beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Kamstrup nära 90 procent i Senea 
beQuoted nyhetsbrev 20 oktober 2006
Kamstrup nära 90 procent i Senea

Senea har fått en ny vd. Patrik Forsgren är född 1965 och teknologie doktor från KTH i Stockholm. Uppköpsbudet från Kamstrup accepteras samtidigt av allt fler aktieägare. Hittills har Kamstrup förvärvat 86,6 procent av aktierna i Senea. För tvångsinlösen behövs 90 procent.

Med Kamstrup som ny huvudägare ökar slagkraften
Kamstrup är alltså ny huvudägare. beQuoted frågade Patrik Forsgren vad detta innebär för Senea.

– Tidigare har vi haft en finansiellt solid huvudägare (Mellby Gård, beQuoteds anm). Nu får vi en finansiellt solid huvudägare som tillika befinner sig i branschen. Min bedömning är att detta ökar våra chanser att lyckas i upphandlingarna mot de större elbolagen.

– Även med Kamstrup som huvudägare vi vill dock kunna erbjuda elmätare från flera olika leverantörer. Kunderna efterfrågar konkurrens. Att kunna erbjuda mätare från flera leverantörer stärker vår möjlighet att få affärer och är en strategi som är förankrad hos Kamstrup.

Kamstrup som huvudägare öppnar för geografisk expansion
Senea har haft det kämpigt med lönsamheten. En av anledningarna är att försäljningen inte nått tillräckligt stora volymer. Patrik Forsgren vill få upp omsättningen på flera sätt:

– Senea skall expandera geografiskt. Hittills har vi inte haft resurser att bearbeta den internationella marknaden. Genom vår nya huvudägare får vi dock väsentligt förbättrade möjligheter att expandera internationellt. Kamstrup har kontor i 14 länder, vilket radikalt kommer att förbättra våra möjligheter.

– Idag finns vi bara på den svenska marknaden. I ett första steg kommer vi att börja bearbeta övriga nordiska länder. Därefter vill vi ta steget ut i övriga Europa, i de länder där Kamstrup har kontor.

Mäta värme och vatten skall ge ökad omsättning
Men Senea vill även bredda sitt erbjudande mot kunderna:

– Vi vill även mäta fler saker än vad vi gör idag. I nuläget finns Senea huvudsakligen inom fjärravläsning av elförbrukning. Genom att bredda mot värme, vatten etcetera skall vi få upp omsättningen. Vi får allt fler förfrågningar som går ut på att inte bara läsa av elförbrukningen, utan även andra nyttor, berättar Patrik Forsgren.

– Som tredje möjlighet vill vi expandera inom tjänsteförsäljning. En del kunder vill inte bara köpa systemet, utan även att vi ansvarar för driften och levererar färdiga mätvärden. På så vis blir vi inte bara en systemleverantör, utan också en operatör. Vi befinner oss redan i säljprocesser för kompletta åtaganden.

Minskade tillverkningskostnader skall förbättra marginaler
Lika viktigt som att få upp intäkterna är det att få ner kostnaderna.

– Vi skall få ner tillverkningskostnaderna för våra produkter. På så vis skall vi kunna kombinera ett bättre pris till kund och förbättrade marginaler, säger Patrik Forsgren.

– Våra system fungerar väl och är väl beprövade. Därför kan vi koncentrera vårt förbättringsarbete på att få ner tillverkningskostnaderna för systemen.

Vd vill ha fokus på förbättrat projektgenomförande
Orderstocken i Senea har fyllts på med en order från Alingsås Energi Nät AB. Till halvårsskiftet 2007 skall Senea ha genomfört en pilotinstallation på 1.000 mätpunkter. Avtalet innehåller därtill en option om full utbyggnad upp till 12.000 mätpunkter.

Med denna order har Senea 15 pågående leveranser i orderboken. Uppenbarligen blir leverans- och genomförandefasen allt viktigare. I en kommentar till ordern säger Patrik Forsgren att projektgenomförande ligger honom varmt om hjärtat sedan hans tidigare verksamhet.

– Vi skall inte bara vara en tekniskt ledande leverantör, utan också ledande när det gäller att ta de här systemen i drift, få ut bra prestanda ur systemen och att klara tidsplaner.

Kamstrups mål att avnotera Senea
Som beQuoted tidigare berättat är Kamstrups mål att få in över 90 procent av aktierna i Senea, så att tvångsinlösen kan påbörjas. Och nu är målet nära. Per den 9 oktober hade Kamstrup kommit över 86,6 procent och därefter har acceptperioden förlängts en andra gång.

Styrelsen i Senea har följt rekommendationerna i det värderingsutlåtande som rådgivningsfirman Erneholm & Haskel har gjort. Syntesen är att budet inte är oskäligt, även om budpremien är osedvanligt låg. Styrelsens slutsats är därför att man inte kan underlåta att rekommendera aktieägarna att anta budet.

Aktiespararna har dock en avvikande mening och rekommenderar sina medlemmar att inte anta budet. Aktiespararna menar att potentialen i samarbetet mellan Kamstrup och Senea är så god att en högre budpremie än de 5,3 procent som nu ges hade varit motiverad.

Kamstrups bud är inte villkorat av någon anslutningsgrad, det innebär att det kommer att fullföljas oavsett anslutningsgrad. För att komma över 90 procent återstår 3,4 procent.

Ytterligare 286.000 aktier behövs
För att komma över detta behöver Kamstrup förvärva ytterligare 286.000 aktier. Därför har Kamstrup förlängt acceptperioden till den 20 oktober och förvärvar samtidigt ytterligare aktier över börsen.

Under de senaste tio dagarna har det omsatts 50.000 aktier i Senea. Även om beQuoted tror att det är Kamstrup som ligger bakom samtliga köpen behöver företaget få in accept på ytterligare 236.000 aktier.

När detta skrivs känner vi inte till utfallet på den förlängda acceptperioden. Vi tycker det lutar åt att Kamstrup ror budet i land. Men även om det visar sig att man inte har nått ända fram, måste man ändå vara mycket nära 90 procent av aktierna i Senea.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
OMX Small Cap
 
 
 
 


Patrik Forsgren
Ny VD Senea

 
 
 

 
Danska Kamstrup har levererat mer än 500.000
mätare för fjärravläsning.
 
Företaget omsätter 700 Mkr och har 500 anställda.
 
Det är ett helägt dotterbolag till danska OK a.m.b.a., som omsatte 4,5 miljarder DKK under 2005.
 
 


Poul-Erik Schou-Pedersen
VD Kamstrup

 
 
En stark position inom fjärravläsning av elmätare är viktigt för Kamstrup.  
 
Med Kamstrup som huvudägare får Senea tillgång till en internationellt etablerad verksamhet.
 
Även på produktsidan finns det synergier, vilket ger ett starkare erbjudande till kund.
 
Senea Custcom klarar av att använda mätare från flera leverantörer.
 
Dessa är Kamstrup, Senea Counters, Landis & Gyhr och Actaris.  
 
 

Kamstrup 382 är en trefasig hushållsmätare, som registrerar elförbrukning med stor precision.
 
 
 
Budet uppgår till 17,60 kr per aktie.
 
Det innebär att Senea värderas till 146 miljoner kronor.
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-10-23
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig