beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Glycorex står inte och faller med USA 
beQuoted nyhetsbrev nr 18 2006
beQuoted nyhetsbrev 15 juni 2006
Står inte och faller med USA

Medicinteknikföretaget Glycorex har sålt produkten Glycosorb till ytterligare två sjukhus i Europa. Samtidigt närmar sig ett eventuellt godkännande i USA. Anders Williamsson, med erfarenheter från den amerikanska marknaden, valdes nyligen in i styrelsen.

Två nya länder använder Glycosorb
Sakta men säkert börjar sjukhus i Europa få upp ögonen för Glycosorb. Nyligen kom beställningar från ytterligare två transplantationscentra; ett större transplantationssjukhus i Paris och Rigshospitalet i Köpenhamn.

Totalt används nu produkten av 24 transplantationscentra i 11 länder. Länderna är Sverige, Tyskland, England, Belgien, Norge, Grekland, Schweiz, Holland Australien och nyligen alltså även Frankrike och Danmark.

beQuoted har pratat med vd Kurt Nilsson. Enligt honom kan det ta lite tid innan sjukhusen börjar köpa större volymer:

– De sjukhus som köpte tidigt är också de som köper mest idag. De flesta av våra kunder har köpt Glycosorb de senaste 12 månaderna, och det tar ett år eller två för sjukhusen att etablera rutiner. Därför finns det en fördröjning i återköpen.

– Sjukhusen måste nu gå igenom sina transplantationsköer och avgöra vilka patienter som är lämpliga för transplantation över blodgruppsgränserna.

I många fall kan det finnas donatorer i form av anhöriga som tidigare ej varit lämpliga på grund av avvikande blodgrupp. Med Glycosorb kan dessa nu bli aktuella för transplantation.

Detta arbete tar dock tid, vilket också ger upphov till en viss tröghet i försäljningen.

Glycorex har lämnat utvecklingsfasen och gått in i tillväxtfasen
Tidigare har varje behandlad patient medfört en intäkt på 100.000 kronor för Glycorex. Enligt Kurt Nilsson är den siffran nu snarare 130.000 kronor.

Den kritiska volymen har uppnåtts, så att intäkten för varje såld enhet överstiger dess kostnad. De fasta kostnaderna är dock fortfarande relativt stora berättar Kurt Nilsson:

– Fortfarande rör det sig om ganska små volymer. Vi kan sälja för runt 100 miljoner kronor utan att öka de fasta kostnaderna nämnvärt. Med våra nuvarande lokaler skulle vi klara av det.

Inget tyder på att FDA inte ska godkänna Glycosorb
Som vi tidigare har berättat har företaget lämnat in kompletteringar till sin ansökan om godkännande i USA (se beQuoted nyhetsbrev nr 3 2006). Ett beslut borde rimligen komma under hösten.

– I dagsläget finns det ingenting som tyder på att FDA inte ska godkänna Glycosorb i USA, berättar Kurt Nilsson.

Ett godkännande skulle otvivelaktigt bli mycket positivt för Glycorex. I USA finns cirka 260 transplantationscentra, vilket kan jämföras med drygt 200 i Europa.

En lanseringen skulle också kunna gå fortare än den hittills gjort i Europa, eftersom kraven är högre. Ett FDA-godkännande blir då en kvalitetsstämpel som är "bättre" än den europeiska motsvarigheten.

Därför menar Kurt Nilsson att ett godkännande i USA även skulle underlätta en lansering i Japan, samt bidra till ökad acceptans för Glycosorb i Europa.

Ny styrelseledamot med USA-erfarenhet
Vid årsstämman valdes Anders Williamsson in i styrelsen. Anders Williamsson var tidigare koncernchef för HemoCue, samt ansvarig för företagets marknadsaktiviteter i USA. Han har också haft ett flertal styrelseuppdrag i andra medicintekniska bolag.

I styrelsen för Glycorex finns sedan tidigare gott om erfarenhet från USA. Enligt vad beQuoted erfar är dock Anders Williamsson den ende med direkt erfarenhet av marknadsaktiviteter i landet.

Bra potential, oavsett FDA:s beslut
Enligt våra uppskattningar är den europeiska marknaden tillräckligt stor för att ge Glycorex god tillväxt framöver, utan stöd från USA.

Dessutom satsar företaget på att utveckla en metod för att producera universell blodplasma, det vill säga blodplasma som är blodgruppsoberoende (se beQuoted nyhetsbrev nr 15 2006 och nr 17 2005).

Marknaden för blodgruppsoberoende blodplasma beräknas vara minst lika stor som den för transplantationer över blodgruppsgränserna.

Ett godkännande från amerikanska FDA skulle bli en mycket stark bonus till Glycorex och aktieägarna. Men vår uppfattning är att företaget inte står och faller med beslutet. Potentialen i Glycorex är bra oavsett.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

Kurt Nilsson
VD Glycorex
 
 
Glycosorb används nu av 24 transplantationscentra i 11 länder.
 
 

 

 
Frankrike är en ny marknad. Ett sjukhus i Paris har nyligen beställt Glycosorb.
 
 

 

 
Även Danmark är en ny marknad. Rigshospitalet i Köpenhamns har nyligen lagt en beställning.
 
 
 

GlycoSorb®-ABO används utanför människokroppen för att filtrera bort de antikroppar som leder till att transplanterade organ stöts bort.
 
 
 

 

 
Ett beslut från amerikanska FDA väntas under hösten.
 
Glycorex står dock inte och faller med beslutet.
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-29
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er