beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: The Empires satsning i Norge bär frukt lagom till sommaren 
beQuoted nyheter 22 maj 2006
The Empires satsning i Norge bär frukt lagom till sommaren
- 150 nya butiker börjar sälja SodaStream

Norrmännen dricker mycket läsk, eller "brus" som det heter i Norge. Läskmarknaden är därför nästan lika stor som i Sverige och en prioriterad marknad för SodaStream. Nu ska Jernias 150 butiker börja sälja läskmaskinen. Detta kan sätta fart på försäljningen.

Med Jernia finns 215 butiker i Norge med SodaStream
Satsningen i Norge fick en trög start. Som beQuoted berättade om i nyhetsbrev nr 16 2005 gick affärskedjorna och väntade på varandra. Ingen ville vara först med att ta in SodaStream.

Resultatet för Norge-satsningen blev därför svagt förra året, med en förlust på 2 miljoner kronor. Inklusive aktiverade satsningar på marknadsföring för 1,5 miljoner kronor skrevs förlusten till 3,5 miljoner kronor.

Men nu tycks det ha vänt. Redan i mars kunde beQuoted rapportera från årsstämman att vd Johan Kalling konservativt räknar med ett nollresultat för Norge under 2006.

Målet skulle bland annat vara att få ytterligare 200 butiker i Norge innan årets slut. Och nu tar man ett stort steg på vägen, i och med att butikskedjan Jernias 150 butiker kommer att börja sälja SodaStream. Det sker i rätt tid inför den så viktiga sommarförsäljningen.

Jernias Key Account Manager Knut Henningsen är optimistisk:

– Jernia tror mycket på SodaStreams produkter och kommer att satsa hårt på sin marknadsföring av dessa under 2006. Med 150 nya kunder kommer omsättningen för 2006 att uppnå en bra nivå.

beQuoted anser att det på sikt finns alla förutsättningar att Norge kan bli en verkligt lukrativ marknad för SodaStream och The Empire.

Saecos kaffemaskiner nytt varumärke för Gerby
Saeco är det största märket för kaffemaskiner och espressomaskiner i Europa. Dotterbolaget Gerby har tecknat ett distributionsavtal med Saeco för Sverige, Norge och Finland. Avtalet trädde kraft den 1 april.

Kaffemaskiner är stort på kontinenten, inte minst i länder som Tyskland, Schweiz och Österrike, men har ännu inte nått sin fulla potential i Skandinavien. Enligt Gerbys vd Michael Christensen finns det i själva verket utrymme för en rejäl ökning:

– I Skandinavien är helautomatiska kaffemaskiner det segment inom hushållselektriska produkter där den överlägset största tillväxtpotentialen finns. Jämför man med länder som Tyskland, Schweiz och Österrike finns det potential att tiodubbla försäljningen inom en snar framtid.

Gerby har redan egna kaffemaskiner under varumärket C3, men räknar med att det italienska varumärket kommer att komplettera de egna produkterna på ett förtjänstfullt sätt.

Man ser det som positivt att Saeco tagit fram en ny linje kaffemaskiner som är designad för att passa in i den skandinaviska miljön.

Stark tillväxt för SodaStream i Sverige under första kvartalet
Försäljningen av SodaStream är upp 84 procent under första kvartalet 2006. Till detta kommer försäljningen för Gerby, som dock bara ingått med 13 arbetsdagar. Siffrorna blev enligt följande:

      • Nettoomsättning: 10,1 Mkr (3,9)
      • Resultat efter finansnetto: 0,81 Mkr (0,13)
      • Vinst per aktie: 0,09 kr (0,02)

Totala omsättningen inklusive Gerby har alltså stigit med 260 procent och vinsten per aktie med 321 procent.

beQuoted positiva till aktien
I Sverige hade SodaStream 2005 ett rörelseresultat på 5,7 miljoner kronor. Första kvartalets utveckling visar att resultatet bör kunna stiga rejält under 2006. En vinst på 8 - 9 miljoner kronor eller mer för SodaStream enbart i Sverige kan inte uteslutas.

Skulle Norge på något års sikt komma i närheten av samma tal skulle bara dessa två länder tillsammans kunna ge en vinst på kanske 14 - 17 miljoner kronor, eller 1:10 - 1:30 kr per aktie efter schablonskatt. En vinst som alltså kan växa i och med att fler länder står för dörren.

Till detta kommer Gerby, som redan under 2006 bör kunna nå ett rörelseresultat uppemot 10 miljoner kronor och därmed lämna ett bidrag till vinsten per aktie i The Empire på 70 - 80 öre. Vinsten i Gerby bör dessutom kunna stiga uthålligt.

beQuoted är i grund och botten mycket positiva till The Empire och räknar med att verksamheten inklusive Gerby har goda förutsättningar att redan under 2006 nå ett resultat efter finansnetto på uppemot 20 miljoner kronor, eller cirka 1:50 kr per aktie.

P/e-talet för 2006 kan då dra sig neråt 9 och det är verkligen ingen hög värdering, i synnerhet inte sett till den stora tillväxtpotentialen för såväl SodaStream som Gerby. På dagens kursnivå kring 13 -14 kr känns det ärligt talat väldigt svårt att misslyckas med en placering i The Empire.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

 
 
 
Potentialen i Norge bedöms vara 400.000 - 600.000 SodaStream-maskiner.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 


Kaffemaskin från
italienska Saeco

 
 
 
 
I Sverige dricker varje person i snitt 158 liter kaffe per år.
 
 
Det blir ungefär 3,5 koppar per dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
beQuoted räknar med att resultatet efter finansnetto kan hamna uppemot 20 miljoner kronor.
  
 
 
Exportförsäljning av Gerbys skandinaviskt inspirerade egna varumärken (främst C3) kan skapa fin och lönsam tillväxt.
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-25
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted publicerar information och nyheter för journalister och investerare

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted har friheten att självständigt välja vad som publiceras. Vi garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser sker oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er