beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Axlon går från utveckling till försäljning 
beQuoted nyhetsbrev nr 3 2007
beQuoted nyhetsbrev 31 januari 2007
Axlon går från utveckling till försäljning
- Pilotkunder potentiella köpare av AxlonRS

Axlon kommer under 2007 att lansera sitt kontanthanteringssystem AxlonRS. Flera lyckade butikstester har genomförts runt om i Sverige. Ett första system har nyligen sålts och kommer att installeras i butik under första kvartalet i år.

Fokus på sälj under 2007
Den första december tillträde Peter Fischer som ny vd för Axlon Holding. Innan dess arbetade Peter Fischer i ledningen för Fujitsu Service som är en av IT-branschens största hårdvaruleverantörer av bland annat kassasystem.

Utvecklingen av AxlonRS har pågått sedan 2001. Under hösten 2006 utvidgade företaget sina tester i butiker för att kunna lansera systemet i år.

Efter den första försäljningen till en VI-handlare i Älvsjö frågar vi Peter Fischer hur han tror att hans bakgrund kan bidra till en lyckad lansering av AxlonRS:

- Min bakgrund från Fujitsu Services, som är en av de största leverantörerna av applikationer till retail, det vill säga POS ("Point Of Sale", beQuoteds anm), backoffice, hårdvara och installation, innebär naturligtvis att jag har en kännedom om hur marknaden för Axlons produkter ser ut och att jag har ett stort kontaktnät.

Pilotkunderna också potentiella kunder
Axlon har skapat en bra referenslista genom sina pilotkunder:

  • Axfood (Hemköp och Willys)
  • Reitan servicehandel (7-Eleven, Pressbyrån, Easy24, Narvesen och Spaceworld)
  • inWharehouse
  • Faringe Såg & Byggnadsmaterial (tillhör kedjan Byggtrygg)

Dessa referensobjekt kan tillsammans med nya kunder ligga till grund för en snabb etablering på den svenska marknaden under 2007.

När beQuoted frågade Tomas Ringström, vd för dotterbolaget Axlon International, vad man satt upp för krav på pilotkunderna, förstår man att fokus redan från början varit på sälj:

- De kunder som vi tecknat pilotavtal med är intresserade att föra in AxlonRS efter det att tiden för piloten är slutförd. Det har varit ett av de kriterier vi har haft när vi sökt samarbetspartners.

Förvärv stärker på kort och lång sikt
I oktober förvärvades det kinesiska produktionsbolaget HGL Global Ltd som är specialiserat på finmekanisk bearbetning och montage.

HGL har sedan etableringen 2001 vuxit snabbt och hade under 2005 en omsättning på 20 miljoner kronor. Prognosen för 2006 ligger på en omsättning på 45 miljoner kronor och en vinst på 5 miljoner kronor.

Axlons kontanthanteringssystem är tekniskt mycket komplext och består av över 3.500 komponenter varav över 500 är egenutvecklade. Det ligger mycket utveckling bakom tekniken och förvärvet ser som en möjlighet att få kontroll över tillverkningen på ett kostnadseffektivt sätt enligt Tomas Ringström:

- Att vi får tillgång till hög tillverkningskompetens nu när industrialiseringsarbetet påbörjats är viktigt. Att produktionsenheten ligger i ett lågkostnadsland gör att vi får möjlighet att få konkurrenskraftiga priser.

En bonus är att HGL ser en fortsatt stark efterfrågan från industribolag i Europa och USA. Detta gör att bolagets ledning tror på en fortsatt stark tillväxt under lönsamhet för HGL. Att bolaget samtidigt bidrar med ett positivt resultat stärker naturligtvis upp Axlon som koncern.

Handeln behöver installera kontanthanteringssystem
Fler och fler butiker går över till kontanthanteringssystem. Det är en investeringar på 80.000 kronor till 100.000 kronor per kassa.

Orsakerna är inte enbart risken för rån utan även en säkrare intern hantering och effektivare betjäningen av kunder. Detta innebär att system av den typ som Axlon erbjuder kommer vara ett alternativ för de flesta butiker när de byter ut sina gamla kassasystem.

Enligt en sammanställning i branschtidningen Icanyheter kommer minst ett 50-tal nya dagligvarubutiker öppnas under året. Det ger möjligheten att snabbt plocka marknadsandelar eftersom samtliga butiker kommer att överväga att investera i ett modernt och säkert kassasystem.

Samtidigt har arbetsmiljöverket vid flera tillfällen förbjudit butiker att ha nattöppet på grund av rånrisken. Och ställt krav på att butikerna installerar slutna system för hantering av kontanter.

- Kontanthanteringssystem i allmänhet förbättrar arbetsmiljön för de anställda och för butiksägare oavsett vilken tid på dygnet det är. Svinn och rånrisk minskas samtidigt som effektiviteten ökas, berättar Tomas Ringström, som varit i kontakt med många av pilotkunderna under utvecklingen av AxlonRS.

Håll ett öga på försäljningen
Utvecklingen av AxlonRS påbörjades under 2001 vilket gör att Axlon använder sig av en modernare teknik än vad många av sina konkurrenter gör. Enligt Tomas Ringström kan detta vara en konkurrensfördel:

- Vi har lyssnat på marknaden under den tiden vi utvecklat systemet. Därför tror vi att vi kan uppfylla fler av användarnas önskemål än de system som finns på marknaden idag.

Börsvärdet för hela Axlon är 140 miljoner kronor inklusive HGL som förvärvades i oktober förra året. Eftersom det endast var HGL som stod för koncernens intäkter förra året, är det uppenbart att aktiemarknaden förväntar sig att försäljningen som nu påbörjats av AxlonRS kommer utvecklas starkt.

När försäljningen av AxlonRS drar igång på allvar blir det därför än mer intressant att följa bolaget och beQuoted ser framemot att titta vidare på bolaget i framtiden.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Peter Fischer

VD Axlon Holding

 
 
 
 
Ett system för hantering av kontanter förenklar och gör arbetet i kassalinjen mer effektivt.
 
 
AxlonRS-systemet består av Sedelenheten TB7 och Myntenheten TC4.
 
 

 

Sedelenhet TB7, som är en del av systemet AxlonRS.
 
 
Sedelenheten är sluten och försedd med tidlås för att minska risken för rån och svinn. 
 
 
 

 

Myntenhet TC4, som också är en del av systemet AxlonRS.
 
 
 
Konkurrenterna är CashGuard och Gunnebo SafePay.
 
 
  

 

 
 
Det kinesiska bolaget HGL Global Ltd förvärvades i oktober 2006.
 
 
Företaget är specialiserat på finmekanisk bearbetning och montage.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-02-28
Bokslutskommuniké 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig