Intelligent växthusbelysning på väg mot notering
-Teckna Heliospectra senast den 22 maj
HELIOSPECTRA Heliospectra tar steget till volymleveranser med målet att ta en position på marknaden för växthusbelysning. Bolaget tror på ett försäljningsgenombrott under andra halvåret. Parallellt förbereds en listning på First North. beQuoted har talat med vd Staffan Hillberg.
Nästa generations växthusbelysning
Heliospectra utvecklar belysningssystem för växthus. Målsättningen är att kunna erbjuda växthusmarknaden en mer energieffektiv och flexibel belysningsteknik än konventionell belysning.
Bolagets belysningssystem baseras på LED-lampor, vilka erbjuder flera fördelar jämfört med de högtrycks-heliumlampor som dominerar växthusbelysningar i dagsläget. LED-lamporna kan exempelvis dimmas och erbjuder justering av våglängd och intensitet.
Ökad grad av automation med styrprogramvara
Armaturerna har en styrprogramvara som reglerar så att de tänds och släcks vid rätt tidpunkt. Vd Staffan Hillberg talar om att växterna ska få rätt så kallat ljusrecept. I ett nästa steg kompletteras belysningssystemet med sensorteknik.
Den första sensorn som Heliospectra räknar med att kunna erbjuda marknaden testas just nu i Botaniska trädgården i Göteborg.
- Det handlar om en sensor nere vid plantorna som känner av att de får rätt spektrum. Då kan vi justera armaturerna i takt med att solen kommer och går, eller att det kommer in moln. På så sätt använder vi solljuset när det är tillgängligt och kompletterar med rätt mängd ljus och våglängder som växterna behöver, berättar Staffan Hillberg för beQuoted.
Belysningen tung del i odlarnas kalkyl
Fördelarna som Heliospectra pekar på med den flexibla belysningen är bland annat kraftigt minskad energiförbrukning,
Ett typiskt växthus har flera tusen lampor. Kostnaden för att driva dessa utgör en betydande del av odlarnas kostnadsmassa. Därför det finns ett stort incitament att sänka energiförbrukningen.
Med rätt ljusrecept kan kvaliteten på plantorna höjas. Samtidigt gör tekniken det möjligt att reglera ljustillförseln och därigenom påverka plantornas tillväxthastighet. Växthusets produktion kan, så att säga, styras efter efterfrågan.
Andra fördelar är LED-lampornas livslängd. I ett typiskt svenskt växthus är belysningen tänd 3.500 timmar per år. Konventionella lampor behöver bytas minst vart tredje år. Det ska ställas mot LED-belysningens livslängd som uppskattas till 50.000 timmar, motsvarande mer än 15 års brinntid.
Utvecklad tillsammans med stor aktör
Miljön i växthus är i flera avseenden speciell. Luftfuktigheten är hög och utrymmena smutsiga, särskilt när man odlar i jord. Det starka ljuset gör att vissa material, framförallt vissa sorters plaster, åldras snabbare.
Heliospectra har samarbetat med odlaren Swedeponic i utvecklingen av belysningstekniken. Bolaget är Europas största producent av färska kryddor med över 12 hektar växthus. Kryddorna säljs under flera varumärken, bland annat Santa Maria.
Volymleveranser nästa steg
Nyligen levererade Heliospectra 21 stycken LED-armaturer av typen LX60 till Swedeponic. Ytterligare 21 stycken ska levereras under innevarande kvartal två. Installationer av tidigare produktgenerationer har skett till bland annat Frankrike och USA.
Med LX60 tar Heliospectra steget från förserier till volymförsäljning. Avtalsdiskussioner förs med ett flertal odlare i Sverige och utomlands. Utvärderingar sker vid ett flertal universitet i Europa och Nordamerika.
Emissionspengar ska trygga omställning
För att säkerställa rörelsekapital under omställningsfasen och för en bredare lansering av LX60 genomförs en nyemission om 22,6 miljoner kronor. Vid stort intresse kan erbjudandet utökas.
Emissionserbjudandet är garanterat fullt ut. Teckning sker i form av units bestående av 1 aktie och 1 teckningsoption som går till inlösen i september 2015. Teckningskursen är satt till 8 kronor per unit motsvarande en värdering av bolaget om 69,5 miljoner kronor före emissionspengarna.
Heliospectra har beslutat om att ansöka om anslutning av bolagets aktie på First North.
Målet att ta position på en miljardmarknad i förändring
Bolagets mål är att ta en position på marknaden för växthusbelysning, en marknad som Staffan Hillberg beskriver som mogen men under förändring. Han pekar på drivkrafter som ökade krav på automation och produktivitet samtidigt som efterfrågan på närproducerade livsmedel ökar.
Kina ej medräknat finns det uppskattningsvis 55 miljoner armaturer installerade i växthus världen över. Beaktat utbytestakt på 3 år uppskattar bolaget den adresserbara marknaden till 5 - 11 miljoner armaturer per år, motsvarande 38 - 77 miljarder kronor.
Prioriterade marknader är Nordamerika, England, Holland, Tyskland, Polen och Skandinavien. Staffan Hillberg tror att bolagets försäljningsmässiga genombrott kommer under andra halvåret 2014.
- På 1 - 2 års sikt ska bolaget bli kassaflödespositivt. På lite längre sikt räknar vi med god lönsamhet och tillväxt.
Viktigast i det korta perspektivet bedömer Staffan Hillberg vara att leveranserna till Swedeponic rullar på och att de utvärderingar och testinstallationer som pågår fortsätter som planerat. |