beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Danska Kamstrup ny huvudägare i Senea 
beQuoted nyhetsbrev nr 20 2006
beQuoted nyhetsbrev 11 augusti 2006
Danska Kamstrup ny huvudägare i Senea
Lägger pliktbud på resten av aktierna

Danska Kamstrup har förvärvat majoriteten i Senea genom att överta aktieposterna från de tidigare huvudägarna Mellby Gård Gruppen (som ägs av Rune Andersson) och Isac Brandberg AB. beQuoted har pratat med Kamstrups vd och Seneas vd om vad förvärvet innebär.

Kamstrup ledande inom energimätning
Kamstrup A/S har sitt huvudkontor på Jylland och är en ledande leverantör av systemlösningar för mätningsändamål. Bolaget har produkter som kan mäta förbrukningen inom följande områden:

      • Värme & kyla
      • El
      • Gas
      • Vatten

Kamstrup grundades 1946 och finns idag representerat i 40 länder. Företaget har egna dotterbolag eller filialkontor i 14 länder. Omsättningen ligger på 700 miljoner kronor och antalet anställda uppgår till 500 stycken.

Synergieffekter kan uppnås genom förvärv
Fjärravläsning av elmätare är en marknad som befinner sig i stark tillväxt. Sverige ligger långt fram genom att Riksdagen beslutat om att elbolagen måste tillämpa månadsvis avläsning från och med 1 juli 2009. I praktiken innebär det att elmätarna måste fjärravläsas.

Om länderna i övriga Europa successivt inför en liknande lagstiftning innebär det att enorma marknader öppnas upp. För Kamstrup är syftet med förvärvet av aktierna i Senea att säkra en stärkt position på den framtida marknaden för fjärravläsning av elmätare.

Poul-Erik Schou-Pedersen är vd i Kamstrup och kan berätta mer om bakgrunden till förvärvet av majoriteten i Senea:

– Senea har ett väldigt bra system som kunderna tycker om och det är ett system vi vill bygga vidare på. Kamstrup har å sin sida bra teknologier och drygt 100 anställda inom sin teknikavdelning, så det innebär en klar förstärkning för Senea.

– Ett annat skäl till att vi vill förvärva Senea är att vi minskar risken i att bygga våra system baserade på Seneas teknologi, jämfört med om Senea är ett självständigt bolag.

– Tillsammans får vi en mycket starkare position i Sverige och vi kan nå betydande synergieffekter genom att använda våra resurser gemensamt.

Seneas vd positiv till förvärvet
Vd Bengt Sundling är nöjd med att Kamstrup kommer in som nya huvudägare i Senea:

– Jag tycker att den här affären är positiv. Vi har arbetat ihop med Kamstrup sedan fem – sex år tillbaka och vi går väl ihop.

– För Seneas del är den största förändringen att vi får tillgång till en internationellt etablerad verksamhet. I nuläget finns Senea egentligen bara i Sverige, med lite rotskott ut till de andra nordiska länderna. Kamstrup har som jämförelse egen verksamhet i 14 länder och finns totalt i fyrtiotalet länder.

– På marknadssidan har Senea dessutom egentligen inte haft den finansiella styrkan för att kunna arbeta gentemot de stora kunderna på egen hand. Istället har vi fått liera oss med andra leverantörer och finnas bakom dessa.

– Då är det inte lika lätt att få ut det egna budskapet, särskilt när det gäller komplicerade lösningar, och det tar bort en del av konkurrenskraften. Med Kamstrup får vi den finansiella styrkan så att vi kan fronta kunderna själva.

Bengt Sundling berättar för beQuoted att det finns vinster att göra även på produktområdet:

– Även på produktsidan finns det synergier. En del av Kamstrups sortiment kompletterar Seneas produktsortiment på ett bra sätt, vilket ger ett starkare erbjudande till kund.

– Därtill har Kamstrup har en styrka på fjärrvärmesidan i och med att de är världsledande på det området, där vi inte är starka idag.

– Så industriellt är detta en helt riktig affär. Det pågår en del strukturförändringar i branschen och detta är ett samgående som känns väldigt naturligt, avslutar Bengt Sundling.

Kamstrup lägger bud på Senea enligt budpliktslagen
Svensk lagstiftning säger att en ägare som genom ett förvärv av aktier kommer upp i ett röstetal som överstiger 30 procent av ett bolags totala röstetal är skyldig att lägga ett bud på återstående aktier.

Kamstrup har därför meddelat att de lägger ett bud på utestående aktier i Senea. Budet innebär att de betalar 17:60 kronor per aktie.

Budnivån 17,60 kronor överstiger kursnivån i Seneas aktier med fem procent, som man jämför med genomsnittlig kurs under den månad som föregick budet. Samtidigt är det dock lägre än den kurs som låg på dagen för budet, då Senea handlades upp över 18 kronor.

För Poul-Erik Schou-Pedersen är det dock inte nödvändigt att få in alla aktier:

– Vi hoppas kunna nå upp till de 90 procent av aktierna som vi behöver för att kunna göra en tvångsinlösen. Då kommer vi att låta avnotera bolaget och göra en full integration av våra tekniska och marknadsmässiga resurser.

– Men om vi inte lyckas med att få in 90 procent av aktierna så hindrar inte det att vi ändå skall kunna samarbeta med Senea och nå bra resultat, avslutar Poul-Erik Schou-Pedersen.

Halvårsrapporten släpptes tidigare på grund av budet
Senea släppte sin halvårsrapport redan under fredagen den 11 augusti istället för tisdagen den 15 augusti som var planerat.

I rapporten framgick att försäljningen ökade till 46,8 Mkr (29,7) och resultatet efter finansnetto blev -4,5 Mkr (-5,3 Mkr). Vinsten per aktie blev -0,69 kr (-0,81).

– Försäljningen närmar sig den nivå där lönsamhet kan uppnås, säger vd Bengt Sundling i en kommentar.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
O-listan
 
 
 
 

 
 
Danska Kamstrup har levererat mer än 500.000
mätare för fjärravläsning.
 
 
Företaget omsätter 700 MSEK och har 500 anställda.
 
 
Det är ett helägt dotterbolag till danska OK a.m.b.a., som omsatte 4,5 miljarder DKK under 2005.
 
 
 
 


Poul-Erik Schou-Pedersen
VD Kamstrup

 
 
En stark position inom fjärravläsning av elmätare är viktigt för Kamstrup.  
 
 
 
 


Bengt Sundling
VD Senea

 
 
Med Kamstrup som huvudägare får Senea tillgång till en internationellt etablerad verksamhet.
 
 
 
Även på produktsidan finns det synergier, vilket ger ett starkare erbjudande till kund.
 

Kamstrup 382 är en trefasig hushållsmätare, som registrerar elförbrukning med stor precision.
 
 
 
Kamstrup har lagt ett bud på 17,60 kr per aktie i Senea.
 
 
Budet motsvarar ett marknadsvärde på 146 miljoner kronor för Senea.
 
 
Ett erbjudandeprospekt förväntas finnas klart till den 28 augusti.
 
 
 
Försäljningen har ökat jämfört med föregående år, framgår i halvårsrapporten.
 
 
Installationstakten i de pågående projekten kommer att öka under resten av året.
 
 
 
Nästa händelse
2006-10-26
Delårsrapport Q3 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig