beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Scandinavian Clinical Nutrition i samarbete med Karolinska Institutet (SCN) 
beQuoted nyhetsbrev nr 33 2006
beQuoted nyhetsbrev 6 december 2006
Scandinavian Clinical Nutrition i samarbete med Karolinska Institutet
Klinisk forskning skall bli motorn i företaget

Nu tar ännu ett företag som satsar på näringstillskott steget in på börsen. Scandinavian Clinical Nutrition (SCN) har nyligen genomfört en nyemission som övertecknades. Pengarna kan behövas eftersom företaget skall göra en intensiv forskningssatsning.

Lyckad emission och börsnotering
SCN är ett nystartat företag inom det expansiva området för naturläkemedel och kosttillskott som nu vill slå sig in på marknaden.

Vd för företaget är Ulf Söderberg som tidigare grundat börsnoterade Bringwell, där han idag sitter som styrelseordförande.

Inför noteringen har SCN gjort två nyemissioner på totalt 22 miljoner kronor till samma värdering, 10 kronor per aktie. Efter emissionerna finns det 7,7 miljoner aktier i bolaget och värdet på SCN blir därmed 77 miljoner kronor.

Ökat intresse för naturläkemedel
beQuoted har tidigare i artiklar om Wilh. Sonesson och Midelfart skrivit om det ökade intresset för hälsobefrämjande produkter, såsom naturläkemedel och kosttillskott. Det finns flera orsaker bakom uppgången.

Antalet människor som lider av sjukdomar som diabetes, fetma och hjärt/kärlsjukdomar har enligt SCN fördubblats de senaste tjugo åren. Till en del är dessa sjukdomar dock att betrakta som "välfärdssjukdomar".

Ansträngda resurser inom sjukvården, tillsammans med en ökad medvetenhet om att många av dessa sjukdomstillstånd beror på kostvanor och livsstil, gör att många vaknar upp för hur de äter.

Dagens äldre är samtidigt människor som vill fortsätta att vara aktiva även efter att de har gått i pension. Det är därför en trend att bevara hälsa och förebygga ohälsa, istället för att bara använda botande läkemedel när man blivit sjuk.

Sammantaget gör kombinationen av dessa faktorer att den starka tillväxten inom detta område inte kan ses som en fluga, utan som en strukturell förändring i samhället. Därför finns det goda skäl till att branschen även kommer att utvecklas väl på börsen.

Unikt forskningsavtal skall bli stabil grund för tillväxt
SCN har redan en hel del intressanta produkter som vi berättar om nedan, men intressantast att börja med är kanske företagets starka forskningsfokusering.

Avancerad forskning skall nämligen lägga grunden för en snabb expansion. Företaget har slutit ett intressant avtal med Karolinska Institutet i Stockholm (KI) som går ut på att SCN skall investera minst 60 miljoner kronor i forskning under tio år.

Hade det varit i ett renodlat läkemedelssammanhang hade en forskningsinvestering på 60 miljoner kronor knappast väckt någon uppmärksamhet. Men för ett företag inom naturläkemedel och kosttillskott, eller nutraceuticals som är det internationellt vedertagna begreppet (jämför pharmaceuticals för läkemedel), är det annorlunda.

I nuläget bedrivs nämligen väldigt lite forskning inom nutraceuticals. Enligt branschtidningen Nutrition Business Journal är det bara fyra procent av företagen inom naturläkemedelsbranschen som bedriver forskning idag. Därför kan samarbetet med Karolinska Institutet ge en unik konkurrensfördel.

Samarbetet kommer att ledas av professor Martin Schalling och ger tillgång till en stark kärngrupp av forskare och ett nätverk av forskare. Arbetet skall inriktas både på kliniska studier av existerande preparat och på framtagande av nya verksamma preparat.

Kliniska studier kan minska förtroendegap till läkemedel
Kliniska studier innebär att preparat testas på patienter. Ett viktigt mål med avtalet med Karolinska Institutet är att genom klinisk forskning dokumentera den medicinska effekten av nutraceuticals.

Enligt Dan Edwall, som är forskningschef på SCN, finns det ett stort behov av forskning kring biologiska och medicinska effekter av nutrition (näringsfysiologi). Lyckade kliniska studier i kombination med studier av verkningsmekanismer kan minska det förtroendegap som många kan uppleva finns mellan traditionella läkemedel och naturläkemedel.

När det gäller att föra ut nya naturläkemedel på en världsmarknad lär det bli nödvändigt att genom relevanta studier kunna bevisa att de nya preparaten verkligen har den effekt som man hävdar.

Denna avgörande marknadsfördel kan SCN lättare uppnå via samarbetet med Karolinska Institutet.

Samarbete med KI kan även ge kostnadsfördelar
Dan Edwall värdesätter särskilt att det är just Karolinska Institutet som engagerar sig i en satsning på forskning kring nutraceuticals.

Karolinska Institutet är ett starkt varumärke utomlands, inte minst genom kopplingen till Nobelpriset. Detta kommer att ge resultaten trovärdighet och vetenskaplig tyngd.

För SCN:s del pekar Dan Edwall ut ytterligare en fördel med KI:

- Medicinska studier är normalt sett dyra att genomföra. Karolinska Institutet och universitetssjukhusen som är kopplade till KI har dock tillgång till såväl patientunderlag som utrustning. Framför allt ger det nätverk av forskare vi kommer i kontakt med, tillgång till spetskompetens och vana vid publikationer av internationell hög klass. Bland annat därför ger avtalet oss kostnadsfördelar och gör samarbetet extra värdefullt.

Sammantaget betraktar Dan Edwall samarbetsavtalet som en milstolpe, inte bara för det egna företaget utan för hela branschen.

Stark produktportfölj skall ge en flygande start
Forskningssamarbetet med Karolinska Institutet är tänkt att även ge uppslag till nya produkter. Men för de närmaste åren är det ändå mest intressant att studera de preparat som redan finns framtagna:

      * CUUR - preparat för viktkontroll
      * Ledactin - preparat för förbättrad ledhälsa
      * Membraseven - preparat mot torra slemhinnor

Särskilt stora förhoppningar finns på CUUR. I prekliniska studier har personer som försöker uppnå en viktminskning med hjälp av kosttillskottet visat sig kunna uppnå goda resultat.

De personer som fick CUUR fick i jämförelse med kontrollgruppen en 47 procent större viktminskning och en 68 procent större minskning av kroppsfett.

SCN äger försäljningsrättigheterna för CUUR utanför Norden, om än mot löpande royaltybetalningar, och tror att preparatet kan ha en ljus framtid, särskilt i det i dubbel bemärkelse voluminösa USA.

Ambitiösa försäljningsmål
CUUR kommer att lanseras i USA under januari 2007. Lanseringen kommer att ske via hälsokostföretaget NBTY (noterat på NYSE, kortnamn NTY), som är världens största hälsokostdistributör med en omsättning på motsvarande 14 miljarder kronor och levererar till 70.000 butiker.

Totalmarknaden i USA inom kosttillskottsegmentet uppgår till 144 miljarder kronor.

Utöver lanseringen i USA kommer CUUR att lanseras i England, Spanien och Australien under första kvartalet 2007. Samtidigt kommer Ledactin att lanseras i Sverige och Norge.

I år räknar SCN med att omsätta 8 miljoner kronor. För 2007 förväntar man sig att försäljningen når 75 - 85 miljoner kronor med en vinst på 10 miljoner kronor. Och för 2009 tror man på en omsättning på 190 miljoner kronor med en vinst efter skatt på 27 miljoner kronor.

Ambitiösa planer med tillväxtsiffror på uppemot 1.000 procent på ett år skall alltid tas med en stor nypa salt om man är en försiktig investerare.

Å andra sidan känns strategin bakom SCN, med ett tydligt forskningsfokus och etablerad distribution i USA, helt rätt.

Ett företag som målmedvetet dokumenterar effekten av sina näringstillskott och kan använda detta i sin marknadsföring borde kunna få en god avkastning på kapitalet.

Mot bakgrund av detta känns ett börsvärde på 77 miljoner kronor inte överdrivet högt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
Nordic OTC
 
 
 


Ulf Söderberg
VD Scandinavian
Clinical Nutrition

 
 
 


Anders Struksnes
Business Strategy Manager

 
 
 
Nutraceuticals är ett centralt begrepp för SCN.
 
Nutraceuticals är en produktkategori som definieras som kosttillskott med vetenskapligt dokumenterad effekt.
 
 
 

 
Karolinska Institutet är ett av världens högst ansedda medicinska forskningsinstitut och en viktig partner till SCN.
 
SCN får tillgång till forskningsmiljöer för produktutveckling samt experimentell och klinisk forskning.
 
Kliniska studier kan därmed bedrivas kring SCN:s och andras produkter och även utveckling av helt nya nutraceuticals.
 
Målet är att skapa samma vetenskapliga dokumentation kring dessa produkter som kring läkemedel, men med en mycket kortare tidshorisont till lönsamhet.
 
 
 

 
Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser nobelpristagarna i Fysiologi eller Medicin. 
 
 
 

 
CUUR är ett kosttillskott för viktnedgång som bygger på naturliga ingredienser
 
CUUR minskar fettupptaget och ökar förbränningen om man samtidigt ändrar sin livsföring.
 
CUUR består av extrakt av grönt te, Yerba Maté, Coleus Forskholii och Betula Alba.
 
 
 

 
Ledactin minskar ledbesvär.
 
De aktiva ingredienserna påverkar ledfunktionen och kan minska tillfälliga ledsmärtor.
 
Ledactin består av koncentrerade mjölkproteiner från mjölkkor som har immuniserats med antigener från mänskliga patogener. 
 
 
 
 
Styrelsen består av följande personer:
 
 • Johan Hessius (ordf.)
 • Ulf Söderberg (vd)
 • Carl-Gustaf Ingelman
 • Jörn Erik Aas
 
 
 
Listas på Nordic OTC den 6 december. 
 
 
 
Nästa händelse
2007-03-02
Bokslutskommuniké 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig