beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ingen avmattning för Rejlers 
beQuoted nyhetsbrev nr 26 2006
beQuoted nyhetsbrev 17 oktober 2006
Ingen avmattning för Rejlers
Det ser fortsatt ljust ut och risken är låg

beQuoted besökte Rejlers kapitalmarknadsdag. Vd Peter Rejler märker ingen avmattning i konjunkturen, trots att teknikkonsulterna ligger tidigt i utvecklingen. Han berättade också hur företaget skall nå målet 1.000 miljoner kronor i omsättning på 1.000 anställda år 2010.

Basindustrin i Sverige går lysande
Peter Rejler gick igenom utvecklingen på den svenska marknaden. Utvecklingen ser fortsatt ljus ut.

– Basindustrin i Sverige går lysande. Vi har en stark global efterfrågan på svenska basindustriprodukter. De står faktiskt för hela 51 procent av svenska nettoexporten. Rejlers ligger tidigt i konjunkturen, men vi ser ändå ingen nedgång i investeringarna, berättar Peter Rejler.

– Ett annat viktigt område är elkraftindustrin, som gör väldigt goda vinster. Vi är leverantör till samtliga elkraftbolag i Sverige. Projektet att höja effekten i de svenska kärnkraftverken kräver mycket konsultinsatser.

– Byggindustrin går också bra, särskilt i storstäderna. Och så ligger det en proposition i Riksdagen med 110 miljarder kronor till investeringar i vägar och järnvägar som inte har börjat användas ännu. Så det ser fortsatt ljust ut.

Finland har störst tillväxtpotential
Även om Sverige går lysande ser Peter Rejler väl så stor potential i Finland. Här har koncernen efter förvärvet av finska Rejlers cirka 200 konsulter på åtta kontor.

– Generellt kan man nog säga att det är i Finland som Rejlers har sin största tillväxtpotential. Finland har väldigt hög tillväxt - högre än vad Sverige har, säger Peter Rejler.

– Integrationen av vårt förvärv i Finland har gått väldigt bra. Vi har haft ett samarbete i tjugofem år och vi känner varandra väl.

I Finland står industrisegmentet för 82 procent av omsättningen, vilket är en klart högre andel än i Sverige. Kärnkraftsutbyggnaden som Finland påbörjat skapar dock intressanta möjligheter för Rejlers.

– Finland är mycket mer industrialiserat än Sverige. Därför står industrisegmentet för en större del av vår omsättning. Men strategin är att försöka expandera inom övriga områden, berättar Peter Rejler.

– Att Finland bygger kärnkraftverk skapar en enorm efterfrågan på tekniska konsulter. Kärnkraftsutbyggnaden gör att marknaden i övrigt ligger vidöppen.

– En av effekterna är att vi kan ta marknadsandelar i övriga segment. Så när kärnkraftverken är klara, och konsulterna som varit sysselsatta med det kommer tillbaka till marknaden, kommer vi att ha flyttat fram våra positioner.

Expansion i österled
Bland övriga länder i öster kan Baltikum ge vissa möjligheter. Peter Rejler menar dock att den stora potentialen ligger i Ryssland:

– Estland har 1,4 miljoner invånare och lönerna är lika höga i Tallin som i Stockholm. I Estland förutspår man dessutom en kraftig befolkningsminskning över de närmaste tjugo åren. Arbetskraftsbristen kommer att skapa en väldig press uppåt på lönerna. Situationen i de övriga baltiska länderna är likartad, säger Peter Rejler.

– Ryssland är en marknad som kan ha en högre potential. Till exempel har S:t Petersburgområdet en enorm tillväxt och är med sina åtta miljoner invånare nästan lika stort som Sverige.

– Vi har visserligen en del uppdrag i Ryssland redan nu, som vi sköter från Finland, men det måste bli en stabilisering och en modernisering i landet innan vi vågar ge oss in på allvar.

Många svar på annons skapar god bas för organisk tillväxt
En god konjunktur för de tekniska konsulterna riskerar att leda till svårigheter att rekrytera arbetskraft. Men för Rejlers, som har en personalvänlig politik, ser det fortsatt ljust ut även på den fronten.

– Vi har nyligen blivit nominerade till Sveriges bästa arbetsplats av Alecta. Det ser vi som en uppskattning för vårt interna hälsoarbete, berättar Peter Rejler.

– Förutom god hälsa är vårt mål är personalen skall känna sig trygg. Vi har nästan bara fast anställd personal. Även om det traditionellt brukar bli mycket uppsägningar i den här branschen i lågkonjunkturer, gör vi vårt bästa för att undvika det.

– Vi försöker behålla vår personal genom att de får byta teknikområde, eller kanske arbeta från något annat kontor inom landet eller på ett utlandsprojekt. Vår policy sprider sig i branschen och vi har igen det när det sedan blir högkonjunktur.

– Vi har haft platsannonser inne i år och fått totalt 700 svar. Det skapar en mycket bra bas för fortsatt stark organisk tillväxt.

Rejlers vill ha 1.000 i omsättning och anställda år 2010
Rejlers mål är att omsätta 1.000 miljoner kronor och ha 1.000 anställda år 2010. I nuläget har företaget 750 anställda. Omsättningen beräknar beQuoted kan nå uppemot 560 - 570 miljoner kronor under 2006.

– Under år 2002 till 2005 har vi haft en årlig ökning på 26 procent av både omsättning och personal. För att nå våra mål till 2010 krävs en årlig personalökning på 10 procent och en årlig omsättningsökning på 17 procent, säger Peter Rejler.

– Målen skall dock ses som separata mål. Vi kan mycket väl nå personalmålet innan vi når omsättningsmålet.

– Men samtidigt är vårt mål att höja debiteringen för vår personal. Tittar man på revisorer och managementkonsulter ligger de klart högre i debitering, trots att vår personal är lika välutbildad.

– Sedan skall vi lägga till att målet med 1.000 i omsättning och anställda bara är ett delmål. Vi lär sätta upp nya mål sedan, men det är viktig att ha något på vägen, avslutar Peter Rejler.

Långsiktigt köpvärd aktie
Det ser fortsatt ljust ut för Rejlers och risken i företaget är låg. Sannolikheten är god att företaget kan nå sina mål fram till 2010. Men även räknat på innevarande år ligger p/e-talet bara på drygt 11. Det är inte högt för ett företag som Rejlers.

Som Peter Rejler säger lär det dock inte stanna vid de mål som företaget satt upp för år 2010, utan fortsätta klart längre än så. Därför är det korrekt att beskriva Rejlers som ett långsiktigt tillväxtföretag.

Aktiespararna brukar rekommendera sina medlemmar att köpa aktier i "rimligt värderade tillväxtföretag". beQuoted anser att Rejlers passar in på den beskrivningen.

Som vi skrivit i tidigare nummer av nyhetsbrevet är Rejlers en aktie som man kan köpa och äga länge.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Rejler
VD Rejlerkoncernen

 
 
 
– Konjunkturen för 2007 ser bra ut, annars hade vi märkt det nu. Teknikkonsulterna ligger tidigt i konjunkturen.
 
 
 
Rejlers har sin konsultverksamhet inom olika segment:

 • Industri
 • Infrastruktur
 • Bygg och Fastighet
 • Energi
 
 
De olika segmenten jämnar ut svängningarna i konjunkturen.
 
 
Fördelning mellan olika segment:
 


Försäljning i Sverige 2005


Försäljning i Finland 2005

 
 
Idag står utlandet, inklusive Finland, för 20 procent av försäljningen.
 
År 2010 räknar man med att utlandsandelen har ökat till 30 procent.

Rejlers finske vd Lauri Valkonen pratar flytande ryska.
 
 
 

 
 
Friskvårdsarbetet är viktigt och framgångsrikt:
 
 • Sjukfrånvaro 2 %
 • Personalomsättning < 8 %
 
 
Rejlers är ett av tio företag som har nominerats till "Sveriges bästa arbetsplats", i en tävling utlyst av Pensionsförvaltaren Alecta.
 
 
 
Nästa händelse
2006-11-02
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig