september månad uppgått till 134 254 TSEK, vilket hade varit en ökning om 57 % jämfört mot rapporterade siffror föregående år.

Avslutande ord
När jag i samband med det påbörjade budgetarbetet summerar upp bolagets alla möjligheter inför kommande år tillsammans med orderstocken och utestående offerter är det med stor entusiasm som jag ser fram emot årets sista kvartal och en fortsatt tillväxtresa.

Anders Axelsson,
VD AdCityMedia AB (publ)

För mer information:
Anders Axelsson, VD [email protected]  mailto:[email protected] +46 8 535 28001

Bolagets aktie är listad på Nasdaq First North och Erik Penser Bank, tel. 08-4638000 är Bolagets Certified Adviser.

Denna information är sådan information som AdCityMedia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 november 2018 kl. 09:00 CET.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
AdCityMedia Pressrelease 2018-11-20.pdf
AdCityMedia Delarsrapport Q3 2018.pdf

Kort om Bolaget:
AdCityMedia hjälper företag och varumärken att synas. Med sina två affärsområden Media och Retail Tech skapar AdCityMedia synlighet för budskap i utomhus- och inomhusmiljö som dagligen når hundratusentals människor.

Med 18 års erfarenhet från affärsområdet Media är Bolaget idag marknadsledande inom segmentet digital storformatsreklam i utomhusmiljö. Man har sedan 2015 tredubblat det säljbara mediautrymmet på digitala mediaytor i citylägen. Marknaden för utomhusreklam växer och övergången från analogt till digitalt sker i mycket snabb takt, där AdCityMedia varit en drivande kraft i digitaliseringen under flertalet år.

Inom affärsområdet Retail Tech är AdCityMedias mission att stärka upp livskraften inom retail när marknaden genomgår stora förändringar. Genom att hjälpa butiksägare att värdera sina egna mediamöjligheter, såväl på fasad som i butik, kan synligheten ökas, nya intäktsmöjligheter skapas och verksamheten utvecklas. Retail Tech har två huvudinriktningar: "Digital Signage" (digitala skärmar i butiksmiljö) och "Production" (analog storformatsreklam).

Framtiden är digital och i nuläget har AdCityMedia cirka 1 500 egna mediaytor samt över 4 500 digitala skärmar där Bolaget skapar strategi och driver innehåll och support åt sina kunder. Bolaget är innovativt och har tekniken och kompetensen som krävs för att ligga i framkant, vilket ger goda förutsättningar att ta tillvara på marknadens tillväxt.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.