beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ännu en bra rapport från Starbreeze 
beQuoted nyhetsbrev nr 17 2006
beQuoted nyheter 8 juni 2006
Ännu en bra rapport från Starbreeze

Starbreeze visade i sin niomånadersrapport att försäljningen fortsätter att öka samt att resultatet är på väg upp. Nu gungar det dessutom mindre i båten. Tvisten med Swing är löst och företaget har ingått två långsiktiga och fullständiga produktionsavtal med kända förläggare.

Försäljning och resultat efter 9 månader
Försäljningen ligger kvar på en jämn och hög nivå. Faktum är att den aldrig legat så högt efter tre kvartal och redan överskrider helårssiffran för förra räkenskapsåret 2004/2005.

Siffrorna för perioden 1 juli 2005 till 31 mars 2006 blev följande:

      • Nettoomsättning: 34,3 Mkr (20,9)
      • Resultat efter finansnetto: 1,9 Mkr (-2,2)
      • Vinst per aktie: 0,51 öre (-0,75)

Resultatet har belastats med -1,2 Mkr avseende en förlikning med Swing Entertainments konkursbo i Tyskland. Samt utrangeringar av datorer och övrig utrustning med -0,3 Mkr.

För tredje kvartalet specifikt (1 januari – 31 mars 2006) blev siffrorna:

      • Nettoomsättning: 11,3 Mkr (10,2)
      • Resultat efter finansnetto: 0,7 Mkr (2,7)

Förlikning i tvisten med Swing Entertainment
Förlikningen med Swing Entertainment innebär att tvisten är löst en gång för alla. Vd Johan Kristiansson är lättad:

– Det känns skönt att vi äntligen har blivit av med den tre år gamla Swing-tvisten. Det var en av de sista tunga stenarna i ryggsäcken för Starbreeze.

– Tyvärr tyngde ju dock uppgörelsen vårt resultat med cirka -1,2 miljoner kronor samt en del kostnader för legal hjälp i Tyskland. Vi är glada att uppgörelsen ändå kunde ske på denna nivå, stämningen var trots allt på cirka 5,8 miljoner kronor.

Fullständigt produktionsavtal om Darkness
Starbreeze har nu ingått ett fullständigt produktionsavtal (”Long Form Agreements”) med den amerikanske förläggaren 2K Games angående spelproduktionen ”The Darkness”.

Tidigare fanns ett föravtal som ingicks i december 2005 när den tidigare förläggaren Majesco fick problem.

Det nya avtalet reglerar alla aspekter av samarbetet och är mer omfattande och detaljerat än det tidigare avtalet.

Darkness-projektet har också blivit något förlängt och fått en utökad produktionsbudget. Det är nu officiellt kommunicerat att lanseringen skall ske under 2007 på plattformarna Xbox 360 och PS3.

Spelet Darkness har fått stor uppmärksamhet
Det är full fart i Darkness-produktionen hos Starbreeze. Företaget lade ner mycket arbete på att färdigställa en demo till spelmässan E3 i Los Angeles den 10-12 maj.

Förberedelserna har lönat sig och Darkness har fått stor uppmärksamhet i såväl internationell branschpress som på E3-mässan. Bland annat nominerade IGN.com (en av världens största spelsajter) spelet till ”Best Overall Game” i Xbox 360-klassen.

Inte nog med det, IGN.com nominerade även spelet till ”Best First-Person Shooter” och ”Best Artistic Design” i samma klass.

Internationella speltidningar har börjat göra omfattande förhandsreportage om den pågående spelproduktionen. Ett tjugotal journalister från hela världen har varit på besök i Sverige, för att få se demonstrationer och göra intervjuer med utvecklingsteamet.

Bland annat har den betydelsefulla ”Official Playstation Magazine” i USA haft Darkness på omslaget och ägnat åtta sidor åt spelet i aprilnumret. En handfull andra tidningar i olika länder har också haft Darkness som ”cover story”.

Det finns bedömare som tror att just Darkness blir ett av spelen som Sony kommer att marknadsföra hårdast när de lanserar sin nya spelkonsol PS3.

Fullständigt produktionsavtal med Vivendi Games
Starbreeze har även tecknat ett fullständigt produktionsavtal med Vivendi Games (tidigare Vivendi Universal Games) vilket ersätter det föravtal (”Binding Letter of Intent”) som ingicks i augusti 2005. Även det avtalet är mer omfattande och detaljerat än det tidigare.

Avtalet med Vivendi Games avser en spelproduktion för nästa generations spelplattformar. Starbreeze erhåller en fast ersättning för produktionsarbetet samt royalty på försäljning över en viss nivå.

Den sjunkande dollarn ett orosmoln
Den sjunkande dollarn är ett orosmoln för bolaget på lång sikt. På kort sikt finns dock ett visst skydd genom valutaterminer och genom att flytta delar av valutarisken till kunderna.

Av intäkterna under niomånadersperioden kom 93,5 procent från US dollar och 6,5 procent från svenska kronor.

Starbreeze når lönsamhetsmålet om två år
”Ännu en bra rapport från Starbreeze”, skriver analytikern Per Bernhult i det senaste numret av Stockpicker Newsletter. beQuoted kan här redogöra för de viktigaste förväntningarna på bolaget.

Utfallet av uppgörelsen med Swing får ses som lyckat. Den slutliga kostnaden blev långt mindre än det worst case scenario som Stockpicker uppskattade till 7 miljoner kronor inklusive ränta.

Per Bernhult anser att Starbreeze följer den väg som man förväntat sig - mot rejäla vinster några år framåt i tiden.

Scenariot bygger bland annat på att försäljningen ökar till 44 miljoner kronor under innevarande räkenskapsår (2005/2006), 53 miljoner kronor under nästa (2006/2007) och 60 miljoner kronor året därpå (2007/2008).

Vidare ingår att Starbreeze under 2007/2008 når sitt långsiktiga minimimål för lönsamheten, som är en rörelsemarginal före avskrivningar om minst 15-20 procent.

Det innebär i så fall att rörelseresultatet hamnar kring 10,5 miljoner kronor före avskrivningar, vilket bedöms motsvara ett rörelseresultat efter avskrivningar på 8,5 miljoner kronor.

Det finns orosmoln, men potentialen är minst sagt god
Ett orosmoment på sikt är förstås den kraftiga nedgången för dollarn, om den permanentas eller rentav fortsätter nedåt på sikt.

Förutom att dollarn har fallit så har som bekant också börsen fallit markant, inte minst små högriskbolag där avkastningskraven ökat mest. Stockpicker ser därför en anledning att justera ned riktkursen till 32 öre (tidigare 36 öre).

Risken i Starbreeze är skyhög. Men förhållandet risk/potential är idag aptitligare än på länge. Samtidigt är finanserna i bättre skick och själva rörelsen har en större stabilitet än tidigare.

Utfallet för Swingtvisten blev inte ens i närheten så kostsam som det kunde ha blivit. Faktum kvarstår att bolagets utveckling väl följer förväntningarna och Stockpickers köprekommendation kvarstår.

Potentialen upp till nuvarande riktkurs är minst sagt god anser Stockpicker. Och på några års sikt kvarstår bedömningen om att potentialen är betydande.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget



 
Niomånadersvinsten hade blivit cirka 3,1 Mkr om Starbreeze inte hade haft engångskostnaden för uppgörelsen med Swing.
 
 
Kvartalsvinsten hade blivit cirka 1,9 Mkr.
 
 
 
 
 
Förlikningen innebär att alla frågor i samband med produktionen av spelet Enclave är slutgiltigt lösta.
 
 
 
 
 
2K Games har tagit över ansvaret för "The Darkness" från den förra förläggaren Majesco.
 
2K Games är
ett helägt dotterbolag till förläggaren Take 2 Games.
 
Take 2 koncernen är en av de mest etablerade förläggarna i branschen.
 
Förläggaren ligger bland annat bakom framgångsrika spel som Grand Theft Auto.
 
 
 

 
 
Den stora spelsajten 1up.com skrev efter E3-demon:

”Perhaps the most intense first-person shooter we've seen since Riddick, and one of the best looking.”
 
 

Den framgångsrika tecknade amerikanska serien är även tänkt att bli film, med planerad release under just 2007.

 
Vivendis utvecklingsbudget
är attraktiv enligt Starbreeze, som tyvärr inte kan uppge några siffror på grund av sekretessklausuler i kontraktet.
 
Vivendi Games är en framgångsrik förläggare som bland annat ligger bakom den prisbelönta ”Chronicles of Riddick” som Starbreeze producerat och Blizzard´s ”World of Warcraft”.

Starbreeze har ännu inte släppt någon information om vad Vivendi produktionen går ut på.
 
 
 
 
Stockpicker anser att det är oerhört svårt att exakt prognostisera enskilda år för just Starbreeze.

Svårigheterna består i hur faktureringen för olika projekt infaller...

...liksom när eventuella royalties på utvecklade spel infaller...

Likadant utgör dollarns utveckling en kraftigt påverkande faktor.
 
 
 
 
 


Johan Kristiansson
VD Starbreeze




Nästa händelse
2006-08-24
Bokslut 2005/2006

Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted har friheten att självständigt välja vad som publiceras. Vi garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser sker oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er