beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Potential i Svithoid Tankers nyemission 
beQuoted nyhetsbrev nr 18 2006
beQuoted nyhetsbrev 20 juni 2006
Hej,

Börsen gungar fortfarande, men mindre än under stormen som dragit förbi den senaste månaden. Ett förtag som dock är van med att det gungar är rederiet Svithoid Tankers.

Veckorna före och efter midsommar genomför rederiet en nyemission. Vi tycker att aktien har potential och rekommenderar Dig att kliva på skutan.

beQuoted redaktionen önskar Dig en Glad midsommar!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Potential i Svithoid Tankers nyemission
» Svithoid Tankers har nu fått klartecken för noteringen på O-listan. Under resten av juni ska rederiet dra in 84 miljoner i en företrädesemission. Pengar som behövs till nybyggnadsprogrammet. Vi rekommenderar aktieägarna att teckna.
   

  

beQuoted nyhetsbrev 20 juni 2006
Potential i Svithoid Tankers nyemission
Aktien ett bra köp även på kort sikt

Svithoid Tankers har nu fått klartecken för noteringen på O-listan. Under resten av juni ska rederiet dra in 84 miljoner i en företrädesemission. Pengar som behövs till nybyggnadsprogrammet. Vi rekommenderar aktieägarna att teckna.

Företrädesemission finansierar nya fartyg
Svithoid Tankers bedriver ett ambitiöst nybyggnadsprogram. I nuläget har bolaget två fartyg i drift.

Fram till och med nästa år planeras följande fartyg att färdigställas:

      • Mt Baltic Maria, 7.950 dwt, levereras 2006
      • Vedrey Tora, 3.400 dwt, levereras 2006
      • Vedrey Thor, 3.400 dwt, levereras 2006
      • Vedrey Vrenen, 4.450 dwt, levereras 2007
      • Vedrey Vinga, 4.450 dwt, levereras 2007
      • Vedrey Frenne, 3.400 dwt, levereras 2007
      • Vedrey Barfodh, 3.400 dwt, levereras 2007

Det rör sig alltså om en rejäl utbyggnad. Men nybyggnadsplanerna stannar inte här.

Om tre till fem år skall fartygsflottan bestå av minst femton fartyg. Planerna är således att införskaffa ytterligare minst sex fartyg under perioden 2008 - 2010.

Tillväxten i verksamheten drivs främst av den kraftiga ökningen av rysk oljeexport från de ryska östersjöhamnarna (se beQuoted nyhetsbrev nr 16 2006).

Svithoid Tankers en miljövänlig investering
Många investerare ser etiska aspekter i sina investeringar. Och om inte verksamheten som man investerar i är miljövänlig i sig själv, kan man åtminstone investera i branschens mest miljövänliga alternativ. Här ligger Svithoid Tankers bra till.

Oljeolyckor till havs är bland de värsta tänkbara miljökatastroferna. De uppmärksammade olyckorna med tankfartygen Erika och Prestige har ökat transportköpares kvalitetsmedvetande.

Svithoid Tankers gynnas av detta. Rederiets nybyggen uppfyller kraven på så kallad Clean Design, enligt Norske Veritas. Det är en frivillig klassificering för fartyg som är ritade, byggda och opererade enligt vissa kriterier för att öka skyddet för miljön.

Fartygen är utrustade med Inert Gas System (IGS) som är ett system för att minska risken för explosioner. Systemet ersätter den syrehaltiga luften i tankarna med en gas som inte är brandfarlig.

Svithoid Tankers har genom sina IGS-system en konkurrensfördel. Oljebolagen kan komma att kräva IGS i större utsträckning och det är få mindre fartyg som har det. Rederiets fartyg är dessutom förberedda för installation av katalytisk avgasrening.

Aktien ett bra köp på kort sikt
beQuoted har länge varit positiva till Svithoid Tankers och bedömt aktien som en förhållandevis säker placering. Bakgrunden till analysen är inte minst att Svithoid Tankers har ett tydligt mål om att inte beställa fartyg där man inte har säkrade intäkter.

Intäkterna är säkrade för åtminstone ett antal år framåt och medför att rederiet kan möta sina avkastningsmål.

Under den allmänna börsnedgången har aktien emellertid tagit rejält med stryk. Vi menar att detta kan hänföras till ett antal orsaker:

      • bolaget är fortfarande i ett uppbyggnadsskede
      • noteringen på AktieTorget är relativt illikvid
      • bolaget har annonserat en rejäl företrädesemission

När emissionen väl är avklarad och noteringen på O-listan genomförd är det dock ingen avancerad gissning att ett flertal större placerare lär få upp ögonen för rederiet.

Med stor sannolikhet bör detta medföra en uppvärdering av aktien, åtminstone jämfört med dagens kurs.

Svithoid Tankers värdering i förhållande till Broströms
På börsen finns det inget rederi som exakt motsvarar Svithoid Tankers, vad avser storlek och typ av fartygstonnage. Närmast kommer Broströms, som också är ett produkttankerrederi, och som haft framgångar de senaste åren, men med lite större fartyg.

Broströms avkastning på sysselsatt kapital har de senaste tio åren legat på genomsnittliga 11,2 procent och de senaste två åren på 12,9 procent. Båda siffrorna ligger i linje med Svithoid Tankers avkastningsmål och värderingen av Broströms kan därför ge en fingervisning om vad vi kan vänta oss av Svithoid Tankers i ett normalt börsläge.

Broströms handlas i skrivandes stund till en kurs runt 135 kronor. Det egna kapitalet ligger på 88 kronor, så aktien värderas till drygt 150 procent av det egna kapitalet. Direktavkastningen ligger på 5,9 procent, så många skulle nog säga att Broström bara av det skälet är en aktie med klart begränsad fallhöjd.

Svithoid Tankers kommer att ha ett eget kapital på 13,65 kronor per aktie efter nyemissionen. Om vi lägger värderingen av Broström som mall för värderingen, indikerar detta en kurs strax över 20 kronor per aktie. Detta att jämfört med dagens aktiekurs kring 15 kronor.

Vi ska också ha i bakhuvudet att Broström har fallit med drygt 20 procent på kort tid, så dagens aktiekurs för Svithoid Tankers kan nog sägas innehålla både hängslen och livrem.

Framtida nybyggnadsprogram kan ge ytterligare värdetillväxt
En positiv faktor för Svithoid Tankers är att nybyggnadsprogrammet som sagt inte på något vis är färdigt. Som nämnts ovan har bolaget ett uttalat mål att utöka flotten till femton fartyg, dock med villkoret att avkastningskraven måste kunna uppfyllas.

Med stor sannolikhet betyder detta att aktieägarna kommer att få investera mer kapital i framtiden. Kapital som på samma sätt som ovan bör kunna värderas upp när det väl finns i bolaget.

Möjligheten att investera 100 kronor som genast blir värda 150 kronor har givetvis ett värde i sig. Rederiets fortsatta nybyggnadsprogram lär på sikt kunna ge en extra avkastning till de aktieägare som kliver på skutan idag.

Detta stärker beQuoteds uppfattning att det är svårt att misslyckas med en placering i Svithoid Tankers på dagens kursnivåer kring 15 kronor. Vi rekommenderar aktieägarna att teckna sina andelar i nyemissionen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 
Mt Baltic Maria
är ett nybyggnadsprojekt som förvärvades i mars/april.
 
Fartyget är på 7.950 dwt, 114,7 m långt och med 8.892 m3 fraktvolym.
 
Det är ett produkt- och kemikaliefartyg med IMO-klass II. Fartyget kommer att ha isklassbeteckning 1A.
 
 
 
 
Mt Baltic Claire
förvärvades till 40 procent i juni 2005.

Fartyget är byggt 1991, är på 8.950 dwt, 103,5 m långt och med 7.800 m3 fraktvolym.

Det är ett produkttankfartyg med IMO-klass III, som fraktar eldningsolja. Fartyget har isklassbeteckning 1A.
 
 
 
 
Mt Baltic Theresa togs över i oktober 2005 genom leasing.
 
Fartyget är byggt 1995, är på 8.400 dwt, 115,1 m långt och med 9,650 m3 fraktvolym.
 
Det är ett produkt- och kemikaliefartyg med IMO-klass II. Fartyget har isklassbeteckning 1A.
 

 
 
 
 
 
En värdering av Broströms kan ge en fingervisning om vad Svithoid Tankers kan vara värt i ett normalt börsläge.
 
 
 
Broströms värderas till drygt 150 procent av det egna kapitalet.
 
 
 
Broströms värdering indikerar en kurs för Svithoid Tankers strax över 20 kr per aktie.
 
 
 

 
 
 
Noteringen på O-listan beräknas ske torsdagen den 13 juli.
 
 
 
Vi rekommenderar aktieägarna att teckna sina andelar i nyemissionen.
 
 
 
Nästa händelse
2006-07-13
Notering på O-listan

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 30 juni


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 16 - 30 juni
  • Teckningskurs 11 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare 1:1 via teckningsrätter, handeln med teckningsrätter pågår 16 - 27 juni
  • Om emissionen inte blir fulltecknad via teckningsrätterna kan teckning ske utan företräde på särskild blankett
  • Emissionen uppgår till 83,8 miljoner kronor
  • Totalt 7.619.614 nya aktier emitteras, varav 185.500 A-aktier och 7.434.114 B-aktier
  • De nya aktierna motsvarar 50,0 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 83,8 Mkr före emissionen och 167,6 Mkr efter emissionen vid full teckning
  • Notering på O-listan beräknas ske den 13 juli


 
 
  

 
 
Ladda hem prospektet
 
 
Teckningsanmälan
- Aktier utan företräde
   
beQuoted nyhetsbrev 19 juni 2006
Chalmerist utsedd till VD för TracTechnology

Mats Nordström har utsetts till vd för TracTechnology samtidigt som styrelsen har utökats med flera namnkunniga personer. Arbetet med att realisera metodpatentet för ursprungsmärkning av kött fortsätter. Dessutom skjuter Vinnova till en halv miljon kronor i finansiering.

Vd vill lösa samhällsproblem med TracTechnology
TracTechnology har alltså fått en ny vd efter Anders Tormod, som varit tillförordnad vd. Mats Nordström är född 1958 och civilingenjör inom elektroteknik från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

beQuoted har tagit pulsen på Mats Nordström inför nya VD-jobbet. Vi frågade vad han gjort tidigare och varför han valt att axla ansvaret för TracTechnology:

– I min tidigare karriär har jag främst arbetat 11 år för det schweiziska företaget Crypto AG, som är världsledande inom högsäkerhetsapplikationer för telekom, med kunder i 120 länder.

– Bland annat var jag Asienchef för bolaget under fem år, mellan 1997 och 2002. Dessförinnan arbetade jag sex år med att bygga upp bolagets systemförsäljning.

– Efter Crypto har jag arbetat med licensiering av mjukvara och infrastruktur för digitalradio, bland annat som marknadschef för Effnet Group.

– Att jag valt att acceptera posten som vd för TracTechnology har att göra med att jag tilltalas av tekniken bakom företagets lösningar, men främst av den utmaning som det innebär komma åt ett samhällsproblem.

Sojdungs Gård på Gotland testar MeatTrac
TracTechnology har så smått börjat rulla ut sitt system MeatTrac. För närvarande kör Sojdungs gård på Gotland en test av första delen av systemet, nämligen ursprungsmärkning på själva gården (se beQuoted nyhetsbrev nr 1 2006).

Hittills har testet gått enligt förväntan, med en hel del positiva bieffekter, berättar Mats Nordström:

– En intressant aspekt som vi noterat är de stora rationaliseringsfördelar som uppstår för uppfödaren. Jag var lite orolig från början att uppfödarna skulle se systemet som en pålaga från myndigheterna, men de positiva effekterna ser ut att dominera.

– Inte minst gör systemet att det blir mycket enklare att sköta vägningen av djuren. Tidigare var det mycket manuellt arbete när man skulle få upp djuren på en våg, skriva ner resultatet och sedan föra in det i ett datasystem.

– Med MeatTrac är det möjligt att låta djuren passera genom en sluss med inbyggd våg, där systemet läser av den RFID-tagg som djuret har i sig samt vikt som sedan lagras automatiskt i en databas. Det är otroligt tidsbesparande.

Systemet fortfarande under utveckling
TracTechnology håller fortfarande på att utveckla sitt system och enligt Mats Nordström står ytterligare pilottester för dörren:

– Vårt närmaste mål blir att få till stånd pilottester på slakteri och i själva styckningen. Eftersom vårt metodpatent täcker hela kedjan "från gård till gaffel" är det avgörande att vi genomför pilottester även i dessa steg.

– Främst har vår lösning sin styrka i själva styckningsprocessen, där metodpatentet kommer att garantera att identifikationen av de olika köttdelarna hålls intakt efter styckningen.

– Som en del av arbetet med att pilottesta systemet i styckningen har vi fått finansiering av Vinnova* med en halv miljon kronor för att lösa materialfrågan för styckningstaggarna som används för att identifiera de färdiga köttbitarna.

– Första delen av vårt system, med "breeder kits" för användning på själva gården, är dock så pass färdigt att det kommer att kunna erbjudas marknaden redan under andra halvåret i år.

Stark styrelse ska borga för fortsatt framgång
Vid senaste bolagsstämman utökades styrelsen med fyra nya personer, där Peter Rasztar och Ingrid Osmundsen kanske är de namn som sticker ut mest. Mats Nordström kommenterar tillskotten:

– Peter Rasztar är en jätteförstärkning eftersom han har haft hela sin yrkeskarriär inom köttbranschen, i både Danmark och Sverige. Han har bland annat varit koncernchef för Swedish Meat. Peter har ett mycket brett kontaktnät inom europeisk köttindustri och säkert långt bortom Europas gränser.

– Ingrid Osmundsen har femton års USA-erfarenhet på hög nivå av detaljhandel, vilket kommer att vara väldigt värdefullt för oss.

– Därtill har vi Lars Hjort, som har varit koncernchef för OK Petroleum och KF-Retail, så med honom har vi totalt sett en mycket god erfarenhet från detaljhandel inom styrelsen.

– Stefan Sallerfors har en väldigt intressant bakgrund. Han är läkare i botten, men är också väldigt teknikintresserad och sitter i flera bolagsstyrelser inom bioteknik och IT. Dessutom har han drivit en egen strutsfarm.

Ny ledning kan ge en intressant utveckling
TracTechnology har onekligen fått en stark styrelse och vd. Med en i grund och botten god produktidé med stor marknadspotential tycker beQuoted att det skall bli intressant att följa företagets utveckling. 

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Mats Nordström
ny VD TracTechnology

 
 
Mats Nordström är civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola.
 
Han har tidigare arbetat på Effnet och som Asienchef för säkerhetsföretaget Crypto.
 
 
 
 
Sojdungs gård är uppfödare av högkvalitativt kött inom den exklusiva Charolais-klubben.
 
 
 
 

MeatTrac ger spårbarhet från djur till köttdisk.
 

MeatTrac är baserat på ett metodpatent som täcker spårbarhet infört över hela produktionskedjan.
 
 
Återbetalningstiden för en investering i MeatTrac är kortare än ett år.
 
 
 
 
* Vinnova är en statlig myndighet under näringsdepartementet med ansvar för innovationer. 
 
 
 
 
 
 
Lars Wedén är styrelseordförande för TracTechnology.
 
Han var tidigare koncernchef för Swedish Meats.
 
 
 

En bolustransponder eller örontagg gör att djuret kan identifieras med en sådan här läsare.
 
 
 
Nästa händelse
2006-09-07
Halvårsrapport 2006

Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

beQuoted nyhetsbrev 15 juni 2006
Står inte och faller med USA

Medicinteknikföretaget Glycorex har sålt produkten Glycosorb till ytterligare två sjukhus i Europa. Samtidigt närmar sig ett eventuellt godkännande i USA. Anders Williamsson, med erfarenheter från den amerikanska marknaden, valdes nyligen in i styrelsen.

Två nya länder använder Glycosorb
Sakta men säkert börjar sjukhus i Europa få upp ögonen för Glycosorb. Nyligen kom beställningar från ytterligare två transplantationscentra; ett större transplantationssjukhus i Paris och Rigshospitalet i Köpenhamn.

Totalt används nu produkten av 24 transplantationscentra i 11 länder. Länderna är Sverige, Tyskland, England, Belgien, Norge, Grekland, Schweiz, Holland Australien och nyligen alltså även Frankrike och Danmark.

beQuoted har pratat med vd Kurt Nilsson. Enligt honom kan det ta lite tid innan sjukhusen börjar köpa större volymer:

– De sjukhus som köpte tidigt är också de som köper mest idag. De flesta av våra kunder har köpt Glycosorb de senaste 12 månaderna, och det tar ett år eller två för sjukhusen att etablera rutiner. Därför finns det en fördröjning i återköpen.

– Sjukhusen måste nu gå igenom sina transplantationsköer och avgöra vilka patienter som är lämpliga för transplantation över blodgruppsgränserna.

I många fall kan det finnas donatorer i form av anhöriga som tidigare ej varit lämpliga på grund av avvikande blodgrupp. Med Glycosorb kan dessa nu bli aktuella för transplantation.

Detta arbete tar dock tid, vilket också ger upphov till en viss tröghet i försäljningen.

Glycorex har lämnat utvecklingsfasen och gått in i tillväxtfasen
Tidigare har varje behandlad patient medfört en intäkt på 100.000 kronor för Glycorex. Enligt Kurt Nilsson är den siffran nu snarare 130.000 kronor.

Den kritiska volymen har uppnåtts, så att intäkten för varje såld enhet överstiger dess kostnad. De fasta kostnaderna är dock fortfarande relativt stora berättar Kurt Nilsson:

– Fortfarande rör det sig om ganska små volymer. Vi kan sälja för runt 100 miljoner kronor utan att öka de fasta kostnaderna nämnvärt. Med våra nuvarande lokaler skulle vi klara av det.

Inget tyder på att FDA inte ska godkänna Glycosorb
Som vi tidigare har berättat har företaget lämnat in kompletteringar till sin ansökan om godkännande i USA (se beQuoted nyhetsbrev nr 3 2006). Ett beslut borde rimligen komma under hösten.

– I dagsläget finns det ingenting som tyder på att FDA inte ska godkänna Glycosorb i USA, berättar Kurt Nilsson.

Ett godkännande skulle otvivelaktigt bli mycket positivt för Glycorex. I USA finns cirka 260 transplantationscentra, vilket kan jämföras med drygt 200 i Europa.

En lanseringen skulle också kunna gå fortare än den hittills gjort i Europa, eftersom kraven är högre. Ett FDA-godkännande blir då en kvalitetsstämpel som är "bättre" än den europeiska motsvarigheten.

Därför menar Kurt Nilsson att ett godkännande i USA även skulle underlätta en lansering i Japan, samt bidra till ökad acceptans för Glycosorb i Europa.

Ny styrelseledamot med USA-erfarenhet
Vid årsstämman valdes Anders Williamsson in i styrelsen. Anders Williamsson var tidigare koncernchef för HemoCue, samt ansvarig för företagets marknadsaktiviteter i USA. Han har också haft ett flertal styrelseuppdrag i andra medicintekniska bolag.

I styrelsen för Glycorex finns sedan tidigare gott om erfarenhet från USA. Enligt vad beQuoted erfar är dock Anders Williamsson den ende med direkt erfarenhet av marknadsaktiviteter i landet.

Bra potential, oavsett FDA:s beslut
Enligt våra uppskattningar är den europeiska marknaden tillräckligt stor för att ge Glycorex god tillväxt framöver, utan stöd från USA.

Dessutom satsar företaget på att utveckla en metod för att producera universell blodplasma, det vill säga blodplasma som är blodgruppsoberoende (se beQuoted nyhetsbrev nr 15 2006 och nr 17 2005).

Marknaden för blodgruppsoberoende blodplasma beräknas vara minst lika stor som den för transplantationer över blodgruppsgränserna.

Ett godkännande från amerikanska FDA skulle bli en mycket stark bonus till Glycorex och aktieägarna. Men vår uppfattning är att företaget inte står och faller med beslutet. Potentialen i Glycorex är bra oavsett.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

Kurt Nilsson
VD Glycorex
 
 
Glycosorb används nu av 24 transplantationscentra i 11 länder.
 
 

 

 
Frankrike är en ny marknad. Ett sjukhus i Paris har nyligen beställt Glycosorb.
 
 

 

 
Även Danmark är en ny marknad. Rigshospitalet i Köpenhamn har nyligen lagt en beställning.
 
 
 

GlycoSorb®-ABO används utanför människokroppen för att filtrera bort de antikroppar som leder till att transplanterade organ stöts bort.
 
 
 

 

 
Ett beslut från amerikanska FDA väntas under hösten.
 
Glycorex står dock inte och faller med beslutet.
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-29
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig