beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Delårsrapport 2018-01-01 till 2018-03-31 

Delårsrapport 2018-01-01 till 2018-03-31

Sammanfattning av delårsrapport

Med "Bolaget" eller "Xintela" avses Xintela AB (publ) med organisationsnummer 556780-3480.

 Första kvartalet (2018-01-01 - 2018-03-31)

  • Intäkterna uppgick till 395 (1) KSEK.
  • Resultatet före skatt uppgick till -7 827 (-5 409) KSEK.
  • Resultatet per aktie* uppgick till -0,26 (-0,20) SEK.
  • Soliditeten** uppgick per den 31 mars 2018 till 48 (94) %.

* Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med 30 367 904 aktier, vilket är registrerat antal aktier per 2018-03-31. Vid samma period föregående år hade Bolaget 26 991 275 aktier registrerade.
** Soliditet: Eget kapital dividerat med totalt kapital.
Belopp inom parentes: Jämförande period föregående år.

Väsentliga händelser under första kvartalet 2018

Den 20 mars 2018 tillkännager Xintela att bolaget har beslutat att förbereda en möjlig avknoppning av sin onkologiverksamhet och bilda ett nytt bolag att delas ut till Xintelas befintliga aktieägare och noteras under 2018 på lämplig marknadsplats.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

Xintela meddelar den 17 april att bolaget har utvecklat nya metoder för att identifiera och rena fram neurala stamceller från hjärnan. Detta öppnar upp för ett helt nytt fält inom bolagets cellterapiverksamhet för behandlingar av traumatiska skador och sjukdomar som drabbar centrala nervsystemet (CNS).

Den 26 april 2018 meddelar Xintela att den egna GMP anläggningen är färdigbyggd. Anläggningen beräknas vara produktionsklar i slutet av 2018. Samtidigt meddelas att bolaget kommer genomföra en ny studie på hästar med posttraumatisk artros under året för att undersöka optimal dos av stamcellerna och erhålla ytterligare information om verkningsmekanismer.

VD Evy Lundgren-Åkerlund kommenterar

Under årets första kvartal har vi haft fokus på den egna GMP-anläggningen för tillverkning av stamceller för kliniska studier. Den är nu färdigbyggd och bolaget har flyttat in i nya laboratorielokaler och kontor i direkt anslutning till GMP enheten. Den ska nu utrustas för produktion av stamceller och dokumentation ska färdigställas för att söka tillverkningstillstånd från Läkemedelsmedelsverket. Anläggningen beräknas vara produktionsklar i slutet av året. Parallellt arbetar Xintelas team med prekliniska studier inför en ansökan till Läkemedelsverket om att få inleda kliniska studier på människor med artros.

Vi kunde nyligen informera att bolaget har utvecklat metoder för att rena fram neurala stamceller från hjärnan med hjälp av sin markörteknologi. Detta öppnar upp för ett helt nytt fält för bolagets cellterapiverksamhet för behandlingar av traumatiska skador och sjukdomar som drabbar centrala nervsystemet (CNS) och som leder till att hjärnceller dör. Xintelas unika stamcellsteknologi kan identifiera och kvalitetssäkra neurala stamceller för terapeutisk användning. Detta har mycket stor potential och vi planerar för fortsatt utvecklingsarbete när resurser är tillgängliga, antingen internt eller via externa samarbetspartners.

Samarbetet med det japanska bolaget CellSeed har genererat intäkter till Xintela och har dessutom identifierat Xintela som en aktör inom regenerativ medicin i Japan, vilket har öppnat upp för andra intressanta diskussioner. Den japanska marknaden är extra intressant genom att det japanska regelverket för ATMPs tillåter tillfälligt marknadsgodkännande redan efter klinisk Fas II.

Vår onkologiverksamhet, med fokus på att utveckla en behandling mot den aggressiva hjärntumören glioblastom, fortsätter att utvecklas positivt. Vi har tidigare visat att Xintelas antikroppsbaserade ADC (Antibody Drug Conjugate) har en avdödande effekt både på celler och i en djurmodell. Projektet har kompletterats med ytterligare resultat och byggt en bra grund för Xintelas fortsatta satsning inom onkologi. Arbetet med att identifiera en samarbetspartner för projektet pågår. Vi har även identifierat ytterligare cancerindikationer där vår markörteknologi har stora möjligheter att utvecklas både för diagnostik och terapi.

För att våra onkologiprojekt ska få bästa möjligheter att fortsätta utvecklas både internt och genom samarbeten, har vi valt att undersöka en möjlig avknoppning av onkologiverksamheten till ett separat bolag. Tidpunkten är dessutom helt rätt för Xintela att fokusera fullt ut på stamcellsverksamheten. Det underlättar för framtida partnerskap samtidigt som ett separat onkologibolag får möjlighet att fokusera på aktiviteter som skapar maximalt värde för våra aktieägare.

Vi ser fram emot en spännande och innehållsrik fortsättning av 2018.

Varma sommarhälsningar,
Evy Lundgren-Åkerlund
Vd, Xintela AB

Kommande finansiella rapporter

Delårsrapport Q2, 2018 2018-08-29

Delårsrapport Q3, 2018 2018-11-28

Bokslutskommuniké 2018 2019-02-27

Rapporten i sin helhet bifogas.

För ytterligare information kontakta:
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Telefon: +46-703 291 871
E-post: [email protected]
Hemsida: www.xintela.se
Adress: Medicon Village, 223 81 Lund

Xintela är noterat på Nasdaq First North sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser AB.

Denna information är sådan information som Xintela AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 maj 2018 kl. 08:30 CET.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Delarsrapport Q1 2018.pdf

Xintela AB

Xintela utvecklar medicinska produkter inom regenerativ medicin och onkologi baserade på bolagets patentskyddade markörteknologi, XINMARK®. Xintela använder teknologin för att framställa och kvalitetssäkra stamceller för behandling av ledsjukdomen artros. Studier på hästar har visat att stamcellerna är säkra och att de har en behandlande effekt på ledbrosket och det underliggande benet efter en skada. Xintela har nyligen etablerat en egen GMP-anläggning för att producera stamceller för kliniska studier. I onkologiprojektet används XINMARK® för att utveckla en antikropps-baserad behandling (Antibody Drug Conjugate, ADC) mot tumörer med första inriktning på den aggressiva hjärntumören glioblastom. Positiva prekliniska resultat från cellstudier och djurmodell har visat att ADC-behandlingen har en målsökande och avdödande effekt på specifika tumörceller vilket har lagt en grund för fortsatt utveckling av bolagets onkologiverksamhet. Xintela är noterat på Nasdaq First North Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.