beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ny vd för Elverket vill fortsätta ta marknadsandelar 
beQuoted nyhetsbrev nr 4 2007
beQuoted nyhetsbrev 8 februari 2007
Ny vd för Elverket vill fortsätta ta marknadsandelar

Elverket Vallentuna har fått en ny vd efter Hans Asp, som kommer att gå i pension. Jonas Borgardt skall se till att Elverket kan fortsätta att ta andelar på den avreglerade elmarknaden. I en intervju med beQuoted förklarar han hur tillväxtstrategin skall omsättas.

Bakgrund inom marknadsföring i detaljhandeln
Ett vd-byte innebär ett naturligt tillfälle för ett företag att modifiera sin strategi till förändrade marknadsförhållanden. Och det första som sticker ut lite grann med Jonas Borgardt är hans bakgrund:

- Under hela min karriär har jag arbetat med marknadsföring och försäljning. Jag har arbetat elva år i dagligvaruhandeln vid det som idag är Axfood och därefter åtta år vid Bergman & Beving, berättar Jonas Borgardt för beQuoted.

- Energibranschen är ny för mig och det är ganska ovanligt med folk som kommer utifrån. Dessutom är det ovanligt att ledande personal har försäljningsbakgrund och inte teknikbakgrund.

Begripliga kundfakturor skall införas
Elverket Vallentuna har alltså valt att göra en lite annorlunda rekrytering. Men kanske är det smart med tanke på avregleringen, där det är viktigare att lyssna på konsumentens önskemål:

- Det finns mycket att göra i branschen och det finns vissa paralleller med dagligvaruhandeln, på så vis att det är volymprodukter i en massmarknad, fortsätter Jonas Borgardt.

- Något som är ganska självklart att till exempel åtgärda är att göra fakturorna enklare, så att kunden kan förstå sin elfaktura. Idag förstår en del konsumenter inte vad de betalar för. Bland annat är kundens avgift för elcertifikaten en källa till frågetecken.

Fokus på att göra det enklare att vara kund
Enligt SCB är det endast 15 - 20 procent av kunderna som aktivt väljer en elleverantör. Resten har valt att stanna kvar hos den elleverantör som också är nätägare. beQuoted undrar hur andelen som byter leverantör skall kunna öka:

- Jag kommer att lägga stort fokus på att det skall bli enklare att vara kund, förklarar Jonas Borgardt. Många tycker att det är svårt och krångligt att byta elleverantör och därför låter de bli, trots att de skulle spara pengar på att byta.

- Ett sätt är att arbeta mer med interaktiva lösningar. Främst den yngre generationen är van vid att göra det mesta över internet. Vi vill komma dit att det är lika naturligt att köpa sin energi på samma sätt som man köper flygresor eller handlar med aktier. Genom att arbeta mer med internet håller vi även nere kostnaderna.

Konceptet kan exporteras till övriga Norden
Elhandeln har vuxit organiskt under lång tid, men Elverket är fortfarande en ganska liten aktör. För beQuoted berättar Jonas Borgardt att en tillväxtstrategi finns framtagen:

- Vårt koncept har varit framgångsrikt i Sverige. En möjlighet kan vara att vi försöker växa genom att etablera det i andra nordiska länder, främst i Finland och Norge. Men det fortfarande Sverige som gäller i första hand.

Att växa organiskt tar dock lång tid jämfört med att växa via förvärv, vilket är en klart intressant möjlighet:

- Det finns en överetablering av främst elhandelsföretag, och en del har det ganska kämpigt, berättar Jonas Borgardt. Där skulle vi kunna göra en del.

- Vi kan också köpa distributionsföretag, det vill säga företag som är nätägare. Eller så kan vi köpa kombinationer av företag, som vi själva är. Det viktiga är att vi begriper verksamheten så att vi kan förädla företaget som vi förvärvar.

- Att vi skulle köpa produktion av elkraft är dock mindre sannolikt, men vi utesluter det inte. I så fall är det kanske främst förnyelsebar elproduktion som är intressant.

Rätt rekrytering i en föränderlig marknad
Att energiföretagen måste bli mer konsumentorienterade känns uppenbart. Men all erfarenhet visar att det är trögt att vända ett stort företag, särskilt när man kommer från en monopolsituation.

För de tekniskt orienterade ledningarna i de större elbolagen lär det vara betydligt roligare att utveckla produktion och distribution av el än att hålla på med kundanpassning och andra "onödiga" aktiviteter.

Det betyder att en liten och rapp elhandlare med låga kostnader och klart kundfokus kan växa ganska ostört. Elverket Vallentuna kan visa sig bli en långsiktig vinnare, där Jonas Borgardts bakgrund kan vara precis vad företaget (och branschen) behöver.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna

 
 
Jonas Borgardt
är marknadsekonom och har dessutom en utbildning i ekonomi vid Stockholms Universitet.
 
Han har också en MBA från samma universitet.
 
 
 

 
 
Hemsidan är ett viktigt säljredskap.
 
Kunden kan få fram prishistorik, jämföra priser och teckna avtal.
 
 
 

 
 
Elverket Vallentuna
äger elnätet i Vallentuna kommun. Den delen av verksamheten är inte konkurrensutsatt.
 
 
Elhandelsverksamheten är konkurrensutsatt och här ligger möjligheten till fortsatt organisk tillväxt.
 
 
Enligt SCB väljer bara 15 - 20 procent av hushållen aktivt sin elleverantör. En betydande tillväxtmöjlighet ligger i att få fler att byta leverantör. 
 
 
 

Nästa händelse
2007-02-22
Bokslutskommuniké 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig