beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: IP-telefoni med hög kvalitet i fokus för AllTele 
beQuoted nyhetsbrev 4 oktober 2007
IP-telefoni med hög kvalitet i fokus för AllTele
-
Bra bredbandstjänster breddar telesatsning

IP-telefoni har de senaste åren blivit allt hetare. Men kvaliteten i IP-telefonin har varit ojämn. Teleoperatören AllTele erbjuder högkvalitativ fast IP-telefoni. Via förvärvet av TDC Songs kundstock blir man också en stor leverantör av internettjänster.

Förvärv av TDC Songs kundstock dubblar omsättningen
Det hör till ovanligheterna att man börjar skriva en artikel om ett företag, och när artikeln är klar har det blivit ett helt annat företag.

Men det är nästan så man får beskriva AllTele, efter det helt färska förvärvet av TDC Songs kundstock för privatpersoner i Sverige, totalt uppgående till 24.000 hushåll.

För det första dubblar AllTele genom förvärvet sin omsättning:

- Under 2008 räknar vi, inklusive kundstocken från TDC Song, med en total omsättning på 120 miljoner kronor, säger AllTeles vd och grundare Ola Norberg till beQuoted.

För det andra gör förvärvet AllTele till ett mycket mer lönsamt företag. Företaget lämnar prognosen att EBITDA-resultatet kommer att hamna runt 3 kronor per aktie nästa år.

- Förvärven finansieras inom ramen för det egna kassaflödet, någon extra nyemission behövs inte, fortsätter Ola Norberg.

Aktiemarknaden har satt stort värde på affären. Aktiekursen låg före förvärvet runt 9 kronor, men sedan förvärvet annonserades har kursen hoppat upp till drygt 16 kronor.

IP-telefoni vinner mark från klassisk analog telefoni
AllTeles huvudverksamhet är högkvalitativ fast IP-telefoni. Övertagandet av 37.000 bredbandskunder via förvärv (vi berättar mer nedan) skall leda till rejäl nyförsäljning av teleabonnemang.

Marknaden för fast telefoni (ej mobiltelefoni) kan delas upp i två segment: Privatkunder respektive Företagskunder. Rent tekniskt kan man sedan göra ytterligare en uppdelning:

      • Fast telefoni över det traditionella kopparbaserade nätet
      • IP-telefoni över internet
      • IP-telefoni över fasta IP-baserade nät

Skillnaden mellan teknikerna är att samtal över det kopparbaserade nätet överförs analogt. Vid IP-telefoni digitaliseras röstinnehållet till ettor och nollor och samtalsöverföringen sker därefter via datapaket.

Genom att röstinnehållet överförs digitalt kan större mängder information överföras. Därmed blir överföringen billigare.

Bakom intresset för IP-telefoni ligger således att samtalskostnaderna blir lägre. Särskilt stor blir skillnaden på utlandssamtal.

Högre kvalitet på fast IP-telefoni
Nackdelen med IP-telefoni över internet är att kvaliteten kan variera. Avbrott och störningar i röstöverföringen förekommer.

- Internet är egentligen inte anpassat för telefoni, eftersom telefoni kräver absolut realtidsöverföring, berättar Ola Norberg.

- När man surfar på internet kan man acceptera att datapaket som inte nått fram skickas om, det märker man inte. Men i telefonluren märks det direkt i form av störningar. Det kan bli hackade samtal, ekon eller brus.

AllTele erbjuder därför i första hand fast IP-baserad telefoni.

- Med fast IP-baserad telefoni över stadsnät slipper man den här problematiken. Samtalskvaliteten blir lika god som vid traditionell fast analog telefoni, men till en lägre kostnad, upplyser Ola Norberg.

- Stadsnätens fördel ligger i att de är baserade på modern fiberinfrastruktur, vilket ger hög överföringskvalitet.

Bättre pålitlighet på fast IP-telefoni
Som bekant förekommer det dessutom att internetuppkopplingen av något skäl är helt utslagen. Då fungerar inte IP-telefoni över internet.

- AllTele har etablerat en egen nationell nätstruktur där vi byggt in full redundans. Det betyder att om en grävmaskin skulle råka gräva av en kabel så kan vår samtalstrafik ta en annan väg. Vi har betydligt lägre sannolikhet att drabbas av avbrott, förklarar Ola Norberg.

Andra skillnader är att IP-telefoni över internet saknar många av de plustjänster som vi kommit att vänja oss vid.

- Leverantörer av IP-telefoni över internet tillhandahåller bara ett begränsat antal plustjänster, dessutom olika mellan olika leverantörer, upplyser Ola Norberg. Men med fast IP-baserad telefoni fungerar plustjänsterna som vid vanlig fast telefoni.

- IP-telefoni över internet är heller inte tillrådligt att använda för trygghetstelefoner till äldre, SOS Alarm, vanliga larm och porttelefoner. Tillförlitligheten duger helt enkelt inte.

AllTele når marknaden via stadsnät
Genom att hyra in sig i de stadsnät som de senaste åren grävts ner i landets kommuner kan AllTele erbjuda kunderna att teckna abonnemang för fast IP-baserad telefoni.

- Idag finns vi i cirka 90 av de stadsnät som etablerats runt om i landet. Därmed kan vi erbjuda totalt cirka 800.000 kunder att teckna abonnemang hos oss, berättar Ola Norberg.

- Vi betalar 10 - 20 procent av intäkterna vi får från abonnemangsavgifterna till stadsnätföretaget. Intäkterna från resten av abonnemangskostnaderna och samtalstrafiken skall sedan täcka våra investeringar, interna kostnader, kundtjänst och vinst.

Men fast IP-baserad telefoni är inte den enda tjänsten man erbjuder.

- Många stadsnätföretag har tillfrågat oss om vi inte också kan erbjuda traditionell internet. Så sedan ett tag levererar vi även internet via bredband på utvalda orter, upplyser Ola Norberg.

- På orter där vi ännu inte kan erbjuda fast IP-telefoni erbjuder vi istället internetbaserad IP-telefoni, som ett första steg för att nå en ökad marknadstäckning. Med internetbaserad IP-telefoni når AllTele hälften av alla hushåll i Sverige.

Förvärv av Wasadata och Skellefteå Krafts kundstock
Som en del i denna expansion skall förvärvet av Wasadata i Vadstena och inkråmsförvärvet av Skellefteå Krafts kundstock ses.

- Wasadata i Vadstena är ett utomordentligt välskött företag. Genom förvärvet får vi ökad kompetens inom internet / ISP (Internet Service Provider - leverantör av internettjänster).

- Syftet har varit att förvärva kompetens inom utveckling av internettjänster samt underhåll och drift av internet, nu när vi även blivit leverantör av bredband via internet.

Kompetensen inom Wasadata matchar alltså på ett utmärkt sätt AllTeles behov av ökad kompetens inom leverans av högkvalitativa internettjänster, efter förvärvet av TDC Songs kundstock.

Resultatsiffror för 2007
Som vi berättade låg aktiekursen före förvärvet runt 9 kronor. Det var en rejäl nedgång sedan AllTele introducerades på First North i början av året, till kursen 19 kronor.

Nedgången har delvis orsakats av att företaget befinner sig i en uppbyggnadsfas, efter att ha grundats 2002. Marknadsföring och försäljning har egentligen inte startat på allvar förrän under 2006.

Resultat har därför varit negativt så här långt. Delårsrapporten för första halvåret 2007 såg ut enligt följande:

      • Omsättning: 9,2 Mkr (9,5, varav 2,5 engångsintäkt)
      • Resultat efter finansnetto: -8,6 Mkr (-1,3)
      • Vinst per aktie: -1,71 kr (-0,35)

Andra kvartalet 2006 hade AllTele en engångsintäkt på 2,5 miljoner kronor som gör jämförelser mellan åren skeva. Dock har löpande intäkter från telefoni ökat med 57 procent under första halvåret.

För andra kvartalet 2007 isolerat blev siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 4,9 Mkr (5,8, varav 2,5 engångsintäkt)
      • Resultat efter finansnetto: -4,7 Mkr (0,4)
      • Vinst per aktie: -0,89 kr (0,08)

Målet är nu att expandera både organiskt och via förvärv. Volymerna måste upp för att det samlade täckningsbidraget skall kunna bära de fasta kostnaderna.

Organisk och förvärvsbaserad expansion
Efter utgången av andra kvartalet 2007 uppgick kundstocken till cirka 10.000 kunder. Med förvärvet av Wasadata följer 5.500 kunder som nu använder AllTele.

Därtill tillför inkråmsförvärvet av Skelleftekrafts kundstock ytterligare 13.500 kunder.

AllTele har betalat ungefär 1.000 kronor per kund i båda fallen. Det känns som en bra affär. Kunderna förväntas generera intäkter på 250 - 300 kronor per månad, eller totalt 30 - 40 miljoner kronor på årsbasis.

- Efter förvärven av kundbaserna från TDC Song, Wasadata och Skelleftekraft når vi positivt rörelseresultat på kvartalsbasis från och med fjärde kvartalet 2007. Det är ett år tidigare än planerat, säger Ola Norberg.
 
- Vi har redan under tredje kvartalet tagit stora kostnader för att klara en nästan femdubblad omfattning av kundstock och omsättning från och med det fjärde kvartalet. Vi står nu väl rustade för en stark organisk tillväxt inför 2008 och framåt, avslutar Ola Norberg.

Totalt kommer AllTele från den 1 oktober att hantera cirka 50.000 bredbands- och telefonikunder. Styrelseordförande Thomas Nygren betonar att AllTeles satsning på hög kvalitet i IP-telefonin även gäller bredbandstjänsterna.

beQuoted positiv till aktien
AllTeles vision är att bli Sveriges ledande leverantör av fast IP-baserad telefoni och en stor aktör inom bredbandstjänster. Här finns samtidigt betydande synergieffekter genom att många av de nya kunderna förväntas bli köpare av fast IP-telefoni från bolaget.

I detta gillar beQuoted satsningen på kvalitet. Ola Norberg betonar att kvaliteten på kundtjänstfunktionen är särskilt viktig att upprätthålla.

beQuoted tror att fast IP-telefoni är här för att stanna. Att vara först med en seriös satsning kan ge AllTele "first mover"-fördelar. Dessutom har bolaget en mycket erfaren styrelse och ledning.

Företagets prognos för 2008 är att EBITDA-resultatet skall bli 3 kronor per aktie. Att förvärvet av TDC Song kan finansieras genom kassaflödet från själva rörelsen är imponerande. Själva upplåningen sker i sin helhet via ett femårigt låneavtal med Proventus och SEB.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Ola Norberg
VD och grundare
AllTele

 
 
 
- Under 2008 räknar vi, inklusive förvärvet av kundstocken från TDC Song, med en total omsättning på 125 miljoner kronor och ett EBITDA-resultat på 3 kronor per aktie.
 
 
- Förvärvet finansieras
inom ramen för vårt egna kassaflöde, någon extra nyemission behövs inte.
 
 
 
 

 
 
IP är en förkortning för Internet Protocol. IP-baserad kommunikationsöverföring är på väg att ta över helt.
 
 
Digitaliserad röstöverföring skapar mycket högre överföringskapacitet, som i sin tur möjliggör lägre samtalskostnader.
 
 
Kopparbaserade nätet
är i ökande utsträckning på väg att bli omodernt.
 
 
Till exempel har TeliaSonera upphört med att ansluta nybyggda fastigheter till det kopparbaserade nätet.
 
 
För att samtalskvaliteten och tillförlitligheten för IP-telefoni med säkerhet skall bli lika god som vid traditionell fast telefoni krävs det dock att man använder fast IP-baserad telefoni.
 
 

 
 

AllTele hyr in sig i stadsnät

 
 
Statistiken visar att ett genomsnittligt hushåll ringer 122 samtal i månaden.
 
 
AllTele hävdar att vid byte från en normalprisleverantör kan ett genomsnittligt hushåll sänka sina telefonkostnader med 1.600 - 1.800 kronor om året, med bibehållna tjänster och kvalitet.
 
 
Vid byte från en lågprisleverantör till AllTele kan ett genomsnittligt hushåll sänka sina telefonkostnader med 900 - 1.500 kronor om året.
 
 
 
 
- Idag finns AllTele i cirka 90 av de stadsnät som etablerats runt om i landet. Därmed kan vi erbjuda totalt cirka 800.000 kunder att teckna abonnemang hos oss, säger Ola Norberg.
 
 
- På de orter där vi ännu inte kan erbjuda fast IP-telefoni erbjuder vi istället internetbaserad IP-telefoni, som ett första steg för att nå en ökad marknadstäckning.
 
 
- Med internetbaserad IP-telefoni når AllTele hälften av alla hushåll i Sverige.
 
 
 
 

Schematisk översikt över AllTeles nät
(klicka bilden för större bild)

 
 
Ovanstående schema visar AllTeles växel- samt överlämningspunkter mellan bolagets samarbetspartners olika fiberoptiska nät, stadsnäten och det äldre allmänna kopparbaserade telefoninätet (PSTN).
 
 
 
 
- AllTele har etablerat en egen nationell nätstruktur där företaget byggt in full redundans, säger Ola Norberg.
 
 
- Det betyder att om en grävmaskin skulle råka gräva av en kabel så kan vår samtalstrafik ta en annan väg. Vi har lägre sannolikhet att drabbas av avbrott.
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2007-10-25
Delårsrapport Q3 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig