Eurocine Vaccines vill vara med och förändra vaccinindustrin
Eurocine Vaccines utvecklar, med hjälp av egna teknologier, vacciner som ges i form av näsdroppar, så kallade nasala vacciner. Bolaget har flera vacciner under utveckling, längst har man nått med ett influensavaccin.
Varför ge nasal vaccinering? - Cirka 90 procent av kroppens immunförsvar finns i slemhinnorna, säger Hans Arwidsson, vd för Eurocine Vaccines. Vid konventionell vaccinering med injektioner får man ett mycket dåligt skydd i slemhinnorna.
Nasala vacciner däremot ger gott skydd i både blodet och slemhinnorna. Omkring 90 procent av alla våra virus- och bakteriesjukdomar smittar just via slemhinnorna. Det är naturligtvis bra att kunna stoppa bakterier och virus redan innan de trängt in i kroppen.
En väsentlig fördel är att nasala vacciner kan ge korsskydd. Det innebär att ett vaccin mot en stam även skyddar mot andra stammar. Vissa smittsamma sjukdomar, till exempel influensa, kan orsakas av flera olika virusstammar.
Det finns flera andra fördelar, bland annat:
• Man slipper injektionsnålar med tillhörande smittorisk • Själva vaccineringen blir enklare och smärtfri • Vaccinet kan ges till barn i lägre åldrar • Stora kostnadsbesparingar
Dessutom har forskningen visat att man får bättre effekt med näsdroppar än med spray. I form av näsdroppar kan Eurocines vacciner levereras i enkla och hygieniska förpackningar, vilket ger stora ekonomiska och praktiska fördelar.
Levande och avdödade vacciner Levande vacciner består av försvagade virus eller bakterier. De anses mer effektiva, men måste förvaras i kyla.
Avdödade vacciner, där virus har dödats med till exempel värme eller kemiska medel, kan däremot tåla rumstemperatur och behöver tillsatsämnen för att fungera nasalt. Cirka 75 procent av alla vacciner tillhör gruppen icke levande vacciner.
Influensavaccinet som Eurocine utvecklar bygger på avdödade helvirus.
Eurocine Vaccines har unika tillsatsämnen Av de tillsatsämnen som i dag finns på marknaden är inget godkänt för nasal vaccinering. Eurocines tillsatsämnen består till skillnad från konkurrenternas helt av kroppsegna substanser. Detta minimerar risken för biverkningar.
Företaget har i försök på möss fått mycket goda resultat med sina nasala vacciner. I ett försök med influensavirus blev det kvarvarande antalet viruspartiklar i mössen bara 20 procent av motsvarande värde hos de möss som fått ett injicerat vaccin. Ännu bättre resultat har uppnåtts med bolagets DNA-vaccinteknologi. Teknologi och projekt Företaget äger patent/patentansökningar till följande uppfinningar inom området nasala vacciner:
- En teknologi för tillsatsämnen till klassiska (konventionella) vacciner
- En teknologi för tillsatsämnen till DNA-vacciner
- Två separata vacciner mot tuberkulos
Bolaget utvecklar för närvarande ett influensavaccin, samt i samarbete med norska Bionor Immuno ett terapeutiskt HIV-vaccin, vilket kan jämställas med en bromsmedicin. Vidare avser man att påbörja utvecklingen av ett vaccin mot lung- och hjärnhinneinflammation.
Eurocine har testat sina tillsatsämnen för klassiska vacciner i en klinisk fas I-studie (på människa). Denna genomfördes mot difteri. Inga biverkningar noterades jämfört med placebo. Man kunde konstatera att ju större mängd tillsatsämnen som användes desto bättre blev effekten.
Strategin är att utveckla vacciner till och med klinisk fas II, för att därefter licensiera ut vaccinet till ett vaccinbolag. Man vill dessutom samarbeta med andra bolag som vill använda Eurocines teknologi till sina egna vacciner.
Influensavaccin Vi går här endast in på Eurocines influensavaccin. beQuoted kommer att redogöra för företagets övriga vacciner och teknologier i senare artiklar.
Klassiska vacciner framställs i hönsägg, vilket tar upp emot ett halvår. Det normala förfarandet är att WHO i början på varje år fastställer vilka stammar man tror ska dominera under kommande influensasäsong. Vaccintillverkarna gör sedan ett vaccin bestående av en mix av dessa.
Eurocines vaccin bygger på helvirus, något som WHO (World Health Organization) konstaterat ger bättre effekt i immunsystemet.
- Kroppsegna tillsatsämnen samt avdödat helvirus ser vi som en stark konkurrensfördel, förklarar Hans Arwidsson.
Nasal influensavaccinering kan ge betydligt större flexibilitet än injicerad, den har redan visat sig kunna ge korsskydd i människa. Och Eurocine har nyligen redovisat att deras influensavaccin ger korsskydd i möss.
- I tidigare försök med nasala vacciner har det framkommit, att de resultat som erhållits i musförsök har visat god signifikans i människa, förtydligar Hans Arwidsson. - Vår avsikt är att utveckla ett influensavaccin med dokumenterat korsskydd, poängterar Hans Arwidsson. Kanske kan man med vår teknologi tillverka samma influensavaccin varje år.
Publicerade djurförsök har visat, att nasal vaccinering med den typ av influensavaccin som ges till människa även ger skydd mot fågelinfluensa. Problemet med injicerade vacciner är tidsaspekten vid tillverkningen, och att man inte i förväg vet hur ett eventuellt virus kommer att se ut.
Kanske har Eurocine Vaccines redan i dag nyckeln till ett pandemivaccin, spekulerar Hans Arwidsson.
Konkurrerande influensavaccin MedImmune, som nyligen köptes av AstraZeneca, är med sitt FluMist ensamma om att ha ett nasalt influensavaccin i marknaden i västvärlden.
FluMist har dock stora begränsningar. Det måste förvaras i kyla och det får inte användas av personer äldre än 49 år.
- Av de personer som använder influensavaccin finns dock en klar övervikt bland personer som är 50 - 65 år eller äldre, berättar Hans Arwidsson.
- Även holländska Nobilion utvecklar ett liknande, levande vaccin, fortsätter Hans Arwidsson. Det vaccin vi utvecklar består av avdödat virus, vilket inte förväntas ge dessa begränsningar. Två nyemissioner ska genomföras Efter utspädning finns cirka 6,5 miljoner aktier i bolaget, som är värderat till runt 110 miljoner kronor. Därutöver har styrelsen så sent som den 12 juni fått bemyndigande att emittera ytterligare max 3,5 miljoner aktier.
Dessa nya aktier kommer att delas upp på en private placement som pågår just nu, och på en senare företrädesemission.
Avsikten med emissionerna är främst att finansiera företagets influensa- och lunginflammationsvacciner. beQuoted tror inte att bemyndigandet behöver utnyttjas fullt ut och gissar att mellan 2 och 3 miljoner nya aktier kommer att ges ut.
Mycket attraktivt värderad aktie 2002 träffade Merck och Biodem ett licensavtal värt motsvarande 330 miljoner kronor exklusive royalty. Det avsåg ett nasalt influensavaccin som inte ens hade börjat testas på människa.
- Vid licensavtal rörande läkemedelsprodukter som genomgått fas II, är en royaltysats mellan 14 - 18 procent vanlig, säger Hans Arwidsson.
Influensavaccinmarknaden väntas framöver att växa med närmare 25 procent per år, för att 2010 uppgå till 30 miljarder kronor.
Ovanstående visar att enbart influensavaccinet kan bli värt avsevärt mer än Eurocine Vaccines börsvärde. beQuoted tror att chansen för detta är stor. Själva vaccinkomponenten är beprövad sedan många år och Eurocines tillsatsämnen har redan visat sig vara säkra i människa.
- Vaccinet mot lunginflammation kan bli lika stort som det mot influensa, avslöjar Hans Arwidsson. Fast det ligger minst ett år längre fram i tiden.
Eurocines teknologi för nasala vacciner kan även vara användbar för andra vaccinutvecklare, både för befintliga injicerade och nya vacciner. beQuoted tror att intresset kan bli stort om fas I/II-studien (influensa) blir lyckad. Resultatet väntas komma under första halvan av 2008.
beQuoted tänker återkomma med en uppskattning av aktiens värde. Redan nu kan vi dock konstatera att uppsidan är mycket stor, även om risken för ett misslyckande aldrig kan uteslutas.
GÖRAN OFSÉN [email protected]
|
|