beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Insiderrapport från TagMasters årsstämma 
beQuoted nyhetsbrev 9 juni 2006
Insiderrapport från TagMasters årsstämma

beQuoted besökte TagMasters årsstämma där ett trettiotal aktieägare närvarade. Vd Magnus Rehn målade framtiden i ljusa kulörer. Företagets utveckling av en ny generation läsare börjar bli klar samtidigt som satsningen på Asien fortsätter.

Höga utvecklingskostnader pressade resultatet
TagMasters senaste utvecklingssatsning har tagit två år att genomföra och innebär att en helt ny generation läsare har tagits fram.

Utvecklingssatsningen har dock dragit betydande kostnader. Under 2005 har kostnaderna legat på 30 procent av omsättningen. Resultatet har därför pressats ner under nollstrecket, för första gången sedan 2001.

Siffrorna blev enligt följande:

      • Omsättning: 50,7 Mkr (50,2)
      • Resultat efter finansnetto: -1,7 Mkr (3,8)
      • Vinst per aktie: -4,8 öre (10,5)

Resultaträkningen gicks igenom noggrant. Med märkbar stolthet kunde Magnus Rehn konstatera att bruttomarginalen för 2005 var den högsta någonsin: 64 procent. När Magnus Rehn tillträdde som vd 1999, låg bruttomarginalen på 51,5 procent.

Eftersom bruttomarginalen ligger så högt kan TagMaster nå en god resultatutveckling när omsättningen väl tar fart.

Första kvartalet 2006 blev bruttomarginalen 62 procent. Siffrorna för kvartalet visar samtidigt en omsättningsökning på 60 procent:

      • Omsättning: 12,8 Mkr (8,0)
      • Resultat efter finansnetto: -1,0 Mkr (-2,5)
      • Vinst per aktie: -2,8 öre (-7,0)

Magnus Rehn visade en diagramjämförelse kvartal för kvartal mellan 2004 och 2005 och kunde konstatera att faktureringen fördelat sig likartat över respektive år. Första kvartalet är blygsamt och därefter blir det bättre med ett starkt sista kvartal.

Intressant utveckling i Asien och start av dotterbolag i Kina
Asien i allmänhet och Kina i synnerhet har länge varit prioriterade marknader för TagMaster. I Singapore öppnade företaget sitt första representationskontor i slutet av förra året, vilket har lett till utökade kontakter med distributörerna. Även i Indien har man goda kontakter.

I Kina är utvecklingen speciellt intressant. Magnus Rehn berättade att processen med att starta ett dotterbolag i Kina pågår och beräknas ske under tredje kvartalet, efter det att en kinesisk chef rekryterats.

Med ett kinesiskt dotterbolag vill man komma närmare marknaden, öka småorderförsäljningen och minska beroendet av stora projekt.

Ett flertal stora projekt är dock under utvärdering i Kina, men tidpunkten för order är svår att förutsäga. Speciellt omnämndes projektet med att förse kinesiska godståg med en ”SealTag” som visar att godsvagnarna inte har varit öppnade. Kineserna är hittills nöjda med utvärderingen och TagMaster har ingen konkurrent i projektet.

Framtidsplanerna för TagMaster
Personalsituationen håller på att förstärkas och fler kontoansvariga (account managers) för systemkunderna har anställts. En stärkt marknadsorganisation kommer att innebära ökat resande och närmare kontakt med kunderna. Tillväxten i företaget förväntas skjuta fart.

PR-arbetet kring TagMaster har ökat i syfte att göra företaget och varumärket mer känt.

Magnus Rehn berättade att TagMaster i framtiden kommer att öka fokus på säkerhetsmarknaden. Större företag kommer att bearbetas och kopplat till detta kommer produkter med tyngre säkerhetsprofil att utvecklas.

Även om några prognoser för försäljningen inte lämnades poängterades att god lönsamhet kan komma väldigt snabbt i och med de goda bruttomarginalerna.

beQuoteds kommentar till årsstämman
Mest intressant på årsstämman var TagMasters höga utvecklingskostnader på 30 procent av omsättningen. Företaget har således utvecklat för 15 miljoner kronor under 2005.

Som berättades på årsstämman kommer denna andel att sjunka. Om vi antar att kostnaderna sjunker till 10 miljoner kronor, så blir andelen ändå 20 procent, vilket borde räcka mer än väl för att täcka företagets normala produktutvecklingsbehov.

En sådan normalisering av utvecklingskostnaderna förbättrar dock resultatet med 10 procent av omsättningen, eller 5 miljoner kronor. Förra årets resultat på -1,7 miljoner kronor skulle då vändas till en vinst på över 3 miljoner kronor.

Med de nya produkterna och den utökade marknadsorganisationen bör TagMaster ha goda möjligheter att komma upp i en omsättning på 100 miljoner kronor inom några år. Täckningsbidraget vid en omsättningsökning från 50 miljoner kronor upp till 100 miljoner kronor blir 30 miljoner kronor, om bruttomarginalen är 60 procent.

Även med ökade kostnader på 10 miljoner kronor ger det ett vinsttillskott på 20 miljoner kronor. Vid en omsättning på 100 miljoner kronor kan resultatet således bli 23 miljoner kronor, vilket blir 17 miljoner kronor efter skatt, eller 46 öre per aktie.

Med ett p/e-tal på 20 skall TagMaster då upp över 9 kr, vilket ger ett marknadsvärde på 325 miljoner kronor. Inte heller det är speciellt högt givet företagets tillväxtmöjligheter och starka position i Asien.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
Nya Marknaden
 
 
 


Magnus Rehn
VD TagMaster

 

 
Säsongsmässigt brukar första kvartalet vara blygsamt, därefter blir det bättre och avslutas med ett starkt sista kvartal.
 
 
Om faktureringen följer samma mönster under 2006 kan TagMaster få en god tillväxt för året.
 
 
 


TagMaster har en stark ställning i Kina, men saker och ting tar tid.

Att bolaget har varit närvarande ända sedan 1998 är något som ger respekt och ökar företagets chanser, poängterade Magnus Rehn på årsstämman. 
 
 
 

En helt ny generation av läsare introduceras på marknaden under 2006.

Den nya generationen kommer att bestå av tre produkter, LR-3, LR-6 och LR-12, beroende på läsräckvidd i meter.

Läsarna baseras på den senaste tekniken, med öppen Linux-plattform, Ethernet och webbaserade hanteringsverktyg.
 
 
 

Semi-aktiva ID-taggar från TagMaster. De är av kreditkortsformat med en tjocklek på 3 mm.
 
ID-taggen innehåller antenn, minneskrets och batteri.
 
Ingen uppstartningstid behövs för att reagera, därför fungerar ID-taggen i hastigheter upp till 400 km/h.
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-18
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er