beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Boom inom RFID triggar TracTechnologys tillväxt 
beQuoted nyhetsbrev 9 februari 2007
Boom inom RFID triggar TracTechnologys tillväxt

TracTechnology har förvärvat snabbväxande RFID-företaget Svenska Tidssystem AB. De båda företagen baserar sina produkter för tillträde och tidsregistrering på likartade lösningar. Synergieffekterna inom försäljningen är betydande. TracTechnology bör kunna växa bra 2007.

Stark marknadstillväxt bakom köpet av Svenska Tidssystem
RFID har länge ansetts som en lovande teknologi. Ofta går det dock långsamt i början av teknikskiften och det är först nu som den riktiga volymtillväxten verkar kunna komma.

Analysföretaget Gartner Group tror att RFID-tekniken kommer att omsätta mer än tre miljarder dollar år 2010. Det blir i så fall en sexdubbling från omsättningssiffran för 2005, som låg på en halv miljard dollar.

Förutom huvudprodukten MeatTrac, som går ut på ett erbjuda spårbarhet inom köttproduktion, har TracTechnology andra applikationer baserade på RFID. Några av tillämpningarna går under namnen PayTrac, TimeTrac, GateTrac och CellTrac. Det är inom denna del av företaget som förvärvet av Svenska Tidssystem passar in.

Svenska Tidssystem har två olika produktsegment som står för vardera ungefär halva omsättningen i företaget:

      • Tidssystem
      • Säkerhetssystem

Enligt Mats Nordström, som är vd på TracTechnology, är lösningarna snarlika TracTechnologys egna produkter.

- Teknikmässigt är de väldigt lika, men vi vänder oss till lite olika kundsegment. Vi har fokuserat på industriella sammanhang medan Svenska Tidssystem har gått mer mot att hitta lösningar som ökar säkerheten.

- Några exempel på kunder som Svenska Tidssystem sålt sina system till är SEB, TV4 och GE Healthcare.

Starkaste synergierna på försäljningssidan
Tekniksynergier i all ära. Men det är synergierna på marknads- och försäljningssidan som skall skapa de största vinsterna:

- Både vi och Svenska Tidssystem har känt att vi behöver nå större volymer och här ligger de största fördelarna med samgåendet, berättar Mats Nordström. Med en enda säljkår kan vi bearbeta båda marknaderna och därefter utöka mot andra marknader och applikationer.

beQuoted tycker det är intressant att försäljningssynergierna betonas.

Allt för ofta lägger nämligen unga teknikföretag allt för stor fokus på att ha de bästa systemen. De glömmer förvånansvärt ofta bort att utan ett intensivt och hårt försäljningsarbete som tar produkterna ut till kunden är inte ens de bästa särskilt mycket värda.

Svenska Tidssystem ger en utspädning på 11,4 procent
Svenska Tidssystem har varit privatägt och bokslutet för år 2006 är ännu inte klart. Men baserat på siffrorna för 2005 är företaget ett snäpp större än TracTechnology:

- För år 2005 nådde Svenska Tidssystem en omsättning på 5 miljoner kronor och ett litet plusresultat, fortsätter Mats Nordström. Men de har gått framåt starkt under 2006.

- Under 2007 skall TracTechnology genom detta förvärv och den stora tillväxten som finns i branschen kunna ta ett rejält steg framåt och nå en klart högre omsättning.

För förvärvet har TracTechnology betalat 1,34 miljoner B-aktier. Vid aktiekursen på 5 kronor som rådde vid förvärvstillfället motsvarar det en köpeskilling på 6,7 miljoner kronor. Det låter som ett högst anständigt pris.

För aktieägarna motsvarar det en utspädning på 11,6 procent.

Pilotorder inom återvinningsbranschen
Ett exempel på att försäljningen redan verkar ta fart är den pilotorder på ett passage- och kontrollsystem till en återvinningsanläggning i Mellansverige som TracTechnology fått.

- Detta är en första pilotorder och om systemet fungerar bra kan kunden komma att beställa system till ytterligare sju anläggningar, säger Mats Nordström.

Syftet med systemet är att bättre reglera tillträdet till avfallsanläggningarna. Att lämna avfall är i allmänhet gratis för kommunens invånare, för att det inte skall hamna ute i naturen istället. Men det skapar vissa problem nära kommungränserna:

- Många kommuner har behov av att bättre kunna kontrollera tillträdet till sina avfallsanläggningar, fortsätter Mats Nordström. Det gäller speciellt kranskommunerna i storstadsområdena som får ta emot mycket avfall från privatpersoner som egentligen hör till storstaden.

- Med detta systemet kan man dela ut en RFID-bricka som ger tillträde för till den egna kommunens hushåll och på så vis utestänga obehöriga.

Marknadssatsningarna ökade under andra halvan av 2006
TracTechnology har kommit med bokslutskommunikén för år 2006. Siffrorna blev enligt följande:

      • Omsättning: 2,3 Mkr (1,8)
      • Resultat efter finansnetto: -6,6 Mkr (-3,9)
      • Vinst per aktie: -0,68 kr (-0,46)

Bolaget har lyckats öka försäljningen med 29 procent jämfört med 2005. Men resultatet har ändå försämrats kraftigt. Om man studerar andra halvåret specifikt ser man att kostnaderna ökat över hela linjen.

Andra halvåret isolerat:

      • Omsättning: 1,0 Mkr (1,3 första halvåret)
      • Resultat efter finansnetto: -4,3 Mkr (-2,3 första halvåret)
      • Vinst per aktie: -0,43 kr (-0,25 första halvåret)

En förklaring är att patentkostnaderna var större under det andra halvåret. Men den viktigaste förklaringen är att företaget har ökat sina satsningar på marknadsföring och försäljning. Vilket har varit en prioriterad fråga för vd Mats Nordström sedan han tillträdde i maj.

Nyemission fyller på kassan
För att klara av sina tillväxtambitioner har bolaget förhandlat fram en nyemission som kommer att ge 27,7 miljoner kronor, före emissionskostnader.

I första hand kommer de befintliga aktieägarna att ha företräde. Huvudägaren Haakan B Anderson och andra storägare, som tillsammans har cirka 30 procent av kapitalet, har redan förbundit sig att teckna sina andelar av emissionen. Resten har garanterats genom ett konsortium.

Beslutet ska formellt tas vid en extra bolagsstämma den 22 februari. Prospektet förväntas därefter bli klart till den 2 mars 2007.

beQuoted tycker att framtiden ser intressant ut för TracTechnology. Det ska bli spännande att se hur mycket bolaget kan ta hand om av den förväntade boomen inom RFID-tillämpningar. I synnerhet nu när företaget äntligen förses med finansiella muskler.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Mats Nordström
VD TracTechnology

 
 
 
RFID
står för Radio Frequency Identification.
 
 
 
RIFD används
för att på kort håll överföra den lilla mängd digital information som behövs för att identifiera ett föremål.
 
 
 
Rejäl tillväxt.
Gartner Group prognostiserar en omsättningstillväxt inom RFID på över 500 procent fram till 2010.
 
 
 
Omsättningssiffran för RFID-lösningar för 2010 spås uppgå till över tre miljarder dollar.
 
 
 
 

 
 
Svenska Tidssystems hemsida

 
 
 
Svenska Tidssystem omsatte 5 miljoner kronor under 2005, med ett litet plusresultat, men har gått framåt rejält under 2006.
 
 
 
TracTechnology betalar 1,34 miljoner aktier för förvärvet. Det motsvarar en utspädning på 11,6 procent.
 
 
 
Baserat på aktiekursen 5 kronor som rådde vid förvärvstillfället motsvarar det en köpeskilling på 6,7 miljoner kronor.
 
 
 
Största synergierna mellan TracTechnology och Svenska Tidssystem hittar man på marknads- och försäljningssidan.
 
 
 
 

 
 
Svensk Lunch. En av Svenska Tidssystems lösningar går under namnet Svensk Lunch.
 
 
Systemet
ersätter lunchkuponger av papper och möjliggör att betalning för lunchen kan dras direkt mot lönen. 
 
 
Svensk Lunch innehåller passersystemet Secure Perfect som kommer från GE Security, som är världens största tillverkare av säkerhetsprodukter.
 
 
 
 
Nyemission
 • Aktieägare får teckna 4 nya aktier för 5 gamla.
 
 • Teckningskursen är 3 kronor per aktie.
 
 • Teckningstid 12 mars - 27 mars 2007.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-02-22
Extra bolagsstämma

Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig