beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Kontantbud på snabbväxande Medicover 
beQuoted nyhetsbrev 15 augusti 2006
Hej,

Nu är vi tillbaka efter sommarhettan. Något annat som är hett just nu är alla uppköpsbud. Bland företagen som vi bevakar befinner sig O-listebolagen Medicover och Senea under uppköp. Båda har fått tidigarelägga sina halvårsrapporter. Vi har tittat närmare på affärerna.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Kontantbud på snabbväxande Medicover
» Huvudägaren Jonas af Jochnik erbjuder 120 kronor per aktie i hälsovårdföretaget Medicover, via sitt helägda bolag Celox. De läsare som följt aktien på beQuoted har upplevt en värdetillväxt på 50 procent under det senaste året.
   
Danska Kamstrup ny huvudägare i Senea
» Danska Kamstrup har förvärvat majoriteten i Senea genom att överta aktieposterna från de tidigare huvudägarna Mellby Gård Gruppen (som ägs av Rune Andersson) och Isac Brandberg AB. beQuoted har pratat med Kamstrups vd och Seneas vd om vad förvärvet innebär.
   
  
beQuoted nyhetsbrev 15 augusti 2006
Kontantbud på snabbväxande Medicover
- Imponerande organisk tillväxt

Huvudägaren Jonas af Jochnik erbjuder 120 kronor per aktie i hälsovårdföretaget Medicover, via sitt helägda bolag Celox. De läsare som följt aktien på beQuoted har upplevt en värdetillväxt på 50 procent under det senaste året.

Halvårsrapporten fick tidigareläggas på grund av budet. Rapporten visar att bolaget fortsätter att uppvisa en stark medlems- och omsättningstillväxt samt en hygglig vinsttillväxt.

Celox offentliggör kontantbud
Celox ägs av Jonas af Jochnik, som även är styrelseordförande i Medicover. Vid tiden för budet ägde Celox 35,1 procent av Medicover, och är den största aktieägaren sedan noteringen på Stockholmsbörsens O-lista.

Kontantbudet motsvarande 120 kronor per aktie för samtliga utestående aktier. Erbjudandet är emellertid inte villkorat av någon viss anslutningsgrad. Acceptperioden löper till och med den 18 augusti.

Det totala värdet av erbjudandet uppgår till 1.709 miljoner kronor. Budet innebär en premie på 29 procent jämfört med betalkursen dagen före budet.

Medicovers styrelse har låtit Nordea, som en oberoende part, bedöma skäligheten i budet. Nordea uppger att man anser att budet är skäligt.

Skäligheten bekräftas också indirekt i en analys från HQ Bank som före budet värderade aktien till 122 kronor. Styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera budet. Celox representanter i styrelsen Jonas af Jochnick och Fredrik Stenmo har inte deltagit i styrelsens bedömning.

Bakgrunden till Celox bud på Medicover
Anledningen till budet är att Celox tror att "Medicover i detta skede bäst leds och utvecklas i privat miljö".

Huvudägaren menar att nya satsningar kan komma att leda till en mer komplex affärsmodell. Som ett onoterat bolag kan "Medicover fokusera på sina utmaningar och möjligheter utan att behöva ta hänsyn till de restriktioner som noterade företag kan möta".

beQuoted tolkar detta som att Celox inte planerar någon exit de närmaste åren, utan att det är ett förhållandevis långsiktigt engagemang.

Celox uppger dessutom att man inte planerar att genomföra några större förändringar i verksamheten eller i ledningen.

Om tillräckligt många aktieägare accepterar budet är det sannolikt att bolaget avnoteras.

Halvårsrapporten visar imponerande tillväxt
Omsättningen under det första halvåret uppgick till 36,0 MEUR (27,4), en ökning med 31 procent. Organiskt växte företaget med 24 procent.

Resultatet efter finansnetto hamnade på 1,7 MEUR (0,7) och vinsten per aktie blev 0,073 euro (0,006 euro).

För det andra kvartalet specifikt uppgick omsättningen till 18,1 MEUR (14,1), medan resultatet efter finansnetto hamnade på 0,8 MEUR (0,5).

Medicover passerade milstolpen 200.000 medlemmar under det första kvartalet i år (se beQuoted nyhetsbrev nr 16 2006). Ytterligare 13.100 medlemmar tillkom under det andra kvartalet. Och Medicover har nu totalt 218.100 medlemmar.

Vid samma tid förra året hade företaget 165.300 medlemmar. Ökningen uppgick således till 32 procent, en imponerande tillväxt.

Polen fortsätter att vara stommen i företaget
beQuoted har tidigare berättat att den polska marknaden utgör stommen i Medicovers verksamhet. Därför var det inte helt oväntat att Polen stod för den största omsättningsökningen.

Inom klinikverksamheten äger mer än två tredjedelar av försäljning rum i Polen. Försäljningen uppgick till 20,0 MEUR under det första halvåret (15,4). Ökningen berodde framförallt på en underliggande starkt medlemstillväxt. Den organiska tillväxten låg på 30 procent.

Övriga marknader utvecklas väl...
Även Rumänien, som är Medicovers näst största marknad, fortsätter att utvecklas bra. Klinikverksamhetens omsättning under det första halvåret ökade till 4,0 MEUR (3,0).

Estland och Ungern fortsätter att uppvisa förhållandevis god tillväxt. Ökningarna sker dock från låga nivåer. Den samlade omsättningen i Estland och Ungern utgör än så länge endast 10 procent av klinikverksamheten och 8 procent av Medicovers totala omsättning.

Under det första halvåret uppgick försäljningen till 1,7 MEUR i Ungern (1,5) och 1,1 MEUR i Estland (0,9). Den fina medlemstillväxt som Ungern uppvisade under det första kvartalet i år höll tyvärr inte i sig. Då tillkom 3.600 medlemmar, men under andra kvartalet blev det mer blygsamma 600 medlemmar.

...med undantag av Tjeckien
Tjeckien fortsätter att vara sorgebarnet inom Medicover. Försäljningen under första halvåret uppgick till 1,1 MEUR, oförändrat jämfört med förra året. Bolaget kommer att fortsätta med de aktiviteter som tidigare aviserats för att stimulera tillväxten.

Värt att notera är att Estland nu passerat Tjeckien i omsättning. Detta trots att man bara har hälften så många kunder i Estland som i Tjeckien. Tjeckien är utan tvekan Medicovers sämsta geografiska marknad, och det finns anledning att tro att koncernledningen relativt snart kommer att se över strategin där.

Laboratorieverksamheten växer kraftigt
Laboratorieverksamheten (under namnet "Synevo-Medicover Laboratory Services") växte rejält under det första halvåret tack vare förvärvet av Eurolab i augusti förra året (se beQuoted nyhetsbrev nr 10 2005).

Försäljningen ökade med 45 procent till 9,2 MEUR inklusive 1,0 MEUR i internförsäljning (6,3). Av detta var 12 procent organiskt tillväxt.

Synevo Polen omsatte 4,4 MEUR under det första halvåret (2,0). Detta innebär en ökning med 127 procent, med en organisk tillväxt på 19 procent.

Synevo Rumänien omsatte 4,3 MEUR under det första halvåret (4,0). Hela ökningen på 6 procent var organisk.

Fortsatt ljusa framtidsutsikter
beQuoted har följt Medicover under ett års tid och hela tiden haft en positiv syn på bolaget. Detta har vi redogjort för i en rad analyser, och riktigheten i dessa analyser bekräftas nu av kontantbudet från Celox.

Vi är fortfarande positiva till Medicover. Företaget ser ut att utvecklas väl i sin nuvarande form.

Vi tror också att bolaget har goda möjligheter att utvecklas som ett publikt bolag på börsen om det inte avnoteras. Vd Fredrik Rågmark har varit mycket generösa med högkvalitativ information till aktieägarna, och marknaden skulle med stor sannolikhet fortsätta stötta företaget även i framtiden.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
O-listan
 
 
 


Jonas af Jochnik
Ägare till Celox S.A.
som har lagt ett bud
på Medicover

 
 
 
Acceptperioden löper till och med den 18 augusti.
 
 
Likviddag beräknas bli den 1 september.
 
 
Erbjudandet är inte villkorat av anslutningsgrad.
 
 
Styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.
 
 
Celox har vid två tillfällen efter budet ökat sitt innehav med ytterligare 176.100 aktier.
 
Ägarandelen uppgår nu till 36.3 %.
 
 
 
 
 

 
 
Medicover växte organiskt med 24 procent under det första halvåret jämfört med samma period förra året.
 
 
13.100 medlemmar tillkom under det andra kvartalet.
 
218.100 medlemmar har Medicover totalt.
 
Antalet medlemmar har ökat med 32 % på ett år.
 
 
Klinikverksamheten står för 77 % av omsättningen.
 
 
 
 

 
 
Laboratorierna står för 23 % av omsättningen.
 
 
Laboratoriemarknaden är fragmenterad och det går att växa genom förvärv.
 
 
Marknaden uppskattas vara värd cirka 1 miljard euro. 
 
 
 
 
 


Fredrik Rågmark
VD Medicover

 
Vd Fredrik Rågmark fortsätter att vara positiv till Medicovers framtida tillväxt, och bedömer att:
 
 • Länderna som Medicover är verksamma i kommer att ha en högre ekonomisk tillväxt än EU-snittet.
 
 • Polen kommer att få en betydande tillväxtökning under 2006.
 
 • Trenden mot mer privat hälso- och sjukvård kommer att fortsätta.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-18
Sista dag för att acceptera Celox kontantbud
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 11 augusti 2006
Danska Kamstrup ny huvudägare i Senea
Lägger pliktbud på resten av aktierna

Danska Kamstrup har förvärvat majoriteten i Senea genom att överta aktieposterna från de tidigare huvudägarna Mellby Gård Gruppen (som ägs av Rune Andersson) och Isac Brandberg AB. beQuoted har pratat med Kamstrups vd och Seneas vd om vad förvärvet innebär.

Kamstrup ledande inom energimätning
Kamstrup A/S har sitt huvudkontor på Jylland och är en ledande leverantör av systemlösningar för mätningsändamål. Bolaget har produkter som kan mäta förbrukningen inom följande områden:

      • Värme & kyla
      • El
      • Gas
      • Vatten

Kamstrup grundades 1946 och finns idag representerat i 40 länder. Företaget har egna dotterbolag eller filialkontor i 14 länder. Omsättningen ligger på 700 miljoner kronor och antalet anställda uppgår till 500 stycken.

Synergieffekter kan uppnås genom förvärv
Fjärravläsning av elmätare är en marknad som befinner sig i stark tillväxt. Sverige ligger långt fram genom att Riksdagen beslutat om att elbolagen måste tillämpa månadsvis avläsning från och med 1 juli 2009. I praktiken innebär det att elmätarna måste fjärravläsas.

Om länderna i övriga Europa successivt inför en liknande lagstiftning innebär det att enorma marknader öppnas upp. För Kamstrup är syftet med förvärvet av aktierna i Senea att säkra en stärkt position på den framtida marknaden för fjärravläsning av elmätare.

Poul-Erik Schou-Pedersen är vd i Kamstrup och kan berätta mer om bakgrunden till förvärvet av majoriteten i Senea:

– Senea har ett väldigt bra system som kunderna tycker om och det är ett system vi vill bygga vidare på. Kamstrup har å sin sida bra teknologier och drygt 100 anställda inom sin teknikavdelning, så det innebär en klar förstärkning för Senea.

– Ett annat skäl till att vi vill förvärva Senea är att vi minskar risken i att bygga våra system baserade på Seneas teknologi, jämfört med om Senea är ett självständigt bolag.

– Tillsammans får vi en mycket starkare position i Sverige och vi kan nå betydande synergieffekter genom att använda våra resurser gemensamt.

Seneas vd positiv till förvärvet
Vd Bengt Sundling är nöjd med att Kamstrup kommer in som nya huvudägare i Senea:

– Jag tycker att den här affären är positiv. Vi har arbetat ihop med Kamstrup sedan fem – sex år tillbaka och vi går väl ihop.

– För Seneas del är den största förändringen att vi får tillgång till en internationellt etablerad verksamhet. I nuläget finns Senea egentligen bara i Sverige, med lite rotskott ut till de andra nordiska länderna. Kamstrup har som jämförelse egen verksamhet i 14 länder och finns totalt i fyrtiotalet länder.

– På marknadssidan har Senea dessutom egentligen inte haft den finansiella styrkan för att kunna arbeta gentemot de stora kunderna på egen hand. Istället har vi fått liera oss med andra leverantörer och finnas bakom dessa.

– Då är det inte lika lätt att få ut det egna budskapet, särskilt när det gäller komplicerade lösningar, och det tar bort en del av konkurrenskraften. Med Kamstrup får vi den finansiella styrkan så att vi kan fronta kunderna själva.

Bengt Sundling berättar för beQuoted att det finns vinster att göra även på produktområdet:

– Även på produktsidan finns det synergier. En del av Kamstrups sortiment kompletterar Seneas produktsortiment på ett bra sätt, vilket ger ett starkare erbjudande till kund.

– Därtill har Kamstrup har en styrka på fjärrvärmesidan i och med att de är världsledande på det området, där vi inte är starka idag.

– Så industriellt är detta en helt riktig affär. Det pågår en del strukturförändringar i branschen och detta är ett samgående som känns väldigt naturligt, avslutar Bengt Sundling.

Kamstrup lägger bud på Senea enligt budpliktslagen
Svensk lagstiftning säger att en ägare som genom ett förvärv av aktier kommer upp i ett röstetal som överstiger 30 procent av ett bolags totala röstetal är skyldig att lägga ett bud på återstående aktier.

Kamstrup har därför meddelat att de lägger ett bud på utestående aktier i Senea. Budet innebär att de betalar 17:60 kronor per aktie.

Budnivån 17,60 kronor överstiger kursnivån i Seneas aktier med fem procent, om man jämför med genomsnittlig kurs under den månad som föregick budet. Samtidigt är det dock lägre än den kurs som låg på dagen för budet, då Senea handlades upp över 18 kronor.

För Poul-Erik Schou-Pedersen är det dock inte nödvändigt att få in alla aktier:

– Vi hoppas kunna nå upp till de 90 procent av aktierna som vi behöver för att kunna göra en tvångsinlösen. Då kommer vi att låta avnotera bolaget och göra en full integration av våra tekniska och marknadsmässiga resurser.

– Men om vi inte lyckas med att få in 90 procent av aktierna så hindrar inte det att vi ändå skall kunna samarbeta med Senea och nå bra resultat, avslutar Poul-Erik Schou-Pedersen.

Halvårsrapporten släpptes tidigare på grund av budet
Senea släppte sin halvårsrapport redan under fredagen den 11 augusti istället för tisdagen den 15 augusti som var planerat.

I rapporten framgick att försäljningen ökade till 46,8 Mkr (29,7) och resultatet efter finansnetto blev -4,5 Mkr (-5,3 Mkr). Vinsten per aktie blev -0,69 kr (-0,81).

– Försäljningen närmar sig den nivå där lönsamhet kan uppnås, säger vd Bengt Sundling i en kommentar.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
O-listan
 
 
 
 

 
 
Danska Kamstrup har levererat mer än 500.000
mätare för fjärravläsning.
 
 
Företaget omsätter 700 MSEK och har 500 anställda.
 
 
Det är ett helägt dotterbolag till danska OK a.m.b.a., som omsatte 4,5 miljarder DKK under 2005.
 
 
 
 


Poul-Erik Schou-Pedersen
VD Kamstrup

 
 
En stark position inom fjärravläsning av elmätare är viktigt för Kamstrup.  
 
 
 
 


Bengt Sundling
VD Senea

 
 
Med Kamstrup som huvudägare får Senea tillgång till en internationellt etablerad verksamhet.
 
 
 
Även på produktsidan finns det synergier, vilket ger ett starkare erbjudande till kund.
 

Kamstrup 382 är en trefasig hushållsmätare, som registrerar elförbrukning med stor precision.
 
 
 
Kamstrup har lagt ett bud på 17,60 kr per aktie i Senea.
 
 
Budet motsvarar ett marknadsvärde på 146 miljoner kronor för Senea.
 
 
Ett erbjudandeprospekt förväntas finnas klart till den 28 augusti.
 
 
 
Försäljningen har ökat jämfört med föregående år, framgår i halvårsrapporten.
 
 
Installationstakten i de pågående projekten kommer att öka under resten av året.
 
 
 
Nästa händelse
2006-10-26
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
beQuoted nyhetsbrev 14 augusti 2006
Strand Interconnect på väg att växla upp

Snabbväxande IT-företaget Strand Interconnect är på väg att lägga i överväxeln. Bolaget genomför ett flertal förändringar för att få upp expansionstakten ytterligare. beQuoted har pratat med vd Rolf Hallencreutz om hur tillväxtstrategin ser ut.

Växer klart snabbare än marknaden – vill ändå höja takten
Under första halvåret ökade Strand Interconnect omsättningen med 47 procent, varav 25 procent organiskt. Det är klart snabbare än marknaden i övrigt. Men tillväxttakten skall upp ytterligare.

Rolf Hallencreutz berättar om var företaget befinner sig i den processen:

– Under första halvåret har vi befäst att vi är ett snabbväxande företag med bra lönsamhet. Vi har samtidigt kommit till ett läge där det är dags att bygga bolaget för att bli ett väsentligt större bolag.

– Vi vill öka den organiska tillväxten ytterligare. För att nå en ökad försäljning vill vi skapa ett tydligare erbjudande för våra kunder. Vi skall paketera och förtydliga de erbjudanden som vi har idag.

– Ytterligare ett viktigt steg för att öka tillväxttakten är att vi vill öka projektstorleken. Genom att vi successivt blir ett större konsultbolag kan vi också ta oss an allt större projekt.

Kundreferenser som skapar avundsjuka hos konkurrenterna
Rolf Hallencreutz menar att Strand Interconnect har ett tacksamt utgångsläge. Företaget har bra kunder, och det handlar i första hand om att sälja mer till dessa:

– Vi har en otrolig referenslista, som även våra större konkurrenter är avundsjuka på.

– Samtidigt är det så att även om vi gör viktiga saker för våra kunder är vi inte direkt en stor leverantör. Vad vi vill göra nu är att växla upp från att vara en liten leverantör till att bli en stor leverantör.

– I och med att vi redan har foten inne krävs det inte speciellt mycket försäljningsresurser för att öka försäljningen. Hos många kunderna kan vi gå djupare på både koncernnivå och ute i bolagens divisioner.

Ny organisation i entreprenörsföretaget
Rolf Hallencreutz berättar att som en del i tillväxten skall Strand Interconnect få en ny organisation. Det är också ett sätt att fullt ut integrera göteborgsförvärvet Inoment:

– Vi håller på att införa en ny organisation. Tidigare har Strand Interconnect varit ett typiskt entreprenörsföretag, utan formell organisation.

– Nu skapar vi en regionbaserad organisation i två delar. Det blir stockholmsområdet (öst) och göteborgsområdet (väst).

– Med införandet av regionchefer får vi också för första gången en tydlig ledningsgrupp.

Ytterligare förvärv kan göras redan i år
Även om Strand Interconnect växer kraftigt organiskt, berättar Rolf Hallencreutz att man kan komma att göra ytterligare förvärv:

– Jag utesluter inte att vi kan göra ytterligare förvärv, redan i år. I första hand vill vi förvärva företag som gör att vi kan spetsa vårt erbjudande ytterligare.

– Även för den geografiska tillväxten kan det vara en bra strategi att via förvärv av starkt nischade kunskapsbolag utveckla vårt erbjudande ytterligare, så att vi organiskt kan växa oss in i nya regioner.

– Framför allt kan det i ett aktieägarperspektiv bli billigare att växa på det sättet, jämfört med att växa via geografiska förvärv.

Strand Interconnect vill vara superattraktiv arbetsgivare
Temperaturen i IT-branschen stiger allt mer. På sina håll börjar det bli konkurrens om personalen. Rolf Hallencreutz har dock strategin klar för hur Strand Interconnect skall kunna konkurrera om talangerna:

– Vi har frågat våra anställda varför de är stolta över att arbeta på Strand Interconnect. På första plats har då "personlig utveckling" kommit. På andra plats har "samarbete med kollegor" kommit. Först på tredje eller fjärde plats har "belöningssystem" kommit.

– För att vi skall vara superattraktiva som arbetsgivare måste mina kollegor kunna säga till sina kompisar att "på Strand har jag verkligen en fantastisk personlig utveckling".

– Främst värdesätter våra anställda att få arbeta med häftiga saker. Vi ligger verkligen i den tekniska framkanten. Vi har ambitionen att ha högsta partnerstatus hos IBM och Microsoft. Därmed får vi tillgång till kompetens som gör att våra anställda kan få excellera inom teknik. Det skapar personlig utveckling.

Halvårsrapporten visar hög tillväxt
Strand Interconnect visade i sin halvårsrapport att försäljningen ökade med 47 procent, varav 25 procentenheter var organiskt.

Första halvårets siffror blev enligt följande:

      • Omsättning: 27,7 Mkr (18,9)
      • Resultat efter finansnetto: 1,36 Mkr (1,16)
      • Vinst per aktie: 2,73 öre (2,59)

För andra kvartalet specifikt två blev siffrorna:

      • Omsättning: 15,5 Mkr (9,7)
      • Resultat efter finansnetto: 0,51 Mkr (0,52)
      • Vinst per aktie: 0,96 öre (1,14)

Rätt tajming för VD-byte
Rolf Hallencreutz berättar avslutningsvis att han kommer att lämna som vd. Istället kommer Dan Tavares att bli ny vd. Han har bland annat har en bakgrund från konsultfirman McKinsey:

– Jag tycker det är en bra tajming att byta vd nu. Det händer mycket i Strand Interconnect och det kan vara bra att få in lite nytt blod som kan föra det här vidare. Jag har arbetat med Strand i fyra år och det känns som en lagom lång period.

– Dan Tavares är väldigt kompetent och professionell, och framför allt säljorienterad. Han kommer att borga för en bra framtid för Strand Interconnect.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Strand Interconnect:
» Stark organisk tillväxt för Strand Interconnect
» Strand Interconnect växer i Västsverige

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 
 


Rolf Hallencreutz
VD Strand Interconnect

 

– Vi räknar med att få en större repeterbarhet i försäljningen genom att paketera våra erbjudanden.
 

– Vi vill med andra ord sälja samma lösning till fler kunder. En strategi som också förbättrar lönsamheten.
 
 
 
 
 

 
 
I mars 2006 förvärvades Inoment i Göteborg.
 
Inoment är ett IT-konsultbolag inom systemutveckling och informationshantering.

Genom förvärvet stärkte Strand Interconnect sin position både tekniskt och geografiskt.

 
 
 
 

 
 
Strand Interconnect hjälper sina uppdragsgivare att möta sina kunder med rätt information.
 
 
Kundnära processer effektiviseras genom IT-lösningar.
 
 
God kundservice har blivit en konkurrensfaktor.
 
 
 
 
Efter förvärvet av Inoment uppgår antalet aktier till 49,6 miljoner (44,9).
 
Försäljningen 2006 förväntas uppgå till 65-75 miljoner kronor.
 
Det innebär att den tidigare prognosen har justerats ned med 5 miljoner kronor.
 
Under 2005 uppgick försäljningen till 39 miljoner kronor.
 
 
 
Dan Tavares tillträder som ny vd den 4 september.

Han kommer närmast från Alphyra Nordic där han varit vd sedan augusti 2002.
 
 
 
Nästa händelse
2006-10-26
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 9 augusti 2006
Svithoid Tankers i trafik på O-listan

Svithoid Tankers nyemission på 84 miljoner kronor blev fulltecknad. I samband med emissionen kastade rederiet loss från Aktietorget och går numera i trafik på O-listan. beQuoted har pratat med vd Fredrik Nygren om hur mottagandet varit hittills.

Emissionen gick som planerat
Fredrik Nygren säger att emissionen gick som planerat och att bolaget nu fått in de investerare som man velat ha med på färden.

Eftersom noteringen på O-listan gjordes mitt i sommaren har dock inga stora effekter märkts hittills. "Det är först under hösten som vi får se vilket intresse som uppstår", avslutar Fredrik Nygren.

En ny aktie för en gammal i emissionen
Nyemissionen skedde med företrädesrätt för de befintliga aktieägarna. Svithoid Tankers har annars haft för vana att genomföra riktade nyemissioner till en begränsad krets.

Uppenbarligen var majoriteten av aktieägarna nöjda med att få delta i nyemissionen för anslutningsgraden blev mycket hög.

En gammal aktie gav rätt att teckna en ny aktie för 11 kronor. Efter emissionen finns det 15,2 miljoner aktier i bolaget. Eget kapital uppgår till drygt 13 kronor per aktie. Aktien handlas strax över 16 kronor.

Bolaget har ett avkastningsmål på 12 procent på sysselsatt kapital, eller 20 procent på eget kapital. Fartygen som rederiet har "i pipeline", det vill säga som ligger beställda, är redan befraktade på långtidskontrakt som uppfyller dessa avkastningskrav.

Blygsam värdering av Svithoid Tankers
Aktien handlas till 125 procent av det egna kapitalet. Med ett antaget avkastningskrav på 8 procent hos den genomsnittlige investeraren, och garanterade intäkter motsvarande 20 procents avkastning på eget kapital under de närmaste åren, tycks bolaget i nuläget ha en blygsam värdering.

Rederiet Broströms, vars verksamhet liknar den som Svithoid Tankers håller på att bygga upp, värderas till cirka 170 procent av det egna kapitalet. Med samma värdering skulle aktien ha en tänkbar potential att nå 22 kronor, vilket är drygt 30 procent över dagens kurs.

Ett rimligt antagande om orsaken till dagens låga värdering är väl att sommarhettan har gjort att investerarna hellre ägnat sig åt egna sjö- och båtaktiviteter. Därför har de inte haft tid att studera sjödugligheten hos nykomlingen. När semestrarna är slut är en uppvärdering möjlig.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
O-listan
 
 
 

Fredrik Nygren
VD Svithoid Tankers
 
 
 
Stockholmsbörsens O-lista noterade Svithoid Tankers den 13 juli 2006.
 
 
Anslutningsgraden blev mycket hög. De flesta aktieägarna tecknade sina andelar i nyemissionen.
 
 
Aktiekursen 16 kr motsvarar 21 kr före emissionen, en kursnivå som aktien överskridit under stora delar av våren.
 
 
Halvårsrapporten kommer den 17 augusti.
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-17
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 15 augusti 2006
beQuoted har flyttat till ny adress

Under sommaren har beQuoted passat på att flytta till nya lokaler i centrala Stockholm.

Den nya adressen är: beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
  
  
Telefon: 08-692 21 90 (samma som tidigare)
Telefax: 08-506 533 99
  
  
I den digitala världen är adressen så klart oförändrad.
  
Hemsida: www.beQuoted.com
E-post: [email protected]

 
 

Sveavägen 31
Stockholm

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig