beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Business as usual" för Elverket 
beQuoted nyhetsbrev 30 augusti 2006
"Business as usual" för Elverket

Efter ett lite svagt första kvartal är Elverket åter på spåret. Andra kvartalet är rörelseresultatet 20 procent bättre än för motsvarande period förra året. Vattenfalls subventionerade garanti om lägsta elpris riskerar dock att bli ett hot på långsikt.

Volymrisken borta under andra och tredje kvartalet
Elverket Vallentunas verksamhet kan delas in i två delar:

      • Elhandel - försäljning av el till kunder över hela Sverige
      • Elnät - drift och skötsel av elnätet i Vallentuna kommun

Elhandeln går ut på att Elverket köper in el från andra producenter via NordPool. Därefter säljs den vidare till kunder över hela Sverige som har avtal med företaget.

Som en följd av den kalla vintern förbrukade kunderna väsentligt mer el än normalt under det första kvartalet. Elverket fick köpa in extra el över spotmarknaden till priser som inte var säkrade i förväg. Därför blev resultatet svagt.

Under andra kvartalet har förbrukningen normaliserats. Volymrisken, det vill säga risken att förbrukningen skall avvika från den som bolaget säkrat, finns inte på samma sätt. Behovet av el för uppvärmning är mindre, samtidigt som förbrukningen av hushållsel är mer förutsägbar.

Priserna på spotmarknaden har visserligen åter rakat i höjden, som en följd av svag nederbörd till vattenmagasinen och driftsproblem med kärnkraften, men det kommer ändå inte att slå mot Elverkets resultat.

– Vi har redan säkrat inköp av den el som vi behöver till konkurrenskraftiga priser, så vi påverkas inte av prisstegringarna, berättar Hans Asp för beQuoted.

– Nu är det "business as usual" för Elverket. Priser och förbrukning varierar hela tiden och vi måste hela tiden göra prognoser för att ligga steget före, fortsätter Hans Asp.

Vattenfalls garanti om lägsta pris hot mot elhandelsbranschen
Kritiken mot höga elpriser har varit en följetong under många år. Näringsminister Thomas Östros har gett Vattenfall i uppdrag att bli prisledande, genom att erbjuda en garanti om lägsta pris.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson är med på noterna. I en intervju i Dagens Industri förklarar han att Vattenfalls mål är att fördubbla sin marknadsandel och att företaget är berett att ta förluster under flera år för att lyckas.

Lars G Josefsson tror att processen kan innebära att antalet elförsäljningsbolag kanske sjunker ned mot 20 stycken de kommande åren, från dagens 120 stycken.

I en debattartikel i Sydsvenskan kritiseras Vattenfall av Tommy Karlsson, vd för Kraftaktörerna. Han menar att Vattenfalls ambitioner kommer att sätta konkurrensen ur spel och att utslagningen på sikt leder till oligopol och ännu högre priser.

Tommy Karlsson sammanfattar sin inställning i en sarkastisk kommentar:

– Jag tycker att det är bra att Vattenfall nu så öppet deklarerar sin avsikt att slå ihjäl större delen av elmarknaden och på så sätt göra kundens fria val till en illusion.

Hans Asp förklarar hur Vattenfall agerar:

– Vattenfall tjänar stora pengar på sin produktion eftersom de kan producera el från vattenkraft till en rörlig kostnad på 5 - 6 öre per kWh, och kärnkraft till en rörlig kostnad på 10 öre per kWh. Därför har de råd att subventionera sin elförsäljning rejält.

– De är redan ute och erbjuder priser som ligger långt under vad vi kan erbjuda. Spotpriset ligger på 80 euro per MWh (motsvarar 73 öre per kWh). Vattenfall har erbjudit el till priser nedåt 42 öre per kWh. Medan vi inte kan erbjuda priser som ligger under vad vi kan säkra från NordPool.

Rörelseresultatet under andra kvartalet upp 20 procent
Det svaga första kvartalet har satt sin prägel på resultatet för det första halvåret 2006:

      • Omsättning: 173,3 Mkr (141,4)
      • Resultat efter finansnetto: 6,1 Mkr (15,4)
      • Vinst per aktie: 0,68 kr (1,72)

Under andra kvartalet är dock Elverket på spåret igen:

      • Omsättning: 64,9 Mkr (52,9)
      • Resultat efter finansnetto: 2,9 Mkr (4,6)
      • Vinst per aktie: 0,32 kr (0,51)

Resultatet under andra kvartalet har minskat med 1,1 miljoner kronor efter redovisning av elcertifikat. År 2005 fanns för samma period en extraordinär intäkt på 1,7 miljoner kronor.

Vattenfalls policy ett orosmoln inför framtiden
Företaget är alltså resultatmässigt åter på spåret. Vattenfalls nya prispolicy är emellertid ett orosmoln, men det är inte nattsvart.

För det första är det bara elhandelsverksamheten som påverkas. Elverket har kvar sin lönsamma nätverksamhet i Vallentuna, där företaget har ett reglerat monopol.

För det andra lär inte företaget förlora alla sina elhandelskunder. beQuoted bedömer att Vattenfalls prispolicy i första hand kommer att slå mot kundtillväxten. En del befintliga kunder lär visserligen byta leverantör, men det är en mer utdragen process och mycket kan hända.

Under tiden kan Elverket Vallentuna fortsätta tjäna pengar. Även om Vattenfalls policy på lång sikt är ett hot mot lönsamheten, så är det "business as usual" som gäller under överskådlig framtid.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

Hans Asp
VD Elverket

 
 
– Nu är det "business as usual" för Elverket.
 
 
 

 
 
NordPool är en elmarknad som omsätter el för över 500 miljarder kronor varje år.
 
 
NordPool är den tredje största elmarknaden i Europa efter Tyskland och Frankrike.
 
 
 

 
 
 
Vd Hans Asp går i pension vid årsskiftet efter 13 år som vd.
 
 


Jonas Borgardt
tillträdande VD

 
 
Vd-stolen tas över av Jonas Borgardt.
 
Han har tidigare arbetat som marknadschef inom dagligvaruhandeln och som vd inom Bergman & Beving MediTech och Addtech Life Science.
 
– Att Elverket tidigare i år vann SM i kundservice, är kvittot på att ett bra kundbemötande betyder allt i den här branschen, säger Jonas Borgardt.
 
 
En omfattande satsning med ännu fler nöjda kunder står högst på agendan:

– Jag tänker fortsätta satsningen på smarta it-lösningar, det gör livet som elkund både enklare och billigare, säger Jonas Borgardt.
 

– Målet är att vi ska öka våra marknadsandelar.
 
 
 
 

Nästa händelse
2006-10-26
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig