beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nyheterna i TagMasters produktportfölj 
beQuoted nyhetsbrev nr 19 2006
beQuoted nyhetsbrev 29 juni 2006
Nyheterna i TagMasters produktportfölj
- Intervju med vd Magnus Rehn

TagMaster börjar bli klara med den nya generationen av läsare. beQuoted har intervjuat vd Magnus Rehn. Här berättar han om de nya produkterna och vad TagMaster fokuserar på inför framtiden.

Ny läsare för enklare parkeringstillämpningar
Den nya generationen läsare förväntas öppna upp en del nya marknadssegment för TagMaster. Magnus Rehn förklarar hur det är tänkt att fungera:

– Den nya generationen består av tre olika läsare med olika räckvidd: LR-3, LR-6 och LR-12. Av dessa är LR-3 den enklaste. Den är lämplig för enklare fordonspassagekontroller, kontorstillträde och skyddade bostadsområden.

– Med LR-3 vill vi slå oss in på ett segment av parkeringsmarknaden där vi inte konkurrerat tidigare. En del av våra konkurrenters läsare har en räckvidd på bara några decimeter. Det betyder att vid passage måste man åka ända fram till grinden och hålla upp sitt passagekort framför läsaren för att det skall läsas av. LR-3 har däremot tre meters räckvidd och erbjuder därmed mycket bekvämare passage.

– Visserligen är LR-3 något dyrare, men erbjuder samtidigt så många fördelar att vår indikation är att LR-3 kan bli oerhört intressant för säkerhetsföretag som Gunnebo, Bewator, Securitas och liknande.

– Konkurrensen inom detta segment är dock hård och vi tror inte att vi kommer att kunna nå riktigt lika goda bruttomarginaler på LR-3 som på övriga läsare. Och det kommer därtill att ta tid att arbeta upp de marknadskanaler som vi behöver för försäljningen.

Längre räckvidd än hos konkurrenterna
Magnus Rehn berättar att övriga läsare (LR-6 och LR-12) erbjuder förbättringar jämfört med de tidigare versionerna, både vad avser pris och prestanda:

– LR-6 kommer också att användas för passagekontroll. Marknaden finns där kraven på räckvidd är lite längre, som för bussar, lastbilar och andra fordon som kan ha behov av större manöverutrymme vid inpassage.

– LR-6 ersätter två tidigare versioner av läsare, som hade en räckvidd på fyra respektive sex meter. Prismässigt har vi lagt oss på samma nivå som den läsare som hade en räckvidd på fyra meter, så i det erbjuder vi en viss rabatt till kunden.

– Med LR-12 har vi utsträckt det maximala läsavståndet från tio meter till tolv meter, och så lång räckvidd har ingen av våra konkurrenter. Förlängd räckvidd ger större flexibilitet vid installationen. Det blir lättare att försäkra sig om att man uppnår tillräckligt god avläsningsförmåga.

Förenklad installation med Linux som programspråk
Som alltid vid installationer av tekniska system följer en del installationsarbete. Men enligt Magnus Rehn skall detta bli betydligt enklare i framtiden:

– Den viktigaste förändringen med de nya läsarna är att de är Linux-baserade. Linux är lättare att arbeta med, fler personer kan programspråket och det finns också många färdiga program ute i marknaden som man kan använda. Linux förenklar integrationen till övergripande system.

– Dessutom kan man säga att våra läsare är små datorer i sig själva, på så vis att de kan väldigt mycket och att de går att programmera. Många kunder väljer att lägga hela sin applikationsprogramvara i själva läsaren och dessa kunder vinner naturligtvis mycket på att vi nu gått över till Linux.

– Så övergången till Linux betyder att vi gör systemet mer användarvänligt och mer kostnadseffektivt att installera, men utan att vi för den skull själva tappar några intäkter.

Förbättrad prestanda genom digitaliserad radio
Från och med den nya generationen läsare har radion digitaliserats. Magnus Rehn berättar vilka fördelar som detta medför:

– I de nya läsarna har radiodelen förfinats och utvecklats. Nu använder vi digitala fílter istället för analoga filter.

– Betydelsen av det är att vi får en exaktare signalbehandling och renare svar på våra utskickade signaler. Således kan vi använda lägre effekt och ändå nå högre precision och räckvidd.

– Rent konkret har det betydelse eftersom det finns begränsningar i hur mycket energi (effekt) man får skicka ut från en läsare. Håller man sig under en uteffekt från läsaren på 10 mW är det fritt fram att använda läsarna utan att behöva speciella tillstånd från de frekvensmyndigheter som finns i varje land. Alla våra läsare håller sig under 10 mW, men vi har ändå bättre uppnått prestanda jämfört med tidigare.

Standardisering inget hot utan en möjlighet
Digitaliseringen av radion är dock inte det enda tekniska lyftet som följer den nya generationen läsare. TagMaster har tagit viktiga tekniska steg för att möta en framtida standardisering på 2,45 GHz området:

– Radiodelen i våra läsare är numera programmeringsbar. Det gör att vi även kommer att kunna läsa ID-taggar baserade på en framtida standard.

– Att radion är programmeringsbar har även betydelse för den standardisering som förr eller senare kommer att äga rum. En standardisering blir alltid en kompromiss mellan olika tillverkare, men den dagen det finns en standard kommer TagMaster att oerhört enkelt kunna anpassa sig till den. Så en standardisering är för oss inte ett hot utan en möjlighet.

– Sedan kan jag tillägga att om det blir en standardisering kommer vi även att behålla det protokoll vi har idag, vilket gör att vi klarar att identifiera ID-taggar vid höga hastigheter.

Nya läsare kan anslutas till internet
Magnus Rehn berättar vidare för beQuoted att de nya läsarna kommer att kunna skötas över internet:

– Alla våra nya läsare har TCP/IP-anslutning, så att man kan ansluta dem till internet. Läsaren får då en egen IP-adress så att den kan skötas över internet och kontrolleras från var som helst i världen.

– Dessutom har vi nu ett variabelt spänningsaggregat så att läsarna kan fungera med spänningar mellan 10 och 28 V, istället för som tidigare 12 eller 24 V. Alla våra nya läsare har även full kompatibilitet bakåt.

Kunderna förtjusta över den nya generationen läsare 
Viktigast med nya produkter är naturligtvis vad kunderna tycker. Och enligt Magnus Rehn har reaktionerna hittills varit positiva:

– Vi har fått väldigt positiv respons från de kunder som vi hittills har visat upp den nya generationen läsare för.

– Den främsta reaktionen att de är oerhört glada över att TagMaster investerar kraftigt i sin egen produktteknologi och nu tar ett nytt stort steg i sin produktutveckling. Alla kunder vill arbeta med ett företag som utvecklas och rör sig framåt.

– Dessutom sätter man stort värde på att läsarna nu blir Linux-baserade. Och så tycker man att designen på de nya läsarna är snygg och ändamålsenlig.

Utveckling av nya applikationer baserade på nya ID-taggar
TagMaster utvecklar dock inte bara nya läsare. Enligt Magnus Rehn kan nya ID-taggar ge upphov till nya affärsmöjligheter, där bara fantasin sätter gränsen för vad som kan göras:

– Bland utvecklingen av nya applikationer är CableTag intressantast att nämna. CableTag är en ID-tagg som man kan koppla en sensor till, där man kan överföra informationen från sensorn när man läser av själva taggen.

– Till exempel kan sensorn läsa av temperatur. En applikation är exempelvis att kylfordon kan ha en CableTag i lasten. När kylfordonet passerar en läsare läser man av att lasten hållit rätt temperatur under resan. Andra saker som skulle kunna läsas av är till exempel lastbilars kilometerräknare samt diesel- och oljeförbrukning.

– Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för hur man kan använda CableTag. Samtidigt måste man vara selektiv så att man hittar och kan satsa på de områden där mognaden är högst och där man har mest möjlighet att tillföra värde.

– Hittills har vi inte satsat så mycket marknadsbearbetning på konceptet kring CableTag, men teknikutveckling och tester av konceptet har vi kommit långt med.

Patent kan kommersialiseras via licensiering
På årsstämman som beQuoted besökte (se nyhetsbrev nr 17 2006) berättade Magnus Rehn att företaget har tio metodpatent och sex realiseringspatent och att målsättningen var att öka fokus på att kommersialisera dessa patent:

– Vi har tagit ett inriktningsbeslut i styrelsen att försöka slå mynt av vår patentportfölj genom att licensiera ut patenträttigheter.

– Vad det kan ge är svårt att svara på, och det är därtill väldigt binärt. Får vi till ett avtal kan det bli stora intäkter, men det kan också bli noll. 

– Några patent är dock väldigt intressanta och hanterar till exempel kopplingen mellan RFID och mobiltelefoner. Skulle någon mobiloperatör få för sig att använda det kan det bli väldigt mycket pengar i licensintäkter.

Informationssystem kan bli stort i framtiden
TagMaster har sedan några år tillbaka flaggat för att företaget vill bygga upp applikationer inom informationstjänster. Och sedan ett halvår tillbaka pågår försök på Arlanda med Eurobonus-resenärer:

– Parkering för Eurobonus-medlemmar går jättebra och Luftfartsverket är väldigt nöjda. De sätter stort värde på att de nu har ett verktyg att styra parkeringsbeteendet med. Vi räknar med att Luftfartsverket kommer att vilja expandera systemet, men i vilken takt de väljer att bygga ut vet vi inte.

– Informationssystem har generellt en stor potential, men vi befinner oss fortfarande på ett försöksstadium med konceptet. Konkurrenssituationen är dock gynnsam, vad jag vet finns det igen annan som erbjuder samma affärsmodell som vi gör.

– I förlängningen kan man naturligtvis tänka sig att vi hyr ut läsare i stor skala och tar betalt per tidsenhet eller per informationsmängd som flyter genom systemet. Men en sådan utbyggnad kräver en kraftig initial investering från vår sida och innebär dessutom att vi egentligen övergår till att bli en operatör. Där är vi inte ännu.

Nytt koncept inom spårbunden trafik har gett stor framgång
Ett helt nytt koncept, Accurate Positioning, inom spårbunden trafik har gett betydande framgång. Magnus Rehn berättar om vad det innebär:

– Accurate Positioning är vår senaste applikation inom spårbunden trafik. Det är ett system som ser till att tåget stannar exakt vid plattformen, så att dörrarna i tåget hamnar mitt framför dörrarna på plattformen.

– Inom Accurate Positioning har vi gått från nästan ingenting till ganska många projekt på kort tid. Det är en följd av att kollektivtrafiken byggs ut, att flygplatser byggs ut och att antalet förarlösa tåg därför hela tiden ökar.

– För närvarande är det Bombardier som köper och levererar vårt system till hela världen, men vi har åtminstone tre till fyra andra tågsystemtillverkare som har förstått vad TagMaster kan erbjuda och har kontaktat oss. Det är naturligtvis en bra signal.

– Accurate Positioning känns som ett ess för oss. Min förväntan är att vi skall nå en god tillväxt inom denna applikation. 

Terroristhotet driver tillväxt inom hamnsäkerhet
Amerikanska myndigheten Homeland Security etablerades för att möta terroristhotet. En av åtgärderna är att få bättre kontroll på vad som kommer in i USA från utländska exporthamnar. Enligt Magnus Rehn håller hamnsäkerhet därför på att bli ett tillväxtområde:

– Hamnsäkerhet handlar om två saker: Kontroll av vilka som har tillträde till hamnen respektive spårbarhet av det gods som finns i hamnen.

– Det är ett område som har sitt ursprung i de krav som Homeland Security ställt på hamnar runt om i världen för att få exportera till USA, som en följd av de terroristhot som uppstått. Även inom EU finns nu kravet att hamnar skall vara avstängda för tillträde och det kommer även i Asien.

– Inom hamnsäkerhet är konkurrensen dock hårdare jämfört med till exempel Accurate Positioning, där vi är ganska ensamma, men inom främst den del som handlar om tillträde till hamnarna bör vi kunna hävda oss väl.

Samarbete med Utsch om bilregistreringsskyltar
TagMaster har fått till stånd ett partnersamarbete med tyska Utsch, som tillverkar bilregistreringskyltar. I syfte att hela tiden ligga steget före förfalskare och liknande vill Utsch bygga in mer intelligens i skyltarna. Och enligt Magnus Rehn finns det starkt stöd för idéerna:

– När det gäller fordon vill statsmakterna ha kontroll på att skatter och försäkringar är betalda och de försöker lösa det via skattemärken och liknande. Problemet är att dessa är ganska enkla att förfalska och det går även att byta registreringsskyltar. Så statsmakterna ser gärna att det kommer fram bättre system.

– Med vår lösning sätter vi in en ID-tagg (LR-ilTag - Long Range Intelligent Tag) på insidan av bilrutan som inte går att ta bort utan att den går sönder. Med en läsare kan vi sedan skanna bilen och jämföra med vad registreringsskylten säger. På så vis kan man se att registreringsskylten sitter på rätt bil och innehåller rätt information. Bland annat kan polisen ha nytta av det vid flygande kontroller.

– Ur försäljningssynvinkel är applikationen med inbyggda registreringsskyltar ganska binär, på så vis att om ett land väljer den här lösningen så kommer landet att införa den nationellt, på alla bilar. Det blir ju inte så att de bara inför systemet i någon enstaka stad i landet.

– Dessutom kan den inbyggda registreringsskylten även användas för passage, eftersom den fungerar som en ID-tagg. Registreringsnummer som skall tillåtas passera läggs in i ett register, så att passagesystemet släpper in dessa bilar utan att man behöver göra någon ytterligare installation i bilen.

Tekniklyft kan skapa försäljningslyft
En och annan aktieägare i TagMaster tycker kanske att det tagit längre tid än förväntat att få fart på försäljningen och resultatet. Men när det gäller den senaste tekniksatsningen kan det vara intressant att göra en jämförelse med ett annat svenskt bolag, nämligen Ericsson.

I början av nittiotalet gjorde Ericsson en storsatsning på teknikutveckling. Satsningen kostade mycket pengar. Den blev dock lyckosam och var en viktig faktor bakom Ericssons stora framgångar under resten av decenniet.

TagMaster har nu på liknande sätt gjort stora satsningar i teknikutveckling, och sedan tidigare även i marknadsutveckling. Förhoppningsfulla aktieägare kan naturligtvis dra en parallell här och hoppas att detta skall kunna ligga som grund för att företaget nu äntligen kan stå inför en skördeperiod.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
First North
 
 
 


Magnus Rehn
VD TagMaster

 
 
 
LR står för Long Range och siffran för hur många meters avstånd som läsarna kan identifiera ID-taggar på.
 
Listpriset för LR-3:an är sänkt med 40 procent jämfört med motsvarande tidigare version.
 
 

 
En typisk installation kan bestå av två LR-3 läsare (en för infart och en utfart) samt 50 - 100 ID-taggar.
 
Ordervärdet för en sådan installation hamnar omkring 50.000 kronor.
 
 

 
Den nya generationen läsare består av tre produkter, LR-3, LR-6 och LR-12, beroende på läsräckvidd i meter.
 
Läsarna baseras på den senaste tekniken, med öppen Linux-plattform, Ethernet och webbaserade hanteringsverktyg.
 
 
 
 
Radiodelen är den funktion som sänder ut och tar emot signalerna som läser av ID-taggarna.
 
 
TagMaster hade bra radioprestanda redan på sina tidigare läsare, men nu har företaget tagit ytterligare ett steg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är bara en tidsfråga innan en standardisering inom 2,45 GHz RFID kommer att äga rum, tror Magnus Rehn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TagMasters nya läsare har fått höjd IP-klassning till IP-65.
 
Därmed kan de installeras utomhus utan att behöva ha tak över sig för att tåla regn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
CableTag är en ID-tagg som man kan koppla en sensor till.
 
Därmed kan man överföra data från sensorn, som till exempel temperaturen eller bränsleförbrukningen, när man läser av själva taggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För att slå mynt av sina patent försöker TagMaster beskriva dem lite mer säljinriktat...
 
...med ökad dokumentation kring användningsområden och kundnytta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Försöket på Arlanda innebär att Eurobonuskunderna har möjlighet att använda sina Eurobonuskort som passagekort till parkeringen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Accurate Positioning behövs eftersom bromskraften måste varieras beroende på hur många passagerare som finns ombord. Det är svårt att lösa på förarlösa tåg.
 
 
 
 
 
 

 
Semi-aktiva ID-taggar från TagMaster. De är av kreditkortsformat med en tjocklek på 3 mm.
 
ID-taggen innehåller antenn, minneskrets och batteri.
 
Ingen uppstartningstid behövs för att reagera, därför fungerar ID-taggen i hastigheter upp till 400 km/h.
 
 
 
 
 
 

 
Nummerskylt från Utsch.
 
 
För TagMaster betyder samarbetet med Utsch främst att företaget får en knuff ut på marknaden inom de här applikationerna.
 
 
Utsch har försäljning i över 100 länder och planen är att successivt introducera den högre säkerhetsnivån i olika länder.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-18
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig