beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Delårsrapport 2017-01-01 till 2017-09-30 

Delårsrapport 2017-01-01 till 2017-09-30

Xintela tidigarelägger uppförandet av en egen produktionsanläggning (GMP)

Under perioden har vi rekryterat Liselotte Theorell, en av Sveriges ledande personer inom etablering av kliniska renrum och kvalitetsledningssystem för cell- och vävnadsterapier, samt beslutat att upprätta en egen GMP-anläggning för produktion av stamceller för kliniska studier. Efter periodens utgång har även nya investerare valt att vara med på Xintelas spännande resa vilket stärkt kassan och ger oss utrymme för ökat fokus på uppsatta milstolpar. Med investerare som har stort förtroende för Bolaget och rekrytering av spetskompetens för att genomföra en av Xintelas viktigaste milstolpar, ser framtiden för Xintela mycket  lovande ut.

Sammanfattning av delårsrapport

Med "Bolaget" eller "Xintela" avses Xintela AB (publ) med organisationsnummer 556780-3480.

Årets första nio månader (2017-01-01 - 2017-09-30)

  • Intäkterna uppgick till 2 (3) KSEK.

  • Resultatet före skatt uppgick till -15 309 (-13 442) KSEK.

  • Resultatet per aktie* uppgick till -0,57 (-0,54) SEK.

  • Soliditeten** uppgick per den 30 september 2017 till 88 (95) %.

Tredje kvartalet (2017-07-01 - 2017-09-30)

  • Intäkterna uppgick till 1 KSEK (3).

  • Resultatet före skatt uppgick till -4 884 (-3 024) KSEK.

  • Resultatet per aktie* uppgick till -0,19 SEK (-0,12).

* Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med 26 991 275 aktier, vilket är registrerat antal aktier per 2017-09-30. Vid samma period föregående år hade Bolaget 24 863 450 aktier registrerade.

** Soliditet: Eget kapital dividerat med totalt kapital.

Belopp inom parentes: Jämförande period föregående år.

Väsentliga händelser under tredje kvartalet 2017

  • Den 17 juli meddelar Xintela att bolaget har förstärkts genom att rekrytera Liselotte Theorell till posten som Director Product Development & Quality Management.

  • Den 11 september meddelar Xintela att bolaget beslutat att tidigarelägga uppförandet av en egen anläggning för tillverkning av avancerade terapiläkemedel (ATMPs) baserade på stamceller från häst och människa på Medicon Village, Lund.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Den 17 oktober meddelar Xintela att Keld Søndergaard har avsagt sig sin plats i bolagets styrelse på grund av personliga skäl. Xintelas större aktieägare kommer att fungera som informell nomineringskommitté och överväga potentiella ersättare att föreslå till nästa årsstämma.

  • Den 13 november meddelar Xintela att bolaget stärker kassan med 17 MSEK inför utvecklingsarbete mot kliniska studier samt fortsatta samarbetsdiskussioner, genom en riktad emission om 10 MSEK samt lån om 7 MSEK. Teckningskursen uppgår till 3,12 kronor per aktie, vilket motsvarar en rabatt om cirka tio procent gentemot den volymviktade genomsnittskursen under perioden 27 oktober - 9 november 2017. Lånet har en månatlig ränta om 2 procent, med en löptid från och med 1 december 2017 till och med 31 december 2018.

VD Evy Lundgren-Åkerlund kommenterar

I slutet av det tredje kvartalet kunde vi med glädje meddela att vi tidigarelägger uppförandet av en egen GMP-anläggning för tillverkning av avancerade terapiläkemedel baserade på stamceller. Det här är ett viktigt steg för Xintela som visar att bolagets strategi är att bli ett komplett och konkurrenskraftigt bolag inom regenerativ medicin. I anläggningen kommer vi att kunna producera stamceller för utveckling av terapier inom flera områden både för häst och människa. Genom den egna GMP-anläggningen får vi full kontroll och flexibilitet i produktionen av stamceller vilket sparar tid och håller kostnaderna nere. Genom att vi bygger GMP-anläggningen i direkt anslutning till våra övriga lokaler på Medicon Village i Lund kan vi dessutom använda våra resurser effektivare.

Vi är nu i full gång med att planera och förbereda för att bygga och utrusta GMP-anläggningen samt etablera processer och kvalitetssystem för tillverkning av stamceller för kliniska studier. Eftersom det kommer att ta tid att få produktionsanläggningen, processer och alla nödvändiga tillstånd på plats, så har vi fått skjuta på den första kliniska studien som är planerad på hästar till tidigast slutet av 2018. Detta vägs mer än väl upp av att vi tidigare än planerat kan påbörja förberedelserna av kliniska studier på människa för behandling av artros genom att vi kan samordna utvecklingen av processer och kvalitetssystem för tillverkningen av stamceller från häst och människa.

Vi har också hög aktivitet i våra andra projekt med fokus på att landa samarbetspartners för kvalitetstestet XACT och för glioblastomprojektet. Genom att vi har deltagit i flera partneringsmöten det senaste halvåret så har vi lyckats etablerat ett flertal spännande kontakter med internationella bolag som vi nu arbetar vidare med. Enligt det samförståndsavtal som vi tidigare har tecknat med CO.DON fortsätter vi utvärdera möjligheten att gemensamt utveckla cellterapiprodukter för behandling av artros.

För att även fortsättningsvis hålla en hög takt i bolagets utvecklingsprojekt genomfördes efter perioden en riktad emission om 10 MSEK till en begränsad grupp institutionella och privata investerare. Samtidigt tecknades ett ettårigt lån om 7 MSEK. Genom att på detta snabba och effektiva sätt stärka bolagets kassa kan vi nu lägga alla våra resurser på att ta Xintelas verksamhet mot uppsatta milstolpar och skapa värde för Xintelas aktieägare.

Slutligen vill jag passa på att tacka Keld Søndergaard, som efter periodens slut har avgått från Xintelas styrelse på grund av personliga skäl, för hans insatser i styrelsen.

Vi kan konstatera att Xintela på ett målinriktat och systematiskt sätt fortsätter lägga pusselbitar på plats på vägen mot kliniska studier och kommersialisering och går en spännande och lovande framtid till mötes.

Evy Lundgren-Åkerlund
Vd, Xintela AB

Kommande finansiella rapporter

Bokslutskommuniké för 2017, 2018-02-22

Rapporten i sin helhet bifogas.

Lund, 23 november 2017

För ytterligare information kontakta:
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Telefon: +46-703 291 871
E-post: [email protected]
Hemsida: www.xintela.se
Adress: Medicon Village, 223 81 Lund

Xintela är noterat på Nasdaq First North sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser AB.

Denna information är sådan information som Xintela AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 23 november 2017 kl. 08:30 CET.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Delarsrapport Q3 2017.pdf

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.