beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: HomeMaid vill anställa 100 personer från 2007 
beQuoted nyhetsbrev nr 31 2006
beQuoted nyhetsbrev 22 november 2006
HomeMaid vill anställa 100 personer från 2007

Riksdagsvalet gick HomeMaids väg. Alliansen vann och därmed kan ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster införas från sommaren 2007. Timtaxan kommer att sänkas och efterfrågan på tjänsterna lär öka. HomeMaid räknar med att nyanställa 100 personer.

Två faktorer gynnar HomeMaid
I sin senaste delårsrapport pekar HomeMaid ut två förslag som gynnar företaget i Alliansens budgetproposition.

      * Skatteavdrag för hushållsnära tjänster
      * Reducerade arbetsgivar- och egenavgifter för tjänstesektorn

En uppskattning är att priset för en timme hushållsnära tjänster kan sjunka från 319 kronor per timme till 150 kronor per timme. Det lär skapa en tydligt ökad efterfrågan.

Förstärkt konkurrensförmåga gentemot svartjobbarna
Fortfarande ligger dock priset över vad som erbjuds på svarta marknaden, där timpriset ligger på 75 kronor per timme.

HomeMaids personal har dock genomgått en riktig städutbildning. Produktivitet och kvalitet lär vara högre än bland svartjobbarna. Det minskar prisskillnaden.

HomeMaids personal har även firmakläder och ID-kort. De flesta är nog beredda att betala några kronor extra för tryggheten att köpa tjänsterna från en etablerad leverantör.

Dessutom blir det ju mycket enklare, jämfört med att leta efter ett telefonnummer bland lapparna på matbutikens anslagstavla.

Bra tillväxt i branschen även utan avdraget
Faktiskt är tillväxten hygglig även utan skatteavdraget. Jämfört med för ett år sedan har omsättningen ökat med nästan 15 procent. Privatpersoner är den kundgrupp som ökar mest.

För årets första tre kvartal blev siffrorna:

      • Omsättning: 39,5 Mkr (34,8)
      • Resultat efter finansnetto: 0,6 Mkr (1,0)
      • Vinst per aktie: 0,06 kr (0,07)

Under tredje kvartalet har Sefyr Hemservice i Falun förvärvats. Det ger ett bidrag på 0,5 miljoner kronor till omsättningen på årsbasis.

För tredje kvartalet isolerat blev siffrorna:

      • Omsättning: 13,2 Mkr (11,5)
      • Resultat efter finansnetto: 0,3 Mkr (0,6)
      • Vinst per aktie: 0,03 kr (0,04)

Hög värdering av det egna kapitalet
Antalet aktier i HomeMaid uppgår till 10,4 miljoner. Vid en börskurs på 4 kr blir börsvärdet 42 miljoner kronor.

Företaget har ett utestående konvertibellån på 3,5 miljoner kronor. Om det konverteras kommer att öka antalet aktier med 865.000 till 11,2 miljoner aktier. Börsvärdet blir då 45 miljoner kronor.

Konvertering kan ske från 2008. Exklusive konvertibellånet ligger eget kapital på 0,33 kronor per aktie. Inräknat lånet stiger det till 0,62 kronor.

Exklusive konvertibellånet värderas det egna kapitalet till över tolv gånger vid en aktiekurs runt 4 kronor. Inklusive konvertibellånet stannar värderingen vid knappt sju gånger. Båda talen får sägas vara ganska höga.

Låga rörelsemarginaler en följd av lågt kapitalbehov
Rörelsemarginalen för de första nio månaderna har legat på 1,9 procent (3,0). HomeMaid spår en omsättning för helåret på 52 miljoner kronor med en rörelsemarginal på två procent.

Resultatet efter finansnetto skulle bli cirka 0,9 miljoner kronor. Vinst per aktie efter schablonskatt blir 0,06 kronor. Förlustavdrag kan dock lyfta resultatet till 0,07 - 0,08 kronor per aktie.

En rörelsemarginal på två procent kan tyckas lågt. Men vad som är en långsiktig rörelsemarginal bestäms av kapitalbehovet i rörelsen. Kvastar och sopskyfflar är inte så dyra investeringar. Därför är en rörelsemarginal kring två - tre procent ganska realistisk.

Stora förväntningar på skatteavdraget
I en analys av HomeMaid får man utgå från dagens vinstnivå runt 0,06 - 0,07 kronor per aktie efter schablonskatt. Vid en aktiekurs kring 4 kronor blir p/e-talet då över 60. Marknaden har således stora förväntningar på att vinsten skall öka.

Så lär det också bli. Ett talesätt i nationalekonomiska sammanhang säger att "vill man ha mindre av något skall man beskatta det, vill man ha mer av något skall man subventionera det".

Subventioner istället för beskattning bör skapa en större marknad i sig. Ett rimligt pris och en ökad tolerans för att köpa hushållsnära tjänster kan lägga grunden för en uthållig tillväxt.

Aktien upp 40 procent sedan förra analysen
HomeMaid lär stå inför spännande år framöver. Idag har företaget runt 150 anställda. Från halvårsskiftet 2007 räknar företaget med att successivt anställa ytterligare 100 personer.

Sedan beQuoted skrev att riksdagsvalet kunde innebära ett lyft för HomeMaid har aktien stigit med närmare 40 procent. Värderingen är därför inte längre låg och tills vidare känns det som att det mesta av potentialen redan är inräknad.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Åsa Keller
VD HomeMaid

 
 
 
För att personalen ska må bra har HomeMaid utvecklat sitt friskvårdskoncept med målsättningen att vara branschens bästa arbetsgivare.
 
 
De anställda måste visa utdrag ur belastningsregistret för att få bli anställda och får dessutom skriva på ett sekretessavtal.
 
 
Personalkostnader utgör 85 procent av HomeMaids kostnader.
 
 
 

 
 
 
I Finland har skatteavdrag för hushållsnära tjänster blivit en succé.
 
 
Många privata kunder tecknar avtal hos HomeMaid just nu.
 
 
 

 
Örebro ny filial
 
HomeMaid fortsätter den planerade expansionen.
 
Öppnar en filial i Örebro.
 
Örebro beräknas tillföra ett positivt resultat under det första kvartalet 2007.
 
 
 
Omsättningsrekord i oktober
 
Under oktober månad har HomeMaid omsatt mer än någonsin. 

Månadsomsättningen närmar sig 5 miljoner kronor.

Jämfört med oktober förra året har omsättningen ökat med cirka 20 procent.
 
 
 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig