beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Säker nyemission i Wilh. Sonesson för att förvärva norska Midelfart 
beQuoted nyhetsbrev nr 2 2007
beQuoted nyhetsbrev 22 januari 2007
Säker nyemission i Wilh. Sonesson för att förvärva norska Midelfart
- Goda utsikter för branschen i kombination med låg teckningskurs

Wilh. Sonesson vill bli Nordens största aktör inom hälsa och välbefinnande. Samgåendet med norska Midelfart är ett viktigt steg för att nå målet. För förvärvet görs en nyemission på 231 miljoner kronor, garanterad av huvudägarna Stena Adactum och Midelfart Holding.

Midelfart Sonesson blir nummer ett i Sverige och Norge
I nyhetsbrev nr 32 2006 berättade beQuoted att Midelfart är ett familjeföretag i fjärde generationen som leds av unga Celina Midelfart.

Företaget har en mycket stark position på den norska marknaden, där man är ledande inom hälso-, skönhets- och välbefinnandeprodukter. Försäljning sker till dagligvaruhandeln, apotek, parfymerier och hälsokostbutiker. Utanför Norge är dock verksamheten begränsad.

Företaget har sökt efter en nordisk partner och hittade till slut Wilh. Sonesson.

Efter en förlovningsperiod under ett år, då företagen lärt känna varandra genom olika samarbetsprojekt med Vitamex och Friggs, tar man nu steget fullt ut och gifter ihop bolagen. Som nytt familjenamn tar paret Midelfart Sonesson.

Genom att Midelfart formellt köps av Wilh. Sonesson blir det också detta bolag som får stå för pengarna, vilket är orsaken till emissionen.

Både Midelfart Holding och Stena Adactum är dock stora ägare i Wilh. Sonesson. Av emissionen kommer de tillsammans att teckna så stor del att de minst kommer att äga 46,2 procent av kapitalet i koncernen efter samgåendet.

Norge en starkare marknad än Sverige
Tillväxten för hälsokostbranschen i Sverige ligger på 2 - 4 procent per år, det vill säga i nivå med BNP-tillväxten eller drygt det. Marknaden uppgår till 3,4 miljarder kronor.

I Norge har tillväxten legat på en högre nivå de senaste åren. Under perioden 2000 - 2005 ökade den norska marknaden från 1,7 till 2,5 miljarder norska kronor (2,8 miljarder svenska kronor), en sammanlagd uppgång med 45 procent, eller nästan 8 procent per år.

Flera orsaker ligger bakom den norska uppgången. Norges regering har genomfört kampanjer för att öka befolkningens hälsomedvetande.

Dessutom sker en omstrukturering i branschen, som varit något omogen. En högre etablering av butikskedjor gynnar försäljningen.

God trend för hälsokost skapar tillväxtförutsättningar
Branschen är hyggligt het och tillväxtutsikterna framöver ser överlag goda ut. Det finns en underliggande trend att lägga ett större ansvar för den egna hälsan på individen.

Kombinerat med ökad kunskap om att människors hälsa i hög utsträckning beror på vad vi sätter i oss, skapar det förutsättningar för en ökad konsumtion av hälsokost.

I synnerhet i Sverige har intresset för alternativa behandlingsformer vid sidan av traditionell skolmedicin varit lågt, åtminstone jämfört med likartade länder på kontinenten, som till exempel Tyskland.

Detta kan på sikt skapa ett intresse att få upp konsumtionen av hälsokost även i Sverige. Demografin kan också ge en viss tillväxtskjuts genom att hälsokost framför allt konsumeras av människor som åldersmässigt är 45+.

Tillväxtpotential i Danmark och Finland
Som beQuoted skrivit tidigare ligger dock den största tillväxtpotentialen för Midelfart Sonesson i att även lyckas med en etablering i Danmark och Finland. Där är man fortfarande alltför små.

Men även på den kontinentala marknaden, eller på de nya östeuropeiska marknaderna, kan det finnas goda tillväxtförutsättningar.

Nyemissionen måste anses vara helt säker vid det här laget. Vi kan inte tänka oss annat än att den blir fulltecknad, inte minst på grund av tillväxtutsikterna i kombination med den mycket låga teckningskursen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Lennart Nylander
VD Midelfart Sonesson

 
 
 
 


 
 
Friggs kommer att introduceras på den norska marknaden.
 
Det är ett exempel på en synergieffekt av samgåendet.
 
Midelfart är starka i Norge där man har väl upparbetade marknadskanaler.
 
 
 
 


 
Celina Midelfart 

 
 
Celina Midelfart tog över ägaransvaret i bolaget 1995, blott 22 år gammal.
 
Hon har en examen i ekonomi och finans från London School of Business respektive Stern School of Business i New York.
 
I Wilh. Sonesson
blev hon invald i styrelsen vid en extra bolagsstämma den 21 december 2006.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-01-29
Emissionen avslutas

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 29 januari


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 15 - 29 januari
  • Teckningskurs 13 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare 1:2 via teckningsrätter, handeln med teckningsrätter pågår 15 - 24 januari
  • Om emissionen inte blir fulltecknad via teckningsrätterna kan teckning ske utan företräde på särskild blankett
  • Emissionen uppgår till 230,7 miljoner kronor
  • Totalt 17.749.166 nya B-aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 33,3 procent av företaget
  • De nya aktierna medför rätt till vinstutdelning från och med räkenskapsåret 2006


 
 
  

 
 
Ladda hem prospektet
 
 
Teckningsanmälan
- Aktier utan företräde
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig