beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: En position i Guideline Oil Drilling Technology 
beQuoted nyhetsbrev nr 21 2007
beQuoted nyhetsbrev 24 maj 2007
En position i Guideline Oil Drilling Technology
- Vi förklarar fördelarna med styrd borrning

Guideline utvecklar en metod för att kontinuerligt mäta en borrs position under pågående borrning. Huvudområdet är styrd olje- och naturgasborrning. Bolaget kommer initialt att genomföra inmätningar i egen regi, men så snart som möjligt avser man att licensiera ut tekniken.

Hur tekniken fungerar och dess fördelar
Med konventionell teknik måste mätutrustning skickas ner i borrhålet innan en positionsmätning kan utföras. Guidelines metod väntas reducera den totala borrtiden med 15 - 30 procent. Det ger stora besparingar, borr- och mätutrustning kan kosta 50.000 USD eller mer per hål och dag.

Positionen bestäms genom att mäta hur fort ljudet från borren når olika sensorer. Dessa sensorer, som placeras ut i markplanet runt borrhålet, kommunicerar med en dator. Med hjälp av Guidelines programvara redovisas borrspetsens position i realtid för borroperatören.

Bolaget har patent på metoden i USA och Europa, och godkännande väntas i flera andra länder.

Tekniken avses användas vid så kallad styrd borrning, då precisionen i borrens riktning är väsentlig. Den största marknaden vad gäller landbaserade oljeborriggar finns i Nordamerika.

Styrd oljeborrning
Det finns ett stort behov av styrd borrning. Guidelines vd Peter Hjorth bedömer att metoden används i cirka 50 procent av den landbaserade oljeborrningen och i 90 procent av fallen offshore. Guidelines system är hittills bara utvecklat för borrning på land.

Styrd borrning behövs bland annat när man vill nå smala oljefickor samt vid borrning efter oljesand.

Oljesand intressant område
Oljesand är ett av de intressanta applikationsområdena, även om Guidelines metod är användbar generellt inom oljeborrning. beQuoted tror att bolagets kommersiella genombrott kan komma att ske inom detta segment.

Marknaden för styrd borrning domineras av de tre oljefältservicebolagen Schlumberger, Baker Hughes och Halliburton. Guideline samarbetar med ett av dessa, och inledningsvis har man inriktat sig på oljesand. 

- Vid borrning efter oljesand borras två parallella hål med fem meters mellanrum, berättar Peter Hjorth. Sedan injiceras ånga i det ena hålet, vilket underlättar upptagningen av olja genom det andra.

Mer om tekniken
Mätningarna görs med relativ lokalisering, man mäter hur borrspetsen har förflyttat sig i förhållande till förra positionen. Det är dock inte helt okomplicerat erfar beQuoted:

Marken kan bestå av olika skikt som leder ljudet olika fort. För att korrigera för sådana mätfel har man en referenssensor som finns på kortaste avståndet från borren.

Det förekommer även ljud från andra ljudkällor än borren. Detta avhjälps genom att man gräver ner referenssensorn i marken. Vid behov kan den även gjutas in. Dessutom har programvaran anpassats för att sortera bort ljud som inte kommer från själva borren.

- Vi vet inte var gränsen går, men hittills har vi detekterat ljud vid borrdjup på 600 meters djup, säger Peter Hjorth. Framöver kan det bli aktuellt att sätta in en extra ljudkälla vid borrspetsen.

Systemet har ingen fysisk kontakt med borren, eftersom det är markbaserat. Företaget avser att förenkla systemet ytterligare så att kunderna kan använda det utan Guidelines medverkan. I förenklingsarbetet ingår även att enheterna ska kunna kommunicera trådlöst med varandra.

- Borroperatören placerar ut sensorerna i markplanet och mäter dem noga med hjälp av en GPS-enhet. Under borrningen kan operatören i realtid se borrens koordinater och jämföra med den planerade borrvägen, förklarar Peter Hjorth.

Skulle borren ha kommit fel kan operatören ändra riktningen genom att justera den vridbara borrspetsen.

Ytterligare användningsområden och partners
Sedan bolaget i februari presenterat mycket goda resultat av egna tester i fast berg utanför Uppsala, har intresset för bolagets teknik vuxit. Sålunda har förhandlingar inletts med ett större kanadensiskt borriggföretag.

- Från början var det tänkt att vår teknik skulle vara oberoende av borriggen. Efterhand har vi insett fördelen med att information kan skickas till och från borriggen, berättar Peter Hjorth.

- Vi har dessutom blivit uppvaktade av ett saudiarabiskt olje- och byggföretag. Vår teknik kan även få användning inom byggverksamhet, fortsätter Peter Hjort.

Konkurrerande befintliga tekniker
Det finns i huvudsak två befintliga tekniker för att lägesbestämma en borr - gyroinstrument och magnetisk avvikelseanalys. Med gyro kan man nå  ungefär samma noggrannhet som Guidelines metod, medan magnetisk analys innehåller betydligt större osäkerhet.

Det förekommer sedan många år utveckling och tester av ny teknik.

- Men varken vi eller våra nordamerikanska partners känner till någon annan som är på väg mot ett marknadsgenombrott i närtid, konstaterar Peter Hjorth.

Störst möjlighet i samarbetet med amerikansk partner
Guideline har ännu inte haft några intäkter. Kassan beräknas med nuvarande utvecklingstakt räcka till början på 2008. Ytterligare 8 miljoner kronor kan tillkomma via optionsinlösen i maj, teckningskursen är 3,80 kronor.

Bolagets utvecklingsprojekt har blivit försenade, men väntas ta fart i och med de lyckade testerna utanför Uppsala.

beQuoted ser störst möjlighet i samarbetet med den amerikanske partnern inom oljeservicesektorn. Inledningsvis gäller detta i huvudsak oljesand, som partnern under en viss period efter ett eventuellt licensavtal troligtvis kommer att få ensamrätt på.

- Samarbetet kan sedan utvidgas inom annan oljeborrning, säger Peter Hjorth.

Om det amerikanska oljeserviceföretaget blir nöjda med tekniken, tror beQuoted att det ligger nära tillhands att de köper hela Guideline.

Det bör noteras att Guideline har ett avtal med ett utomstående företag, som har rätt till viss ersättning om det amerikanska oljeserviceföretaget licensierar in Guidelines teknik eller köper bolaget (eller delar därav).

Värdering av aktien
Enligt analysföretaget Spears & Associates väntas marknaden för tjänster inom styrd oljeborrning uppgå till 7,1 miljarder USD i år (cirka 48,5 miljarder kronor), en uppgång med 26 procent sedan förra året. 

Till nuvarande kurs 5,95 värderas bolaget efter full utspädning till cirka 100 miljoner kronor. Som synes behöver Guideline inte ta någon större del av kakan ovan för att aktien ska bli en bra placering.

Några faktorer som styr värdet på Guideline:

      • Sannolikheten för att tekniken når acceptans av marknaden
      • När i tiden tekniken kommer att kommersialiseras
      • Inom vilka områden bolaget blir framgångsrikt
      • Eventuell framtida konkurrerande teknik för styrd borrning 
      • Antalet hål som kommer att borras med Guidelines teknik
      • Tidsåtgången per borrat hål (främst beroende på djupet)
      • Hyreskostnaden för borr- och mätutrustning
      • Framtida kapitalbehov

beQuoted anser att osäkerheten i ovanstående faktorer är så stor, att vi inte vill göra något försök till värdering av aktien.

Det kan ge viss vägledning att styrelsen och vd:n i november fullt ut utnyttjade sina optioner och totalt tecknade 360.000 aktier à 3 kronor. Banco Fonder tecknade sedan i december 1.460.000 aktier i en riktad nyemission till samma kurs (dåvarande börskurs).

Risken vid en investering i Guideline är hög, men beQuoted tycker ändå att aktien kan vara ett intressant alternativ för den riskvillige placeraren.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Hjorth
VD Guideline Oil Drilling Technology

 
 
 
Guideline inledde sin verksamhet 2005 och noterades på NGM i december samma år. 
 
 
 
Styrd borrning

(Klicka bilden för större bild)
 
 
Styrd borrning behövs för att till exempel precisionsborra in i tunna oljefickor.
 
 
 
Metoden

(Klicka bilden för större bild)
 
 
Borren positionsbestäms genom att ljudsignaler från borrspetsen avlyssnas, analyseras och dess koordinater beräknas.
 
 
Ingen mätutrustning behöver skickas ner i borrhålet.
 
 
All inmätning görs i markplanet vilket är mindre kostsamt.
 
 
Oljesand finns i stora mängder främst i Kanada och Venezuela.
 
 
Kostnaderna för att utvinna oljesand är höga, därför är det först under senare år som utvinning har blivit lönsam.
 
 
Oljesanden i Kanada ligger i ett sluttande plan från markytan och ned till flera tusen meters djup.
 
 
Guideline har genomfört tester 400 - 600 meter ned i marken.
 
 
Resultaten från testerna utanför Uppsala betraktar Peter Hjorth som ett genombrott. Noggrannheten är väl under en meter i samtliga tre koordinater. 
 
 
 

 
Torsten Börjemalm är styrelseordförande. Han är även ordförande i Lappland Goldminers.
 
 
Styrelsen består av: 
 • Torsten Börjemalm 
    (ordförande)
 • Tomas Björklund 
 • Jan Hjorth
 • Jim Cotton
 • Klas Carlin
 • Lars-Fredric Hansson
 
 
Samtliga ledamöter plus vd är aktieägare i bolaget.
 
 
Största aktieägarna per den 31 december 2006:

 • Banco Fonder     8,9%
 • Nordica Life LTD 8,7%
 • Jan Hjorth          6,2%
 • Peter Hjorth       2,0%
 
 
Det finns cirka 5.000 aktieägare.
 
 
 

Nästa händelse
2007-05-28
Delårsrapport Q1 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig