beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Bokslutskommuniké 2016-01-01 till 2016-12-31 

Bokslutskommuniké 2016-01-01 till 2016-12-31

Sammanfattning av bokslutskommuniké

Tolv månaderna (2016-01-01 - 2016-12-31) 

  • Intäkterna uppgick till 3 (757) KSEK.
  • Resultatet före skatt uppgick till -18 060 (-11 559) KSEK.
  • Resultatet per aktie* uppgick till -0,73 (-0,71) SEK.
  • Soliditeten** uppgick per den 31 december 2016 till 87 (70) procent.

Fjärde kvartalet (2016-10-01 - 2016-12-31)

  • Intäkterna uppgick till 0 KSEK (285).
  • Resultatet före skatt uppgick till -5 581 (-4 947) KSEK.
  • Resultatet per aktie* uppgick till -0,22 SEK (-0,30).

* Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med 24 863 450 aktier. Bolaget har 24 863 450 aktier registrerade per 2016-12-31. Vid samma period föregående år hade Bolaget 325 791 aktier. Hänsyn har tagits till den splitt (1:50) som genomfördes 2015 varför resultatet för perioden föregående år har dividerats med 16 289 550 aktier. Någon effekt av utestående teckningsoptioner beaktas ej då en utspädningseffekt från utestående teckningsoptioner skulle förbättra resultat per aktie.
** Soliditet: Eget kapital dividerat med totalt kapital.

Årsredovisningen för 2015 var den första finansiella rapport som Bolaget upprättade enligt RFR2 (IFRS). Denna finansiella delårsrapport är Xintelas tredje finansiella delårsrapport och är således upprättad enligt RFR2. Historisk finansiell information har räknats om från den 1 januari 2014, vilket är datum för övergång till redovisning enligt IFRS. Förklaringar till övergången från tidigare tillämpade redovisningsprinciper till IFRS och vilka effekter omräkningen har haft på resultaträkningen och eget kapital, redogörs för i årsredovisningen för räkenskapsåret 2015, not 6.

Belopp inom parentes: Jämförande period föregående år.

Vd Evy Lundgren-Åkerlund kommenterar

När vi blickar tillbaka på det år som gått kan vi konstatera att det har varit ett framgångsrikt år för Xintela på flera sätt. Vi har tagit viktiga steg framåt i våra projekt både inom regenerativ medicin och cancer där vi fokuserar på ledsjukdomen artros och hjärntumören glioblastom. Vi har även förstärkt Xintelas team med nyckelpersoner för kliniska studier, affärsutveckling och finansiering och är nu rustade att ta oss an kommande utmaningar. Det är glädjande att vi genom de teckningsoptioner som emitterades i samband med nyemissionen 2016 har fått ett tillskott på cirka 10 MSEK. Emissionslikviden är viktig för finansieringen av våra planerade aktiviteter under 2017 och ger oss rätt förutsättningar att fortsatt kunna hålla en hög takt i utvecklingsarbetet mot klinik och kommersialisering.

I projektet inom regenerativ medicin kunde vi vid årsskiftet rapportera om positiva resultat från häststudien vid Cornell University i Ithaca, New York, där våra stamceller har utvärderats i en hästmodell för så kallad posttraumatisk artros, under ledning av Dr. Lisa Fortier. Resultaten visar att stamcellerna skyddade både ledbrosket och det underliggande benet efter en skada. Dessutom fanns det indikationer på reparation av sprickor i brosket. Dessa framgångsrika resultat stödjer användningen av vår markörteknologi för utveckling av en effektiv och kvalitetssäkrad stamcellsprodukt för behandling av artros. Nu förbereds en klinisk studie på hästar med artros som planeras starta under andra halvåret 2017. Studien kommer att utföras i samarbete med Evidensia Specialisthästsjukhus i Helsingborg. Vi planerar också för en klinisk studie på människa. Vi har identifierat en ortopedisk specialistklinik och vi arbetar för ett myndighetsgodkännande med sikte på att studien ska kunna inledas under 2018. Inför de kliniska studierna på häst och människa förbereder vi för produktion av stamceller enligt gällande GMP-regelverk (Good Manufacturing Practice), och räknar med att inom kort teckna ett samarbetsavtal för produktionen.

Även cancerprojektet har nyligen levererat positiva resultat från prekliniska studier. Vi har identifierat en lämplig antikropp och framställt ett så kallat Antibody Drug Conjugate (ADC) där ett cellgift har kopplats till antikroppen. I prekliniska studier, i samarbete med forskare på Rudbecklaboratoriet i Uppsala, har vi visat att antikroppen binder till tumörcellerna och har en dödande effekt både på glioblastomceller från patienters tumörer och i en djurmodell för glioblastom. Dessa viktiga resultat visar att konceptet fungerar och vi kan nu gå vidare med att ansöka om särläkemedelsstatus för vår ADC-terapi. Vi påbörjar nu också arbetet med att identifiera en industriell partner för fortsatt utveckling och kommersialisering av en produkt för behandling av glioblastom. Det gör att vi snabbare kan ta en produkt till marknaden och till patienter, samt tidigt generera betydande intäkter till Xintela.

Att generera tidiga intäkter är också målet med det analytiska testet XACT™ som vi under det gångna året framgångsrikt har validerat i samarbete med ett tyskt bolag verksamt inom broskreparation. Diskussioner om ett fortsatt samarbete pågår och andra potentiella intressenter har också identifierats.

Det är stimulerande för det fortsatta arbetet att vi på så kort tid har levererat positiva resultat i alla våra projekt. Det visar att vi har både styrka och bredd i vår teknikplattform, samt att vi har ett målinriktat och fokuserat team. Vi ser nu fram emot ett nytt händelserikt och spännande år på väg mot kliniska studier och kommersialisering.

Evy Lundgren-Åkerlund
Vd, Xintela AB

Kommande finansiella rapporter och bolagshändelser
Delårsrapport 1, 2017 2017-05-18
Halvårsrapport, 2017 2017-08-30
Delårsrapport 3, 2017 2017-11-23
Bokslutskommuniké, 2017 2018-02-22

Rapporten i sin helhet bifogas.

Lund, 28 februari 2017

Greg Batcheller
Styrelsens ordförande

Anders Ermén
Styrelseledamot

Claes Post
Styrelseledamot

Karin Wingstrand
Styrelseledamot

Sven Kili
Styrelseledamot

Evy Lundgren-Åkerlund
Verkställande direktör

För ytterligare information kontakta:
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Telefon: +46-703 291 871
E-post: [email protected]
Hemsida: www.xintela.se
Adress: Medicon Village, 223 81 Lund

Xintela är noterat på Nasdaq First North sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser AB.

Denna information är sådan information som Xintela AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 februari 2017 kl. 13:00 CET.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Bokslutskommunike 2016.pdf

Xintela AB
Xintela utvecklar medicinska produkter inom regenerativ medicin och cancer baserade på bolagets patentskyddade markörteknologi, XINMARK™. Xintela använder teknologin för att selektera och kvalitetssäkra mesenkymala stamceller för behandling av artros. I en studie på hästar har bolaget visat att stamcellerna är säkra att använda och att de har en positiv effekt på ledbrosket och det underliggande benet efter en skada. Xintela förbereder nu för kliniska studier på häst och människa. XINMARK™ används även för att utveckla en antikropps-baserad behandling (Antibody Drug Conjugate, ADC) mot glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Positiva prekliniska resultat från cellstudier och djurmodell har visat att antikroppen har en dödande effekt på glioblastomcellerna och har därmed bekräftat att konceptet fungerar.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.