beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Central Asia Gold kan ha gjort ytterligare starkt förvärv 
beQuoted nyhetsbrev nr 35 2006
beQuoted nyhetsbrev 20 december 2006
Central Asia Gold kan ha gjort ytterligare starkt förvärv
- "Kavkaz" kan vara tvillingbror till Kopylovskoye

Central Asia Gold har slutförhandlat förvärvet av Kopylovskoye. Därtill har ytterligare ett närliggande guldprojekt "Kavkaz" förvärvats. Samtidigt har Tardan-projektets gravimetriska anläggningsverk blivit klart och guldutvinningens första steg i Tardan kan därför påbörjas.

Lägre förvärvspris för Kopylovskoye
Efter slutförhandlingar stannade priset för guldlicensen Kopylovskoye i Irkutskregionen i Sibirien vid 15 miljoner dollar istället för tidigare indikerade 18 miljoner dollar.

Av detta var guldfyndigheten sedan tidigare prissatt till sex miljoner dollar. Anläggningstillgångarna värderades alltså ner till nio miljoner dollar, från det ursprungliga priset tolv miljoner dollar.

- Vi har gjort två externa värderingar av anläggningstillgångarna, berättar Torbjörn Ranta, som är vd för Central Asia Gold. De har indikerat ett lägre värde än vad som först var fallet. På detta har det följt förhandlingar och då föll våra motparter till föga och accepterade ett lägre pris.

- Väl så bra är att säljarna accepterat betalning i aktier för tre miljoner dollar. Därigenom blir säljarna våra partners och så vinner vi motsvarande positiva likviditetseffekt.

- Dessutom är kontantbetalningen på tolv miljoner dollar utspridd under sex månader. Så sammantaget ser vi det som en väldigt bra affär.

Ett utvärderingsprogram skall inledas 2007, och möjligen kan inom ramen för det en viss pilotproduktion av guld komma i fråga i det existerande processverket på plats.

Nytt förvärv Kavkaz kan vara tvillingbror till Kopylovskoye
Även om denna affär därmed fått en bra avslutning ligger det stora värdet i att Kopylovskoye skall innehålla väsentligt mycket mer guld. beQuoted har utvecklat detta i nyhetsbrev nr 19 2006.

- Vi är övertygade om att detta är ett rätt förvärv för oss och att den totala mängden guld i fyndigheten är värd mycket mer än de sex miljoner dollar som vi har betalat, säger Torbjörn Ranta.

Rysslands största guldfält heter Suchoy-Log. Det innehåller cirka 30 miljoner uns guldreserver, eller 1.000 ton guld.

Kopylovskoye ligger endast 150 kilometer från Suchoy-Log. Den geologiska strukturen är likartad och Kopylovskoye kan därför vara ett satellitfält till Suchoy-Log.

Med tanke på storleken hos Suchoy-Logs bevisade reserver och Kopylovskoyes möjliga reserver är det därför hyperintressant att Central Asia Gold nu kunnat lägga vantarna på ytterligare ett liknande projekt benämnt "Kavkaz". Det ligger bara 25 - 30 kilometer ifrån Kopylovskoye.

- De bevisade guldreserverna i Kavkaz är bara ett ton, eller 30.000 uns. Men själva fältet är lika stort som Kopylovskoye och det ligger alldeles intill, säger Torbjörn Ranta.

- Våra geologer säger att Kavkaz är en tvillingbror till Kopylovskoye, om än på ett tidigare stadium i betydelsen att det inte är lika utforskat. Men även om vi därmed kan ha två projekt som kan vara världsklass är det inget som vi kan vara säkra på, utan det återstår att bevisa.

Förvärvspriset för fyndigheten är så lågt som en miljon dollar. Det kan alltså vara ett fantastiskt pris med tanke på att priset för själva guldet i fyndigheten Kopylovskoye var sex miljoner dollar, vilket alltså Central Asia Gold anser vara ett mycket lågt pris.

Tardan-fabriken igång
I Tardan är uppsättningen av det gravimetriska anrikningsverket precis klar. Därmed kan guld från det första steget av totalt två utvinningssteg börja produceras. Kapaciteten i fabriken kommer att uppgå till 100.000 ton malm per år.

- Det har tagit ett och ett halvt år, men nu är fabriken uppförd och den ser väldigt bra ut, säger Torbjörn Ranta. Den är inte helt inkörd, men det kommer den att bli under nästa år. Vi räknar med att den skall ge oss en väldigt konkurrenskraftig produktionskostnad.

Guldet fälls ut genom att det har högre densitet än berget. Det är samma princip som vid vaskning, även om det ser annorlunda ut i en gravimetrisk process.

- I fabriken når vi en 50-procentig utvinning av guldet som finns i malmen, genom malning och därpå avskiljning av guldet, fortsätter Torbjörn Ranta.

Det andra steget innebär kemisk utvinning av det guld som blir kvar i mineralsanden. Kemiska utvinningen sker med cyanid. Därigenom får man ut ytterligare 40 procentenheter, vilket ger en total utvinning av guldinnehållet på 90 procent.

- Det kemiska steget ligger längre fram och det kommer inte att bli klart förrän mot slutet av nästa år, berättar Torbjörn Ranta.

Som beQuoted tidigare nämnt är avsikten med Central Asia Gold inte att syssla med prospektering i första hand.

Istället skall man bli ett producerande guldföretag, genom att man köper och utvecklar redan färdiga guldtillgångar till fullskalig produktion. Ytterligare produktionsanläggningar planeras därför att sättas upp i framtiden.

- Tardan är en "green-field"-anläggning som vi byggt upp själva. Vi tycker att det har ett värde att vi kan visa att vi på egen hand kan klara av att sätta upp en sådan här anläggning från scratch, säger Torbjörn Ranta.

- Förhoppningsvis blir det nu lättare för investerare att kunna visualisera att det vi nu gjort i Tardan skall vi även kunna göra i Kopylovskoye om två år.

Delårsrapporten för tredje kvartalet 2006
Central Asia Gold har även presenterat delårsrapporten till och med tredje kvartalet. Siffrorna blev enligt följande:

  • Totala intäkter: 38,4 Mkr (11,3)
  • Nettoomsättning: 23,7 Mkr (1,1)
  • Resultat efter finansnetto: -12,0 Mkr (-3,6)
  • Vinst per aktie: -5 öre (-1,2)

I totala intäkter och resultatet ingår aktiverat arbete för egen räkning med 14,7 miljoner kronor (10,2).

För tredje kvartalet isolerat räckte aktiverat arbete på 7,7 miljoner kronor (3,4) till ett bokföringsmässigt plusresultat:

  • Totala intäkter: 28,4 Mkr (4,3)
  • Nettoomsättning: 20,7 Mkr (0,9)
  • Resultat efter finansnetto: 0,7 Mkr (-0,3)
  • Vinst per aktie: 0,1 öre (-1,4)

Ökad produktion och försäljning 2007
Totalt kommer Central Asia Gold att producera cirka 300 kilo guld i år. Prognosen är att det skall stiga till 800 kilo under nästa år. Vid ett guldpris på dagens 621 dollar per uns ger det intäkter på bortåt 110 miljoner kronor.

Efter emissionen för att finansiera förvärvet av Kopylovskoye finns det 366,2 miljoner aktier. Vid en aktiekurs på 1,86 kronor per aktie blir börsvärdet ungefär 681 miljoner kronor.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Torbjörn Ranta
VD Central Asia Gold

 
 
 
Guldpriset anges i dollar per troy ounce (uns på svenska). Ett uns är 31,1 gram.
 
 
 

Karta som visar var Central Asia Golds fyndigheter är belägna.
(Klicka på kartan för större bild) 

 
 
Kopylovskoyes
geologiska struktur är likartad strukturen hos Suchoy-Log, som är Rysslands största guldfält med 1.000 ton guldreserver.
 
 
Torbjörn Ranta är övertygad om att den totala mängden guld i Kopylovskoye är värd mycket mer än de sex miljoner dollar som Central Asia Gold har betalat för själva fyndigheten.
 
 
 
Kavkaz har samma geologiska struktur som Kopylovskoye och är i bästa fall en tvillingbror.
 
 
Förvärvspriset för Kavkaz är en miljon USD. 
 
 
 
 

 

Krossverk från den nya fabriksanläggningen i Tardan

 
 
Tardans anrikningsverk har en kapacitet för 100.000 ton malm per år.
 
 
Den höghaltiga malmen i Tardan kommer att brytas först.
 
 
Först krossas malmen, därefter mals den, innan den separeras i det gravimetriska anrikningsverket.
 
 
 
 

 

Guldet separeras via gravimetrisk anrikning.

 
 
På skakbordet
separeras guldlinjen från övrigt material, varefter guldet fortsätter ner i ett låst och alltid bevakat uppsamlingskärl.
 
 
Guldet som blir kvar i mineralsanden kommer att lakas ur med cyanid.
 
 
Gravimetriskt kan man utvinna 50 procent av guldet. Kemiskt kan ytterligare 40 procentenheter utvinnas, så att totala utvinningsgraden blir 90 procent.
 
 
 
I Tardan planeras lakningsprocessen att starta andra halvåret 2007.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-02-23
Bokslutskommuniké 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig