beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Egna varumärket C3 ska ge bättre marginaler i The Empire 
beQuoted nyhetsbrev nr 1 2007
beQuoted nyhetsbrev 9 januari 2007
Egna varumärket C3 ska ge bättre marginaler i The Empire
- Satsar på köksprodukter med högt utvecklade egenskaper

The Empire har investerat mycket pengar på att ta fram C3 som en unik produktserie med högt utvecklade egenskaper. beQuoted tror att C3 kan höja koncernens marginaler och har intervjuat Michael Christensen, vd för dotterbolaget Gerby där utvecklingen ägt rum.

C3 varumärke på skandinavisk grund
Varumärket C3 har utvecklas i dotterbolaget Gerby under lång tid. Bland annat har det tagit fem år att utveckla C3 Coffee Center som är företagets produktlinje för kaffemaskiner.

- Avsikten är att C3s produkter skall ha en tydlig skandinavisk profil och identitet, berättar Michael Christensen. Kunderna värdesätter kombinationen av design och god funktionalitet med ursprung i Skandinavien.

Michael Christensen anser att svenska produkter är uppskattade utomlands:

- Vi har satt en svensk flagga på våra C3-förpackningar och det skapar förtroende hos utländska kunder, särskilt utanför Norden.

- Vi tror att C3 har en väldigt stor potential på den internationella marknaden och under 2007 kommer vi verkligen att satsa på att exporten skall ta fart.

beQuoted undrar om varumärket, som namnmässigt skiljer sig en del från hur varumärken på konsumentprodukter brukar se ut:

- Varumärket C3 sticker ut lite grann jämfört med andra varumärken och det ser vi som positivt, säger Michael Christensen. Dels är namnet kort, dels innehåller det en siffra.

Funktionalitet viktigast i längden
Michael Christensen vill dock betona att det är funktionaliteten som är tänkt att betyda mest:

- Även om designen är viktig bygger varumärket minst lika mycket på god skandinavisk funktionalitet. Den enda nackdelen med det upplägget är att det tar längre tid för kunden att lära sig uppskatta ett sådant varumärke.

- Kunden måste hinna köpa ett par produkter för att lägga märke till den goda funktionaliteten och förstå att det inte är en slump. Men på sikt bygger vi upp en stark varumärkestrohet som gör att vi kan nå väldigt fina marginaler.

Michael Christensen berättar att på den svenska marknaden är trygghet och förtroende särskilt viktigt för att nå en hög lönsamhet i varumärkesförsäljningen:

- Svenskarna är trogna de varumärken som de valt i väl så hög utsträckning som på kontinenten, i synnerhet bland fyrtiotalisterna.

- Men man får inte slarva med sitt varumärke, för det måste lova vad man håller. Blir det för många reklamationer förlorar man kunden och det är svårt att vinna tillbaka dem. Därför vinnlägger vi oss vid att ha så få reklamationer som möjligt.

C3 anpassat för svenska marknaden
Michael Christensen berättar att god funktionalitet inte bara betyder goda produktegenskaper, utan också att produkten måste vara anpassad till den marknad som den skall säljas på:

- Produkter som skall säljas i Sverige måste vara anpassade för svenska förhållanden, betonar han. I Kina gäller annars tyska normer när kineserna tillverkar produkter för Europa.

- Exempel är våffeljärn där tyskarna vill ha mjukt bakade våfflor. Följaktligen är det svårt att få svenskt krispiga våfflor med ett våffeljärn som är designat för den tyska marknaden.

- Inte heller hjälper det att öka effekten, för då blir våfflorna som knäckebröd om materialet i våffeljärnet inte är anpassat. Konkurrenter som köper våffeljärn i Kina riskerar därför att få en hög andel reklamationer, vilket skadar varumärket.

Michael Christensen förklarar att man istället satsat på att utveckla egna våffeljärn, som är anpassade efter svensk våffelsmak:

- Våra C3 våffeljärn är tillverkade med ett material med högre värmekapacivitet. Då kan vi få våfflorna genomgräddade och lagom krispiga och våffeljärnet blir en storsäljare i Sverige.

Kaffebryggare med specialanpassad termos
En annan ny produkt för Gerby är kaffebryggare med en extra kanna. Svenska familjer gärna vill kunna brygga en extra termos att ha med sig i TV-soffan, särskilt när man har gäster.

- När man köper en kaffebryggare C3 Design "Two in one" får man två kannor. Dels en glaskanna, dels en kaffetermos av metall med exakt samma form som glaskannan, där man kan brygga kaffet direkt ner i termosen, berättar Michael Christensen.

- På så vis kan man på ett bekvämt sätt först brygga kaffet direkt i TV-termosen, utan att behöva slå över kaffet, och sedan brygger man glaskannan.

- Produkten har blivit en jättesuccé som verkligen har överträffat våra förväntningar. De som vi fått levererade sålde slut redan i november.

Bättre marginaler i sikte
Värdet av att ha full kontroll över ett eget varumärke är högt av flera skäl. Till exempel har egenutvecklade varumärken som C3 högre marginaler än agenturprodukter. Dessutom finns oftast ett immateriellt värde kvar som kan säljas eller omarbetas om satsningen misslyckas.

De inledande utvecklingskostnaderna för C3 är redan tagna. Faktum är att alla investeringar i utveckling, verktyg och marknadsföring har tagits direkt över resultaträkningen.

Nedsidan är därför begränsad, medan om The Empire lyckas med C3 kommer koncernens marginaler att öka. beQuoted anser därför att C3 är ett plus i kanten, med en attraktiv avvägning mellan chans och risk.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Michael Christensen

Dotterbolags-VD Gerby

 
 
 
 
 

 

   
C3 är Gerbys egna varumärke.
 
 
Scandinavian Lifestyle är den identitet som varumärket C3 vill stå för.
 
 
 
 


En svensk flagga
på C3s produktförpackningar ska inge förtroende, enligt Gerby.
 
 
 
 

Ett våffeljärn av rätta virket.
 
 
C3s våffeljärn för svenska marknaden är tillverkade i ett material med högre värmekapacivitet (förmågan att absorbera värme).
 
 
Våfflorna blir krispiga istället för mjuka och det gillar svenskarna.
 
 
 
 

Glaskanna och termoskanna i samma köp.
 
 
Michael Christensen demonstrerar hur kunderna får två kannor när de köper en C3 kaffebryggare.
 
 
Dels en vanlig glaskanna, dels en termoskanna, som i övrigt ser ut precis som en glaskanna.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-03-07
Bokslutskommuniké

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig