beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Xintela inleder studie för behandling av ledbroskskador på hästar i USA 

Xintela inleder studie för behandling av ledbroskskador på hästar i USA

Xintela AB (publ) meddelar idag att bolaget initierat en studie i USA för behandling av ledbroskskador på hästar. Studien genomförs i samarbete med en framstående forskargrupp vid Cornell University. Xintelas stamceller har nu injicerats i hästarnas leder och studien beräknas vara klar i slutet av året. Studiens syfte är dels att fastställa att stamceller är säkra att använda och dels att undersöka om de kan förbättra ledens funktion.

- Vi är mycket nöjda med att studien nu är påbörjad och väntar med spänning på resultaten som är planerade till slutet av året. Det är också glädjande att vi nu initierat samarbete med en forskargrupp vid Cornell University som är ledande inom veterinärmedicin och ortopediska sjukdomar med bland annat inriktning mot regenerativ medicin, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd på Xintela.

Xintelas markörteknologi har använts för att rena fram s.k. mesenkymala stamceller från fettväv från en hästdonator och för att välja ut rätt typ av stamceller att använda i häststudien. Xintelas forskning i laboratoriemiljö har visat att de stamceller som bolagets patentskyddade markör selekterar, har förmåga att utvecklas till broskproducerande celler. I slutet av mars skickade Xintela stamcellerna till Cornell University och de första stamcellerna har nu injicerats i hästleder med skadat ledbrosk.

Målet med studien är i första hand att ta reda på om Xintelas stamceller är säkra att använda och att de tolereras väl av hästen som behandlas. Studien undersöker också om stamcellerna har förmåga att förbättra ledens funktion där bland annat hälta (tecken på smärta) och regenerering av broskvävnaden utvärderas.

- Resultaten från studien är viktiga i vårt fortsatta arbete att utveckla en stamcellsprodukt för hästar men också för att förbereda kliniska studier på människa eftersom hästen är en utmärkt djurmodell för människa, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Om studien
Studien som utförs i samarbete med Cornell University omfattar åtta hästar. Hästar, med skadat brosk i den led som motsvarar fotleden hos människa, får stamceller injicerade i den ena leden och enbart en saltlösning i den andra. Under studien utvärderas dels eventuella reaktioner mot stamcellerna och dels stamcellernas effekt på hälta och ledens rörlighet som ett mått på ledens funktion. Olika analyser på ledvätska, celler och vävnader i leden kommer också att genomföras. Studien beräknas vara färdigställd i slutet av året.

2016-04-25

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: 070-329 18 71
E-post: [email protected]
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se

Frågor om handeln i Xintelas aktier och teckningsoptioner besvaras av Bolagets Certified Adviser, Consensus Asset Management AB. Telefonnummer är 031-745 50 00.

Media samt Investor Relations-relaterade frågor hänvisas till:
Adam Lindblom, Laika Consulting
Tel: 073-062 20 13
E-post: [email protected]
www.laika.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Pressrelease 2016-04-25 Svenska.pdf

Om Xintela
Xintela AB (publ) är ett svenskt biomedicinskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer med fokus på ledbroskskador och hjärntumörer. Bolaget grundades 2009, men forsknings- och utvecklingsverksamheten startade 2013. Nyckeln i Xintelas verksamhet är Bolagets patentskyddade markörteknologi, XINMARK™. Xintelas markörer är specifika proteiner som sitter som igenkänningsflaggor på vissa cellers yta. Markörerna gör det möjligt att identifiera och selektera en viss typ av stamceller som kan utvecklas till broskceller. På så vis kan Xintela på ett unikt sätt kvalitetssäkra stamceller för reparation av skadat ledbrosk. XINMARK™-teknologin gör det också möjligt att rikta en antikroppsbehandling till celler i hjärntumören glioblastom med målet att bromsa tumörens tillväxt. Xintela är noterat på Nasdaq First North sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Consensus Asset Management AB. 

Informationen lämnades för offentliggörande den 25 april 2016, kl. 08.30. CET.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.