beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Wilh. Sonesson med näsa för affärer 
beQuoted nyhetsbrev nr 21 2006
beQuoted nyhetsbrev 18 augusti 2006
Wilh. Sonesson med näsa för affärer
- Förvärvar produktbolag med starkt varumärke

Hälsoproduktbolaget Wilh. Sonesson har gjort ett nytt företagsköp. Man har köpt tillverkaren av Renässans nässprayer. Vi har tittat närmare på förvärvet. Dessutom har vi granskat bolagets halvårsrapport, som vi tycker var något bättre än väntat.

Köper Renässans nässprayer
Miwana AB är ett medicintekniskt bolag som kanske inte är bekant för alla. Deras produkter är dock mer välkända. I sortimentet finns bland annat nässprejen Renässans och ögonprodukten Drop-it.

Säljarna är vd Lars Skoglund och Persson Invest. Köpet betalades med 23,4 miljoner kronor kontant och 800.000 aktier i Wilh. Sonesson. Vid dagens aktiekurs på 26 kronor är aktieposten värd omkring 21 miljoner kronor.

Totalt ett pris för bolaget på 44 - 45 miljoner kronor. I köpet ingår också en kassabehållning motsvarande cirka 10 miljoner kronor.

Förvärvet är ännu ett steg mot Wilh. Sonessons mål att bli en stark produktkoncern. Miwana borde ha mycket goda möjligheter att uppvisa höga marginaler, precis som koncernens övriga produktbolag gör idag.

Miwana beräknas omsätta cirka 30 miljoner kronor under 2006. Rörelseresultatet beräknas hamna på 6 miljoner kronor, så rörelsemarginalen är bra. Nettovinsten hamnar i så fall omkring 3,8 miljoner kronor. Detta medför att Wilh. Sonessons vinst ökar med 0,11 kr per aktie på helårsbasis.

Råvarorna som Miwanas använder är mycket billiga, nämligen salt och destillerat vatten. När företaget nu inlemmas i Wilh. Sonesson-koncernen borde det finnas utrymme för ytterligare marginalhöjningar.

Billigare finansiering och sänkta overheadkostnader skulle kunna bidra till detta. Dessutom får Miwana tillgång till Wilh. Sonessons marknadsföringskanaler vilket kan öka försäljningen.

Halvårsrapporten något bättre än väntat
Wilh. Sonessons försäljning under det första halvåret uppgick till 594,9 Mkr (631,2). Minskningen beror på att Naturapoteket har avyttrats. Om vi justerar för detta så har försäljningen ökat 7 % eller 37 Mkr.

Resultatet efter finansnetto blev 11,2 Mkr (11,8). Även här är siffrorna bättre än vad som framstår på papperet. I halvårsrapporten 2005 ingick nämligen jämförelsestörande poster med 8,8 Mkr.

Resultatförbättring känns faktiskt ännu bättre i ljuset av att Wilh. Sonesson har haft förhållandevis stora kostnader för marknadsföring och satsningar på nya produkter under det första halvåret.

Ökad internationell verksamhet
Bolaget fortsätter sin satsning på marknader utanför Sverige. Bland annat har man fördjupat samarbetet med den brittiska detaljhandelskedjan Tesco och tecknat nya kontrakt med apotek i både Norge och Sverige.

Samarbetet med den nya norska storägaren Midelfart har lett till storsäljaren Naturdiet nu ska lanseras i den norska dagligvaruhandeln.

Wilh. Sonesson fortsätter också arbetet med Naturpost i Polen och Holland, en lansering som vi på beQuoted tycker verkar mycket spännande. En besvikelse är emellertid att det har gått sämre i Sverige och Norge.

Den skepsis till naturläkemedel som vi nordbor tycks hysa är betydligt mindre i till exempel Polen och Tyskland. Användandet av naturläkemedel och receptfria läkemedel är helt enkelt större i övriga Europa.

Där är naturläkemedel en etablerad del av den vanliga sjukvården. Tyskarna köper till exempel fyra gånger så mycket naturläkemedel som svenskarna (per capita). Därför bör det finnas goda möjligheter till expansion på dessa marknader.

Ser fram emot ett starkare andra halvår
Förra året gjorde Wilh. Sonesson ett mycket starkt andra halvår. Det finns skäl att tro att även det andra halvåret i år kommer att blir starkare än det första.

En anledning är att kostnaderna för marknadsföring är högre under det första halvåret. Det är också troligt att bolaget kan börja skörda frukterna av den intensifierade marknadsföringen.

Analysföretaget Redeye har nyligen reviderat sin prognos för Wilh. Sonesson. Redeye förutspår nu att omsättningen når 1.226 miljoner kronor för helåret 2006 samt att resultatet efter finansnetto hamnar på 52 miljoner kronor.

Efter att ha granskat den senaste rapporten, och med förra årets otroligt starka andra halvår i gott minne, tror beQuoted att dessa siffror är i lägsta laget. Framförallt tror vi att omsättningen blir högre, om än inte lika hög som förra året (1.288 Mkr) då ju Naturapoteket ingick i koncernen.

Styrelsen bedömer att rörelseresultatet exklusive engångsposter kommer att hamna i nivå med förra året. Det är en liten nedjustering, eftersom man tidigare trodde på ett förbättrat resultat.

Nedjusteringen har föranletts av postorderdivisionen som har haft en något svagare utveckling i Sverige och Norge än i fjol, samtidigt som divisionen har kostnader för marknadsinvesteringar i nya marknader.

Verksam på långsiktigt intressant marknad
På lite längre sikt finns det en stor potential i det eventuella avvecklandet av apoteksmonopolet. Receptfria läkemedel skulle då kunna säljas i dagligvaruhandel och hälsokostbutiker. Detta skulle gynna Wilh. Sonesson som på sistone har fått en ökad exponering mot just dagligvaruhandeln.

Vidare tror vi att det finns ytterligare potential för försäljning av befintliga produkter i dagligvaruhandeln. Ett exempel på en produkt som skulle kunna öka försäljningen är den nya Sport Nutrition-serien Body Check.

Medvetenheten om hur kosten påverkar vår livskvalitet har ökat dramatiskt på sistone. Viljan att äta och leva hälsosamt är numera ett etablerat samhällsfenomen snarare än en trend.

Detta är kanske den främsta och mest grundläggande anledningen till att vi på beQuoted tror på Wilh. Sonesson. Man är bra positionerade på en marknad som med största sannolikhet kommer att växa under en lång tid framöver.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
O-listan, Attract 40
 
 
 
 

Första hjälpen vid förkylning
 
 
Renässans är marknadsledande på svenska och norska apotek för saltlösnings produkter.
 
 
Renässans effektiviserar näsans naturliga reningsfunktion.
 
 
Drop-it är en steril saltlösning för ögon och kontaktlinser.
 
 
Miwana är ett medicintekniskt företag i Gällivare med 14 anställda.
 
 
 
 

Lennart Nylander och Lars Skoglund med varsitt paket Renässans näsdroppar i handen.
 
 
 
Miwana köps till p/e 11,5, eller p/e 9 om kassan på 10 Mkr exkluderas.
 
Som jämförelse värderas Wilh. Sonesson till p/e 20.
 
 
 
 
P/s-talet är dock högre än för Wilh. Sonesson.
 
För Miwana betalar Wilh. Sonesson 1,48 kr per försäljningskrona (eller 1,15 kr om kassan exkluderas).
 
Som jämförelse värderas Wilh. Sonesson till 0,75 kr per försäljningskrona.
 
 
 
Skillnaden beror på att Renässans starka varumärke  betingar ett högt värde i konsumentledet.
 
 
 
 


Lennart Nylander
VD Wilh. Sonesson

 
- Renässans är ett starkt och välkänt varumärke och förvärvet stärker vår ställning på apoteken i Sverige, Norge och Danmark.
 

 
 
 
Wilh. Sonesson tillträdde nyförvärvet den 15 augusti.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-10-24
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig