beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Rejlers spår fortsatt goda tider för branschen 
beQuoted nyhetsbrev nr 21 2006
beQuoted nyhetsbrev 22 augusti 2006
Rejlers spår fortsatt goda tider för branschen
Att bra företag ofta visar vara ännu bättre stämmer fortfarande på Rejlers

Det är goda tider för de tekniska konsulterna. I synnerhet för Rejlers. Första halvåret har företaget växt med 58 procent. Och den goda utvecklingen förväntas hålla i sig. beQuoted har pratat med vd Peter Rejler om varför företaget lyckas så väl och hur framtiden kan te sig.

Peter Rejler räknar med en fortsatt god utveckling
I halvårsrapporten ges en del marknadsutsikter för framtiden. beQuoted bad Peter Rejler berätta om hur han ser på resten av året:

– Vi räknar med en fortsatt god utveckling. Orderläget ser bra ut och vi har mycket att göra. Så vi bör kunna nå ett bra resultat för helåret.

– Orsaken är naturligtvis att vi rider på en högkonjunktur. Särskilt inom industrin är investeringstakten väldigt hög.

– Eftersom investeringstakten redan är så pass hög som den är tror jag kanske inte att den kommer att öka ytterligare. Men jag tror heller inte att investeringarna i industrin kommer att minska.

Ränteläget påverkar industrins investeringar
Samtidigt växer inga träd till himlen och någon gång tar även en högkonjunktur slut.

– En sak som kan påverka investeringsviljan inom industrin är ränteläget. Om Riksbanken höjer räntan för mycket kommer industrin att minska sina investeringar, säger Peter Rejler.

– Tittar man på det makroekonomiska läget kan takten hålla i sig åtminstone under 2007 och 2008. Vissa tror till och med att det kan hålla i sig ända till 2010.

Rejlers bedriver sin konsultverksamhet inom olika segment:

      • Bygg och Fastighet
      • Energi
      • Industri
      • Infrastruktur

Enligt Peter Rejler följer dessa segment inte alltid samma cykler:

– När det gäller koncernen som helhet skall man ju komma ihåg att det makroekonomiska läget i första hand påverkar industriinvesteringarna.

– Byggnadsinvesteringar och investeringar i infrastruktur följer inte samma cykel som industriinvesteringarna.

– Och dessutom har Rejlers historiskt klarat sig bra även under lågkonjunkturer. Så sammantaget jag är inte speciellt bekymrad över framtiden.

Rejlers vill vara bäst i branschen
En tillväxt på 58 procent och en vinstmarginal på 9,7 procent för första halvåret är givetvis imponerande. beQuoted frågade Peter Rejler vad det är som gör att företaget lyckas så väl:

– Vår ambition är att vara bäst i branschen. Vi skall ha den bästa arbetsmiljön och den bästa lönsamheten. Drivkraften är helt enkelt att vara bättre än våra konkurrenter.

– Vi har en väldigt bra atmosfär i företaget. Vi har en bra arbetsmiljö och det sprider sig i branschen. Det har gett oss en gynnsam personalsituation vilket ger oss en stabil grund för att kunna ha en fortsatt god organisk tillväxt även i framtiden.

Fortsatt god tillväxt under andra kvartalet
För första halvåret blev siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 276,6 Mkr (175,3)
      • Resultat efter finansnetto: 26,6 Mkr (13,1)
      • Vinst per aktie: 1,80 kr (1,01)

Och för andra kvartalet isolerat blev siffrorna:

      • Omsättning: 140,9 Mkr (92,9)
      • Resultat efter finansnetto: 11,1 Mkr (6,4)
      • Vinst per aktie: 0,78 kr (0,49)

Prognos för andra halvåret 2006
Som Peter Rejler berättar är orderläget gott och det finns mycket att göra. Och det mesta tyder alltså på att den gynnsamma situationen kommer att hålla i sig även under de närmaste åren. beQuoted tycker därför att framtiden ser intressant ut.

Om vi nöjer oss med att titta på år 2006 är det beQuoteds bedömning att en omsättning på 560 – 570 miljoner kronor kan ligga inom räckhåll.

Marginalmässigt ligger Rejlers hittills i år drygt två procentenheter över förra året. Första halvåret i år var vinstmarginalen 9,7 procent, mot 7,5 procent förra året. Orsaken är höjd debiteringsgrad (75 procent mot 71 procent) och god tillväxt.

Andra halvåret brukar visserligen vara sämre än första halvåret, som en följd av semestrarna. År 2005 hamnade vinstmarginalen för helåret på 7,1 procent.

Om vi utgår från att Rejlers debiteringsmässigt kan hålla ställningarna kan vinstmarginalen för helåret 2006 hamna på minst 9 procent. Vinsten efter finansnetto skulle då hamna på drygt 50 miljoner kronor. Vinsten per aktie skulle bli 3,40 kronor per aktie.

I nuläget handlas Rejlers kring 37 kr. Det ger ett p/e-tal på 11. För ett bolag som Rejlers, med ambitiösa tillväxtplaner, är det inte speciellt högt. Även om vi befinner oss i en högkonjunktur.

Rejlers är en aktie som man kan äga länge
Som antytts ovan ser framtiden gynnsam ut även bortom innevarande år. Rejlers eget mål är att fördubbla omsättningen till en miljard till år 2010. Ett mål som i sig är gott nog för att äga aktien.

Men om detta inte skulle anses räcka så vill beQuoted påminna om att tillväxtföretag brukar förbli tillväxtföretag. Därför bör Rejlers kunna växa länge även efter det att detta mål är nått. Inte minst har bolaget intressanta mål att växa internationellt.

Därför är Rejlers en aktie som man kan äga länge. Köp den, lägg den i byrålådan och ta fram den om tio år. Chansen är god att den då kostar klart mycket mer än vad den gör idag.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Rejler
VD Rejlerkoncernen

 
 
 
Under första halvåret ökade Rejlers sin försäljning med 58 procent.
 
Organiskt växte företaget med 27 procent.
 
Vinstmarginalen uppgick till 9,7 procent.
 
 
 
Fördelning mellan olika segment:
 


Försäljning i Sverige 2005


Försäljning i Finland 2005

 
 
 
Rejlers har god spridning på sina kunder. De fem största kunderna svarar för 15 procent av omsättningen.  
 
 
Även utomlands arbetar 
Rejlers, via kundprojekt.
 
 
Rejlers International AB har bildats för att samordna utlandsprojekten.
 
 
 

Torsviksverket är en av Rejlers kunder.
 
 
 
Branschorganisationen Svensk Teknik och Design uppskattar att omsättningen för branschen blir cirka 32 miljarder kronor i år.
 
 
Rejlers kan alltså växa länge innan företaget ens tagit 10 procent av marknaden.
 
 
 
Nästa händelse
2006-11-02
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig