PV Enterprise snabbväxare inom solenergi
PV Enterprise tillverkar solcellspaneler för den europeiska marknaden, en marknad som växer i rask takt. Efter introduktionen på First North i december 2006 har bolaget åttadubblat aktiekursen till 65 kronor. beQuoted besökte årsstämman för att titta närmare på företaget.
Förnybar energi i ropet Att världen måste ställa om till förnybar energi står allt mer klart. Eftersom energiproduktion omsätter enorma belopp har företag verksamma inom förnybar energi blivit högvilt på aktiemarknaderna.
PV Enterprise på First North har belönats med en kursuppgång till kring 65 kronor. Introduktionskursen i december 2006 var 7,60 kronor. Med 9,5 miljoner aktier blir börsvärdet 620 miljoner kronor.
Företaget grundades 2002 av Peter Johnson, med över 20 års erfarenhet av branschen. Idag tillverkar företaget solcellspaneler för elproduktion i sin högt automatiserade fabrik i Vilshult i Blekinge.
- Vid full produktion beräknar vi att fabriken har en kapacitet på 40 - 45 MW, vilket vi dock ännu inte har verifierat, berättar vd Kristoffer Lind för beQuoted.
Solenergi väntas växa 20 procent per år till 2020 PV Enterprise solcellspaneler installeras bland annat på hustak och i solkraftparker.
Under 2005 installerades totalt 1.100 MW solenergi i världen. Totalt fanns 4.000 MW installerat. Marknaden för solenergi har de senaste fem åren vuxit med 35 procent per år.
Marknaden spås växa med 25 procent per år till 2010 och med 20 procent till 2020. Globalt beräknas solcellsmarknaden omsätta 18 - 23 miljarder dollar 2010.
- Flera bedömare, bland annat norska REC (Renewable Energy Corporation), menar dock att detta är siffror som är en underskattning och tror istället på en marknadstillväxt på 40 procent per år under överskådlig framtid, avslöjar Kristoffer Lind.
Tyskland världsledande på solenergi Europa stod för drygt 60 procent av den totala världsmarknaden under 2005, eller cirka 700 MW. Orsaken heter Tyskland, som är klart världsledande med installationer på totalt 630 MW under 2005.
Till grund för tillväxten i Tyskland finns statliga subventioner.
- I Tyskland garanteras producenterna ett pris på 0,46 - 0,49 Euro per producerad kWh under 20 år, vilket har satt fart på marknaden. Särskilt har installationer på hustak varit populära, förklarar Kristoffer Lind.
Tyskland är den viktigaste marknaden för PV Enterprise, men snart finns liknande subventionssystem i bland annat Spanien och Tjeckien.
- Programmet i Spanien beräknas ge 15 - 16 procent avkastning på insatt kapital i norra Spanien och 24 procent avkastning i solstarka södra Spanien (i Murcia), vilket spås öka marknaden för solkraftparker rejält, upplyser Kristoffer Lind.
Grid-parity i Europa år 2020 På sikt är målet att solenergin skall klara sig utan subventioner. När priset för solcellsbaserad energi är samma som för konventionell producerad energi, har så kallad "grid-parity" uppnåtts.
I några länder med höga elpriser börjar man närma sig grid-parity. Exempel är Holland, Japan och på Hawaii. År 2010 spås Italien komma dit.
Tyska solindustriföreningen (Bundesverband Solarindustrie) prognostiserar att solenergi kommer att vara billigare än konventionell energi 2018.
- För kontinentala Europa som helhet räknar man med att grid-parity nås kring år 2020, vilket dock inte gäller Norden, förklarar Kristoffer Lind.
Att solenergi snart beräknas nå grid-parity beror på allt högre elpriser, men också på att kostnaderna för solceller kontinuerligt sjunker. Trenden har varit en långsiktig prisnedgång med cirka sex procent per år, vilket innebär en halvering på 11 - 12 år.
Bakom prissänkningarna för solceller ligger bland annat lägre priser för råvaran kisel som utgör grunden i en solcell.
- Norska REC har dock gått ut och sagt att de tror att de kan halvera sin produktionskostnad för kisel på fyra år, vilket är oerhört intressant, avslöjar Kristoffer Lind. Om det är möjligt kommer vi att kunna nå grid-parity i Europa mycket snabbare än prognostiserat.
- Jag tror generellt att vi kan räkna med en kostnadsnedskärningar på 9 - 10 procent per år de närmaste åren.
Möjlig order på 350 miljoner kronor från Gehrlicher Nyligen nådde PV Enterprise en avsiktsförklaring om en order på över 10 MW till välrenommerade Gehrlicher i Tyskland. Om avsiktsförklaringen konverteras till order blir ordervärdet cirka 350 miljoner kronor, vilket visar potentialen i branschen.
Det som i princip återstår för konvertering till order är att PV Enterprise lyckas få ett testcertifikat från tyska TÜV (Technischer Überwachungs-Verein). PV Enterprise har låtit sina solcellspaneler genomgå ett test av andra utgåvan, vilket är ett tuffare test.
- I dagsläget kräver köparna ett test av första utgåvan, om de överhuvudtaget kräver något, men i längden tror jag att det kommer att vara en klar konkurrensfördel att ha ett testcertifikat av andra utgåvan, förklarar Kristoffer Lind.
I slutet av juni fick bolaget det efterlängtade beskedet om att de klarat alla tester vid testinstitutet TÜV, som innebär att solcellspanelerna uppfyller andra utgåvan av IEC-standarden.
Tillverkning av solenergipaneler är en fragmenterad marknad, med tillverkare både från Asien och Tyskland. Företaget hävdar sig i konkurrensen genom satsning på kvalitet. "Made in Sweden" väcker förtroende hos kunderna.
Dessutom är solcellspaneler investeringar över 20 år. När det gäller så långa relationer ser europeiska kunder en fördel i att kunna köpa från ett annat europeiskt företag. Det ger PV Enterprise en konkurrensfördel gentemot de asiatiska tillverkarna.
Egen staplingsmetod kan bli patent Till detta kommer att företaget utvecklat en egen innovation, som företaget lämnat in en patentansökan för.
- Det som vi sökt patent för är egentligen en staplingsbar funktion som vi integrerat i produkten. Det sparar in tid i produktionen, vid installationen och sparar också mycket förpackningsmaterial, förklarar Peter Johnson, teknisk chef på PV Enterprise. - Särskilt uppskattar våra kunder att installationerna går snabbare och att det blir mycket mindre förpackningsmaterial att forsla bort efter en installation. I ett fall rörde sig om en tredjedel snabbare installationstid och tjugo trailers med insparat förpackningsmaterial.
beQuoteds bedömning är att ett godkänt patentet kan leda till besparingar på kanske en procent i hela kedjan från produktion till installation och det är inte fy skam.
Omsättning kan bli 2,1 miljarder kronor år 2011 På årsstämman nämndes visionen att PV Enterprise skall kunna vara en ledande tillverkare av solcellspaneler i Europa 2011, med en årlig volym på 100 MW.
Utgår vi från dagens intäkt på 26 - 27 miljoner kronor per såld MW solcellspanel, och räknar med att priserna sjunker med 6 procent per år, bör det leda till en försäljning på 2,1 miljarder kronor under 2011.
Priserna kan som sagt sjunka snabbare, men då bör också tillväxten bli bättre, så vi kan hur som helst räkna med 2,1 miljarder i omsättning för år 2011.
En rimlig vinstmarginal bör ligga på 8 - 10 procent, enligt Kristoffer Lind. beQuoted tror att besparingarna från patentet kan innebära ett visst skydd mot låga marginaler, och vi vågar räkna med 9 procent. Vinsten skulle då kunna bli 137 miljoner kronor efter skatt 2011.
Långsiktigt god tillväxt motiverar p/e-tal på 20 Med tanke på att G8-mötet nyligen slog fast inriktningen mot en halvering av utsläppen av växthusgaser, och att solenergi blir allt billigare, tror beQuoted att tillväxten kommer att hålla i sig uthålligt.
Följaktligen kan vi räkna med ett p/e-tal på 20 på denna vinst. Det betyder att företagets tillverkning av solcellspaneler skulle kunna vara värd 2,7 miljarder kronor år 2011.
Ett visst kapitaltillskott kan dock behövas för förverkligandet. Vi räknar konservativt med att en aktieägare som inte vill sätta in mer kapital får räkna med en utspädning på 10 procent.
Givetvis skall allt diskonteras till nuvärde och här använder vi ett årligt avkastningskrav på åtta procent. Men sedan tillkommer risken att något händer på vägen och att det inte alls blir så här bra.
Som försiktighetsmått räknar vi konservativt med 40 procent sannolikhet att det blir så här bra eller bättre, 50 procent sannolikhet att det blir hälften så bra och 10 procent sannolikhet att det blir noll.
Beräkningarna ger ett genomsnittligt nuvärde på 1,19 miljarder kronor, eller 125 kronor per aktie, dock med stor spridning.
Installationer kan ge ytterligare omsättningstillväxt Därtill kommer möjligheten att företaget kan bredda sig mot att även utföra installationer. Målet är enligt Kristoffer Lind att ta en större del av kakan i totala värdekedjan, där största delen är installationerna.
- Vi tycker att installatörerna har stor avans för det som de gör och på sikt vill vi in i installationsledet. Just nu håller vi på att lära oss den här delen.
- Framför allt blir det allt vanligare att kunden beställer nyckelfärdiga lösningar och inte bara paneler, och där skulle vi vilja vara med och konkurrera. Men högsta prioritet just nu att få en konvertering av ordern till Gehrlicher och sedan klara de leveranserna.
beQuoted tror att möjligheterna att arbeta med installationer är goda. Lyckas företaget bredda verksamheten kan värdet på PV Enterprise vara ännu högre år 2011. I kalkylerna tar vi dock inte med detta.
beQuoteds sammanlagda bedömning är att PV Enterprise är ett mycket spännande företag i en lika intressant bransch.
Riskfritt är det dock inte och visst kan det snubblas en del på vägen, men långsiktigt ser det ändå bra ut. Värderingen visar att det inte behöver vara för sent att tjäna en hacka på PV Enterprise.
CHRISTER JÖNSSON [email protected] |
Marknadsplats First North |
Kristoffer Lind VD PV Enterprise |
"Vid full produktion räknar vi med att vår fabrik har en kapacitet att producera solcellspaneler motsvarande 40 - 45 MW" |
|
Installation av solcellspaneler |
Solenergi växer starkt. Tillväxten i världen beräknas bli 20 procent per år fram till år 2020. Tyskland är världens största marknad idag, mycket tack vara ett generöst subventionssystem. Särskilt populärt har installationer på vanliga hustak varit. |
|
Solcellspotentialen i Europa i kWh/år (klicka bilden för större bild) |
Spanien kommer att införa ett eget subventionsprogram, som sannolikt kommer att få fart på installationer av solcellsparker i landet. En installation i soliga södra Spanien i bästa läget kommer att kunna ge en avkastning på 24 procent på insatt kapital. |
|
Tillväxtprognos till år 2020 (klicka bilden för större bild) |
Dyrare energi, bland annat genom tilltagande oljebrist och kontinuerligt sjunkande priser för solcellspaneler, ligger bakom tillväxten. Solindustriföreningen i Tyskland prognostiserar att solenergi kommer att vara billigare än konventionellt framställd energi redan år 2018. Eftersom solcellspaneler går att installera på många platser är det svårt att se några flaskhalsar för en klart uthållig tillväxt i branschen. |
|
Värdekedjan för solceller uppdelad i produktionssteg (klicka bilden för större bild) |
PV Enterprise vill röra sig framåt i värdekedjan och även börja arbeta med installationer. Särskilt intressant kommer framtagandet av nyckelfärdiga lösningar åt kunder att vara. Lyckas PV Enterprise även med att börja arbeta med installationer kan det på sikt ge ett betydande omsättningstillskott. |
|
Produktionen i fabriken i Vilshult är högt automatiserad och går att höra i flera skift. |
|
En genomskärning av en solcellspanel (klicka bilden för större bild) |
En solcellspanel består till stor del av kisel, som är ett mycket vanligt grundämne. Jordskorpan består till cirka 26 procent av kisel, så någon råvarubrist lär inte uppstå. |
Nästa händelse 2007-08-27 Delårsrapport Q2 2007
Mer info Hemsida | |