beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Lagerrensning gav oväntad förlust i Wilh. Sonesson 
beQuoted nyhetsbrev 27 oktober 2006
Lagerrensning gav oväntad förlust
Vinstprognosen för justeras ned

Egenvårdsföretaget Wilh. Sonesson fortsätter att växa. Stora marknadsinvesteringar har gjorts i år och marknadsandelarna inom hälsosegmentet i dagligvaruhandeln har ökat. Under tredje kvartalet blev dock resultatet rejält negativt på grund av en tidigare bokföringsmiss.

Wilh. Sonesson aktiva på marknaden
Wilh. Sonesson är ett bolag som verkligen är på alerten. I år har man tecknat nya distributionsavtal med både svenska och utländska bolag, samt avtal om övertagande av produkträttigheter.

Man har också genomfört förvärv för att utöka sitt sortiment. beQuoted har berättat om detta i tidigare nyhetsbrev.

Bolaget har också genomfört betydande marknadsinvesteringar. Man uppger att dessa ska bära frukt under nästa år.

Främst är det sportserien Body Check som beräknas öka volymmässigt. Den innehåller hälsojuicer, hälsoteer samt vitaminer och har redan tagits emot väl av marknaden.

Försäljningen till och med tredje kvartalet 2006
Omsättningen för perioden januari-september uppgick till 870,6 Mkr (942,7). Det är en minskning med 7,7 %. Till stor del beror minskningen på att Naturapoteket avyttrades i slutet av 2005.

Om vi justerar för samtliga strukturförändringar i form av förvärv och och avyttringar har försäljningen ökat med 3,5 % till och med tredje kvartalet.

Fler siffror för årets första nio månader:

      • Omsättning: 870,6 Mkr (942,7)
      • Resultat efter finansnetto: -6,0 Mkr (30,8)
      • Vinst per aktie: -0,24 kr (0,90)

För tredje kvartalet isolerat blev siffrorna:

      • Omsättning: 275,4 Mkr (311,5)
      • Resultat efter finansnetto: -17,2 Mkr (18,9)
      • Vinst per aktie: -0,53 kr (0,40)

Bokföringsmiss gav rejäl förlust
Resultatet försämrades kraftigt under det tredje kvartalet. Det finns två huvudorsaker. Den första är att det i förra årets resultat ingick engångsintäkter motsvarande 9,1 Mkr.

Den andra är att man upptäckt felaktigheter i redovisningen från tidigare år i dotterbolaget Vitamex. Det gäller betydande kostnader som inte bokförts 2005.

En reservering motsvarande 24,0 Mkr har gjorts för inkurans i varulager, kundförluster samt felperiodiserade leverantörsfakturor. Inkurans betyder att en vara minskat i värde på grund av att den blivit gammal, omodern eller skadad.

Men även om vi bortser från dessa engångsposter blev det en resultatförsämring. Det beror på en svagare utveckling i Naturpostdivisionen än i fjol. Dessutom har man haft kostnader för marknadsinvesteringar i nya marknader.

Wilh. Sonesson har samtidigt haft förhållandevis stora kostnader för marknadsföring och satsningar på nya produkter. Detta gäller i synnerhet för varumärket Friggs.

Vitamex är koncernens tillverkningsmotor
Bakgrunden till reserveringen på 24 miljoner kronor är gamla synder i dotterbolaget Vitamex som uppdagats vid en genomlysning av verksamheten. Vitamex köptes 2003 och en ny ledning tillträdde i början av 2006.

Koncernledningen har nu infört nya rutiner. Och den här typen av felaktigheter ska inte kunna uppstå igen. En liten inkurans är dock normalt. Det har alla tillverkare av livsmedel och läkemedel.

Det kan till exempel vara ingredienser som har en sista förbrukningsdag. Eftersom Vitamex är ett tillverkande bolag måste det finnas en extra god marginal innan den sista förbrukningsdagen nås.

Wilh. Sonesson kallar Vitamex för sin tillverkningsmotor. Företaget är en av Nordens största tillverkare av kosttillskott och naturläkemedel. Under 2005 låg försäljningen på 160 miljoner kronor.

Huvudparten av produkterna tillverkas för Friggs och Naturpost. Men en hel del säljs till externa kunder. Bland annat till den brittiska detaljhandelskedjan Tesco, den australiensiska Mayne Pharmaceuticals och den nybildade stora fackhandelskedjan Life, i vilken Naturapoteket ingår.

Justerar ned prognosen för helåret 2006
I början av året bedömde styrelsen att rörelseresultatet exklusive poster av engångskaraktär skulle öka jämfört med 2005. Senare justerades prognosen ned till att rörelseresultatet skulle hamna i nivå med 2005.

Nu låter man meddela att rörelseresultatet exklusive engångsposter troligen blir "något lägre" än förra året.

På sikt bedömer bolaget att förutsättningarna är goda för fortsatt tillväxt och förstärkta rörelsemarginaler.

Stabilt bolag trots allt
Bokföringsmissen är definitivt en nagel i ögat för aktieägarna. Bortsett från det är Wilh. Sonesson ett stabilt bolag. Soliditeten ligger strax över 50 procent.

Den underliggande tillväxten är också stabil och förväntas öka något under nästa år till följd av genomförda marknadsinsatser.

Med en borgerlig regering vid makten torde också chanserna för en avveckling av apoteksmonopolet öka. En sådan skulle med stor sannolikhet gynna Wilh. Sonesson.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
OMX Small Cap
 
 
 


Lennart Nylander
VD Wilh. Sonesson

 
 
 
 
 

 
Wilh. Sonesson satsar på produktutveckling och ny design av varumärket Friggs.
 
 
Syftet är att stärka varumärket Friggs i den alltmer hälsomedvetna dagligvaruhandeln.
 
 
 
 

 
Body Check är Friggs nya sport nutritionserie för alla som tränar.
 
 
Innehåller juicerna, hälsoteer och multivitaminer.
 
 
 
 

 
Friggs Multiserie är ett kosttillskott med alla vitaminer och mineraler i en tablett.
 
 
 
 
 
 

 
Vitamex har tillstånd från Läkemedelsverket att tillverka kosttillskott, naturläkemedel och läkemedel.
 
 
 
 
 
 

 
Wilh. Sonesson är positionerade på en marknad som vi tror kommer att växa under en lång tid framöver.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-02-13
Bokslutskommuniké 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig