Nordic Holding vid vägskäl i Skokloster - Bygga klart eller sälja projektet är frågan
Onoterade Nordic Holding kämpar på med Skokloster. Projektet är tungrott på grund av svårigheter med att få bankfinansiering och en överhettad byggkonjunktur. Vd Lars Ågren utesluter inte att projektet säljs av till en annan aktör. En åternotering av aktien dröjer.
Långt sämre än tidigare uppgifter I beQuoted nyhetsbrev nr 3 2006 berättade dåvarande vd:n Lars Ågren (samma vd som nu, men däremellan har norrmannen Jörn-Erik Aas varit vd under ett år) att Nordic Holding skulle tjäna 25 - 30 miljoner kronor under 2006, främst på fastighetsprojektet Skokloster.
Dessutom skulle det, enligt Lars Ågren, vara en uthållig vinstnivå i bolaget genom nya projekt, inte minst investeringar i familjeföretag i samband med generationsskiften och liknande.
Resultatet under 2006 blev i själva verket en omsättning på 6,3 miljoner kronor och ett resultat på minus 3,9 miljoner kronor efter finansnetto.
Dessutom avnoterades aktien i mars 2006. En oren revisionsberättelse i årsredovisningen för 2005 har bidragit till att förhindra åternotering.
Så här blev första halvåret 2007:
• Omsättning: 2,6 Mkr (2,5) • Resultat efter finansnetto: -1,1 Mkr (-1,3) • Vinst per aktie: -0,47 öre (-0,78)
För andra kvartalet isolerat blev siffrorna enligt följande:
• Omsättning: 2,5 Mkr (1,0) • Resultat efter finansnetto: -0,1 Mkr (-1,0) • Vinst per aktie: -0,04 öre (-0,71)
Segdraget i Skokloster Skokloster har dragit ut på tiden rejält. Men en del har blivit byggt:
- Två hus har vi byggt själva i lösvirke och de står inför försäljning. Ytterligare två hus är under byggnation och de är redan sålda till kund, säger Lars Ågren.
Från början bestod Skokloster av 18 tomter. Men under resans gång har Nordic Holding av likviditetsskäl tvingats avyttra fyra tomter.
- Vi missbedömde möjligheterna att få bankfinansiering baserat på tillgångars värde. Idag är bankerna endast intresserade av att låna mot kassaflöden. Trots att vi sitter på stora tillgångar i Skokloster har vi inte haft likviditet att slutföra byggnationen, förklarar Lars Ågren.
- Istället har vi fått hanka oss fram genom att bygga ett hus i taget, få betalt för det och sedan kunna få pengar till att bygga ytterligare ett hus. Men det gör att det tar en väldig tid innan projektet blir klart.
- Därtill har den starka byggkonjunkturen ställt till det. Till exempel är det stört omöjligt att ens hitta en erfaren platschef som kan hålla i byggnationen och se till att projektet löper smärtfritt.
Skokloster kan säljas Återstår alltså tio tomter som väntar på att bebyggas. beQuoted undrar hur det skall gå med Skokloster?
- Antingen säljer vi av resten och då får Nordic Holding tillbaka satsade pengar plus en liten vinst. Framför allt får vi ett likviditetstillskott och kan gå vidare med vår egentliga affärsidé, förklarar Lars Ågren.
- Eller bygger vi det klart och kan då göra en reavinst på 10 - 12 miljoner kronor (6 - 7 öre per aktie), före overheadkostnader. Vårt huvudalternativ är att bygga klart, även om det kommer att ta längre tid än beräknat.
Att det tar tid har en nackdel i form av höga förvaltningskostnader för Nordic Holding.
- Våra overheadkostnader i bolaget ligger på 1,8 - 2,0 miljoner kronor per år. Procentuellt är det inte försvarbart. Vi behöver få en större omsättning, slår Lars Ågren fast.
Ursprunglig affärsidé står fast Nordic Holdings egentliga affärsidé är att investera i små bolag, som ett riskkapitalbolag, fast med investeringar på 10 miljoner kronor.
- Det är minst en lika bra idé idag som tidigare. Det är lika stort arbete att investera tio miljoner kronor som att investera hundra miljoner kronor, därför är konkurrensen från vanliga riskkapitalbolag mycket mindre, förklarar Lars Ågren.
- En möjlighet är att vi huvudägare lånar in pengar för att vi skall kunna få kapital nog att göra ett par affärer. Någon åternotering av aktien lär dock inte vara aktuell innan vi avslutat Skokloster och gjort ett eller flera företagsförvärv.
Många turer har det dock blivit i Nordic Holding. Vd-byten, byten av styrelseordföranden och ofrivillig avnotering för att nämna några. Även delvis misslyckade projekt (Skokloster) med dålig likviditet som följd kan nämnas här.
beQuoted undrar om inte allt detta ger intrycket att Nordic Holding är ett ostabilt bolag, som en familjeföretagare inte vill ha med att göra?
- Något företag kanske kommer att uppfatta oss så. Men vi skall säkert hitta andra företag som är beredda att samarbeta med oss, avslutar Lars Ågren.
Oavsett hur Nordic Holding väljer att gå vidare med Skokloster ser vi inget behov av nyemission. Visserligen har vd och styrelse lånat ut pengar till bolaget, men det finns inga planer att kvitta lånen mot aktier.
I slutändan kommer Skokloster att ge ett positivt kassatillskott och bolaget har aldrig behövt be om ytterligare pengar från aktieägarna.
CHRISTER JÖNSSON [email protected]
|
Marknadsplats Onoterat
Lars Ågren, vd: - Trots att vi sitter på stora tillgångar i Skokloster har vi inte haft likviditet att slutföra byggnationen. - Antingen säljer vi av resten och då får vi tillbaka satsade pengar plus en liten vinst. - Eller bygger vi det klart och kan då göra en reavinst på 10 - 12 miljoner kronor före overheadkostnader. |
|
Skokloster Villastad omfattade 18 tomter i Håbo kommun. Efter tomtförsäljningar har det minskat till 14 tomter. Två villor är klara och skall säljas. Ytterligare två villor är under byggnation, men redan sålda. |
|
Upphaussad byggkonjunktur och problem med bankfinansiering har försenat projektet kraftigt. Totala möjliga reavinsten från projektet Skokloster eroderas av procentuellt sett höga overheadkostnader i Nordic Holding. |
|
Resterande tomter med påbörjade byggnationer kan komma att säljas. En försäljning skulle ge likviditet till Nordic Holdings huvudsakliga affärsidé: Investeringar i småföretag. Huvudalternativet är dock att bygga Skokloster klart, även om det kommer att ta längre tid än planerat. | |
Nästa händelse 2007-10-23 Delårsrapport Q3 2007
Läs mer på beQuoted
Hemsida | |