beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Glycorex på rätt väg i väntan på FDA 
beQuoted nyhetsbrev nr 23 2006
beQuoted nyhetsbrev 11 september 2006
Glycorex på rätt väg i väntan på FDA

Medicinteknikföretaget Glycorex fortsätter att utvecklas positivt, även om det sker i små steg. Företaget har nyligen fått sin första beställning från Spanien och kvartalsrapporten visar på fortsatt förbättring. Samtidigt har amerikanska FDA begärt ytterligare kompletteringar.

Spanien strategiskt viktig marknad
Spanien är en viktig marknad för Glycorex. Det är ett av de länder som genomför flest transplantationer i Europa med drygt 2.100 transplantationer per år.

Spanien är också det land som har den högsta frekvensen av transplantationer per invånare. Beställningen från Spanien innebär att Glycosorb nu beställts från 26 sjukhus i 12 länder.

I väntan på FDA-besked
Glycorex lämnade in kompletteringar till sin ansökan till amerikanska FDA (Food and Drug Administration) i juni i år. Då hade goda kliniska resultat nyligen redovisas vid en transplantationskongress.

Nyss kom FDA med beskedet att man vill ha ytterligare kompletteringar. Detta var naturligtvis en besvikelse då det fördröjer en lansering i USA, men visar ändå att FDA aktivt arbetar med ansökan.

USA-marknaden är dock inte på något sätt avgörande för bolagets framtid. Det finns det goda möjligheter att verka enbart i Europa (se beQuoted nyhetsbrev nr 18 2006).

I väntan på besked kan Glycorex ägna tiden till att positionera sig för en försäljningsstart i USA. Som vi tidigare berättat har styrelsen förstärkts med en ledamot med gedigen USA-erfarenhet. Vi bedömer därför att en lansering ska kunna ske relativt snabbt.

Insiders handlar aktier
De senaste månaderna har storägaren Magnus Wendt köpt på sig ytterligare aktier i Glycorex. Även Sverige-shejken Al-Amoudi har agerat. Han har sålt 2 miljoner B-aktier, men samtidigt köpt 500.000 A-aktier av grundaren Kurt Nilsson.

Vid en extra bolagsstämma den 8 september valdes också Oscar Wahlgren att in i styrelsen. Han agerar för Al-Amoudis räkning.

Fördubblad försäljning under första halvåret 2006
I halvårsrapporten för 2006 redovisade Glycorex en fördubblad försäljning på 7,1 Mkr (3,6).

Företaget har tidigare uppgett för beQuoted att man tror sig kunna öka försäljningen ganska kraftigt utan att öka kostnaderna nämnvärt. Det är just vad vi ser i halvårsrapporten.

Av försäljningsökningen på 3,5 Mkr har hela 2,4 Mkr letat sig ner till sista raden i resultaträkningen.

Trots det är resultatet efter finansnetto fortfarande negativt med -7,4 Mkr (-9,7). Vinsten per aktie blev -0,14 kr (-0,2).

En marknad värd 1,4 miljarder kronor per år
Glycosorb skulle kunna öka antalet transplantationer med 30 procent enligt företaget. Idag genomförs cirka 35.000 transplantationer årligen i Europa och USA. Produkten skulle alltså kunna bidra till 10.500 fler transplantationer utförs varje år.

Intäkten per patient är idag cirka 130.000 kronor i genomsnitt. Den möjliga omsättningen för Glycosorb hamnar alltså kring svindlande 1,4 miljarder kronor per år.

Detta är naturligtvis en högst hypotetisk räkneövning. Men den kan ändå förklara varför ett företag som omsätter omkring 15 miljoner kronor på årsbasis värderas till mer än 700 miljoner kronor.

Bra potential på lång sikt
På kort sikt skulle naturligtvis ett positivt FDA-besked lyfta kursen. Det är dock först på några års sikt som Glycosorb har möjlighet att uppnå sin fulla potential.

Dessutom håller företaget på att utveckla en metod för att producera universell blodplasma, det vill säga blodplasma som är blodgruppsoberoende (se beQuoted nyhetsbrev nr 15 2006 och nr 17 2005).

Marknaden för blodgruppsoberoende blodplasma beräknas vara minst lika stor som den för transplantationer över blodgruppsgränserna.

Det tar tid att etablera nya arbetsmetoder och ny teknik, men den tålmodige har goda utsikter att få se Glycorex växa till ett stort företag med en spännande produktportfölj.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

Kurt Nilsson
VD Glycorex
 
 
 
 

 

 
Spanien är en ny marknad. Ett sjukhus i Barcelona har nyligen beställt Glycosorb.
 
I Spanien genomförs drygt 2.100 transplantationer per år.
 
 
 
Glycosorb används av 26 transplantationscentra i 12 länder.
 
 
 

 

 
Ett beslut från amerikanska FDA väntas under andra halvåret 2006.
 
USA-marknaden är ungefär lika stor som Europamarknaden.
 
 
 
Magnus Wendt äger 6.200.000 B-aktier, vilket motsvarar 11,4 % av kapitalet och 7,4 % av rösterna.
 
Mohammed H. Al Amoudi äger 500.000 A-aktier och 3.729.000 B-aktier, vilket motsvarar 7,8 % av kapitalet och 10,4 % av rösterna.
 
Kurt Nilsson äger 1.996.000 A-aktier och 745.854 B-aktier, vilket motsvarar 5,0 % av kapitalet och 24,7 % av rösterna.
 
 
 
Nästa händelse
2006-10-27
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig