beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg en bra affär för WBM 
beQuoted nyhetsbrev nr 35 2006
beQuoted nyhetsbrev 21 december 2006
Björn Borg en bra affär för WBM
- Köper globala rättigheterna till varumärket och vinsten ökar 2007

World Brand Management (WBM) byter namn till Björn Borg. Namnbytet beror på att rättigheterna till varumärket Björn Borg har förvärvats på global basis. beQuoted tror att royaltybesparingen kommer att överstiga köpeskillingen med råge.

Varumärket höjer vinsten med en krona per aktie
WBM har sedan 1997 haft en licens att använda varumärket Björn Borg. Licensen har förvaltats väl av företaget. Bara under 2006 har aktien stigit med över 400 procent.

Nu förvärvas de globala rättigheterna till varumärket Björn Borg. Köpeskillingen delas upp i flera delar.

Initialt erläggs en köpeskilling på 124 miljoner kronor. Finansiering sker via upplåning i Den Danske Bank.

Därefter kommer en tilläggsköpeskilling att betalas över en tioårsperiod, fram till 2016. Men det är samma som royaltyersättningen som man redan betalar idag, så det blir ingen skillnad för WBM.

Royaltyersättningen uppgår till 1,5 - 2 procent av Björn Borg-produkternas försäljning till konsument. Det motsvarar i dagsläget 20 miljoner kronor per år.

Det gamla avtalet sträckte sig till år 2020. I det nya behöver WBM endast betala royalty fram till och med år 2016. Vi gissar att royaltyvärdet på dessa fyra år, som alltså WBM slipper att betala, kommer att överstiga den initiala köpeskillingen med råge.

Ett mycket bra upplägg för WBM således, förutsatt att man lyckas hålla tempot uppe och utveckla varumärket vidare.

De finansiella effekterna av förvärvet blir följande:

  • Balansomslutningen kommer att ökas på med 185 miljoner kronor.
  • Eftersom förvärvet till största delen betalas med lånat kapital kommer soliditeten att sjunka från dagens 66 procent till 40 procent.
  • Vinsten per aktie under 2007 blir cirka en krona högre som en direkt följd av förvärvet.
  • Vinstökningen beror på att ett fast årligt belopp om 7,8 miljoner kronor av tilläggsköpeskillingen aktiveras i balansräkningen, som annars hade blivit en royaltykostnad resultaträkningen.

Strategiskt riktigt förvärva varumärket
Aktieägarna kan naturligtvis fråga sig hur väl Björn Borg-varumärkets populäritet kommer att stå sig framöver. Trots allt är det avgörande för WBM-aktiens fortsatta kursutveckling.

Vd Nils Vinberg verkar dock inte vara särskilt orolig. I en intervju med Veckans affärer drar han en parallell med det kända varumärket Lacoste, med sin karaktäristiska krokodil.

René Lacoste var nämligen också tennisspelare, fast på 1920-talet. Men Lacoste-produkterna säljer fortfarande bra. Det beror på att de förmedlar en särskild attityd av det mer tidlösa slaget.

Populärt bland ungdomar
En undersökning på ungdomssajten Lunarstorm har visat att Björn Borg är ett mycket populärt märke bland ungdomar. På frågan "Vilket är det coolaste varumärket?" svarade ungdomar i åldern 16-18 år att det är Björn Borg.

- Dessa konsumenter var inte ens födda när Björn Borg spelade tennis. Men vi bygger varumärket på historien om Björn Borg, hans bakgrund, och hans ganska coola inställning till livet som han hade under sin tenniskarriär, säger Nils Vinberg.

Därför känns det helt riktigt att WBM nu förvärvar rättigheterna till varumärket och byter namn. På sikt finns det goda chanser att förvärvet kan betala sig flera gånger om, särskilt när royaltybetalningarna har löpt ut.

Tyskland och England närmast på tur
Härnäst står Tyskland och England på tur att etablera varumärket. Båda länderna är mycket stora marknader.

Med tanke på att det är små länder som Holland (33 procent av försäljningen) och Sverige (30 procent av försäljningen) som står för merparten av försäljningen idag, är framtidspotentialen stor om man även lyckas på dessa tuffa marknader.

I England blir det modevaruhuset Selfridges som blir den första återförsäljaren som erbjuder Björn Borg-produkter. Lanseringen skedde nyligen i Birmingham, i samband med att tennisspelaren Björn Borg fick en utmärkelse från brittiska BBC ("Life Achievement Award").

I en sju meter lång monter ställer Selfridges ut Björn Borg-kalsonger. Dessutom säljer modevaruhuset damunderkläder och badkläder från Björn Borg.

Jimmy Johansson, som är marknadschef på WBM, är nöjd med att det är Selfridges som lanserar varumärket på den engelska marknaden, eftersom modevaruhuset står för kreativitet och innovation.

Vidare betonar han att Selfridges kommer att bli en bra plattform att bygga varumärket ifrån, vilket i sin tur ger möjlighet att nå volymer. Och här ligger naturligtvis nyckeln till att nå en god lönsamhet även på den engelska marknaden.

Makalös utveckling kan fortsätta ett tag till
Som vi nämnt ovan har WBM-aktien haft en närmast makalös utveckling under 2006. Förvärvet av rättigheterna och en allmän börsuppgång har nu under december bidragit till att späda på aktiekursen till över 270 kronor.

Baserat på den tidigare prognosen från beQuoted (se nyhetsbrev nr 31, 2006) om en vinst per aktie på 8,90 kronor handlas aktien i ett p/e-tal på cirka 30.

Som investerare är det naturligtvis lätt att tycka att man "missat tåget" i WBM och att det roliga nu är över.

Men som vi skrivit ovan behöver det inte vara så. Lyckas WBM lika bra i Tyskland och England som man lyckats på andra marknader kan tillväxten och den positiva vinstutvecklingen fortsätta ett bra tag till. Och då lär aktien följa efter.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
First North
 
 
 


Nils Vinberg
VD WBM

 
 
 
Över 400 procent har WBM-aktien gått upp med under 2006.
 
Lyckas etableringarna i Tyskland och England lär det finnas mer att hämta.
 
 
 

 
 
Nya marknader 
Varumärket Björn Borg introduceras på nya marknader.
 
I Tyskland skedde de första leveranserna till Karstadts nyöppnade varuhus i Leipzig i november.
 
I England introducerades nyligen varumärket på Selfridges i Birmingham, samt i London och Manchester.
 
I Schweiz har introduktionen påbörjats, men inga order tecknats ännu.
 
 
 

 

Julförsäljningen viktig. Här en interiörbild från ett av Selfridges varuhus i England och marknadsföringen av Björn Borg-kalsongerna. 
 
 
Sju meter lång är Björn Borg-avdelningen för kalsonger hos Selfridges. 
 
 
 

 

 
Mjuka julklappar
är alltid välkomna för aktieägarna i WBM.
 
 
 

 

 
Tidigare var könsfördelningen vid försäljning av Björn Borg 80/20 i herrarnas favör. Idag närmar man sig 50/50.
 
Ett tecken på att Björn Borg håller på att bli hela coola familjens varumärke.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-02-15
Bokslutskommuniké 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig